Pages

Friday, September 5, 2014

Kelahiran Saffiya

Assalamualaikum w.b.t. Lama betul Ninie tak update blog ni. Start baby 32 minggu kalau tak silap. Ninie start tak daya dah masa tu. Ditambah pulak dengan penyakit 'malas maksima'. Hehehe.. 

Tadi duk jenguk balik blog Ninie, banyak gambar hilang... al-kisahnya.. Ninie g buat synchronize ke hp.. pastu Ninie g delete gambo tu.. rupanya abih ilang kat blog... uwaaaa sadis rasa...

So berbalik kepada kisah kelahiran Saffiya.. Ninie kena tulis balik apa yang ingat ni.. nak simpan untuk diri sendiri yang sebenarnya kan.. lelama nanti lupa pulak..

Minggu 32 - Ninie g KSH scan, doc ckp anak Ninie songsang. Ninie rasa stress jugak, sbb asalnya dia kedudukan normal. Tapi doc ckp, biasala baby ni suka pusing-pusing. Nanti dia kembali normal. Tapi Ninie asyik fikir je. Sudahnya, Ninie ajak mak sedara Ninie g rawatan altermatif, jumpa ustaz, dia bg air selusoh. Ikhtiar selagi boleh. Alhamdulillah, masa minggu ke 34 baby pusing balik kedudukan normal. Syukur sangat.

Minggu 34 - Masa awal-awal scan, doc ckp baby berat normal je, mmg lega sgt la. Sbb takut sangat baby besar mcm masa Yusouf dulu. Tapi tula... masa minggu 34, doc scan baby dah mula membesar bagai johan. Kalau nak ikut disebabkan gaya pemakanan, tak jugak... rasanya org lain lg kuat makan. Mungkin genetik kot.

Minggu 38 - Ninie ambik cuti awal, 3 minggu awal sebelum due date. Due 24 Jun 2014, tapi disebabkan Yusouf kena asthama kat taska masa awal Jun, Ninie terus ambik cuti direct. So bulan Jun tu mmg Ninie dah tak g keje. Mulanya nak lepak je kat umah, tapi risau kot tetiba sakit kat umah, Zex keje, payah plak nak g hospital, jadinya Ninie hangkut seme peralatan berkampung la kat umah mak Ninie.

Minggu 40 - Minggu due Ninie, mcm biasa jugak, semua anak Ninie mmg overdue. Saffiya ni pun sama. Masa scan minggu 40, doc dah bgtahu Ninie anak Ninie kemungkinan lahir 4kg atau lebih. Jadinya Ninie bersedia je la mental dan fizikal. Sbb Yusouf pun lahir 4.28kg. Doc bagi masa seminggu, kalau tak bersalin jugak, doc akan induce. Tarikh induce pada 30 Jun 2014. Siap dah ada appointment utk masuk wad. Masa tu kan hari ke-2 puasa, so doc ckp, lepas berbuka, kita buat prosedur induce.

28 Jun 2014 - Masa tu kat rumah mak, Ninie g toilet, masa buang air kecik, ada skit darah keluar. Gembira tak terkata, sbbnya tak yah la induce kan. Tu tanda nak besalin dah keluar. Tunggu sakit tak sakit-sakit. Gundah gula hati ini .. ish

29 (Ahad) Jun 2014 - Hari pertama puasa. Ninie tak puasa dah. Tak daya dan darah keluar lagik. Sakit pun ada sekali sekala. Ninie tel doc, doc suruh masuk wad. Jadi g je lah serah diri kat KSH kul10 pagi g tu la kot. Lupa plak... hehehe. Sakit pun datang kejap.. ilang. Yang lagik kelako, bila sakit sgt, Ninie panggil nurse,  bila nurse cek, sakit pun hilang.. hampas sungguh.. Ninie agak-agak, mesti malam Ninie besalin, tapi tak pun... Siang hari, mak saudara Ninie datang teman, pastu hari tu hari pertama berbuka puasa, Ninie stay sorg dulu la kat hospital. Lepas berbuka, diaorg datang semula. Malam tu, Zex bawak anak-anak tido kat hospital, dah jadi mcm rumah. Sakit... x ada nampak bayang.. 

30(Isnin) Jun 2014 - Bangun pagi, steady lagik Ninie.. sib baik la mak saudara Ninie teman, Ummie Ton, org pompuan teman, memahami sikit. Sakit ke.. tahu la dia nak tenteram kan Ninie ni kan.. Ninie mula sakit sangat pas Zohor kot.. Pastu kul3 lebih kot, sakit yang amat sangat, sampai tak  tahan, mintak ngan doc nak ubat tahan sakit. Akhirnya kena  tolak masuk labour room. Masa ni jangan ckp la.. sakit tak terkata, dah masuk ubat tahan sakit pun... sakit lagik. Ubat tahan sakit jadi kita rasa mengantuk, tapi tak dapat lawan rasa sakit contraction ni. Sakit gila! Ummie Ton jugak yang teman Ninie masa ni. Pastu Ummie call Zex, bagitau yang Ninie dah masuk labour room. Zex datang ngan askar 2org tu, kebetulan Yusouf tido, jadinya boleh la Zex masuk labour room, Ummie jaga Yusouf ngan Zulaikha kat wad. Yusouf jenis tak leh berenggang ngan apak.. payah betul la. Semua anak kanggaroo belaka..

Masa Zex dah masuk, doc cek jalan dan 7cm, doc pecahkan ketuban. Lepas tu makin menjadi-jadi la sakitnya. Ubat tahan sakit tu pun dah tak berkesan. Sedut gas, nak kurangkan sakit pun tak rasa kurang... aduhai seksenye bila fikir masa tu. Masa tengah sakit tu, dapat  rasa doc gunting.. doc suh push. Sekuat hati la, pasal dah tahu baby besar. Akhirnya keluar baby, Ya Allah, tak dapat gambar betapa nikmatnya hilang rasa sakit tu. Kali ni jahit mmg banyak, sbb doc gunting. Tapi leganyalaa... sakit jait dah x kisah dah. 

Masa doc letak baby atas perut, terus nak gelak, sbb nampak baby bermata sepet. Kompem ikut apak!.. Baby ni, Zex yang bagi nama.. Saffiya yang bermaksud "teman baik" Alhamdulillah... lahir 4.01kg pada pukul 4.45am. Tinggi 52cm.

Lepas dah setel kat labour room, balik ke wad, rasa ngantuk yang amat sbb kesan ubat tahan sakit. Yusouf ngan Zulaikha pulak asyik duk naik atas katil, lompat sana sini. Sudahnya, suruh Zex bawak balik Yusouf, kakak ipar Ninie teman Ninie kat wad. Zulaikha pun nak teman ibu. Kononnya dia nak jaga baby la.. suka sgt dapat adik.. hu~

Alhamdulillah dan terima kasih atas doa semua.. bertambah lagik sorang ahli keluarga. Syukur pada Allah...
umur 4hari
Saffiya kena kuning jugak lepas sehari balik rumah. Tinggi jugak la.. 183. hari kedua turun 140. Hari ke-3 terus tak ada dah. Lega yang amat. Letih rasa ulang alik klinik. Ninie duduk umah mak Ninie dalam 2minggu je. Lepas tu balik rumah sendiri. Tak daya duk umah mak. Umah mak tu 2 tingkat, tak larat turun naik. Tak larat nak handle lagik 2org anak yang besar kat umah mak. Asyik ilang, main pasir la.. main kucing la.. Balik umah sendiri, senang.. umah kecik.. kurung je diaorg berdua dalam rumah.. 

Sekarang ni Saffiya dah 2bulan... nanti la citer plak kisah breastfeeding dia... :-)

No comments:

Post a Comment

linkwithin

Related Posts with Thumbnails