Pages

Tuesday, September 23, 2014

Eizz Yusouf : Acute Bronchitis lagik

15 September 2014 Hari Isnin. Ninie tak ambik pun cuti, walaupun esoknya Selasa Cuti Am, Cuti Hari Malaysia. Puas dah rasanya cuti besalin lama-lama. Kebetulan apak pun tak ada. Outstation ke Perlis. Anak-anak g taska mcm biasa, balik dari keje, terus g rumah mak kat Balok. Kebetulan, Yusouf plak, cousin Ninie, Asilah, ambik dia awal dari taska. Rindu la tu kat Yusouf, bawak Yusouf jenjalan kat ECM.
tido kepenatan
Siang hari Yusouf ok je. Batuk ada la sikit. Sebelum ni dah 2hari, dia demam malam. Cuma tak tinggi suhu dia. Bila duk umah mak, mmg seronok bersembang ngan mak ngan kakak ipar. Anak-anak semua tido awal. Dalam kul12 malam, tgk Yusouf tido dada berombak-ombak. Berdebar rasa, sbb Yusouf pernah jadi mcm ni sebelum ni. Dalam kul2 pagi, makin teruk cara dia bernafas. Terus ajak kakak ipar bawak Yusouf g KSH. Nebulizer. Sebelum ni pun apak pernah bawak dia g Neb kul2 pagi. Lepas neb dia ok balik.

Tapi kali ni, doc tahan. Suh masuk wad. Setiap 2jam kena neb. Tu pun still tak ok. Hasil ujian darah, ada  virus doc kata. Sebab tu dia lelah balik. So berkampung la ibu kat hospital. Dah la dtg hospital ngan kakak ipar dan Zulaikha. Baby ngan mak. Mujur la ada stok susu EBM.Tak la risau sgt. 

Datang hospital pun cuma bawak pampers Yusouf je. Barang-barang lain mmg tak bawak. Benda tak jangka. Medical kad insuran Yusouf pun tertinggal kat IS. Kul4 pagi, Ninie bawak keter sorang diri balik IS Yusouf ngan Ikha tido, so kakak ipar tolong jaga kejap. Berdebar bawak keter kul4pg ni. Mata ngantuk amat.. jln sunyi.Rasa mcm perompak je masuk umah sendiri kul4 pagi. Pam susu.. ambik barang-barang yg patut. 
hari pertama wad 4katil.. saffiya bedong tido. Sebb biasa dia tido buai
Wad single penuh, jadinya duk wad 4org. Tido atas kerusi je la kami ni. Hari esoknya bila wad single kosong, terus pindah. Patah pinggang kalau tido atas kerusi lagik. Wad single ni selesa la sikit. Malam ke-2 Zulaikha je teman ibu, sbb kakak ipar tak berapa sihat. Boleh harap sungguh kakak Zulaikha ni. Boleh jaga adik.
hari ke-2 bilik single. kakak aja yg teman ibu jaga adik
Mujur la duduk hospital tak lama, hari Rabu petang, 17 September 2014, dah discaj. Letih rasa. Time apak outstation la dia kena masuk hospital. Nasib la ibu. Saffiya, tok yang jaga. Minum EBM je la dia. Siang hari, kakak ipar bawak dtg hospital, directfeed. Mak Ninie ckp, Saffiya baik, tak meragam sangat. Cuma kekdg dia rindu nak directfeed kot. Dapat discaj mmg lega amat. 
."nak lorr @ telur".. pujuk ngan coklat tak bg nangis.
Yusouf kena continue antibiotik seminggu kat rumah. Kena guna balik aerochamber. Macam dulu jugak. Baca kat sini. Yusouf ni macam-macam sakit kan. Kesian dia.. tu yg jadi dia lagik manja. Ke mana-mana nak ikut. Masuk bilik air pun nak ikut.. aduhai.. Tula bila fikir balik, Yusouf mmg sekejap je breastfeed. 7bulan je. Kali ni untuk Saffiya, Ninie kena cuba juga sedaya upaya breastfeed dia lama mcm Zulaikha.. Bertabah la ibu ye.

No comments:

Post a Comment

linkwithin

Related Posts with Thumbnails