Pages

Tuesday, September 23, 2014

Breastfeeding Saffiya

Saffiya, Alhamdulillah masih breastfeeding sehingga hari ini. Baru nak masuk 3bulan je pun. Rasa mcm dah lama .. Hehehe. Lepas bersalin je, masalah biasa bg Ninie, susu mmg tak keluar. Semua anak mcm tu. Jadi bila anak ke-3 ni dah faham sangat dah pesen diri sendiri. Jadinya, bagi Saffiya breastfeed tanpa susu keluar , lepas tu kena bg dia susu formula. Tapi kali ni, dalam seminggu je kot baru susu keluar. Kalau masa Zulaikha & Yusouf, lepas 2minggu baru susu ada. Puas berurut.. dah pesen dah mcm  tu kan.. redho aje la.

Sama macam anak-anak lain, mula-mula mmg susu sikit, lama-lama baru ok. Baru berangan ibu nak diet bagi cepat sikit kurus, tapi bila Ninie diet je, susu jadi kurang amat. Kena la fikir untuk kebaikan anak, lantok la gemuksss.. org lain kutuk gemuk tak apa... jgan apak yang kutuk ibu.. siap la apak!!!.. ngeee.. 

Sepanjang bercuti, mmg Saffiya selang-seli minum susu ibu guna botol, tapi tu la kan.. bila balik je rumah sendiri, Ninie mmg sgt bz ngan anak-anak. Tak sempat nak bg susu botol, senang, bg je directfeed. Lagik 3minggu nak keje, Ninie start ajar semula dia susu botol.. ambik kawww.. dia reject botol!!! rasa nak nangis!!!.. mmg dah nangis pun.. sbb tension.. hahaha.. 

Pastu tarik nafas.. bertenang.. ajar lagik esoknya.. esoknya.. dah esoknya.. dah.. dia reject jugak.. cuma bila lapar tu kekdg dia telan sikit. Tension tahap gaban rasanya. Sbb Zulaikha ngan Yusouf tak la cerewet mcm si sepet ni. Fikir punya fikir, kemungkinan dia tak nak Ninie yang bagi, memandangkan Ninie nak keje lagik seminggu, baik Ninie train dia g taska. Bila hantar ke taska, awal-awal lagik Ninie dah bagi  tahu cikgu problem si sepet ni. Sib baik la cikgu memahami. Hari pertama, dia cuma minum 1oz. Bayangkan sepanjang hari cuma 1oz. Tapi Saffiya tak ada la meraung, dia diam dan tido sekali sekala. Hari ke-2 sebotol habis. Akhirnya hari ke-5 dia habiskan kan juga 4botol. Mmg lega amat la. 

Mulanya nak tukar dah puting lain, tapi tak jadi, sbb dia mmg biasa ngan puting tu pada asalnya. Kalau asyik tukar-tukar puting,  takut dia niple confusion. So bertekad, kekalkan aje puting yg biasa. 

Next weeknye, Ninie dah start keje, hari pertama kat taska, sama jugak mcm minggu sebelumnya.. dia cuma minum satu 1oz. Sampai la hari Jumaat, baru full 4botol dia minum.. Kesimpulannya... hari cuti sabtu Ahad, atau pun di siang hari.. wajib bagi dia botol.. malam je directfeed. Nanti dia lupa daratan!

Alhamdulillah dah hampir sebln keje... Saffiya dah ok ngan botol.. Lega amat!
Kakak yg rajin.. selalu tolong ibu bg susu kat baby

No comments:

Post a Comment

linkwithin

Related Posts with Thumbnails