Pages

Monday, April 28, 2014

Eizz Yusouf : Kena kudis di kulit kepala

gambar google

Sebelum Yusouf jatuh hari tu, Yusouf mmg ada satu masalah lain.. Kat kulit belakang kepala dia ada kudis. Mula-mula sekali Ninie perasan bila cium kepala dia, bau hanyir, macam bau hingus.. Kebetulan masa tu dia mmg tak sihat sbb selsema. Tapi tak la membebek pun rambut dia. Rambut plak kerinting.. panjang.. mmg tak nampak langsung la keadaan kulit kepala dia. Pastu bila dah hari-hari bau g tu, Ninie pun mula membelek bawah rambut dia. Ada nanah yang dah keras-keras lekat pada rambut dia. Bila cek lagik, mmg banyak, dia mcm biji-biji air, bila pecah, ada nanah yang baunya busuk sangat. 

Yusouf tak pulak menggaru kepala, tu yg lagik tak perasan. Mulanya tanya jugak sedara mara kot ada rawatan tradisional. Ada yang bg tau, kalau zaman dulu-dulu dia panggil taik sawan.. g tu la kot nama dia. Dulu-dulu org bakar kulit telur penyu buat ubat. Tapi zaman sekarang g jumpa doc je ambik ubat.

Ninie mmg nak bawak Yusouf jumpa Dr. kanak-kanak kat KSH. Kebetulan pulak, Dr.Siti bercuti panjang. Jadinya terpaksa tunggu Dr. dah ada nanti baru nak perginya. Nak jadi cerita, Yusouf jatuh, jadi kisah gatal kulit kepala tu dilupakan dulu la. 

Kebetulan masa bawak Yusouf jumpa Dato' Dr. Ngun untuk bukak jahitan kat dahi dia tu, Dr. Siti dah ada, terus bawak jumpa. Terkejut juga Dr. Siti tgk Yusouf berjahit kat kepala. Biasala kan dia ckp.. boy... hehehe. 

Bila terang kat Dr. Siti masalah kulit kepala Yusouf, terus dia tahu Yusouf kena apa. Dia ckp Yusouf ni, kulit sensetif, dia alahan. Jadinya kepala dia dah kena jangkitan kuman. Dr. Siti bagi Syampu Sebitar ni, lepas syampu, biar 5minit, lepas tu baru bilas. Guna 2kali setiap hari, lepas dah lap rambut dia, sapu krim pulak. Ubat makan pulak, antibiotik untuk 4hari, ngan ubat alahan sekali.Dr. Siti suruh pantang, jangan makan telur dan ayam.
sebelum potong rambut. Masa ni belum luka lagik dahi
Dr. pesan suh potong rambut Yusouf, bagi pendek sikit. Bagi kulit kepala dia bernafas sikit.. Huhuhu rambut dia mmg panjang.. sbb suka tgk kerinting dia yang bergulung-gulung tu...
dah potong sikit.. nak kasi botak .. sayang plak.. trim aje bg pendek
Alhamdulillah, seminggu je dah baik betul kulit kepala dia. Dia pun lepas dah sihat ni, kemain lagik aktifnye.. baby boy kan..

Friday, April 25, 2014

Eizz Yusouf: Dah buka jahitan di dahi

motor pinjam
19 April 2014 -  Yusouf kena jumpa balik Dato Dr. Ngun untuk bukak balik jahitan. Mula-mula jumpa Dr. dia tak kisah pun. Kemain lagik memanjat dalam bilik Dr. Dr. ckp dia suka budak aktif. Yela tu kan.. dia tak tahu kang meraung tahap mcm mana.. Hahahaha. Bila Dr. suruh baring, terus dia meraung bagai nak rak. Nurse pegang kepala, ibu pegang tangan, maklong pegang kaki. Kakak Ikha... tgk je tak ada perasaaan pun. Bukan dia pun yang kena kan. 

Ni first time Ninie tgk mcm mana org buka jahitan luka. Senang je rupanya. kejap je Dr. bukak. Tak sampai 2minit. Lepas tu Dr. tampal dressing baru. Dr. pesan lepas 3hari baru boleh bukak dressing tu. Nanti tak cantik luka tu kalau bukak dressing awal. Harap-harap dapatla bertahan sampai 3hari.

Dr. bagitahu nanti mmg akan ada parut. So Dr. bagi contoh ubat sapu untuk ilangkan parut. Nanti beli sendiri je. Pakai lepas luka dah betul-betul baik.
*gambar google.ubat untuk parut
Ninie pernah dah beli dermatix ni. Masa tu Zulaikha kena cakar ngan kucing. Habis pipi dia.. mahal jugak la tiub kecik ni RM50 tak silap.
Lepas betul² 3 hari, mmg dressing dia tertanggal. Dia dan kengkawan yang kerjakan. Hari pertama tanpa dressing, cikgu ckp luka tu berdarah balik, sbb dia tersembam atas lantai. Itula kan hero ibu.. dah rupa jebat.. hahaha. Tak apa la.. janji dah makin baik, tak ada jangkitan kuman.. Lepas ni kena sapu ubat ilang parut bg hensem sikit hero ibu.

Thursday, April 17, 2014

Eizz Yusouf jatuh, berjahit kat dahi

kena puasa sebelum bius penuh
14 April 2014, hari Isnin, Ninie EL. Sbbnya Zulaikha asyik cirit birit je start Ahad. Isnin tu masih lagik cirit. Tak tahu la sebab apa. Sbb dia sorg je cirit. Dia pun ckp, perut dia sakit lagik. Terpaksala Ninie ambik cuti. Nak monitor dia kot cirit teruk lagik. Alhamdulillah berkurangan..

Tengah hari lepas Zulaikha makan nasi, Yusouf ckp ngan bahasa pelat dia, nak main...Dia suka main buai, dlm playroom dia. Ninie jenguk, mmg dia tengah main buai. So, Ninie pun g dapur.. baru nak basuh pinggan dengar dia nangis. Tapi Ninie tak la panik, sbb dia mmg akan nangis kuat tak kirala sakit ke tak. Tapi naluri ibu kan.. tetiba perasaan nak bergegas berlari tgk dia. Masa tu, tgk dia tersembam ke lantai tepi dinding, kalau ikutkan playroom dia mmg mmg dah pasang playmat. Jadi kalau jatuh tak la sakit sgt. Bila angkat, terus Ninie panik, sbb darah memancut kat kepala dia.. Apa lagik, Ninie jerit la panggil Zulaikha.. Bagusnya kakak, dia terus cari tisu untuk lap luka Yusouf. Masa tu tak nampak luka Yusouf besar mana, bila dah lap, baru nampak.. tak la besar, tapi dalam sangat..
Yusouf tak yah cakap la.. menangis mcm histeria, agaknya sakit sangat.. tetiba dia diam.. tertido. Ninie lagikla panik, ingat dia pengsan.. bila usik-usik dia.. dia marah.. Kompem la dia tak pengsan. Sambil riba dia, Ninie call Zex, Zex plak tak boleh balik sbb dia tengah mengajar subjek khas, tak boleh nak ganti ngn org lain.. terus Ninie call makcik Ninie. Sib baik Ummie boleh datang. Ninie mmg tak boleh nak drive, takut Yusouf meragam. Sambil tunggu makcik Ninie datang, Yusouf mmg tido. Tapi darah dah stop, sekali sekala darah keluar.. Ninie pun siap-siap barang nak g hospital.. Masa dlm kereta, kekdg keluar darah.. isi pun keluar.. ngeri rasa..

Ummi sampai je terus masuk kereta, g KSH. Ummi datang ngan Mak Miah dan Asilah. Ada la org boleh jagakan Zulaikha.. Lega betul rasa.

Sebelum tu dah telefon agent insuran, tanya bleh claim ke tak.. dia ckp boleh je terus decide g KSH. Sampai KSH terus g kecemasan. Doc pakar bedah, Dr. Ruzaimi. Dia ckp, oooo ni tak boleh jait terus ni, kena bius penuh. Sbb nanti dia meronta-ronta. Doc tanya bila last Yusouf makan.. Lastnya makan dalam kul11.30 pagi, masih baru lg dia minum susu. So, doc ckp, paling awal kul3.30ptg baru boleh bius, kena puasakan Yusouf dulu. Doc cuci luka dah tampal sementara. Ninie balik Balok je la dulu...

Dah kul3ptg, Ninie g semula KSH ngan Ummie, kebetulan jalan jem, KSH sampai call sbb tak sampai lg hospital.. Sampai je hospital, Dr. Ruzaimi plak dah masuk OT. Sbb ada kes emergency. Kena ganti ngan Dato Dr. Ngui. Ninie setuju je.. tp dalam hati dah terdetik.. mesti mahal.. sbb Dato' kan.. Tapi demi anak, takkan Ninie nak tunggu Dr. Ruzaimi habis OT.. kesian Yusouf lapar.

Dalam kul4ptg, Dr datang dan bius Yusouf. Nak cari urat sahaja 3kali cuba. Sbb urat dia payah nak jumpa. Meronta-ronta Yusouf nangis.. 4orang pegang dia. Ninie ni Allah je tahu.. betapa sakitnya perut sbb dukung Yusouf, dia tendang-tendang perut.. Tapi tawakal kepada Allah.. Dapat je masuk ubat bius, terus dia tido. Dr. suruh Ninie tunggu, tak bagi tgk dia jahit luka tu. Mmg cepat gila Dr. jahit, tak sampai 5minit dah siap. Tapi dia dah tutup jait dengan kapas.. jadinya tak tau brp byk Dr. jahit.

Dr. terangkan prosedur lepas bius, tak boleh dukung Yusouf lepas dia sedar, lepas sejam baru boleh bagi dia minum air masak sikit je.. panjang la prosedur dia, yg penting Dr. ckp, jangan sampai dia muntah, takut masuk dalam paru-paru. Alhamdulillah sampai rumah, Yusouf tak muntah, lepas 4jam baru boleh makan nasi. Kesian dia.. berjam-jam puasa. Masa kat umah pun dia tak boleh berdiri dengan betul, sbb kesan ubat bius..

Macam mana dia boleh jatuh??? Yusouf ni mmg budak baik... hehehe. Duduk tak pernah diam seminit. Satu feberet dia suka main suis lampu. Dia panjat jongkang-jongkit untuk main suis lampu.. dan berjongkit tu dia tergelincir.. jatuh.. kena skirting mozek tepi dinding. Mmg tak tinggi pun jatuh, tapi mozek tu tajam.. tu la kan, malang tak berbau... walaupun dalam rumah sendiri..
dapat hadiah lori dari tok ummi.. nak pujuk tak bagi nangis.. tqvm tok ummi
Lepas dah jait pun dia boleh lagik memanjat.. sampai Ninie rasa fobia bila tgk dia memanjat.. seram.. takut dia terjatuh lagik.. Yusouf.. Yusouf..

ooo ye.. part bil hospital.. RM800++ ko.. jait sikit je. Sib baik claim hospital, boleh demam kalau bayo sendiri :-) Sabtu ni kena dtg jumpa Dr. semula sebab nak bukak jahitan dia. Harap-harap tak sesakit mcm kena masuk ubat bius tu..  hai la anok...

Wednesday, April 16, 2014

Minggu ke-30: Semakin berat

Sekarang ni berat Ninie dah 78.4kg. Berat sungguh.. Bila jalan terasa sakit semua kaki. Banyaknya minggu nak kena lalui lagik. Anak ke-3 ni mmg terasa sangat sekse. Duduk lama-lama pun rasa sakit sangat. Rasanya sbb banyak perkara kena urus, bertambah letih mengandung kali ni. Dengan anak-anak yang tengah aktif lagik.. Itula dugaan seorg ibu kan..

Kali ni Ninie rasa penurunan selera makan. Kalau dulu, kejenye makan aje. Sekarang ni makan kekdg banyak skip. Tapi yang tak bestnya, bila skip je perut angin dan gastrik. Bukan sengaja skip, tapi mmg selera tu tak ada. Kalau jenis menu makanan.. kekdg tu tak tahu nak makan apa.. tapi tetap mkn, untuk kesihatan baby... Ninie akan start cuti awal Jun.. tak sabo dah rasanya.. 

Nanti next entry kisah Yusouf jatuh kena jait kat kepala.. dugaan sungguh ibu...

linkwithin

Related Posts with Thumbnails