Pages

Thursday, September 12, 2013

Yusouf dah pandai makan sendiri

Yusouf macam Zulaikha jugak. Tak ada sangat masalah makan. Cuma Yusouf lambat je makan.. tak silap Ninie, masa umur 9bulan baru dia nak makan. Sejak baby, dia mmg tak makan pun makanan yang diblender halus. Sbb dia dah ada gigi masa umur 5bln. Dia pandai menguyah. Dia mmg tak suka makanan yang diblender. Masa mula-mula, dia banyak makan bubur nasi. Selalunya Ninie buat bubur nasi, campur kentang atau carrot, atau brokoli. Cara yang sama masa Zulaikha dulu. Boleh tengok history Zulaikha dulu kat SINI.

Sejak dah menjejak kaki ke alam setahun lebih ni, Yusouf suka meniru. Kalau dia tgk kita makan kat meja makan, dia pun nak makan sama. Kalau makan guna sudu, dia pun nak jugak. Ninie mmg jenis suka tgk anak mencuba. Bersepah tak kisah sangat pun. Mmg redho je la mengemas kalau tumpah segala makanan atas lantai... bagus tak ibu?? hehehe... perasan bagus!!! hik hik hik
berjaya rampas aiskrim dari kakak
 Sekarang ni mmg dia dah mula makan sendiri. Kalau kat taska mungkin cikgu suap lagik. Tapi kat umah, mmg dia makan sendiri. Balik taska, kul 8-9mlm mcm tu, waktu utk bagi anak-anak makan. Menu yang simple-simple sahaja. Sesuai dengan selera dia.
dah tak nak ibu suapkan
Selalunya Yusouf mmg makan nasi. Kalau nasi, mesti ada kuah. Sup ayam, sup sayur, sup bayam, sayur lemak labu ke.. dan seangkat yg tidak pedas... Benda paling senang, sup ayam. Buat  banyak-banyak, pastu sejuk beku. Bila nak makan, just masuk dlm microwave je. Panaskan. 

Lagi satu, paling dia suka, makan nasi goreng. Selalunya nasi goreng ayam, atau nasi goreng ikan bilis tanpa  bubuh lada. Mmg banyak dia makan. Kakak Zulaikha pun sama.. Zulaikha mmg bertambah kalau makan.. 

Pinggan makanan kena cari yg sesuai. Sbb Zulaikha pernah ada pinggan jenama BEBE ni, sampai sekrg dia guna. Dapat hadiah dari Mak cik Has. Mmg suka sgt pinggan ni, pinggan ni 'dalam'... mudah dia nak ambik makanan dengan sudu. Ada tempat letak sup. Senang nak asingkan sup ngan nasi. Kekdg dia berdua hirup sup sahaja.. Baju mmg basah lenjun. Huhuhu.. asalkan dia bahagia.. ibu happy tgk anak makan ngan seleranya.. walaupun ibu bukanla expert memasak. Bila anak makan byk terasa diri ini seperti chef yg hebat... weee~ jgn rasa loya ye kengkwan... bye!

Wednesday, September 11, 2013

Zulaikha dah mula guna seatbelt

Setiap hari mmg Ninie yang hantar dan ambik Zulaikha dan Yusouf. Sbb taska dekat je ngan opis. Selalunya Zulaikha mmg suka duduk depan. Kejap depan kejap belakang. Kekdg bimbang jugak, buatnye break emergency, mau tertonggeng jatuh. 

Nak jadi cerita, baru-baru ni, balik dari keje, Ninie balik umah kat Balok, jadinya lalu la jalan Bukit Berut. Kalau org Kuantan mmg tahu sgt jln tu. Gila tinggi bukit kat situ. Tapi suka lalu situ, sbb tak byk kereta. Lepas dah turun bukit ada simpang tiga nak ke Indera Mahkota, Ninie ingatkan org tu bg signal nak masuk simpang, sekali dia jalan terus, terus Ninie break emergency. Masa tu Zulaikha berdiri kat seat depan sambil isap botol susu. Sib baik la ibu tak bawak laju lagik. Terhantuk dia kat dashboard. Menangis meraung la Zulaikha. Puas jugak la pujuk

Lepas dah tgk dia ok. Terus ibu bebel.. ibu ni mmg suka bebel.. heheh. "tula.. byk kali dah ibu pesan, suruh duduk, dan pakai seat belt. Ikha ni selalu tak dengar ibu ckp..."

Zulaikha akur je pas tu.. dia terus redho je ibu ikat ngan seat belt...

baru reti nak duduk diam
 Alhamdulillah sejak hari tu, dia mmg pakai je seat belt... Berdebor oooo kalau anak jatuh. Mcm nak runtuh jantung ni..
Yusouf duduk seat belakang
Yusouf, mmg Ninie ajar dari baby lagik, dia duduk kat seat belakang. Awal-awal mmg dia byk ragam. Tapi lama-lama dia tak kisah dah. Kalau sekali sekala dia nangis tu, biasa dah. Dalam perjalanan mmg tak bg dia makan apa-apa.. takut lekat, sbb dia duk belakang... payah nanti. So kalau dia merepek ke apa.. terpaksala.. ibu chak chak ke.. menyanyi ke.. dah rupa badut pun ada.. utk ambik perhatian dia..

Itu la kan... penat sungguh sepanjang perjalanan nak sampai rumah... kalau dia tido.. mmg nikmat membawak kereta dengan aman.... hik hik hik hik.. 

Friday, September 6, 2013

ibu... abu..

cikgu hantar gambar Yusouf baru bangun tido. Mood yg sangat happy
Yusouf sekarang dah setahun 4bulan. Dah besar anak comei ibu. Kalau tanya Zulaikha, Yusouf anak siapa..? dia akan balas.. "Yusouf anak comei ibu la.." Ikha anak siapa? mesti dia jawap.. "Ikha anak comei apak la.." hahaha.. ntah apa dia faham kan maksud tu. Huhuhu. Yang penting dua-dua tu mmg anak comei ibu dan apak.. 

Sejak mencecah umur setahun, Yusouf dan mula sebut-sebut perkataan. Tak banyak perkataan yang kita faham sangat. Paling dia suka sebut "tak ada". Apa yang tak ada pun tak tahu la.. hehehe. Kakak ipar Ninie selalu gelak kan dia.. "asyik tak ada je.. ntah apa yang ada ..." heheheh. 

Satu lagik dia suka sebut .."Ate" kalau panggil dia "ate" mesti dia jwp jugak.. ate... pastu bersambung ngan bahasa-bahasa dia yg tak tahu apa.. heheh.. masa ni mmg suka nyakat dia berckp.. mcm bercerita dengan kita plak. Padahal dia tak tahu... kita tak faham pun dia ckp apa.. hehehe

gambar kat taska, kwn dia iman kejut dia bangun suh mandi
Kalau duduk dalam kereta, dia akan duduk dlm carseat dia kat seat belakang tepi tingkap. Nanti dengar la dia ngomel.. "tak da.." " tuh tuh tuh tuh..." sambil tunjuk ke langit... pastu ..."bird bird bird" maksudnya dia nampak burung terbang... pandai plak dia sebut bird dengan betul... well done Yusouf! 
muka terpaksa bangun
Semalam tengah solat maghrib, dia dtg kacau Ninie solat, kekdg tengah solat nak tergelak gak.. nampak sangat ibu tak kusyuk masa solat kan.. Dia suka tiru ibu solat. Sujud mcm menonggeng je.. hahaha... Bab doa paling best.. bila kita Amin.. dia pun angkat tgn berdoa.. pastu dia buat mcm ibu.. "psttspststss" berdoakan la kononnya.. pastu letak tangan kat muka.. amin.. Semoga Yusouf jadi anak yg soleh nanti.. Amin.

Semalam word baru dia.. "abu... abu... abu" rupanya dia panggil ninie.. ibu... ibu.. ibu.. tu la maksudnya. dan sepanjang malam sebelum dia tido.. mmg asyik duk panggil abu.. sweetnye comei ibu ni.. adik kakak Zulaikha.. 



Wednesday, September 4, 2013

Yusouf kena HFMD kali ke-3 kena pulak sengat tebuan

Cuti tahunan Ninie sekarang dah tinggal 6hari. Mmg dah sgt kritikal. Tapi demi anak-anak, Ninie mmg betul-betul cuti sbb anak-anak aje. Amat berharganya cuti. 

Minggu lepas, Yusouf kena Hand Food Mouth Deases, kali ni dah kali ke-3 dia kena. Kali ni mmg amat pasti dia dpt dari taska. Cikgu  bagitahu asalnya anak nurse yang kena, tapi mak dia tak tahu, so baby kan mudah nak jangkit. Melalui air pun boleh. Kali ni tak teruk mcm dulu. Dalam mulut pun ulser satu je. Demam pun tak ada. Cuma kat tangan ngan kaki dia byk naik bijik-bijik kecik. Ninie bawak dia g klinik  biasa je. Sbb dah  tahu nak rawat mcm mana.

Hari Selasa, Ninie cuti, sbb nak uruskan dia, kena hantar ke mak Ninie kat Balok. Kena mintak bantuan sedara-mara untuk jaga Yusouf. Mak bukan tak boleh jaga, cuma kesian jugak kat mak ni, sbb dia jaga Humaira, adik Hannan yang masih baby. Baru 4bulan. Risau jugak jangkit.Tapi terpaksa, hantar aja la. Mak-mak sedara boleh  tolong jugak. 

Hari Rabu, Ninie sekeluarga mmg duk umah mak kat Balok. G keje dari Balok la. Zulaikha, mmg g taska. hari Rabu mmg ok je Yusouf, dia kena makan antibiotik sampai 5hari. Mak pun ok je jaga dia. Dia ckp, Yusouf senang je jaga. Tido lama..

tgh pasang drip
Hari Khamis, dalam kul4 petang, sepupu Ninie, Asilah tel, Ninie masa tu tengah sibuk menghias opis ngan bendera sempena Kemerdekaan, mmg Hp duk dalam bilik, tutup pintu, mmg tak brp dengar bila hp bunyi. Dah kali ke-5 Asilah tel, baru Ninie perasan, tgk kat Hp ada 5 miss call, chat FB, whats apa segala media telekomunikasi, semua orang kat Balok tu cuba tel Ninie. Ninie angkat call masa tu tak ada pikir apa-apa, pastu yang jadi panik, bila Asilah bagi tahu Yusouf kena gigit tebuan. 

Masa dengar dia kena gigit tebuan... berderau darah.. Tak tahu la nak kata mcm mana perasaan, sbb Yusouf tak ada depan mata, kalau kena depan Ninie ke, mungkin la Ninie tak la se panik ni. Tak tahu mcm mana keadaan Yusouf, Ninie suruh mak sedara Ninie bawak g kecemasan KSH. Jumpa Ninie kat sana je.

Mintak ngan bos nak balik awal, dlm perjalanan g sana, tuhan je tahu, hati ni tak berhenti berdoa, harap-harap Yusouf tak ada apa-apa. Masa ambik Yusouf ngan mak sedara Ninie, muka dia merah, tak pernah tgk muka Yusouf merah g tu. Tak tahu merah tu sebb nangis, atau dia alah ngan sengat tebuan. Terus bawah g kecemasan. 

Doc Siti bagitahu, sengat tebuan ni bahaya. Dia cerita pengalaman dia masa kat Kelantan, ada 3org kanak-kanak masuk hsptl sebb kena sengat tebuan. Disebabkan ingat kes tu kes biasa, diaorg letak dlm wad biasa tanpa pemerhatian. Malam tu, 3org tu alah ngan sengat tebuan, meninggal dalam hsptl. Satu lagik dia cerita, kejadian kat hsptl lain plak, masa tu dia sorg je doc pakar bertugas. Sorang lagik doc biasa. Doc siti mmg biasa suka dtg hsptl malam hari, sbb nak tgk pesakit dia. Masa dia round tu, dia  nampak ada sorg pesakit ni mcm dlm keadaan sesak nafas, lelaki dewasa. Dia tanya, rupanya pesakit ni kena sengat tebuan dan dia pasti pesakit tu alah ngan sengat tebuan. Syukur pada Allah, dia terus bg treatment. Alhamdulillah pesakit tu dpt diselamatkan.
duk perhati apa doc nak buat kat dia
Moral of the story, doc siti ckp, sengat tebuan ni tak semua orang alah, tapi ada kes org alah dalam  temph 36jam. Kekdg effect dia tu lambat. Jadinya untuk cegah, takut Yusouf alah, dia kena masukkan ubat. 

Kebetulan wad penuh, jadinya Yusouf kena pasang drip siap-siap dan Ninie kena dtg ke KSH every 6jam. untuk masuk ubat. Lepas dah masuk ubat petang tu, kul12mlm kena datang lagik, esoknya kul8pagi, kul12tengah hari dan last kul6 petang. 
kejap je nangis psg drip.. hero kan..
Alhamdulillah, merah muka Yusouf hilang, bengkak kat perut dia pun hilang. Allah je tahu kebimbangan hati ibu. Ninie mmg risau takut Yusouf jenis alah mcm Zulaikha. 

Mcm mana dia boleh kena gigit??? Mak Ninie cerita, masa tu mak Ninie tengah main ngan Yusouf dan Humaira, Yusouf riba kiri Humaira riba kanan... tetiba ada sekor tebuan masuk rumah, terus gigit kat perut Yusouf, meraung Yusouf menangis. Mak terus pegang tebuan tu ngan baju Yusouf. Tebuan tu mati mak Ninie bunuh. Letak Humaira. Berlari g rumah mak saudara Ninie kat depan rumah. Mak sedara Ninie taruk minyak ngan kapur. Dia ckp, doc pesan kalau kena gigit sengat, bubuh kapur untuk hentikan bisa tu kot. G tu laa.. Yusouf pun berhenti nangis.. Mak sampai lupa yang dia sakit lutut, tak boleh berlari ngan tak daya nak dukung Yusouf, tapi sebab dah panik, dia lari je. Kesian tok kan... 
tertido kepenatan
Harini Yusouf dah sihat. Dah g taksa semula. HMFD pun dah baik. Alhamdulillah. Bak kata sepupu Ninie, Najah, sesuai ngan nama Nabi Yusouf, banyak dugaan Yusouf hadapi, tapi dia tetap tabah dah bersabar. InsyaAllah...  

linkwithin

Related Posts with Thumbnails