Pages

Thursday, August 29, 2013

Zulaikha yang jinak-jinak merpati

Zulaikha sekarang dah 3tahun 6 bulan. Karetor dia dari dulu sampai sekarang nampak lebih kurang je. Dia jenis jinak-jinak merpati. Nampak mcm mesra, tapi bila pergi dekat dia, dia lari. Dia mmg tak pandai berkawan sangat. Rasanya ngan semua orang di macam tu. Pernah Ninie tanya cikgu Zulaikha kat sekolah mcm mana keadaan dia kat taska. Cikgu ckp, dia kat sekolah pendiam dan pemalu, tak berckp. Payah nak dengar suara dia. Kalau nak ajak dia buat aktiviti tu agak susah, kena pujuk baru dia nak buat. 

Yang peliknya, kalau dengan Ninie atau Zex, dia memang suka bercakap. Tak henti bercakap. Kalau ambik dari sekolah, macam-macam la dia bercerita hal kat sekolah. Ada sorang cikgu tu, dia panggil "cikgu besar". Mulanya Ninie ingat, pengetua taska dia. Tapi, ada satu hari tu, dia tunjuk, mana satu cikgu besar. Cikgu tu bukan gemuk, cuma cikgu tu tinggi dari cikgu lain.. Hehehehe. Tak pasal cikgu ada nama timangan.

Kalau dengan famili pun dia mcm tu, kalau belah Zex, ada orang yang dia biasa je dia akan bercakap. Kekdg orang hulur dia makanan pun dia tak nak ambik kalau dia tak berapa rapat. Terpaksala orang tu bagi kat ibu dulu, dan hulur kat dia. 

Berkawan pun sama, kalau dia ckp .. "wiwie tu kawan ikha". Maknanya dia suka la orang tu. Kalau dia tak sebut, mmg dia tak kawan. Kekdg kesian tgk dia, sepupu semua seronok bermain, dia je yang tak main, dia cuma tgk. 

Hopefully Zulaikha nanti boleh belajar berkawan... risau jugak ibu. Takkan nak main sorang diri je kan. Mungkin umur dia belum pandai la berkawan.. kekdg ramai gak pelik sbb dia duk  taska, patutnya pandai kawan, tapi dia tak macam tu. Zulaikha.. zulaikha.. :-)

Wednesday, August 21, 2013

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2013

peace!
Kali ni lama betul tak update blog. Mmg penyakit malas ni sering menyerang. Tak boleh buat apa dah. Heheheh. Last update bulan June. Ni dah bulan Ogos. Okla still dlm mood raya kan..

Sempena masih berada di bulan Syawal ni, Ninie sekeluarga ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin. Maaf kesalahan yg mana sengaja atau pun tak sengaja.. Untuk cousin Ninie, Mardhiah Afiqah Kasim yang duduk kat New Zealand tu, hahahah.. awk jgn susah hati ye. K.ninie dah makan semua bahagian awk. W'pun eksyen mengepos video beraya di perantauan.. Raya kat Kg lagik besssst!.. jangan nangis aaaa.... 

Raya tahun ni mmg agak haru biru pasal mencari baju. Tema baju raya tahun ni, color tequois.. Color ni Ninie yang pilih, ingatkan senang nak cari color ni kat kedai. Mmg gila mencari kain. Masa sebelum puasa dah Ninie cari.. Kamdar, Nagoya, kedai tepi jalan.. kedai mamak.. semua tak ada color ni. Lastnya jumpa kat OGY. Aduhai mmg susah.. dah dapat  baju Ninie ngan Zulaikha, nak buat baju utk hero plak susah. Mulanya rasa mcm nak jait sendiri.. Tapi.. mmg malas.. (sejak anak 2org .. malas makin bertambah). Minggu terakhir Ramadhan, Ninie g kedai Gene Martino, kebetulan balik Pekan, g beli kat Pekan aje la. Size Yusouf ada, Apak plak tak ada saiz. Mujurla.. cawangan Temerloh ada saiz Apak, diaorg hantar ke cawangan Pekan. Ninie dtg ambik sehari sebelum raya. Tapi lega rasa, ada jugak baju raya sedondon.
Keluarga besar famili Zex
Color dah mcm-mcm, nak kata teqois boleh.. cyan pun boleh.. lantok lee.. asalkan ala-ala.. semua org dah jadi buta warna.. hihihihi... Gambar famili blah Ninie.. mmg payah nak ambik, especially Mak ngan Abah.. diaorg sokmo tak nak pakai baju raya.. Tak apa.. tahun depan, kena atur strategi memaksa abah ngan mak!

Masa raya, saya bayangkan sy la hebat ngan color teqois... Tapi... setiap sudut org pakai baju teqois.. Hahahahah.. rasa kelako plak, bila g jalan raya, jumpa color sejenis ni. Dah jadi mcm satu rombongan plak kan.. Yang tak tahan, ada jugak alas kaki pun color teqois.. dah sama color ngan baju.. hahahah

Apa pun, raya mmg meriah tahun ni... Beraya agak sakan... Seronok kan kalau dapat jumpa saudara-mara dan kengkwn yang jarang-jarang jumpa. Cousin Ninie plak sorg tu, kawen masa raya. Raya ke-3, Kawen ngan org Manir. 
Wardy dan Ily
Kepada Wardy dan Ily, Kak Ninie sekeluarga doakan, semoga jodoh kekal hingga ke syurga. Amin.. Bila Wardy dah mengakhiri zaman bujang ni.. makanya.. cousin-cousin lelaki yg masih bujang.. sila ambil perhatian je.. hahaha.. peace yaw!

linkwithin

Related Posts with Thumbnails