Pages

Thursday, June 6, 2013

Yusouf berhenti breastfeeding masa umur 7bulan

makan aiskrim....comot!!
Yusouf sekarang dah hampir setahun sebulan. Baru boleh berjalan. Belum expert lg. Tak sabar tunggu boleh jalan laju. Nak kena pimpin tangan dia tiap kali berjalan, sakit dah pinggang ibu ni.. hehehe

Nak citer pasal perjalanan penyusuan susu ibu baby Yusouf yang tidak mencapai target sebenarnya... Yusouf dapat eklusif breastfeeding selama 6bulan, tapi masuk umur dia 7bulan, susu Ninie makin merudum, macam-macam cara dah Ninie cuba, tapi tak berkesan, susu merudum tu start sebelum 6bulan lagik, sampai stok simpanan susu habis.. Ninie cuba makan makanan tambahan, mcm shaklee, tapi Ninie alah pulak ngan shaklee. Ninie ada juga guna petua org tua-tua, makan peria, makan jantung pisang dan seumpama dengannya.. tapi tak ada hasil... ataupun usaha Ninie tak sekuat mana....???? 

Kalau ikutkan apa yang Ninie buat masa Zulaikha dulu, Ninie dah praktikkan semua, Zulaikha BF sampai umur setahun 6bulan, tu pun berhenti sebb Ninie tak datang period, dan peluang untuk pregnant anak ke-dua amat tipis, jadinya Ninie pun berhentikan dia BF. Lepas sebulan berhenti, datang period sekali, terus ngandungkan Yusouf :-)

Lastnya, Ninie malas dah pikir, tapi pujuk jugak hati.. yelaa rasa terkilan jugak, Ninie target at least setahun... tapi tak ada rezeki Yusouf kot. Baru Ninie faham perasaan orang selalu bagitu dah cuba mcm-mcm tapi susu still tak banyak mana... 

Tapi mmg berbeza, anak yg BF lama ngan kejap, Zulaikha, antibodi dia kuat skit kot, Yusouf selalu la sakit.. tapi doc ckp, bawah 2tahun, mmg mcm tu, tengah nak bina antibodi. Hopefully Yusouf imune dah ngan sakit pas ni :-) 

No comments:

Post a Comment

linkwithin

Related Posts with Thumbnails