Pages

Thursday, April 25, 2013

Teringin nak beli IPAD

kusyuk sangat
Sebelum birthday Ninie hari tu, mmg Ninie duk servey pasal IPad.. Tengok orang duk canggih manggih ni, kita pun nak jugak.. Nama je keje bidang IT, bab-bab gajet ni Ninie mmg tak laju sangat. 

Yang jadi nak beli sangatnye IPad ni sebab anakda Zulaikha... dia selalu duk mengendeng-ngendeng Amie Iman, cousin dia main Ipad. Bila tgk duk asyik ambik barang orang ni, mmg Ninie sangat la tidak gemar. Amie ni jenis baik, dia mmg bagi Ikha main, masalahnya si Ikha ni, kalau dah main, lupa daratan, lupa yang Ipad tu bukan dia punya. 

Pernah di g umah Amie, siap mintak ngan Papa Amie nak Ipad, aduhai.... mmg terselah muka tak tahu malu dia kan.. hahaha.. budak-budak g tu la.. Masa Birthday Zulaikha hari tu, mmg Ninie nak beli dah dia Ipad china, yang Android version.. cap ayam je la.. Harga pun murah.. RM300 kot. Tapi apak dia tak bagi, sbb takut cepat rosak, ramai gak yg bg feedback kalau budak yang main, screen dia mudah pecah. So, Ninie kubur je niat, sbb pulus pun tak berapa nak ada...

Yang menjadikan bertambah nak beli.. sbb iklan.. Syabas kepada iklan.. berjaya mempengaruhi saya untuk membuat keputusan!.. Mulanya Ninie dapat SMS dari Citibank.. sbb pemegang kad kredit kan.. Offer, kalau beli kat Sengheng.. 0% interest. Pastu iklan Maxis pulak... Bayar RM1,300 ++ pastu langgan bulanan RM75 dapat IPad 4, 16GB, ngan internet 5GB. Aduhai.. menarik belaka!

Zulaikha ni, hari-hari duk dalam kereta, dia main HP Ninie, bukak Youtube. Suka tgk Pocoyo.. Rimas sungguh!. Bila ada call or Ninie nak guna HP, mmg berperangla ngan dia... Kalau time dia bagi okla.. time mood dia tak elok, mmg dia mengamuk. Susah ... susah...

So, Ninie tanya cousin Ninie, yang mana elok? Sengheng? Maxis..? Dia ckp, Maxis ok jugak.. sbb dapat sekali ngan Internet. Cuma kontrak 2 tahun, pastu kalau Maxis One Club, cuma bayar harga Hp, RM1,088.

Apa lagik, menapak la saya ke Maxis, tapi sangat kecewa, sbb IPad 4 semua dah habis.. yang ada.. cuma Ipad Mini. Tapi Ninie mmg tak nak Ipad Mini, kecik.. nak yang besauuu..

Terus meneruskan langkah.. ke Sengheng. Tanya punya tanya.. IPad 4, 16GB yang ada 3G ngan Wifi pun dah habis.. yang ada yang ada wifi sahaja.. mmmm kalau tak ada 3G tak leh la masuk sim card... Akkhirnya.. ngan otak yang separuh celaru dah tak boleh pikir dengan betul.. lantak je la.. Ambik Ipad 4, 32GB!!!!... 

Total, gedebuk gedebak, extended warantty sampai 4tahun, fees citibank, screen protector, casing seme.. RM2800++. Gila la!.. Ninie bayar RM2,400 secara ansuran RM100 sebulan, ngan Citibank.. pastu lebihnya bayar cash.. Sib baik bulan ni dapat duit kutu.. :-)

Seronok ye bila dapat apa yang diidamkan.. padahal nak bagi anak je. Masa bagi kat Zulaikha, terserlah keseronokan kat muka dia.. Tapi Ninie yang lebihnya rasa happy, sbb dia duk diam dalam keter! hahaha.. Pepagi hari kalau nak kejut dia bangun tidur, ckp je kat dia, yang apak dia nak bawak Ipad tu g keje.. dia terus bangun dengan marahnya... hahahahah. Kalau tak.. payah benooo nak bangun tidur..
Adik nak tgk jugak
 Zulaikha tak bagi adik dia main Ipad, sbb adik pun nak touch touch jugak.. Ibu geram sangat dia tak nak kongsi, Ninie ugut dia nak bagi adik dia kat orang lain. Terus dia bagi adik dia main.. Hehehehe. 
gaya dalam kereta nak g taska
Masuk je kereta, terus main Ipad.. Budak zaman sekarang... Elok je pas Ninie beli Ipad ni.. Terus ada artikel keluar pasal Ipad ni tak bagus untuk perkembangan motorik kanak-kanak... Ninie tak sempat nak baca.. Tapi sbb kalau bagi sangat anak main, dia jadi tak cergas kot... Kena balance la kan.. Jgn la 24jam anak mengadap kan.. Just nak bagi dia leka time dalam kereta ke.. time kita nak buat kerja.. 

Ipad ni, hadiah untuk diri Ninie.. hehehe.. menyenangkan kerja ibu.. ibu pun guna jugak.. nak main game.. best apa main game budak-budak ni.. kekdg berebut jugak ngan Zulaikha.. hahaha... 

Happy Birthday To Me

Bos hantar melalui whatsapp
24 April, Birthday tuan punya blog.. pewwwitttt... Makin bertambah muda!.. Hahaha.. 
Tahun ni umur Ninie dah 34 tahun. Muda lagik.. --->perasan!
Tahun ni, rasanya mcm ramai je elert pasal birthday Ninie. Rasa terharu sebab ramai yang ingat.
Ninie mmg tak letak tarikh birthday kat FB. Jadinya mmg sesiapa yang ingat.... mmg hebatla dia!.. pasal Ninie pun bukan jenis ingat sangat birthday orang.. Kalau kalender FB tak bagi tahu, kompem Ninie tak wish.. hehehe..

Pepagi hari, subuh..dah dapat birthday wish melalui wechat... zaman le ni.. wechat whastapp.. dulu-dulu kad.. canggih..
Tergezut jugak sbb dapat wish dari kawan Ninie masa kat sekolah menengah.
Rasa sangat pelik, sbb dia boleh ingat.... kepada Masriyati.. Terima kasih sangat sbb awal-awal pagi dah wish... Terharu~ sobs sobs..

Pastu, dapat SMS dari Roshayati, kawan baik masa keje SUK dulu... Tq darling sbb setia menjadi Sahabat saya ... :-)

Pastu, bos pulak wish melalui whatsapp.. Tak sangka bos simpan tarikh lahir dalam HP dia.. bos Ninie ni mmg suka wish birthday staf dia.. Tqvm.. --->> lepas ni takut dah merepek.. bos sgt prihatin.. bahaya.. :-p

Dah petang, tetiba dia hantar gambar Ninie siap ngan bingkai Happy Birthday, Ninie tanya mana dia belajar?? hahahha.. siap belajar tu.. Tapik springgggg toing toing.. kat bos.. Your effort mmg membuatkan saya terharu!
Tqvm En. Aidi,coklat, saya suka, saya suka
Waktu tengah hari, opismate Ninie, Rizal, belanja makan tengah hari. Wahhh murahnya rezeki saya. Tqvm ye Rizal, nanti belanja lagik, jangan tunggu birthday je ye nak belanja... Belanja la selalu.. 

Masa nak masuk opis, nampak la En. Aidi berjalan sorang balik dari Kuantan Parade, terus berhenti kereta, tumpangkan dia, padahal dah dekat sangat ngan opis.. Hahaha.. panas wehhhh..
Dia turun dari kereta, terus bagi hadiah ni.. wahhhh tak sangka. Saya rasa nak nangis.. En. Aidi ni org paling dihormati dalam opis.. macam ayah-ayah g tu.. Birthday En. Aidi 23 April.. so sama bulan celebrate. Birthday dia kami semua satu opis bagi hadiah.. kiranya lawatan balas la ni.. heheh
 Tqvm En. Aidi, terharu lagik... sobs sobs sobs..

Balik rumah, Zex pulak belikan Ninie kek... 
kek SR -perasa durian
 Bestnyee.. sedap sangat kek durian ni. Macam makan durian crepe...!
Anak-anak ibu.. 
Birthday ibu, tapi Zulaikha yang rasmi dulu.. hahaha.. dia kan kuat makan, awal-awal dah ada kat meja makan... Seronok sangat dia dpt makan KaaaChiiii (KFC).
Tqvm suamiku yang tercinta!!! sentiasa ada tak kira susah atau senang.. dan anak-anak ibu, terima kasih sebab sentiasa menjadi orang nombor satu bertahta di hati ibu :-)

Kepada semua saudara-mara dan kengkawan yang wish birthday Ninie, terima kasih diucapkan.. 
terima kasih tak terhingga.. sobs sobs sobs... ---->tak abis lagik rasa terharu...

Monday, April 22, 2013

Follow Up Yusouf di KSH

bosan sgt lama nak menunggu.. kita bergambar dulu ye
Follow Up Yusouf lepas kena Rotavirus tu patutnya minggu lepas. Boleh Ninie ni lupa.. Mmg sudah nyanyuk. Minggu lepas masuk opis mmg banyak keje, jadinya lupa. 
Harini pepagi dah mengingatkan diri. Kul10 pagi ambik Yusouf kat taska. 
Harini ramai betul pesakit doc Siti. Jenuh jugakla menunggu turn. Yusouf ni mmg tak duk diam. Rasa lenguh tangan mendukung dia. Dah la dtg ngan dia je g KSH ni. 

Paling sekse, sebelum pergi, lupa plak ibu nak g tandas, mengosongkan tangki, dah sampai KSH rasa nak terkucil, tapi ku tahan jebat!.. mcm mana nak masuk tandas ngan budak comei ni.. dah tak ada arah, ibu tahan je la. Mmg sekse, tangki penuh, sampai la balik ke opis, sampai je, terus lari, tahap berlari mcm roadrunner masuk tandas.. Aduhai....

Berbalik kepada cerita Yusouf, Alhamdulillah, kisah cirit birit dan muntah-muntah dia dah berakhir. Lately ni, dia cuma selsema ngan batuk skit. Tapi tak la serius.
kat KSH tadi, Ninie timbang dia, dah naik berat. Masa dia sakit hari tu 7.8kg sekarang dah naik ke 8.6kg. Melebihi berat asal pulak.. Berat asal 8.5kg. 
Lepas dia baik hari tu, dia jadi kuat makan, suka makan bubur nasi. Bubur nasi kosong pun dia makan mcm org lapar. Alhamdulillah.. lega betul rasa bila tgk dia dah aktif dan berat dia dah naik semula. 

Bulan Mei nanti dia cukup setahun.. Yusouf... bila nak pandai jalan ni.. huhuhu

Wednesday, April 17, 2013

Yusouf Dijangkiti Rotavirus

Yusouf baru je baik dari HFMD (Hand Food Mouth Dieses), pastu ibu ngan apak dapat dugaan lagik, kena jangkitan ROTAVIRUS pulak.
Minggu lepas, famili belah Zex semua berkonvoi ke Klang sbb anak saudara Zex, Adiya, kawen ngan orang sana. Kiranya g mengantar la ni.. majlis menyambut menantu. Kami semua pergi naik kereta masing-masing pada hari Sabtu. Majlis tu hari Ahad, so Sabtu tu tak kisah la nak sampai Klang kul brp pun. 
Ninie ngan Zex mmg tak ada siapa pun yang tumpang, kami berempat je la. 
Pergi tu ramai jugak la.. so Famili belah Mak Adiya lagik.. belah Abah Adiya lagik.. mmg ramai la.

Malam tu kami semua tidur kat homestay di Klang. Famili blah Zex sebuah homestay famili blah abah Adiya sebuah homestay. Sepanjang perjalanan, Yusouf nampak happy je. Zulaikha pun sama. Lagik happy bila dah berkumpul di homestay, dapat jumpa sepupu-sepupu dia. Seronok la dapat main.

Ibu.. bila dah jumpa tu sakan la berborak ngan biras ngan ipar-ipar semua. Yusouf ngan Zulaikha ntah kat mana.. duk main sana sini.. Tetiba Yusouf muntah. Asalnya dia macam jeluak je. Muntah skit. Ninie ingatkan sbb dia main, perut penuh ngan susu.. so susu keluar la skit. tapi tak...

Malam tu dia start muntah ngan banyakknya. Ibaratnya semua yg masuk.. semua la keluar. So, Ninie pun stop susu dia, bg air masak je. 4oz masuk air masak.. 4oz keluar balik. Tengah minum pun dia boleh muntah. Mujurla malam tu Ninie tidur sebilik ngan mak mentua. Dia banyak tolong bila Yusouf asyik muntah.

Mulanya tak la bimbang sangat, tapi bila start kul4 pagi, Yusouf cirit-birit tak henti pulak. Pampers bawk bekal mmg tak la banyak mana.. sampai habis.. Baju semua habis kena najis dia. Bau najis dia.. mmg pelik.. busuk yang amat.. mcm gas amonia. Ninie dah rasa berdebar. Malam tu mmg tak tidur la ibu ngan moktok. Dia menangis tak henti.. rasanya semua org dalam rumah tidur-tidur ayam kot sbb Yusouf menangis. Tidur kejap-kejap je. 

Pagi esoknya, Ninie buat keputusan, tak ikut rombongan g hantar pengantin. Asalnya Zex ajak balik terus ke Kuantan, tapi memikirkan kalau dia asyik muntah dah cirit.. mcm mana nak berhenti nanti tu. So, mintak kunci rumah ngan adik ipar Ninie, Shila.. duduk umah dia kat Serdang. 

Rasa ralat jugak tak dapat join kenduri tu... jeles jugak ngan org lain.. dah la duk cerita kebest san.. majlis tu., tapi demi Yusouf, tak apa la. 
Sepanjang duk umah adik ipar tu, Yusouf tidur je. Minum air keluar balik. Cirit banyak kali jugak.
Zulaikha, dia pernah dah dtg umah Shila ni, jadi dia dah tahu selok belok kat mana nak cari mainan anak Shila, si Amie tu.. hahaha.. dia x heran pun kat ibu.. duk main mainan si Amie tu je la.
mmg suka isap jari dan mengutip salah satu faktor kenapa dia mudah sakit
Hari Isnin, baru la balik Kuantan, alhamdulillah sepanjang jalan tu dia tak muntah dah cirit. Yela sbb semua air dlm badan dia dah tak ada. Memang dia lembik sangat-sangat. Sampai dia tak nak langsung duduk. Nak baring dan tidur je. Ninie bagi jugak air skit campur dengan Oral Rehydrated Salt (ORS). Tak nak bagi dia dehidrasi. Sampai Kuantan dah lepas maghrib. Ninie ingatkan dia dah ok sbb  dah tak muntah dan cirit, Tapi malam tu, dia menangis je.. Sbb perut dia kembung.. dia tidur kejap-kejap je. 

Esoknya terus g KSH jumpa pakar kanak-kanak. Doc Siti. Doc terus suruh masuk wad, sbb Yusouf dah banyak kehilangan air dalam badan dia, dengan kata lainnya dehidrasi  Kebetulan KSH penuh yang amat, so Ninie kena tunggu que. Balik rumah dulu la jawapnya. Dah malam, KSH call, yang bilik dah ada. Ninie terus je datang dengan segera.

Hari Selasa (malam), Ninie ngan Yusouf mmg tidur hospital. Doc masukkan drip terus. Masuk air. Doc suruh ambik sample najis dia utk hantar lab test.

Hari Rabu, Doc bg tahu keputusan dah keluar, doc tunjuk kan Ninie.. "ROTAVIRUS DETECTED". Doc siap bagi ngan pamplet. Apa yang dimaksudkan ngan rotavirus. Sikit la info Ninie bagi kat sini eh.. Yang lain boleh la google.

APAKAH ROTAVIRUS?
Rotavirus adalah sejenis virus perut yang mudah dijangkiti. Hampir semua bayi akan dijangkiti rotavirus sebelum mencapai usia 5 tahun. Terdapat pelbagai jenis rotavirus tetapi hampir  95% dari jangkitan seluruh dunia adalah disebabkan oleh 5 jenis rotavirus  yang paling lazim.

KENAPA ROTAVIRUS BEGITU SERIUS?
Rotavirus mudah dijangkiti menerusi sentuhan biasa setiap hari. Malah ia boleh menyerang tanpa amaran. Jangkitan rotavirus mungkin disangka sakit perut biasa tetapi ia boleh melaratkan sehingga menyebabkan kes muntah-muntah atau cirit-birit melebihi 20kali sehari. Simptomnya boleh berlarutan selama 9hari.
ANTARA SIMPTOM ROTAVIRUS ADALAH:-
-Cirit-birit
-muntah-muntah
-demam
(Simptom ini boleh menyebabkan dehidrasi atau kehilangan cecair badan)
ADAKAH BAYI SAYA DILINDUNGI?
Sekadar membersihkan rumah dan kerap mencuci tangan tidak cukup untuk melindungi bayi anda daripada dijangkiti daripada rotavirus. Sabun dan produk pencuci yang lain tidak dapat membunuh virus ini. Ia mudah merebak dan mampu hidup selama beberapa minggu pada barang-barang mainan dan permukaan di dalam rumah.

Wabak rotavirus di Perak pada tahun 2012 telah mengakibatkan sejumlah 2,236 keas gastroenteriris. Dua orang bayi berusia 2 dan 10 bulan maut akibat jangkitan.

So rotavirus ni mmg bahaya.. siapa yang belum di jangkiti, boleh ambik vaksin sebagai langkah pencegahan ye. Biar la mahal.. asalkan anak-anak kita dilindungi. Mencegah lebih baik kan..
mmg pesen dia suka tidur menonggeng..
 Hari Selasa, Rabu, Khamis, dia mmg lembik betul. Memang tak nak langsung duduk. Baring sepanjang masa. Senyum pun tak nak. Hati ibu mana tak rasa sedih kan.. 
kakak menceriakan adik
 Ninie dapat bilik kongsi 2orang. Silih berganti jiran sebilik. Yusouf je tak keluar-keluar lagik. Memalam dia mmg nangis sbb perut dia kembung. Doc masuk ubat sakit perut dan suruh sapu minyak Yuyi kat perut dia. Bila dah ok, baru dia boleh tidur. Jiran sebilik tadah je la telingan mendengar jeritan Yusouf.
happy sangat dapat jumpa apak ngan Kakak
Zex ngan Zulaikha tak dapat la teman Ninie kat KSH. Tiap-tiap petang balik dari kerja, apak datang ngan kakak. Suka sangat Yusouf.. Kalau tak dia mmg moyok je..
sudut paling dia suka. Membaca la kononnya tu
 Bila dah ok sikit, dia mmg tak nak duduk kat bilik, asyik tunjuk kat pintu, ajak keluar. KSH ni kecik je, mana sangat la boleh jalan-jalan. Asyik tawaf tempat sama jela.
Bila penat, dia tidur je la sambil masuk air atau ubat 
 Bila anak kita kena jangkitan virus, mmg tiada antibiotik. Mmg masuk air je. Ubat pun sekadar ubat ilangkan kembung perut dia je. Air masuk sampai 3botol. Susu kena stop, sbb susu mengandugi lactose. Semua makanan jenis minyak atau lemak mmg tak boleh bagi. So sementara tu doc suruh bagi dia minum susu jenis lain.
Yusouf kena minum susu Novalac AD. Susu ni mmg khas semasa ciritbirit. Dia kena minum sampai dia betul-betul dah baik. Lepas tu dalam susu kena campur dengan SMECTA.
*gambar google
Smecta ni tujuan dia nak bagi najis dia keras sikit. Tak cirit sangat la kalau dia membuang.
bersamala cousin Ninie, Asilah yang sangat rajin meneman Yusouf pas balik sekolah
Alhamdulillah Yusouf dpt discaj hari Sabtu, petang. Zulaikha pulak yang asyik muntah dan membuang. Tapi doc Siti ckp... "Zulaikha tu kan kebal..." huhuhu ye kot.. simptom dia kejap je dpt. Dia stop susu, minum ribena je. Alhamdulillah budak berdua ni dah g taska. Ibu pun dah boleh g kerja.. Yang penting... ibu dah tak risau.. anak-anak ibu dah sihat...

Punca sakit ni??? Ninie pun tak pasti.. mungkin berjangkit ngan sesapa. Mmg ada kakak ipar yg cirit birit masa tu.. ataupun mungkin sbb Yusouf ni suka mengutip dan masuk jari dalam mulut.. Wallahuallam. 

Terima kasih kepada semua famili, saudara-mara dan kawan-kawan yang sentiasa ambil berat pasal Yusouf dan mendoakan kesihatan Yusouf... Hanya Allah sahaja yang dapat membalasnya.. Wasallam..

Thursday, April 4, 2013

INFO KESIHATAN: Cegah Penyakit Tangan Kaki dan Mulut


Kelako plak rasa.. tadi kan Ninie post pasal Yusouf kena HFMD . Yang ayat bahasa inggeris tu dah betul.. bila ninie translate ke bahasa ibunda, Ninie tulis.. Sakit kuku tangan dan mulut.. Sib baik ada kawan Ninie tegur.. Huuhu.. sakit kuku tangan mulut tu... lembu je kena.. kuang kuang kuang... mmg fail bahasa inggeris ke melayu.. Pastu kawan Ninie suh cari kat web site pendidikan pesakit yg kementerian kesihatan sediakan.. mcm-mcm jenis pamplet ada situ.. Klik sini.. INFOSIHAT 

Ninie cari jumpa pamplet tajuknya.. Cegah Penyakit Tangan Kaki dan Mulut. So copy paste la. Boleh jadi panduan untuk semua.
  • Penyakit tangan, kaki dan mulut disebabkan oleh virus (kumpulan enterovirus) yang biasanya menjangkiti kanak-kanak di bawah umur 5 tahun.
  • Jangkitan ini berlaku disebabkan tidak mengamalkan kebersihan diri yang baik dan berada di tempat atau persekitaran yang sesak.
  • Penyakit ini dijangkiti melalui kontak secara langsung dengan pesakit serta melalui najis, air liur dan lelehan dari hidung pesakit.
  • Kebanyakan kes penyakit ini tidak serius. Namun begitu terdapat juga kes-kes teruk yang melibatkan sistem saraf dan jantung.
  • Setiap ahli keluarga dinasihatkan mengamalkan kebersihan diri untuk mencegah jangkitan.
Tanda dan gejala Penyakit
  • Ruam dengan lepuh di tapak tangan, kaki dan kawasan lampin
  • Ulser di tekak dan mulut 
  • Demam
  • Sakit kepala
  • Hilang selera makan 
Langkah-langkah Pencegahan
  • Cuci tangan dengan sabun dan air bersih sebelum menyediakan makanan, selepas ke tandas, selepas menukar lampin anak dan selepas mencuci najis anak.
  • Tutup mulut dan hidung dengan tisu apabila bersin atau batuk.
  • Jangan berkongsi barang-barang peribadi seperti berus gigi, sapu tangan, tuala, cadar, cawan, sudu dan garpu.
  • Mandi dan tukar pakaian selepas pulang dari tempat kerja sebelum bermesra dengan bayi atau anak kecil.
  • Cuci alat mainan, permukaan meja, kerusi dan lantai yang dicemari air liur anak.
  • Elakkan membawa anak kecil ke tempat umum yang sesak seperti pusat membeli belah, pawagam, kolam renang, pasar dan stesyen bas.
Sekiranya anak anda mempunyai tanda-tanda dan gejala penyakit tangan, kaki dan mulut:
  • Bawa segera ke hospital atau klinik berhampiran.
  • Jangan hantar ke tadika, rumah pengasuh atau sekolah.
  • Lap lelehan dari mulut dan hidung menggunakan tisu.


Yusouf Kena Jangkitan Tangan Kaki Mulut Pulak.........

*gambar google
 Lama tak tulis entry.. Sibuk mcm-mcm benda. Yang tak sibuk pun, buat-buat sibuk. Minggu lepas dan lepas lagik.. dalam 23 Mac (Sabtu) g tu la.. Malam tu Yusouf demam tiba-tiba. Sebb panas lebih dari 38.5cc Ninie bagi ubat masuk ikut bontot. Demam dia pun ok.. kebah...

Siang tu seharian dia nampak ok je.. Tapi hari Ahad, dia demam lagik, pastu Ninie hairan kenapa dia asyik meleleh air liur. Kalau dia duk tgk HP, menitik-nitik air liur dia keluar. Pastu air liur dia berbau sikit. Tapi tak syak apa-apa lagik masa tu.

Kebetulan seharian tu Ninie duk menjahit baju mak mentua, jadinya tak mengecek dalam mulut Yusouf. Dah siap je jahit baju, terus Ninie ngan Zex balik Pekan, hantar baju, sbbnya baju tu nak pakai kenduri kawen anak sedara Zex. Kalau nak tunggu je balik nanti, takut silap jait ke apa, sempat la nak alter kan..

Masa kat umah mak mentua, Ninie perasan kat lidah Yusouf ada putih-putih, tapi tahu je la baby kan.. bukan senang nak bukak mulut dia, yerlaa.. sakit tu..

Susu pun dia kurg nak minum bila dah jadi g tu. Masa dia nangis, kompem nampak ngan jelas, atas ngan bawah lidah dia penuh ngan ulser. Dia pun demam, jadinya Ninie tak syak sgt lagik, mungkin dia ulser sebab panas sangat.
*gambar google
Balik rumah, Ninie tak puas hati, cek semula mulut ngan tapak tangan dia, mmg nampak naik biji-biji, tapi tak banyak.. dalam 2-3 biji je. tu pun baru nak keluar, mmm dalam hati tu, rasanya Yusouf ni kena Hand Foot Mouth Dieses ataupun bahasa Melayunya, jangkitan tangan kaki dan mulut. 

Malam tu, Yusouf mmg tak berapa tido, sekuat hati dia menangis. Sakit dalam mulut agaknya, pastu demam lagik. Kepala dia mmg panas. Zex ngan Ninie mmg tak tido sbb dia asyik menangis tak henti-henti. Sib baik la Zulaikha tu jenis tido mati, dia bukan sedar pun adik dia meraung.

Ninie ngan Zex sampai tak tahu dah nak pujuk dia macam mana, sakit sangat agaknya, pastu Ninie bubuh air atas kepala dia, pastu bagi dia minum air masak. Akhirnya... dia tertido atas riba Ninie... tapi dia tido kejap je, dalam setengah jam je. Pastu dia meraung balik. Susu dia tak nak.. sampai ke pagi la dia macam tu. Kami berdua dah mengantuk gila.. tapi risau tertido, tak sedar plak dia demam..

Pagi Isnin, terus decide tak g kerja, kena bawak Yusouf g jumpa peads la nampak gayanya. Selalunya kalau nak g KSH, Ninie akan call dulu utk memastikan doc Siti ada. Ntah mcm mana hari tu, Ninie ngan Zex redah je g KSH. Sampai je kat kaunter nak daftar, rupanya doc Siti cuti panjang.. Terus g tanya peads lain, Doc Lee, tapi nurse suruh datang kul2.30.

Masa tu lama sangat kalau nak tunggu 2.30, Yusouf pun ok, tak la nangis.G kedai tayar, cek tayar, sbb dah bunyi pelik, terjatuh lubang.. huhuhu Ninie kan expert bawak keter.. Formula one la katakan.. rupanya teruk rosaknya... terbang RM200++.

Mulanya nak g KSH, tapi malas plak nak masuk ke situ, terus g jumpa doc Yaw kat Jalan Beserah. Penuh gila klinik dia.. dari kul 2 kot Ninie tunggu.. kul4 baru jumpa doc. Sib baik jugak dalam tu ada byk mainan, jadinya Zulaikha asyik main je la.. Yusouf.. senyap.. mcm tak larat..
spray dalam mulut
 Doc mmg sahkan Yusouf kena jangkitan tangan kaki dan mulut. Jadinya kompem la tak boleh hantar ke taska. Sbb penyakit ni berjangkit. Ninie call juga taska, tanya kot-kot ada budak lain kena, Yusouf berjangkit, tapi cikgu ckp, tak ada pulak.. mmm mungkin ada la tu kat mana-mana.. Just ingatkan cikgu suruh basuh semua mainan yang Yusouf main, tempat tido dia.. sbb penyakit ni mudah berjangkit melalui air liur...

Doc bagi ubat:-
Antibiotik
Oral Aid untuk bb - sapu sebelum minum susu, sbb nak bagi kebas mulut dia, baru dia boleh menelan.
Ubat spray dalam mulut - lepas dah minum susu, baru spray.
Ubat demam ..

Doc pesan, jangan bagi susu suam, bagi yg sejuk, kalau boleh letak dalam peti ais sekejap, sbb bila ulser elok ambik yang sejuk untuk kurangkan rasa sakit.

Kena pastikan dia banyak minum susu dan air masak, sbb tak bagi dehydrated. Kalau dia dehydrated kena bg dia makan aiskrim vanila, sbb aiskrim vanila mengandungi susu.. dan ada gula nak bg dia tenaga.. tapi alhamdulillah, Yusouf kena tu peringkat awal, jadi tak ada la sampai dehydrated, cuma dia demam teruk sikit.
menonggeng je.. tak larat
Demam dia mmg teruk sangat, setiap 4jam kena bagi makan ubat. Ninie cuti 3hari, lagik 2 hari mak ngan cousin Ninie jaga.. mujurla diaorg nak jaga... kalau tak.. 5hari la Nini kena cuti..

Yang Zulaikha pulak, dah berdua dengan cousin dia si Hannan tu... mmg macam-macam hal dia buat. Ada satu petang Ninie balik, tgk dia dah pakai baju tido, tapi baju comot, muka comot.. dah mcm kucing! .. Masuk je rumah, mak cerita, mak sibuk ngan Yusouf, dia ngan Hannan tak  tahu ke mana, sedar-sedar... ada kat belakang rumah, dalam reban kucing!!!.. mak pelik mcm mana dia boleh boloskan diri masuk dalam reban kucing yang pintunya sangat la kecik... muka dia calar balar kena dawai... tangan pun sama..

aduihai.... sentap ibu!.. oooo Zulaikha... baik nya ye... fening ibu!

Alhamdulillah masa hari yang ke-6 Yusouf makin sihat, cuma tak boleh lagik keluar sangat, sampai cousin Ninie kawen kat Mentakab pun tak dapat la nak join.. terpaksala. Hari Ahad plak, anak sedara belah Zex kawen, nak tak nak kena balik juga sana, tapi masa tu dah last day Yusouf kena ambik antibiotik, dia pun alhamdulillah.. sihat... Mcm-mcm dugaan anak-anak ni kan.. baru je dia baik dari pneumonea, sihat la sebulan... kena pulak sakit ni... Dugaan.. setiap dugaan pasti ada hikmahnya kan.. Semoga Allah terus bagi kesihatan yang baik kepada kita semua, Amin..!

linkwithin

Related Posts with Thumbnails