Pages

Monday, December 16, 2013

Saya jatuh kat bilik air

13 Dis 2014: Hari sabtu. Hari cuti. Tapi Zex kerja. Jadinya tinggal Ninie ngan anak-anak je kat rumah. Perancangannya lepas siap-siap kemas rumah, nak balik Balok. 

Ninie siapkan anak-anak dulu. Bagi diaorg mandi. Yusouf ngan Zulaikha mmg suka sgt kalau bab mandi. Mmg lama la kalau bg mandi. Ibu kena menunggu.. jenuh nak pujuk suruh stop mandi. Diaorg kecik lagik, jadinya Ninie mmg tak pernah biarkan diaorg mandi sendiri. Mmg duduk sekali dalam bilik air. Ibu ni mmg badan dan besar, mmg tak daya la duduk lelama. Masa bangun nak g ambik tuala, ntah mcm mana, terpijak selipar, tergelincir, jatuh terduduk. Kaki kat bahagian tulang kering tu terkena mangkuk tandas. Punyala sakit. Menitik air mata tahan sakit. Zulaikha sampai menjerit sbb terkejut ibu jatuh. Lepas jatuh terus setelkan anak-anak mandi. Duduk kejap.. tak rasa apa-apa. Rasanya InsyaAllah ok kot.

Kebetulan mak telefon, dia ckp jgn balik Balok awal, sbb mak nak keluar g cari barang jap. Ninie pun berehat la kejap.. Pastu mata ni sgt tak sedap tgk lantai yg comot. Ada anak kecik ni, mmg lantai tu penuh ngan makanan tumpah. Terus ambik mop lap  lantai plak.. Kebetulan plak Yusouf tido, peluang la nak mengemop. 

Sedap ngemop lantai tak pakai selipar, masa pijak lantai, rasa dah licin ni... Terus berjalan nak g bilik air nak ambik selipar... dan.... sekali lg.. Ninie jatuh.. aduhai.. terlipat ibu jari kaki. Sakitnya.. tuhan je tahu. Zulaikha yg duk atas sofa sekali lg terkejut. Kesian sgt kat ibu la tu.. 

Apa lg, makin bertambah risau la. Terus duduk berehat... risau kat baby dalam perut ni... malam tu kekdg rasa sakit pinggang.. tp ilang.. Tetiba harini.. rasa sakit pinggang semula.. ish risau pulak. Nak jumpa doc Khaled, tapi dia cuti Isnin Selasa.. Ya Allah.. lindungila baby dalam kandungan ni... Amin.. 

Tuesday, December 10, 2013

Minggu ke-14: Kenapa saya letih ngandung anak ke-3 ni?

nampak tak baby?
 Appointment dengan doc khaled patutnya Jumaat lepas, tapi Ninie baru dapat pergi harini. Minggu lepas minggu banjir di Kuantan. Mmg sgt dasyat.. Semoga Allah kurniakan kesabaran dan rezeki yang melimpah ruah kepada semua mangsa banjir. Alhamdulillah.. rumah Ninie tak terlibat dengan banjir.

Harini g jumpa doc khaled sorg diri, sbb Zex g putrajaya. Berdebor sebenarnya nak jumpa doc. Terutamanya pasal saiz baby. Ninie pernah dah ada kes baby besar, jadinya ada seram juga la nak mendengar kata-kata doc. Tapi ku gagahi jua.. huhuhu

Timbang berat, 71.7kg. Naik 700gram. Rasanya mcm kurus lagik Ninie ni.. naik jugak rupanya. Hahaha perasan sungguh!. Bukan apa, anak ke-3 ni, Ninie lambat tukar uniform. Masih pakai baju kurung g keje. Sebelum ni rasanya mcm tukar uniform awal.. hahaha.. (buat ukuran berdasarkan saiz baju kurung.. padahal semua baju kurung pinjam mak punya... besor gedabok!)

Doc ckp, baby ni agak besar jugak. Dah cukup sifat. Jantina je belum tahu. Kena tunggu 5bulan. Disebabkan bakal dpt baby beso lagik, doc suruh minum air gula nanti bila dah 6bulan. Doc tanya kali ni suka makan apa.. Baby ni suka sgt makan buah-buahan.. buah tak apa.. jgn makan benda manis.. dlm hati glurrrp... sgt suka aiskrim.. lepas ni kena kurangkan la.. takut wehhh beso lagik dari Eizz Yusouf tu.

Doc pesan.. jgn mkn amalkan tabiat makan mcm masa Yusouf dulu.. hehehe.. sengih ajela. Akan dicuba menahan nafsu makan.

Last sekali soalan utk doc pulak.. "doc... kenapa ngandung yang ni alahan lambat ilang.. pastu rasa letih yang amat sangat..." dan doc ngan pantas kilat jawap .."ibarat mcm kereta.. dah lama guna.. kurang dah performance.. anak pertama.. awk excited.. anak ke-2 ok lagik laa.. anak ke-3 awk tak kisah dah.. sbb tu awk rasa penat sgt.. segalanya .. mind set awk je.. "   tak  best tul jwpn doc.. 
Tapi happy sangat sbb dapat tgk baby tadi.. rasa bahagia.. 

Friday, November 22, 2013

Eizz Yusouf dah setahun setengah

baru bangun tido
8 Nov 2013 genap usia Yusouf setahun 6 bulan. Kejap betul rasanya. Yusouf ni mmg sgt baik.. dia tak banyak kerenah tu yg agaknya Ninie rasa dia membesar dengan cepat. Lagipun dia ada kakak.. kawan baik dia.. dia banyak dengan kakak.. Kakak mmg pandai jaga Yusouf kan.. walaupun kengkdg tu gaduh sakan.. hehehe
kakak sangat bangga kalau dapat ribakan Yusouf
Dah capai umur 18bulan ni, dia kena ambik vaksin DTP booster. Kalau ingat masa Zulaikha dulu agak seram nak cucuk vaksin ni. Boleh baca kat sini. Alhamdulillah Yusouf cucuk vaksin ni tak jadi apa-apa. Betul la ckp doc. Zulaikha kes terpencil dan sgt special.. hehehe.. 

Alang-alang Yusouf dah cucuk sebelah bontot, Ninie tanya doc boleh tak ambik vaksin pneumococal.? Doc syorkan ambil sbb Yusouf nampak dah sihat. Yusouf dah lebih setahun, jadi suntikan ni 2kali sahaja. Lepas ni selang 3bln lagik baru ambik dos terakhir. Zaman Zulaikha dia ambil awal, masa bawah setahun, sbb Zulaikha pernah dijangkiti Otitis atau jangkitan telinga tengah. Baca sini. Yusouf ni Ninie mmg risau, sbb dia selalu batuk berkahak. Untuk pencegahan, lebih baik la ambik. Kalau nak tahu pasal vaksin ni. Boleh baca kat blog Erina . Dia pernah kehilangan anak, disebabkan virus ni. 

Lepas ni bulan Feb tahun depan plak dos terakhir. Ada dua jenis vaksin ni. Ninie ambil yg jenis Prevenar. Yg ni utk 13jenis bakteria pneumokokus. Mahal sikit la. Satu dos RM280 tak silapla. Mmg mahal, tapi demi kesihatan anak-anak, apala sgt berbanding pencegahan kan.. ibu time meroyan membeli kat shopping mall, lebih dari tu berbelanja.. ahaksss... !

Doc pesan, balik ni terus bg Yusouf ubat demam, takut dia demam, sbb vaksin ni kuat sikit. Masa cucuk doc pun pesan suh Apak pegang yusouf kuat sikit sbb mmg sakit. Tapi steady je hero ibu ni. Lepas cucuk, nangis kejap je. terus main.. Doc pun gelak tgk gelagat dia. Dia demam sekejap je. Tak bg pun ubat. Lepas tu baik mcm tu je demam dia. Mmg herolah! Semoga Yusouf terus kuat dan sihat! Amin..

Zulaikha dan Yusouf Demam dan Batuk

25 Oktober 2013: Lama dah kan.. kat sebulan dah.. baru nak citer. Mulanya Yusouf demam. Balik taska hari rabu tu dia ok lagik. Esoknya hari Khamis kebetulan cuti am, dia demam. Mulanya ingatkan demam biasa je la. Bagi ubat mesti lepas tu dia ok. Rupanya tak.. dia demam lagik sampai hari Ahad. Hari Ahad jugak la Zulaikha plak start demam. Penat betul bila dua-dua ni demam. Bukan sekadar demam, batuk selsema. Mmg pakej. Rasanya musim kot sekrg. Sana-sini dengar anak-anak demam. 

Rumah mak Ninie pun, mak demam, Humaira demam.. Hannan ngan Etty pun demam.. Sampai mak risau, dia call ckp jgan balik Balok, sbb takut jangkit.. Tapi mmg dah demam pun anak-anak saya.. 

Zulaikha dan Yusouf mmg demam lama betul kali ni. Selalunya 3hari  mcm tu dah ok.. Kali ni hampir 6hari demam. Mmg risau betul. Tu yg bawak jgak g jumpa doc. Doc bg ubat.. tapi yg paling tak daya.. kena buat nebulizer selama 4hari. Hari-hari Ninie ngan Zex ulang-alik KSH. Waktu rehat tengah hari.. janji jumpa kat KSH, Ninie ambik Yusouf ngan Zulaikha kat taska. Ninie ambil juga cuti Jumaat, Isnin Selasa. Tapi cuti dah nak abis.... nak tak nak kena hantar g taska. Mujurla sepanjang letak kat taska, demam dia dah ok. 

Malam, lepas makan, terus g KSH, ambik lagik sekali neb. tetiap malam sampai umah kul11. Tuhan je yg tahu betapa penatnya kami.. ibu lagik la penat. Ngan alahan pregnant lagik.. Tapi demi anak-anak.. tabahkan hati. huhuhuhu
time mood dia baik.. 
Zulaikha mmg dah lama tak kena nebulizer. Ninie rasa last dia kena.. masa umur setahun lebih. Bila dia kena neb balik ni, mmg sakan la dia menangis. Nasib baik masa tu Zex yg pegang, kuat la tenaga nak lawan ngan dia. Tapi hari ke-2 dan seterusnya, dia dah ok.. Masa hari ke-2 Zulaikha muntah masa buat neb. Nurse ckp banyak kahak dia dah keluar.. rasa lega betul.. Zulaikha mmg mudah muntah. Makan lebih sikit pun dia muntah.

dah pandai pegang sendiri
Hari last neb,mmg sangat melegakan Ninie, sbb batuk dia dah mula reda.. Zulaikha pun dah pandai pegang neb sendiri. Pernah jugak sekali tu dia meragam, sbb masa tu Zex yg teman dia Neb, Ninie teman Yusouf.. Dia mengamuk tak nak.. Terpaksa ibu teman dia jugak.. biasala dia.. kekdg ngada-ngada. Nak manja ngan ibu.
Yusouf kena kunci ngan apak
Yusouf pulak.. setiap kali neb, mmg dia akan menangis.. tapi nurse ckp, lg elok la sbb dia sedut byk neb tu. Nak cairkan kahak dia. Lepas dh habis treatment ni mmg rasa lega sgt-sgt.. Sampai harini, Yusouf ngan Zulaikha ada lagik selsema dan batuk.. kali ni lama betul batuknya.. cuma dah semakin berkurangan.. harap-harap anak-anak ibu sihat la sepenuhnya.. Amin.. 

Rezeki bertambah lagik

suka sangat bergaduh.. dah gaduh adegan menangis
Berabuk lagik blog Ninie.. Lama tak update.. Sbb tak berapa selera nak tgk blog. Tak ada idea plak tu nak mengarang.. Harini cuba jugak mengarang walaupun rasa loya berleluasa.. uhuhuhu

Alhamdulillah.. tahun depan.. budak berdua ni akan dapat adik. Ninie sekrg ni pregnant 2bulan dah. Jangka ke tak jangka dpt baby???? kompem la dijangka kan.. sbbnya Ninie mmg tak rancang langsung, tak ambik pil ke apa.. awal-awal pas bersalin ke Yusouf je.. pastu pk punya pk.. malas nak rancang, takut lambat dapat baby lagik.. Alhamdulillah, umur Yusouf menjangkau je setahun setengah, Ninie mengandung lagik.. lebih kurang sama mcm Zulaikha dulu-dulu.. masa umur setahun setengah, Ninie ngandungkan Yusouf..

Mengandung kali ni  mmg lain sikit alahannya.. Kalau masa Zulaikha, Ninie tak boleh makan nasi, muntah sokmo, tapi badan dan tenaga tu masih ada ... masa ngan kan Yusouf walaupun muntah-muntah.. masih kuat nak dukung dan uruskan Zulaikha.. tapi baby ke-3 ni, mmg sangat penat.. Bangun pagi dan rasa loya yg sgt-sgt teruk, lapar tahap maksima.. Kaki selalu sakit.. Ninie rasa letih yang amat sangat. Kekdg tu pitam dan semput.. mmg sekse betul rasa.

Pernah sekali tu Ninie g jln-jln ecm, lepas mkn, terus tak leh jln, duduk aje.. sbb dah semput. Ibarat mcm bwk baby dah 8bln.. padahal ni baru awal-awal. Agaknya faktor umur kot.. Pernah hari sabtu dan ahad tak g mana-mana pun, duk rumah, melepek je.. sbbnya Ninie tak daya nak bangun.. asyik baring je la.

Di saat keadaan yang mcm ni, urusan memasak, semua Zex yang buat, makan anak semua Zex yang buat. Ninie akan tolong Zex bila larat je. Terima kasih sgt kat apak... 

Cuma satu kelegaan, bila Yusouf dan Zulaikha ni dia banyak main berdua, jadi tak ada la dia duk mengadap ibu je... Anak-anak seperti sgt memahami.. 
Kalau bab makan.. mmg tak tahu nak makan apa.. Sbb semuanya rasa tak sedap.. Kalau mkn nasi.. jarang dah mkn ayam. Tak suka sgt. Kekdg nasi pun tak selera. rela lagik mkn roti ngan biskut. Rasanya mcm zaman-zaman ngandungkan Zulaikha.. girl la kot kali ni.. Hehehe. Tak kisah baby boy ke girl.. Janji sihat dan sempurna.. Ada jugak duk usik-usik.. ntah-ntah.. kembar!!! kalau kembar... Alhamdulillah, tapi Ninie dah scan, satu degupan jantung je... 

Semoga Allah permudahkan sepanjang mengandung ni.. Amin..

Monday, October 14, 2013

Zulaikha kali pertama potong rambut di saloon

Minggu lepas, masa balik Balok, mak saudara Ninie ajak pergi potong rambut kat saloon. Ninie mmg dah set dalam kepala, rambut Zulaikha pun nak potong sekali. Selalunya Ninie potong sendiri je rambut dia. Masa dia dlm bilik air, basahkan rambut, suruh dia duduk atas kerusi, pastu potong. Mujur jugak la rambut dia jenis ikal, kalau senget pun tak nampak sangat.. hehehe
muka nak terjun dari kerusi
 Sampai saloon, ibu dulu yang potong rambut, jadinya dia duk perhati, pastu ibu ckp ngan dia, tak sakit pun potong rambut.. dia tgk je... diam.. Masa sesi ibu memotong rambut, dia bertiga, Zulaikha, Hannan & Marissa, kejenye melasak!... rasanya tokey kedai pun seriau tgk budak ni duk kulu-kilir dalam kedai.. hahaha... 

Tiba giliran budak-budak potong rambut, Zulaikha dah mula nak nangis, tapi Ninie tangkap je dia buh atas kerusi. Bila dah kena balut ngan kain ni dia diam kejap.. yang jadikan dia lagik diam, bila dia tengok Marissa langsung tak nangis.. ngan muka gembira potong rambut.. apa taknya, ni kali ke-2 Marissa potong rambut. Lega ibu, sbb geng dia telah berjaya mempengaruhi dia utk potong rambut sama. Tapi ibu terpaksa la bantu sikit, kena pegang kepala sekali sekala.. kena suruh dia fokus ke depan.. dan hasilnya.....
dpt hadiah air + kerepek.. 
 Lega betul bila dah siap potong, apak mmg suka ikha rambut panjang, tapi ibu agak lemas bila dia rambut panjang.
Paling susah, waktu pagi nak g taska, lepas dah mandi, rambut basah, rambut dia kusut. Dia mmg marah sangat bila ibu sikat, puas la nak mengikat poneytail tu... kekdg berkejar-kejar dalam rumah.. jadi makin lambat nak boleh ke siap...
Dah pendek ni.. kelegaan tahap maksima.. dah tak kusut.. dah tak yah ikat.. comel apa kan?
marissa.. 
Comel tak Cha? hahaha... comel sangat!


Ajar anak-anak lasak

Ninie mmg suka ajar anak lasak. Lasak bukan maksud suh memanjat ke.. pukul orang ke. Maksudnya, bagi je apa dia nak main. Contoh paling senang, "main pasir". Zex tak berapa suka, sbb dia ckp kotor.. alah apak tu.. dia dulu pun suka main pasir.. kan?kan? Kakak ipar ckp, rasa pelik, tetiba apak besar jadi pengajar, patutnya profesion yang sesuai, "NELAYAN!" hahaha.. apa taknya.. asyik duk menangguk ikan kat paya! 

Bila anak-anak, apak tak bagi plak ye. Padahal apak malas nak monitor kan.. kan? 
Bocor rahsia apak! pfffft!
pink selipar yusouf.. selipar kakak zaman dulu-dulu. rembat je
Petang-petang balik je rumah, kalau tak hujan, jangan harapla diaorg berdua ni nak masuk rumah terus. Mesti dah siap sedia meluru main pasir. Kekdg tu ngan berkaki ayam. Sabo je la. Terjerit-jerit la ibu ni memanggil suh pakai selipar. Mesti nyesal semua jiran, berjiran ngan Ninie.. heheh.. speaker paling kuat.. hahaha
kakak melihat hasil tuaian
Satu benda yang Ninie sangat ngeri bila diaorg berdua ni main kat luar ialah.. "kutip ulat". Ninie tak tahu la kenapa anak-anak Ninie ni tak ada langsung perasaan takut  ngan ulat. Yusouf dan Zulaikha, kalau nampak ulat, siap pijak, pastu kutip. Kakak tu suka kumpul ulat, penuh plastik.. ibu ni geli gelemen nak intai apa benda ada dlm plastik tu..
nampak tak ulat yang color hitam, bintik-bintik kuning.. Yusouf nak pijak 
Ulat ni mmg banyak kat umah Ninie, sampai kekdg tu dlm bilik air pun ada. Dia masuk ikut lubang air. Ulat ni mmg tak mengigit, tapi seriau rasa, mana tau dia jumpa ulat yg berbisa, dia buat mcm ulat ni kan... 
kakak main dengan kucing, adik sibuk lagik cari ulat
Satu benda yang paling pelik sekarang ni, kawasan rumah Ninie, makin banyak kucing. Bukan Ninie tak suka kucing, cumanya rasanya kucing-kucing ni ada tuan, tapi tuan dia tak bagi makan, jadinya dia dtg la bertandang ke rumah jiran-jiran. Kekdg masuk rumah, selongkar tong sampah, meja makan.. 
adik nak babab kucing..
Yusouf asalnya mmg takut dengan semua binatang besar. Kalau g taman teruntum, rusa pun dia takut. Dulu pun awal-awal tu dia takut jugak dengan kucing, tapi sbb dia tgk kakak dia sayang sangat dengan kucing, dia pun beranikan diri.. Masalahnya pulak, Yusouf bukan main dengan kucing, tapi dia selalu akan pukul kucing. Mmg kompem la kena marah dengan pencinta kucing.. si kakak tu. 

Anak-anak.. mmg keraktor berbeza, kekdg pening jugak ibu ni.. hehehe.. Janji kamu bahagia nak.. 


Zulaikha dan Yusouf suka main sama-sama. Gaduh pun sama-sama

Zulaikha ngan Yusouf mmg suka main bersama-sama. Tak gaduh ke??? kompem la gaduh... tapi apa la sangat gaduh budak-budak hingusan ni. Kejap je gaduhnya pastu baik balik. Nak pulak gaduh ngan Yusouf.. apa la dia faham kakak dia marah apa.. hehehe
suka main jongkang-jongkit  ngan adik
Selalunya kalau main, bila ada mainan yang kakak rasa dia punya, kekdg datang angin kedekut dia , mmg dia akan ambik balik kalau nampak adik dia main.Kekdg tu mainan tu bukan dia nak pun, tapi sbb dah dia anggap barang tu hak dia, dia mmg rampas dari adik. Agak susah jugak nak terangkan dia istilah "kena kongsi". Mmg kena selalu sebut, sbb nanti dengan orang lain pun dia akan mcm tu. Kedekut tu rasanya perkara biasa masa umur anak-anak mcm ni.
aksi-aksi yg perlukan perhatian ibu
Kalau pun Zulaikha dan Yusouf boleh main berdua, Ninie mmg tak berani tinggal dia berdua main tanpa pengawasan. Tapi tak ada la sampai 24jam kena tengok kan... Tapi mmg kena perhati. Walaupun dah letak elastik map ni , kekdg budak berdua ni suka buat aksi-aksi yang bahaya. Yusouf mmg suka memanjat. Pastu turun gelongsor tu ikut suka dia la. Kaki dulu ke.. kepala dulu.. mmg kena tgk. Zulaikha pulak kena tgk jugak, takut dia adik buat adik dia bahan mainan.. hahaha.. kekdg dia angkat je adik dia suka hati, dia ingat adik dia tu ringan?? 10kg tu...!
main masak-masak
Jenis mainan yang biasa diaorg main sama-sama.. main masak-masak. Yusouf mmg suka main masak-masak. Hahahaha.. agaknya pengaruh kakak tu kuat. Tapi kakak pulak, suka sangat ultraman, agaknya pengaruh dari cousin lelaki. Tapi tak pernah la Ninie ajar dia ke arah lelaki. Mmg selalu ingatkan dia, dia girl, adik boy. 

Lego pun diaorg suka main.. Ninie rasa antara mainan yang anak-anak Ninie paling suka. Tapi ibu tak berapa suka nak ngemas.. kekdg terpijak.. rasa geram nak buang je. Tapi bila memikir kan.. itula mainan yang dia paling suka dan paling berbaloi beli.... orang ckp.. kalau dia suka tu, dia sedang explor.. ibu terpaksala bersabo ... mmmm... terpaksa.. hehehe

Bila budak berdua ni dah besar mcm ni, rasa seronok sangat. Sbb diaorg mmg sangat rapat. Zulaikha mmg tak boleh langsung jauh dengan adik dia... adik pun sama. Membesarkan anak-anak mmg banyak dugaan.. betul kan org ckp, anak tu cermin kita.. 

Thursday, September 12, 2013

Yusouf dah pandai makan sendiri

Yusouf macam Zulaikha jugak. Tak ada sangat masalah makan. Cuma Yusouf lambat je makan.. tak silap Ninie, masa umur 9bulan baru dia nak makan. Sejak baby, dia mmg tak makan pun makanan yang diblender halus. Sbb dia dah ada gigi masa umur 5bln. Dia pandai menguyah. Dia mmg tak suka makanan yang diblender. Masa mula-mula, dia banyak makan bubur nasi. Selalunya Ninie buat bubur nasi, campur kentang atau carrot, atau brokoli. Cara yang sama masa Zulaikha dulu. Boleh tengok history Zulaikha dulu kat SINI.

Sejak dah menjejak kaki ke alam setahun lebih ni, Yusouf suka meniru. Kalau dia tgk kita makan kat meja makan, dia pun nak makan sama. Kalau makan guna sudu, dia pun nak jugak. Ninie mmg jenis suka tgk anak mencuba. Bersepah tak kisah sangat pun. Mmg redho je la mengemas kalau tumpah segala makanan atas lantai... bagus tak ibu?? hehehe... perasan bagus!!! hik hik hik
berjaya rampas aiskrim dari kakak
 Sekarang ni mmg dia dah mula makan sendiri. Kalau kat taska mungkin cikgu suap lagik. Tapi kat umah, mmg dia makan sendiri. Balik taska, kul 8-9mlm mcm tu, waktu utk bagi anak-anak makan. Menu yang simple-simple sahaja. Sesuai dengan selera dia.
dah tak nak ibu suapkan
Selalunya Yusouf mmg makan nasi. Kalau nasi, mesti ada kuah. Sup ayam, sup sayur, sup bayam, sayur lemak labu ke.. dan seangkat yg tidak pedas... Benda paling senang, sup ayam. Buat  banyak-banyak, pastu sejuk beku. Bila nak makan, just masuk dlm microwave je. Panaskan. 

Lagi satu, paling dia suka, makan nasi goreng. Selalunya nasi goreng ayam, atau nasi goreng ikan bilis tanpa  bubuh lada. Mmg banyak dia makan. Kakak Zulaikha pun sama.. Zulaikha mmg bertambah kalau makan.. 

Pinggan makanan kena cari yg sesuai. Sbb Zulaikha pernah ada pinggan jenama BEBE ni, sampai sekrg dia guna. Dapat hadiah dari Mak cik Has. Mmg suka sgt pinggan ni, pinggan ni 'dalam'... mudah dia nak ambik makanan dengan sudu. Ada tempat letak sup. Senang nak asingkan sup ngan nasi. Kekdg dia berdua hirup sup sahaja.. Baju mmg basah lenjun. Huhuhu.. asalkan dia bahagia.. ibu happy tgk anak makan ngan seleranya.. walaupun ibu bukanla expert memasak. Bila anak makan byk terasa diri ini seperti chef yg hebat... weee~ jgn rasa loya ye kengkwan... bye!

Wednesday, September 11, 2013

Zulaikha dah mula guna seatbelt

Setiap hari mmg Ninie yang hantar dan ambik Zulaikha dan Yusouf. Sbb taska dekat je ngan opis. Selalunya Zulaikha mmg suka duduk depan. Kejap depan kejap belakang. Kekdg bimbang jugak, buatnye break emergency, mau tertonggeng jatuh. 

Nak jadi cerita, baru-baru ni, balik dari keje, Ninie balik umah kat Balok, jadinya lalu la jalan Bukit Berut. Kalau org Kuantan mmg tahu sgt jln tu. Gila tinggi bukit kat situ. Tapi suka lalu situ, sbb tak byk kereta. Lepas dah turun bukit ada simpang tiga nak ke Indera Mahkota, Ninie ingatkan org tu bg signal nak masuk simpang, sekali dia jalan terus, terus Ninie break emergency. Masa tu Zulaikha berdiri kat seat depan sambil isap botol susu. Sib baik la ibu tak bawak laju lagik. Terhantuk dia kat dashboard. Menangis meraung la Zulaikha. Puas jugak la pujuk

Lepas dah tgk dia ok. Terus ibu bebel.. ibu ni mmg suka bebel.. heheh. "tula.. byk kali dah ibu pesan, suruh duduk, dan pakai seat belt. Ikha ni selalu tak dengar ibu ckp..."

Zulaikha akur je pas tu.. dia terus redho je ibu ikat ngan seat belt...

baru reti nak duduk diam
 Alhamdulillah sejak hari tu, dia mmg pakai je seat belt... Berdebor oooo kalau anak jatuh. Mcm nak runtuh jantung ni..
Yusouf duduk seat belakang
Yusouf, mmg Ninie ajar dari baby lagik, dia duduk kat seat belakang. Awal-awal mmg dia byk ragam. Tapi lama-lama dia tak kisah dah. Kalau sekali sekala dia nangis tu, biasa dah. Dalam perjalanan mmg tak bg dia makan apa-apa.. takut lekat, sbb dia duk belakang... payah nanti. So kalau dia merepek ke apa.. terpaksala.. ibu chak chak ke.. menyanyi ke.. dah rupa badut pun ada.. utk ambik perhatian dia..

Itu la kan... penat sungguh sepanjang perjalanan nak sampai rumah... kalau dia tido.. mmg nikmat membawak kereta dengan aman.... hik hik hik hik.. 

Friday, September 6, 2013

ibu... abu..

cikgu hantar gambar Yusouf baru bangun tido. Mood yg sangat happy
Yusouf sekarang dah setahun 4bulan. Dah besar anak comei ibu. Kalau tanya Zulaikha, Yusouf anak siapa..? dia akan balas.. "Yusouf anak comei ibu la.." Ikha anak siapa? mesti dia jawap.. "Ikha anak comei apak la.." hahaha.. ntah apa dia faham kan maksud tu. Huhuhu. Yang penting dua-dua tu mmg anak comei ibu dan apak.. 

Sejak mencecah umur setahun, Yusouf dan mula sebut-sebut perkataan. Tak banyak perkataan yang kita faham sangat. Paling dia suka sebut "tak ada". Apa yang tak ada pun tak tahu la.. hehehe. Kakak ipar Ninie selalu gelak kan dia.. "asyik tak ada je.. ntah apa yang ada ..." heheheh. 

Satu lagik dia suka sebut .."Ate" kalau panggil dia "ate" mesti dia jwp jugak.. ate... pastu bersambung ngan bahasa-bahasa dia yg tak tahu apa.. heheh.. masa ni mmg suka nyakat dia berckp.. mcm bercerita dengan kita plak. Padahal dia tak tahu... kita tak faham pun dia ckp apa.. hehehe

gambar kat taska, kwn dia iman kejut dia bangun suh mandi
Kalau duduk dalam kereta, dia akan duduk dlm carseat dia kat seat belakang tepi tingkap. Nanti dengar la dia ngomel.. "tak da.." " tuh tuh tuh tuh..." sambil tunjuk ke langit... pastu ..."bird bird bird" maksudnya dia nampak burung terbang... pandai plak dia sebut bird dengan betul... well done Yusouf! 
muka terpaksa bangun
Semalam tengah solat maghrib, dia dtg kacau Ninie solat, kekdg tengah solat nak tergelak gak.. nampak sangat ibu tak kusyuk masa solat kan.. Dia suka tiru ibu solat. Sujud mcm menonggeng je.. hahaha... Bab doa paling best.. bila kita Amin.. dia pun angkat tgn berdoa.. pastu dia buat mcm ibu.. "psttspststss" berdoakan la kononnya.. pastu letak tangan kat muka.. amin.. Semoga Yusouf jadi anak yg soleh nanti.. Amin.

Semalam word baru dia.. "abu... abu... abu" rupanya dia panggil ninie.. ibu... ibu.. ibu.. tu la maksudnya. dan sepanjang malam sebelum dia tido.. mmg asyik duk panggil abu.. sweetnye comei ibu ni.. adik kakak Zulaikha.. 



Wednesday, September 4, 2013

Yusouf kena HFMD kali ke-3 kena pulak sengat tebuan

Cuti tahunan Ninie sekarang dah tinggal 6hari. Mmg dah sgt kritikal. Tapi demi anak-anak, Ninie mmg betul-betul cuti sbb anak-anak aje. Amat berharganya cuti. 

Minggu lepas, Yusouf kena Hand Food Mouth Deases, kali ni dah kali ke-3 dia kena. Kali ni mmg amat pasti dia dpt dari taska. Cikgu  bagitahu asalnya anak nurse yang kena, tapi mak dia tak tahu, so baby kan mudah nak jangkit. Melalui air pun boleh. Kali ni tak teruk mcm dulu. Dalam mulut pun ulser satu je. Demam pun tak ada. Cuma kat tangan ngan kaki dia byk naik bijik-bijik kecik. Ninie bawak dia g klinik  biasa je. Sbb dah  tahu nak rawat mcm mana.

Hari Selasa, Ninie cuti, sbb nak uruskan dia, kena hantar ke mak Ninie kat Balok. Kena mintak bantuan sedara-mara untuk jaga Yusouf. Mak bukan tak boleh jaga, cuma kesian jugak kat mak ni, sbb dia jaga Humaira, adik Hannan yang masih baby. Baru 4bulan. Risau jugak jangkit.Tapi terpaksa, hantar aja la. Mak-mak sedara boleh  tolong jugak. 

Hari Rabu, Ninie sekeluarga mmg duk umah mak kat Balok. G keje dari Balok la. Zulaikha, mmg g taska. hari Rabu mmg ok je Yusouf, dia kena makan antibiotik sampai 5hari. Mak pun ok je jaga dia. Dia ckp, Yusouf senang je jaga. Tido lama..

tgh pasang drip
Hari Khamis, dalam kul4 petang, sepupu Ninie, Asilah tel, Ninie masa tu tengah sibuk menghias opis ngan bendera sempena Kemerdekaan, mmg Hp duk dalam bilik, tutup pintu, mmg tak brp dengar bila hp bunyi. Dah kali ke-5 Asilah tel, baru Ninie perasan, tgk kat Hp ada 5 miss call, chat FB, whats apa segala media telekomunikasi, semua orang kat Balok tu cuba tel Ninie. Ninie angkat call masa tu tak ada pikir apa-apa, pastu yang jadi panik, bila Asilah bagi tahu Yusouf kena gigit tebuan. 

Masa dengar dia kena gigit tebuan... berderau darah.. Tak tahu la nak kata mcm mana perasaan, sbb Yusouf tak ada depan mata, kalau kena depan Ninie ke, mungkin la Ninie tak la se panik ni. Tak tahu mcm mana keadaan Yusouf, Ninie suruh mak sedara Ninie bawak g kecemasan KSH. Jumpa Ninie kat sana je.

Mintak ngan bos nak balik awal, dlm perjalanan g sana, tuhan je tahu, hati ni tak berhenti berdoa, harap-harap Yusouf tak ada apa-apa. Masa ambik Yusouf ngan mak sedara Ninie, muka dia merah, tak pernah tgk muka Yusouf merah g tu. Tak tahu merah tu sebb nangis, atau dia alah ngan sengat tebuan. Terus bawah g kecemasan. 

Doc Siti bagitahu, sengat tebuan ni bahaya. Dia cerita pengalaman dia masa kat Kelantan, ada 3org kanak-kanak masuk hsptl sebb kena sengat tebuan. Disebabkan ingat kes tu kes biasa, diaorg letak dlm wad biasa tanpa pemerhatian. Malam tu, 3org tu alah ngan sengat tebuan, meninggal dalam hsptl. Satu lagik dia cerita, kejadian kat hsptl lain plak, masa tu dia sorg je doc pakar bertugas. Sorang lagik doc biasa. Doc siti mmg biasa suka dtg hsptl malam hari, sbb nak tgk pesakit dia. Masa dia round tu, dia  nampak ada sorg pesakit ni mcm dlm keadaan sesak nafas, lelaki dewasa. Dia tanya, rupanya pesakit ni kena sengat tebuan dan dia pasti pesakit tu alah ngan sengat tebuan. Syukur pada Allah, dia terus bg treatment. Alhamdulillah pesakit tu dpt diselamatkan.
duk perhati apa doc nak buat kat dia
Moral of the story, doc siti ckp, sengat tebuan ni tak semua orang alah, tapi ada kes org alah dalam  temph 36jam. Kekdg effect dia tu lambat. Jadinya untuk cegah, takut Yusouf alah, dia kena masukkan ubat. 

Kebetulan wad penuh, jadinya Yusouf kena pasang drip siap-siap dan Ninie kena dtg ke KSH every 6jam. untuk masuk ubat. Lepas dah masuk ubat petang tu, kul12mlm kena datang lagik, esoknya kul8pagi, kul12tengah hari dan last kul6 petang. 
kejap je nangis psg drip.. hero kan..
Alhamdulillah, merah muka Yusouf hilang, bengkak kat perut dia pun hilang. Allah je tahu kebimbangan hati ibu. Ninie mmg risau takut Yusouf jenis alah mcm Zulaikha. 

Mcm mana dia boleh kena gigit??? Mak Ninie cerita, masa tu mak Ninie tengah main ngan Yusouf dan Humaira, Yusouf riba kiri Humaira riba kanan... tetiba ada sekor tebuan masuk rumah, terus gigit kat perut Yusouf, meraung Yusouf menangis. Mak terus pegang tebuan tu ngan baju Yusouf. Tebuan tu mati mak Ninie bunuh. Letak Humaira. Berlari g rumah mak saudara Ninie kat depan rumah. Mak sedara Ninie taruk minyak ngan kapur. Dia ckp, doc pesan kalau kena gigit sengat, bubuh kapur untuk hentikan bisa tu kot. G tu laa.. Yusouf pun berhenti nangis.. Mak sampai lupa yang dia sakit lutut, tak boleh berlari ngan tak daya nak dukung Yusouf, tapi sebab dah panik, dia lari je. Kesian tok kan... 
tertido kepenatan
Harini Yusouf dah sihat. Dah g taksa semula. HMFD pun dah baik. Alhamdulillah. Bak kata sepupu Ninie, Najah, sesuai ngan nama Nabi Yusouf, banyak dugaan Yusouf hadapi, tapi dia tetap tabah dah bersabar. InsyaAllah...  

Thursday, August 29, 2013

Zulaikha yang jinak-jinak merpati

Zulaikha sekarang dah 3tahun 6 bulan. Karetor dia dari dulu sampai sekarang nampak lebih kurang je. Dia jenis jinak-jinak merpati. Nampak mcm mesra, tapi bila pergi dekat dia, dia lari. Dia mmg tak pandai berkawan sangat. Rasanya ngan semua orang di macam tu. Pernah Ninie tanya cikgu Zulaikha kat sekolah mcm mana keadaan dia kat taska. Cikgu ckp, dia kat sekolah pendiam dan pemalu, tak berckp. Payah nak dengar suara dia. Kalau nak ajak dia buat aktiviti tu agak susah, kena pujuk baru dia nak buat. 

Yang peliknya, kalau dengan Ninie atau Zex, dia memang suka bercakap. Tak henti bercakap. Kalau ambik dari sekolah, macam-macam la dia bercerita hal kat sekolah. Ada sorang cikgu tu, dia panggil "cikgu besar". Mulanya Ninie ingat, pengetua taska dia. Tapi, ada satu hari tu, dia tunjuk, mana satu cikgu besar. Cikgu tu bukan gemuk, cuma cikgu tu tinggi dari cikgu lain.. Hehehehe. Tak pasal cikgu ada nama timangan.

Kalau dengan famili pun dia mcm tu, kalau belah Zex, ada orang yang dia biasa je dia akan bercakap. Kekdg orang hulur dia makanan pun dia tak nak ambik kalau dia tak berapa rapat. Terpaksala orang tu bagi kat ibu dulu, dan hulur kat dia. 

Berkawan pun sama, kalau dia ckp .. "wiwie tu kawan ikha". Maknanya dia suka la orang tu. Kalau dia tak sebut, mmg dia tak kawan. Kekdg kesian tgk dia, sepupu semua seronok bermain, dia je yang tak main, dia cuma tgk. 

Hopefully Zulaikha nanti boleh belajar berkawan... risau jugak ibu. Takkan nak main sorang diri je kan. Mungkin umur dia belum pandai la berkawan.. kekdg ramai gak pelik sbb dia duk  taska, patutnya pandai kawan, tapi dia tak macam tu. Zulaikha.. zulaikha.. :-)

Wednesday, August 21, 2013

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2013

peace!
Kali ni lama betul tak update blog. Mmg penyakit malas ni sering menyerang. Tak boleh buat apa dah. Heheheh. Last update bulan June. Ni dah bulan Ogos. Okla still dlm mood raya kan..

Sempena masih berada di bulan Syawal ni, Ninie sekeluarga ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin. Maaf kesalahan yg mana sengaja atau pun tak sengaja.. Untuk cousin Ninie, Mardhiah Afiqah Kasim yang duduk kat New Zealand tu, hahahah.. awk jgn susah hati ye. K.ninie dah makan semua bahagian awk. W'pun eksyen mengepos video beraya di perantauan.. Raya kat Kg lagik besssst!.. jangan nangis aaaa.... 

Raya tahun ni mmg agak haru biru pasal mencari baju. Tema baju raya tahun ni, color tequois.. Color ni Ninie yang pilih, ingatkan senang nak cari color ni kat kedai. Mmg gila mencari kain. Masa sebelum puasa dah Ninie cari.. Kamdar, Nagoya, kedai tepi jalan.. kedai mamak.. semua tak ada color ni. Lastnya jumpa kat OGY. Aduhai mmg susah.. dah dapat  baju Ninie ngan Zulaikha, nak buat baju utk hero plak susah. Mulanya rasa mcm nak jait sendiri.. Tapi.. mmg malas.. (sejak anak 2org .. malas makin bertambah). Minggu terakhir Ramadhan, Ninie g kedai Gene Martino, kebetulan balik Pekan, g beli kat Pekan aje la. Size Yusouf ada, Apak plak tak ada saiz. Mujurla.. cawangan Temerloh ada saiz Apak, diaorg hantar ke cawangan Pekan. Ninie dtg ambik sehari sebelum raya. Tapi lega rasa, ada jugak baju raya sedondon.
Keluarga besar famili Zex
Color dah mcm-mcm, nak kata teqois boleh.. cyan pun boleh.. lantok lee.. asalkan ala-ala.. semua org dah jadi buta warna.. hihihihi... Gambar famili blah Ninie.. mmg payah nak ambik, especially Mak ngan Abah.. diaorg sokmo tak nak pakai baju raya.. Tak apa.. tahun depan, kena atur strategi memaksa abah ngan mak!

Masa raya, saya bayangkan sy la hebat ngan color teqois... Tapi... setiap sudut org pakai baju teqois.. Hahahahah.. rasa kelako plak, bila g jalan raya, jumpa color sejenis ni. Dah jadi mcm satu rombongan plak kan.. Yang tak tahan, ada jugak alas kaki pun color teqois.. dah sama color ngan baju.. hahahah

Apa pun, raya mmg meriah tahun ni... Beraya agak sakan... Seronok kan kalau dapat jumpa saudara-mara dan kengkwn yang jarang-jarang jumpa. Cousin Ninie plak sorg tu, kawen masa raya. Raya ke-3, Kawen ngan org Manir. 
Wardy dan Ily
Kepada Wardy dan Ily, Kak Ninie sekeluarga doakan, semoga jodoh kekal hingga ke syurga. Amin.. Bila Wardy dah mengakhiri zaman bujang ni.. makanya.. cousin-cousin lelaki yg masih bujang.. sila ambil perhatian je.. hahaha.. peace yaw!

Wednesday, June 19, 2013

Yusouf Dah Dapat Lesen 'L'

berjalan ke sana ke mari
Yusouf sekarang 1 tahun 1 bulan. Lambat jugak la dia pandai berjalan berbanding dengan Zulaikha. Setiap anak tu mmg berbeza kan.. Alhamdulillah pas balik dari Penang dia dah dapat lesen L. Masa kat sana, dia bangun, jalan skit.. jatuh, pastu asyik mintak tangan kita suruh pegang sbb dia nak berjalan.. Masa kat Penang ramai orang.. maka ramaila jadi mangsa dia.. heheheh
happy tak perlu mintak tangan orang lain dah
 Sejak dah dapat lesen L ni, dia asyik berjalan selagi tak mengantuk. Kalau dalam rumah tu merata tempat dia jalan.. tapi yang tak tahan, sambil jalan... sambil memunggah.. bila dia jalan.. dia terjumpa almari kain terbuka, dia berhenti kejap.. pungah semua kain.. pastu sambung jalan kat lain pulak.. mmg huru hara rumah!
start jalan lagik
Lagik kelakar, kalau dia mengantuk, tapi masih nak jalan sana sini.. dia akan berhenti, pastu duk cangkung.. nangis.. bukan ada orang buat atau pun dia jatuh ke.. mmg dia nangis sbb ngantuk nak tido.. tp nak jalan lagik.. dah tu mcm mana.. ibu mmg tak tahan tgk.. terus dukung.. tido kan dia.. esok pulak la ye Yusouf.. sambung jalan esok pulak.. kumpul tenaga dulu.. nanti nak g assesment lesen P pulak.. 

Tuesday, June 18, 2013

Balik Penang dan Jalan-jalan Cameron

susahnya handle anak tanpa apak ni
8 Jun 2013, Hari Sabtu, Ninie balik Penang, Abah Ninie mmg asalnya orang Penang. Lama dah rasanya Ninie tak balik Penang. Rasanya last Ninie balik Penang, masa Zulaikha baby, tak pandai lagik jalan. Lepas tu Abah ngan Mak je balik. Balik kali ni mmg tujuan nak g kenduri. Sepupu Ninie blah penang ni kawen. Dia kawen ngan orang Kelantan. Sorry eh.. gambar dia mmg Ninie tak ambik. Sangat huru-hara balik Penang kali ni sbb Zex tak ikut sekali. Zex kerja sabtu & ahad tu.

Ninie balik sana hari sabtu ngan adik Ninie & Familinya. Adik ipar Ninie yang bawak kereta. Abah jadi co-pilot. Mak, Along ngan isteri dia dtg lambat sikit, sbb Along Ninie ni dia berniaga pasar malam, jual tudung, jadinya lepas meniaga baru dia bertolak ke Penang. rasanya tengah malam dari Kuantan, sampai pagi kat Penang.

Masa dalam kereta, budak berdua ni mmg susah nak kawal. Zulaikha dia mmg ngan Zufar Hannan, menjerit, melompat dan mcm-mcm hal la dia buat ... Yang Ninie dukung Yusouf, adik Ninie plak ada anak kecik.. baru pas pantang. Rasanya tersekse jiwa raga nak sampai ke Penang. 
dengan cousin-cousin
Ninie pergi 3buah kereta. Kereta Ninie, Along ngan mak sedara Ninie. Yang mak sedara Ninie dtg dari KL, kitaorg jumpa kat RNR. Masa berhenti kat RNR mmg susah nak makan, nak order pun susah, sbb dukung Yusouf ngan mengawal gerak gerik Zulaikha ngan Hannan. Sib baik mak sedara Ninie sampai, leh la mintak cousin Ninie tolong belikan makanan.. kalau tak.. mmg kebulur laa jawapnye... huhuhu
Zufar Hannan Marissa, masa ni Zulaikha gaduh ngan Marissa, jadinya duk jauh-jauh.. hahaha
Mama marissa pun ngan anak kecik, baru pas pantang belaka.Tapi diaorg suami ikut belaka.. Ninie aje laa single mingle.. huhuhu
happy naik feri
Lepas kenduri, Along ajak g makan Pasemboq kat Padang Kota, masa tu dah malam. Punyala lama tak balik Penang, jalan g Padang Kota pun kitaorg tgk GPS. Hehehe. Zulaikha mmg suka sangat naik feri, mulanya dia tak nak.. sbb seblum naik Ninie bgtahu dia, jap lagik nak naik feri.. tahu apa dia jwp?? hahaha.. dia ckp.. "tak nak ibu naik jeri... nanti dia gijit..." pelik sungguh takkan la feri bleh gigit.. soal punya soal.. rupanya dia bayangkan... feri tu.. mcm Gary dalam citer spongebob.. ohhh laa anak!
wit maklong
Sepanjang jalan dalam feri tu, Zulaikha diam je.. ingatkan dia takut ke apa.. rupanya suka sangat.. sampai balik pun naik feri lagik.. sampai esoknya pun sebut lagik nak naik kapal.. nak tgk laut...lain kali plak la ye...
strawberi dah habis kena kutip
Balik semula ke Kuantan hari Isnin, tapi diaorg ajak singgah Cameron Higland. Ninie ikut ajela.. Seronok juga kan g jalan-jalan ni. Kitaorg naik ikut Simpang Pulai. Sampai Cameron dah agak lewat, dlm kul2ptg, sbbnya.. dari Penang lambat. Mak ngan Abah nak menyinggah umah sedara mara.. Yang Mama Marissa, pas kenduri dah g Cameron, sbb nak tido sana semalam.. kiranya janji nak jumpa kat Cameron.. tapi lain jadinya.. kitaorg sampai Cameron, diaorg dah turun balik ke Kuantan.. huhuhu tak berjumpa la kami ni..
makan-makan !
Sampai Cameron, mak sibuk dah mencari makanan kegemaran dia, Jagung!.. puas laa mencari, pasalnya kitaorg dtg ni masa dah habis cuti sekolah, jadinya mmg banyak kedai dah tutup.. bak kata cousin Ninie .."orang cameron tengah kaya.. tengah kira duit sekarang ni.." Dek kerana kecewa, jagung yang diidamkan tak dapat... Along ajak g makan-makan.. Agro Farm kot nama dia.. Ninie pun tak ingat.. hahaha.. Sampai terus je melantak.. 
rombongan cik kiah
Makanan semua sedap!!!.. semua high kolestrol.. sugar not freee!.. hahaha
air butterhead
Saper pernah g Cameron mesti pernah rasa air ni kan.. Butterhead.. ada ke Sayur Salad buat air.. Walaupun Ninie ni peminat sayur sejati, tapi air ni mintak maaf le.. mmg tak habis.. dia tambah air soda.. lagik rasa pelik.. masa minum tu.. rasa mcm tercekik!!.. Ninie bg Abah rasa, abah ckp ..."rasa loya!" hahaha
mak ngan abah.. :-)
Abah ni mmg payah nak ajak berjalan.. tapi kali ni dia ikut je. Abah Ninie ni, mmg ada kencing manis, tgk keadaan dia makan.. mmg sangat risau.. tapi lepas hajat dia nak rasa kan..
 Zulaikha ni, kerja dia.. main je.. ada plak Zufar Hannan.. Maklong ngan Paklong dia pun serender.. hahah
Bila jumpa alat yang boleh dibuat mainan... hancur habis makanan.. 

berebut nak naik atomen
Sampai Cameron, budak berdua ni mmg tak kisah pun dunia keliling.. yang penting boleh main.. setakat mainan mcm ni... kat kontan pun ada anak oiii...
cousin Ninie, mak Ninie ckp, Yusouf ikut rupa ngan rambut dia.. ye kot..
Bila dah makan-makan tu, mmg dah lewat kat Cameron, pastu nak jumpa plak Cousin Ninie yang kerja di Cameron ni. Dia duduk kat Ringlet. Bila dah g umah dia, masa tu dah maghrib, semua orang buat keputusan tak jadi balik, sbb dah lewat, jalan turun ke Raub tu, gelap dan bahaya.. Bermalam plak la kat Cameron umah sepupu Ninie ni.
kat Ladang Teh Mardi
 Alang-alang dah tido Cameron, meneruskan misi mencari jagung mak.. Akhirnya dapat jugakla beli. Banyak gila dia beli.. Sampai tak daya nak makan.. mak Ninie mmg g tu.. kalau bab makanan ni.. dia akan pastikan makanan tu banyak, dah cukup boleh jamu semua org keliling rumah.. heheheh
Adik Ninie, Zetty with Husbnd dia, Zul.. & Zufar Hannan.. 
 Masa jalan-jalan kat Mardi, tak bawak yang kecik, Humaira ngan Yusouf tinggal ngan Tok dan Maklong.. Baru la ibu leh ambik gambo.. poyo betul la ibu kan..
salad.. bestnye kalau leh tanam belakang umah..

budak tak reti duk diam
Pas Zohor, baru la kami balik ke Kuantan, sib baik la masa dalam kereta, budak-budak baik ni, tido kepenatan sampai kat RNR Lanchang.. kalau tak.. krem mulut ibu duk pot pet pot pet.. 
Alhamdulillah.. sampai Kuantan kul7 malam.. penat rasa duk dalam keter, rasanya baik la bawak keter dari duk pegang anak kecik.. sengek pinggang! 


linkwithin

Related Posts with Thumbnails