Pages

Friday, September 21, 2012

An Apple A Day Keep The Doctor Away

gambar oleh google
Ninie ni risau, sebab selalu sangat sakit kepala selepas bersalin kan Yusouf. Dah g jumpa doc sekali, doc kata, mungkin sebab Ninie ni tak cukup rehat. Tido terganggu. Kompem la terganggu, tido di antara dua orang yang sangat sayang untuk ditinggalkan. Kiri Zulaikha, kanan Yusouf. Kejap-kejap terjaga bila kena sepak dek Zulaikha, kejap kang terjaga bila Yusouf pusing sana sini. Tapi walaupun tak cukup tido, rasa selesa sbb anak-anak tido depan mata. Nyamuk pun akan jadi musuh ibu nombor satu.. hahahah..

Exceli banyak kali dah Ninie test tekanan darah, tekanan darah Ninie tinggi, tapi tak la melambung sangat. Kalau tidak sure dah wengggg........... Semalam balik dari kerja, tetiba sakit lagi kepala, sampai tertido dengan Yusouf sbb terlalu sakit kepala. Zulaikha sib baik la, dia ngan apak la.. 

Bangun pagi, rasa macam was-was je, ntah-ntah pregnant??? aduhai.. takut jugak, walaupun ambik pil perancang, tapi selalula terlupa. Dah la tetiba rasa sakit kat bahagian rahim.. Lagi la berdebor. Mmmm bukan tak nak anak dah, cuma nak selang jauh sikit. Yosouf baru 4bulan kan.. 

Ninie mmg malas g jumpa doc, kalau bab hal sendiri, kalau bab anak-anak mmg priority, tapi td rasa sakit kepala kembali lagi, terus g KSH jumpa doc Khaled. Doc scan, alhamdulillah, rahim masih kosong.. Lega den..! Doc tekan-tekan perut, tanya sakit kat mana. Pastu doc tanya, "awak sembelit ke?" A ah doc, saya still sembelit sampai sekarang. Kena ambik ducalox(ubat sembelit) baru boleh buang.. Doc tanya brp kali seminggu baru buang? Ninie selalu 5hari sekali... lama kan???... kompemla tak normal.. Doc bg penerangan panjang lebar, yang Ninie ni masalah penghadaman, kurang fiber. Jadi bila payah nak buang tu, ada masalah usus, usus cuba tekan keluar menyebabkan rasa sakit kat bhgn tertentu.. So, doc bg ubat, kena minum setiap malam... dan.... setiap malam kena makan apple 2biji... wah wah wah.. omputih dah ambe.. kena makan apple tu... 

Pasal darah tinggi, doc suruh Ninie cek setiap 2hari, brp tekanan darah. Kalau still tinggi, macam biasa.. jumpa la doc semula ye.... rawatan selanjutnya.. adui hai.. makin bertambah usia dan makin cun ni.. kesihatan pun makin cun.. ingat-ingat la ye.. jgn makan sembrono je Ninie wwehhh.. awk tu makin cun.. huhuu sekian!

2 comments:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails