Pages

Wednesday, January 11, 2012

Persediaan utk baby ke-2

Apa ye Ninie nak beli untuk baby ke-2 ni..? Sebenarnya x beli apa pun. Barang-barang Zulaikha semua elok lagik. Cuma kali ni insyaAllah baby boy, so kena prepare baju baby boy. Kalau nak ikutkan, masa Zulaikha dulu, mmg Ninie beli baju dia semua color universal. Color girl/boy. Cuma nak kena beli jugak baju utk baby baru ni,kesian dia x kan nak pakai baju secondhand masa first day kan. (padahal, ibu cari alasan nak sopin!).

Anak first, awal Ninie dah beli, maklumla excited. Yg ni bukan x excited, tp sbb g kat butik anakku tgk baju masa zaman Zulaikha sama je ngan zaman sekrg. X ada sgt design baru. Tapi nanti nak g servey kat tempat lain la. Cari baju dalam 5 pasang yang baru. 

Babycourt pun dah ada. Zulaikha punya. Elok lg simpan. Nanti adik kena duduk dlm babycourt, takut Zulaikha terkam adik dia. X tahu lg mcm mana respond dia dpt adik. Kompem x tido sekatil. Sekrg ni Zulaikha tido katil dia, cuma katil tu dirapatkan ngan katil ibu je. So space utk dia mmg besar. Dia tido mmg lasak.. setiap malam, 2-3 kali kena angkat dia, ubat ke kedudukan yg betul. Ntah ikut saper la tido lasak sgt kan.. hehehe

Semlm beli online je set bersalin. Ninie kekal pakai yg jenis dulu. Leesa Confinemum. Serasi je rasa. Sbb x kena makan banyak benda. Menyusu pun x kisah. Dia x panas. Ninie beli online. Ngan kak ekin. Selalu jugak beli ngan dia. http://www.kedai2ekin.com/. Biodex dulu pun beli ngan dia. 
Kena list senarai barang-barang ni. takut lupa nak ready. Kena sedia awal, kebarangkalian tu banyak kan.. Takut tertinggal je nanti. Apa ek?

Untuk Baby:-
  1. Bag - kena beli, yg ada seme color pink
  2. baju baby - kena beli yg baru 
  3. kain bedong - dah ada
  4. barut  - dah ada
  5. sarung kaki/tgn - dah ada
  6. tuala - kena beli baru
  7. Minyak telon - dah ada dlm set bersalin
  8. Botol susu -kena beli baru
  9. Pampers - kena beli baru
  10. Sabun mandi/- kena beli baru
  11. bedak- dah ada
  12. Tisu basah - kena beli
  13. Bantal/tilam - dah ada
  14. Besin mandi - dah ada 
Untuk Ibu & Breastfeeding:-
  1. Set bersalin -dah beli
  2. Barut - dah ada
  3. Kain batik - dah ada
  4. Baju utk BF - dah ada
  5. Kelengkapan mandi  (berus gigi.. sabun ..) - beli baru la
  6. Pad - kena beli
  7. Selipar dlm rumah - kena beli
  8. Stokin - kena beli 
  9. Breastpump- dah ada
  10. Nursing Bra- dah ada
  11. Nursing pad- dah ada
  12. Botol simpan EBM - dah ada
  13. Pembersih botol susu - kena beli
Hadiah utk ibu
Yang ni mmg wajib ye.. boleh list permintaan kot.. hehehe

Apa lg? rasanya tu je kot.. byk jugak kena beli .. bulan depan leh la start membeli.. kena mintak duit ngan menteri kewangan kat rumah.. :p





2 comments:

  1. hadiah utk ibu tak senarai pulok... malu2 gitu.

    ReplyDelete
  2. hadiah utk ibu.. malu nak list.. heheheh

    ReplyDelete

linkwithin

Related Posts with Thumbnails