Pages

Tuesday, January 10, 2012

Dalam dilema

Ninie ni dalam dilema, nak hantar taska ke rumah pengasuh, adik Zulaikha nanti. Kalau ikutkan nak je hantar taska sama ngan Zulaikha. Tapi taska ni mengada-ngada. Mentang-mentang la dah glamour, dia naikkan harga. Masa Zulaikha dulu rm250. Tahun 2012 ni taska naikkan harga sampai RM350. beza RM100. 

Naik gaji sikit je, harga taska naik.. makkk aiiii cekik darah.. Semalam call taska Azid tempat Zulaikha ni, tanya semula, kot dpt diskaun sbb dah hantar Zulaikha kat situ, dia ckp, RM300. Mahal jugak...!

Opismate Ninie ni,  mak mentua dia jaga budak. Murah jugak la. RM200, kat Sungai Isap. Tapi tempat berbeza plak ngan Zulaikha, nak kena g dua tempat tu yg payah. Ambik masa plak nak g hantar ambik. Mmg bagus la rumah pengasuh kan. Sbb baby kecik lagik. Tapi Zex x berapa berkenan, sbb nak kena masuk ke Sungai Isap tula. Pastu satu lagi, kalau pengasuh cuti.. kita pun kena jugak cuti.. tu yg paling x best. Sebab Ninie ni keje, nak kata sibuk, sibuk jugak la. Bukan senang nak cuti..

Satu lagi option, taska Hospital tempat Ninie keje ni. Dalam hospital. Kompem murah. Sebb ada subsidi. Masa Zulaikha dulu, Ninie x hantar kat dalam sebab ramai yg amat budaknya. Tu yg hantar taska Azid kat luar. Luar pagar je. Tahun lepas taska dalam ni dah tukar petender. Bukan Azid dah. Taska baru. Dah tanya 3org kengkwn. dia ckp, pengurusan baru ni ok. Lain dari yg dulu. mmmmm tanya Mr.Zex, dia suh hantar taska dalam je, murah & senang nak hantar. Rasanya nak kena g tgk dulu la, ok ke x ni. Nanti indah khabar dari rupa. Yang penting bersih, dan dia asing baby ngan budak besar. 

8 comments:

  1. semoga dipermudahkan sgl urusan kak :)

    ReplyDelete
  2. Mntk maaflah klu jwpn ni mnyingung perasaan,kkdng parent tk fhm ape yg phk pgurusan buat.mcm mne tk naikkn yuran sbb taska azid brdaftr dgn jkm,praturan jkm mwajibkn pengsuh hdir kursus kaak yg d bwh jkm,kos die rm480 sorg,phk taska yg tngung,klu dh stu org d hntr kursus rm1000 kosnya stiap sorg byangkn klu sme staaf wjib d hntr kursus dn klu ad yg bru lg kne hntr lg,nisbah baby dgn pengasuh 3 baby 1 pengsuh syart jkm,klu lh yuran baby rm250 sorg drb 3 sme dgn rm750 dn gji staaf sorg rm600+kwsp+xsocso+mkn mnum+tmpt tngl smuanya blhlh d total sndri,lbh dri yuran baby lg.

    ReplyDelete
  3. Tp mntk maaflh klu tersilap ckplh,slalunya taska yg ambk yuran murah ni tdk berdftar,blhlh ambik murah krna tdk perlu antr staff pg kursus, tdk mengikut praturan yg tlh d tetapkn jkm,klu nak tau lbh lnjut blh lh lyari lmn web jkm dn lht senarai taska yg bdftr...

    ReplyDelete
  4. Saya x tersinggung pun. cuma kekdang terpk jugak kenapa mahal sgt. Sbb taska lain sy servey x semahal azid. itu aje. yg lain tu pun berdaftar. cuma concern sy sbb sy suka sbb lokasi sy dekat. X ape sy cari taska ikut kemampuan saya je.

    ReplyDelete
  5. tadi sy tgk website JKM. Azid cuma berdaftar yg kat pekan. Cawangan lain mcm mana yer?

    Taska Azid (Taska Tempat Kerja)
    Aras Bawah, Blok B, Kuaters Kakitangan Hospital Pekan, 26100 Pekan.
    Tel - 012 - 9888679
    17.9.2010-16.9.2015

    ReplyDelete
  6. salam...semuanya dlm proses mempebaharui lesen tahunan,segala maklumt telah pn d hntr kpd jkm,dan phk jkm telah dtg membuat pemeriksaan,cume mnungu update dri jkm,di caw2 lain sudah pn dapat pengesahan,1 shj lg yg kte tgu dn kte sentiase bhubung dgn phk jkm agr proses tdk trtanguh dan d pceptkn sgera,yg dmaksudkn tdk brdaftar adalah tdak langsung membuat prmhonan kpd phk jkm,tdk menghntar maklumat yg dhendaki jkm,dan tiada langsung pemeriksaan d lakukan oleh pgawai jkm.

    ReplyDelete
  7. Tqs anyway :-) mayb anak ke-2 ni saya hantar rumah pengasuh. Itu je yg suami saya mampu.

    ReplyDelete

linkwithin

Related Posts with Thumbnails