Pages

Friday, December 30, 2011

Pencarian Satu Penyeksaan Jiwa

Dah 3hari Ninie mencari dokumen yang hilang. Harini last kena sudmit claim. Aduila mana la letaknya. Pas balik outstation Putrajaya hari tu, rasanya dah bawak g opis. Tapi dah banyak kali selongkar opis ni x jumpa. Kat opis bukan byk sgt pun brg dlm bilik ni. Adui... balik rumah cari pun x jumpa jugak. Dalam kereta seme dah cari. Ni gara-gara buat 5S. Habis semua simpan. Sampai x jumpa.. arrrggghhhhh tension....! 

Agaknya x ada rezki nak claim bulan ni.. Kalau ada rezki jumpa la tu.. kalau x ada.. sy kenala redha.. uuuuuuwaaaaaaaa!. sampai tido malam x lena.. sbb rasa mcm ada je tp x tahu kat mana. Ninie jarang ilang dokumen penting. Ni mesti sbb serabut keje kat opis, simpan, terus x jumpa. Opismate pun dah tlg cari x jumpa jugak.. aduiiiiiii tekanan perasaaan sungguh!!!!!!

Zulaikha yg semakin keletah

Lama dah x citer pasal uncit kan. Lately ni jarang Ninie ambik gambar dia. Sejak HP c3 ni buat hal. Bila masuk je kat USB pc ni, dia shutdown. Ntah apa la x kena. Takkan nak kena tukar HP baru kot.. Ahahaha.. 
Ni gambar Zulaikha paling baru. Tu pun Zex yang ambik masa Ninie g KL. Zulaikha dengan cousin dia, Syahmi. Dua2 kuat makan. Kalau siapa dah lama x jumpa Zulaikha, ayat pertama "eeehhh banyak dah rambut dia" Ye la dulu Zulaikha motak perut uncit. Umur dah setahun lebih baru la tumbuh rambut dia. Ni baru nak lebat. 

Sekarang ni Zulaikha dah Setahun 10 bulan. Tapi ramai ckp, badan dia besar (maknanya.. uncit + debab). Dia dah x leh nak pakai baju umur 2T. Semua baju kena ambk saiz 3T. Sbb kat bahagian perut mesti nampak pusat, tergantung baju. Heheheh

Sejak nak dapat adik ni dia makin manja. X boleh salah sikit. Merajuk. Tergolek2 atas lantai. sampai satu ruang tamu dia golek-golek. Selagi x pujuk, x bangun la dia. Kekdg buat mengada-ngada, nak ibu je pujuk dia. 

Dulu kan dia suka tgk barney, sekrg dah ubah selera. Hari2 boiboi boy dengan upin ipin. sekejap boiboi boy, sekejap kang suruh ibu tukar upin ipin pulak. Selalu sgt tgk citer yg sama, sampai dia hafal dialog. Blum lagi part dialong tu, dia dah sebut.Mmg kelakar.

Zulaikha dah kurang takut dengan orang. Agaknya dah besar, makin suka nak berkawan. Tetiap hari ajak ibu "main". Kalau dia sebut "main" maknanya, ajak keluar rumah, nak join main ngan anak jiran2. Pastu suruh bawak "cikai=basikal". Sebab dia tgk anak-anak jiran semua bawak cikai. Dia ngan cikai roda 3, x pandai kayuh. Heret je ngan kaki. Tapi paling susah, nak ajak balik. Selg budak-budak lain x masuk rumah, dia pun x nak masuk. 

Bab berckp, mmg dia improve.Suka sgt berckp. Ada yg kita faham. ada yang x faham. tapi sebab dah biasa dengar dia sebut tetiap hari, dia sebut apa pun Ninie mmg faham. Tapi dia mmg suka buat ayat tambahan.. Ayat depan kita mmg x faham, yg belakang je kita faham dia sebut. "ketekektekekte...... duduk..." Ketetekekekekeke.... cikai..." hahaha mmg asyik gelak je dgr dia ckp. 

Kalau tanya dia.. "anak saper ni?" dia jwp"anak kita....." sbb Ninie ngan Zex mmg suka sebut pasal Zulaikha anak kita.. heheh rupa-rupanya dia memerhati setiap apa yg kita sebut. 


Sekarang ni dia mmg suka kartun Pooh ngan Mickey Minnie. Kalau baju mmg nak yg gambar kartun ni je. Especially pooh. Kalau pas mandi, dia akan cari sendiri baju, mmg dia akan ambik pooh je. Ibu dah beli baju lain yg lawa-lawa, x nak pakai, nak pooh ngan mickey or minnie je. Basuh, kering je pakai.. 

Lagi satu kartun dia suka, angry bird. Yang ni mmg Ninie x pernah tunjuk kat dia. Tapi ada satu hari tu, g giant, dia nampak org jual, pastu dia sebut "angie bird". Rasa pelik juga, rupanya kat taska kengkwn semua bawak bag angry bird g taska. Ninie cari bag sekolah jenis tarik beroda ada gambar Angry bird. Murah je, kat Big Ten. RM20 je. Mula-mula dia dpt, terus dia tarik sambil sebut "Ikha, balik!" hahahah dia tiru style cikgu panggil dia bila Ninie dtg nak ambk dia petang-petang. 

Cuma satu je yang dia x ambik perhatian sangat kalau Ninie ajar dia, bila sebut pasal adik dia.. Selalu Ninie tunjuk perut pastu bagi tahu adik ikha ada dlm ni, dia mmg x respond langsung. Buat x tahu je. Hopefully nanti dia respond jugak.. hehehe. Jangan jeles + buli adik dia nanti dah le. Anak adalah amanah Allah yang paling berharga. Sekian :-) harap maklum. 

Thursday, December 29, 2011

Musim Tengkujuh

Lama x post apa-apa. Akhir tahun mmg byk keje. Malas pun ye. x ada idea pun ye. Bulan Dec ni mmg asyik hujan je kan. Air itu rahmat :-) Masa kes Gerhana bulan, Ninie mmg x tau hari tu gerhana bulan. Kebetulan hari  tu cuti. Ninie g keluar jenjln dulu siang tu, lepas tu balik Pekan. Sbb ada tahlil. Tapi malam tu jugak balik semula ke IS. Dalam kul11 mlm sampai IS. mmg sangat-sangat terkejut sbb laluan masuk ke rumah Ninie penuh ngan air. Tasik pun hampir-hampir melimpah. Pusing keliling cari jalan nak masuk ke rumah. Akhirnya, park keter jauh, jalan kaki harung air. Alhamdulillah air x masuk dlm rumah. Cuma kat porch keter sikit je.
Zex ngan jenjiran tetangga stay sampai kul2 pagi. Takut air masuk dlm rumah. Alhamdulillah hujan berhenti kul2 pagi tu.. Kalau x, berkemas la kitaorg ni. Musim tengkujuh x habis lagi.. so masih x selamat. Kena berjaga-jaga :-)

Monday, December 12, 2011

Minggu ke-20: :-)

Dah masuk minggu ke-20 Ninie pregnant. Minggu 20=5bulan. Ramai yg ckp, perut Ninie besar sgt. x gaya 5bulan, mcm 7 bulan je. Kerana ketidakpuasan dihati, Ninie g KSH jumpa doc khaled. Patutnya appointment esok. X sabar plak nak tahu jantina baby + nak tanya doc betul ke bb Ninie ni besar. hehehe

Mula-mula jumpa dah tanya kat doc. Betul ke bb saya besar? Doc khaled pun scan. "Mana ada besar,  normal  je, tgk ni minggu pun betul, minggu ke-20. awk ni rangka badan je besar. Baby normal je.. Cuba tgk tu, baby awk boy ke girl...?" Hehehe.. jelas nampak bird dia.. "baby boy.. (dalam hati berbunga2 happy....) " . Dah sepsg anak awk.. Alhamdulillah syukur sgt. Kedudukan baby semua normal. Uri pun kat atas.

Sepjg pregnnt ni rambut Ninie byk gugur, Doc ckp, itu normal. Pastu keputihan byk.. haaa yg ni normal jugak, cuma bahaya sikit. Takut kuman. Doc bg ubat. Suruh telan sekali je. Harini dpt vitamin baru plak.. IBERET Folic.. 

happynyer saya harini... terus sms zex.. :-))




linkwithin

Related Posts with Thumbnails