Pages

Friday, October 28, 2011

Minggu 12: Mengidap penyakit malas

Minggu ni minggu cuti panjang bg org Pahang. Isnin cuti harijadi Sultan, selasa ambk cuti rehat, rabu depavali.. campur sabtu ahad seblum, 5hari cuti. Kebetulan Zex kena keje hari cuti, dapatla Ninie balik umah mak Ninie. Sgt suka!!!!.. balik rumah mak.. mau  x sukanya kan.. Tapi kan.. Ninie x buat apa pun cuti 5hari ni. Hanya makan & tido.. 

Dah masuk 3bulan ni, Ninie ingat alahan makin hilang, tapi belum lagik. Masa kat umah mak, asyik nak muntah aje. X lah muntah, cuma duk uwekkk uwekkk je memanjang. Banyak angin. Badan jadi x larat. Pastu apa lg.. tido laa saya.. 

Kekdg rasa x selesa, mcm-mcm org pregnant ni kan. Ada yg x kena alahan. Ada yg kena teruk sgt. Dugaan sungguh.. Minggu ni mmg penyakit malas makin berleluasa. Di campur pulak dengan x larat.Mmg double malas. Balik dari umah mak, selalunya mesti kemas-kemas seme kain baju .. brg-brg zulaikha. Ni x pun.. duk tersadai seme depan pintu. Kalau org dtg rumah.. mmm mcm kapal pecah. Semak mata... semak otak.. tp penyakit malas ckp.. biar dulu.. esok2 je buat.. heheheh tgk blog ni dah le. X ada dah gambar-gambar barunyer.. seme gambar subsidi google je. Nak snap gambar.. mak aiii mmg malas laa.. Jangan anak dlm perut ni malas nanti dah la ye.. 

Wednesday, October 19, 2011

Minggu ke-11: Semakin memberat

Semlm g KSH. Macam biasa, cek kandungan. Zex bwak. sekrg ni dah malas nak memandu.. Alhamdulillah, adik zulaikha dah makin membesar. 

Mula-mula jumpa, doc tgk berat badan. Pastu doc tanya.. "alahan lg ke?" Ninie ckp.. "A  ah.. muntah sokmo.." dia pun ckp.. "ni berat naik sekilo, oklaa tu.. khasiat makanan seme di serap, kalau muntah, berat x naik.. tu masalah. X per.. lg 2-3minggu ilang la tu alahan.." Harapan berbunga dari doc.. betul ke lg 2-3minggu..??? kita tgk aje laa.. Alahan Ninie sebenarnya dh makin kurang. Cuma nikmat makan dah x ada. X ada apa pun rasa sedap. Makan asalkan kenyang aje. Pastu cepat penat. Penat sesangatnyerrrrrr.. 

Doc Khaled scan saiz baby mmg 11minggu sama ngan tarikh jangkaan sekarang. Masa scan, dah nampak adik zulaikha dah bersifat semua. Ada kaki tgn, dah terbentuk, cuma x sempurna lagi. Masih awal. Masa scan nampak dia gerak-gerak. Pastu tanya doc, "dia dah gerak-gerak ke?". Doc ckp, "mmg dah gerak... " Ninie pun ngan bangganya membuat kenyataan.. "ooooo patut la kekdg rasa mcm berdenyut mcm nadi..." sepantas kilat doc menjawap .."ehhh awk mana boleh rasa lagi.. kecik lg.." hehehehe mana laa saya tahu kan.. hahah gaya mcm anak first pulak hahahah...

Ninie ni mmg peramah sgt.. Tanya lg doc.. "Doc, bila kena start makan clomid?"--->dengan confidentnya.. Doc mcm terkejut .."ehhhh clomid tu untuk org nak dapat anak je makan.." hahahahaha silap laa pulak.. bukan clomid.. obimin.. Hehehehe.. malu tau!!!!!!!!! sampai sekrg teringat-ingat telah memalukan diri sendiri. Tulaa mulut suka sgt tanya.. tahu laa doc tu bila nak bg nyer.. Tapi Ninie mmg suka doc Khaled, sbb dia jenis kelakar. Dia x kisah kita tanya apa pun.. Masa Zulaikha dulu, pernah doc buat teka-teki kat Ninie sambil scan baby.. "awk tahu x pekerjaan apa.. bila goyang kaki je dapat duit?"... Ninie puas pikir.. yerla x kan duk saje.. goyang kaki pun dapat duit??? pastu doc gelak... "Tukang jahit la.. mcm mak awk tu.. " hehehe yerlaa dulu2 kan org jahit pakai mesin manual.. kena goyang laa kaki..  kikiki.. apsal la tak terpikir kan.... 

HTAA sekrg dah x ambik kes-kes biasa mcm Ninie, diaorg suruh g klinik kesihatan biasa. Pikir punya pikir, malas la nak g 2 tempat.. KSH lg.. KK lg.. Terus decide buat buku kat KSH aje.. Seronok bila tgk baby dah membesar.. suh doc print.. nak simpan dlm album.. heheheh


Tuesday, October 18, 2011

Rezki

Sabtu baru ni PSDC buat dinner kat Zenith Hotel. Mmg best sgt. Kalau saje-saje nak g makan.. X kuasa i tau! Yerlaa mahal.. Katanya hotel 5 Star. Dapat juga la kami ni merasa makan kat hotel mahal. Uncit mesti bawak w'pun dah tahu, nak makan ngan dia mmg sekse. Mula-mula sampai je dia x tunjuk aksi. Nak minum air pakai gelas kaca. X bagi terus dia mengamuk. Boikot ibu. Terlentang atas kerusi kepala ke bawah.. Aduilaa anak sorg ni.

Sib baik juga, PSDC ada jemput badut datang. Anak-anak seme x kisah ke mak ayah bila badut tu ada. Sibuk nak belon. Ikha pun apa lg.. mesti x lepas peluang. Dapatla dia belon bedang satu. Duk pegang sampai laa tertido.. hehehe

Makanan kat situ boleh tahan la. Nak kata sedap sgt x la. Tapi dinner tu  mmg best. Jumpa famili-famili yang lain. Yang mana dah biasa, masa tu la nak sembang-sembang.
Dinner kali ni macam-macam anugerah ada. X sangka Zex pun dapat. Anugerah Khidmat Cemerlang. Mmg betul-betul rezki anak kan.. baru ni Ninie dapat. Ni Zex pulak. Cemerlang betul kitaorg ni. Hehehe.. Alhamdulillah.. Zex dpt kain tenun  ngan buku. W'pun x sehebat gomen dpt, penghargaan tu yg ptg. Tqvm PSDC.

Cabutan bertuah mmg best-best. Tapi bukan rezki dpt yg hadiah grand-grand. Hadiah paling grand Samsung Galaxy. No Zex no.4, tapi yg menang no.44. Sipi dah tu.. hahaha x per tahun depan ada lg.. Semua org dapat hadiah.. tp grand ngan x grand aje la kan.. Janji kita enjoy!!!!!.. 

Friday, October 14, 2011

Semoga Tabah Hadapi Dugaan

Semalam pepg hari Ninie mula keje macam biasa, tetiba opismate telefon.. "Puan..." Ninie selalu ngan dia gelak-gelak or buat lawak, Ninie x perasan betul dalam nada suara dia tu ada nada kesedihan.. Mmg x elert betul Ninie ni.. (ada penyesalan rasa dlm diri..) Ninie teruk jwp.. "Hah! nak apa?" (sambil gelak-gelak). Tetiba dia ckp.. "Puan, ayah saya meninggal dunia..." Masa tu kerkejut sgt Ninie.. X ada plak dgr ayah dia sakit ke apa ke.. Ninie terus tanya lg.. "Meninggal kenapa?" Soalan yg kekdg x patut tanya kan.. "mmm ada kat kecemasan ni, saya pun x tahu.." suara dia makin sayu.. Ninie terus bergegas ke kecemasan dengan opismate lain. 

Tiba kat sana, Ninie nampak dah dia.. x sanggup nak g kat dia.. sbb dia tengah sebak dan menangis.. Ninie suruh opismate yg paling berusia g tenteram kan dia.. Air mata rasa nak berlinang sama... Terasa sayu sgt suasana masa tu.. Ninie x tahu nak sapa dia mcm mana. Ninie biar je dia dulu ngan opismate lain. Ninie cari MA kat kecemasan & tanya situasi masa tu. Dari penerangan diaorg, Ayah Aidil keje kat MPK, depan HTAA ni je. Kebetulan ada perhimpunan pagi, ayah dia lead bacaan doa. Lepas abis bacaan doa, ayah dia duduk, lepas tu pengsan tetiba. Masa bawa ke HTAA ayah dia dah x ada.. Ya Allah Tabahkan hati Aidil hadapi dugaan.. 

Urusan jenazah agak lama juga, sbb kena buat postmoterm sbb ayah dia meninggal bukan di HTAA. Mak Aidil x nak buat postmoterm, so kena cari rekod saringan kesihatan ayah dia. Kebetulan MPK ada buat dengan UIA, bergegas org MPK pergi UIA cari rekod tu. Akhirnya siap urusan dengan polis semua, Jenazah selamat di kebumikan lepas Asar. Ninie mmg respect ngan kerjasama staf MPK ni. Mmg sgt concern dengan staf mereka.. 

Ninie g jugak umah Aidil, kali pertama Ninie jejak kaki ke sana. Suasana mmg sayu... Bayangkan ayah dia baru usia 51 dah dipanggil oleh Ilahi. Mudahnya ayah dia pergi.. lepas lead bacaan doa ..  Hebatnya..

Balik rumah, Ninie duk pk.. Kalau laa kita dijemput oleh-NYA begitu awal.. Macam mana ye.. Cukupkan bekalan ??? mmmmm dalam keadaan apa agaknya kita ni kan.. 

Ninie teringat kat Aidil, semoga dia dan famili tabah hadapi dugaan... Hilang tempat bermanja dah  bergantung.. Mcm mana nak hadapi hari-hari akan datang. Tabah kan hati ye Aidil.. Al-Fatihah! Semoga ayah Aidil di tempatkan di kalangan org beriman.. 

Tuesday, October 11, 2011

Rezki Anak

Ni bukan en3 nak riak dpt APC. Tapi nak citer rezki anak. Mmg Ninie x pernah sangka dpt APC. Sebb penilaian keje di HTAA baru dlm setahun lebih. Ini lah yang dikatakan rezki anak. Lepas je tahu pregnnant.. tetiba dpt plak APC. Mmg setiap anak tu ada rezki utk dia kan.. Tahun ni plak, belanjawan nak naik gaji gomen + dapat bonus setengah bulan gaji. Bersyukur sgt. X dpt naik banyak.. sikit pun Ninie bersyukur.. Kurang-kurangnya ada jugak..

Masa Zulaikha, betul-betul Ninie naik pangkat ke HTAA dari SUK. Baru duduk kat HTAA x sampai sebulan, dapat plak berita Ninie pregnant. Rezki anak.. Mmg Allah dah janji macam tu kan.. 

Sejujurnya Ninie mmg risau bila nak pregnant anak ke-2. Bukan sbb Ninie takut alahan ke sakit ke.. Cuma risau dengan perbelanjaan sekarang. Kos untuk anak sorg dah brp kan.. Ninie ni kompem hantar anak ke taska. Kompem la kena ada tambahan duit kat situ. Tapi Zex ckp, jgn bimbang.. ada la rezki utk anak kita nanti. Tapi mmg betul.. Zex pun dah ok kewangan dia. Alhamdulillah la.. Tapi bukan nak kata mewah. Cuma cukup la utk kami. Bersyukur sgt atas nikmat kurniaan Allah. Semoga bertambah2 rezki kami.. Amin.. !~

Minggu ke-10: Alahan semakin teruk


Sekse sungguh bila alahan ni. Semakin hari semakin menjadi-jadi. Kalau org tgk gaya Ninie kat opis, mcm steady je. Tapi sebenarnya.. saya je yg tahu.. Nak citer pun x reti. Badan rasa x larat sgt. Semlm x g keje, dah siap-siap pakai baju, tetiba pitam. Seharian duduk rumah ngan Zulaikha, Ninie byk baring aje. Si uncit tu nasib la dh pandai main sendiri. Kalau x.. dipaksa-paksanya ibu main ngan dia. Semlm Ninie tertido, terkejut tido terus cari Zulaikha, rupanya ada sebelah ibu, tido jugak.. Risau dia main sorg-sorg, ntah ke mana dia g nanti.

Sekrg ni, Ninie selalu rasa lapar, tapi x selera nak makan. Nikmat makan dah hilang. Makanan semua rasa x sedap. Lidah selalu rasa masam. kekdg tu Ninie ambk berus gigi berus lidah .. pastu muntah... Dah x tahu nak makan apa bg ilang rasa loya. Badan plak x larat.. Mesti nak baring je.. Tido.. Jadi pemalas.. bukan sengaja nak malas.. tp mmg itula Ninie rasa.  Serba x kena.. Harap-harap tempoh alahan ni kejap aje.. sekse!

Monday, October 3, 2011

Uncit di Toncet!

Ambik Uncit dari taska terkejut tgk rupa dia.. heheh comel jugak kan. Cikgu la yg rajin toncet rambut dia ni. Ninie x pernah cuba ikat rambut dia, x terpk.. sbb rambut dia halus dan sikit sgt. Bila cikgu dh start ikat ni, Ninie pun bleh la toncet dia selalu. x marah plak dia.. duk diam je. Kalau pakai sepit rambut dia x suka.. mesti dia buang.. Comel anak ibu ni :-)

Jamuan Raya Opis

Ni patutnya entry lama dah. Malas nak update blog. Ngandung ni dia jd malas byk.. heheheh. Opis Ninie buat jamuan raya kecil-kecilan je. Ajak kengkwn rapat aje. Nak ajak satu HTAA? pengsan! 3000 staf dia. Order sikit je ngan katerer.. yg lain bawak sikit sorg..
 
Laksa Penang.. 
Ni tukang masak dia. En.Ezad memenuhi permintaan ibu mengandung yg mengidam nak makan laksa penang dia.. Ezad ni mmg terror bab masak memasak.. Tqs Ezad!
Kitaorg tempah je roti jala ni. Roti jala ni color dia menarik.. Hijau kuning bendera kedah. 
Yan rajin, bawak nasi impit siap ngan kuah rendang & kacang. Licin...
Mee goreng pun tempah.. 
Pencuci mulut mmg byk diaorg bawak.. bleh tapau bawak balik.. 
perasan x yg coklat tu.. tu opismate jugak buat. Hahaha.. sampai ambk cuti sehari. Ingat nak bawak makanan apala sampai ambk cuti sehari seblum.. coklat je???? rizal.. lain kali buat coklat tu.. kurang-kurangnya ada la warna ke... ada filling yg best ke.. ni kosong aje.. jgn mara aaa....
Ninie bawak apa??? bawak ni aje.. Kek carrot.. Tapi seme puji sedap :p. Ada yg mintak resepi.. Saya pun ambk resepi kat internet je.. :-))

Minggu 9: Asyik Lapar Je

Minggu lepas, minggu ke-8 ada appointment dengan doc Khaled. Cek pregnancy utk kali ke-2. Kali ni byk sikit kena soal. History keluarga ada diabetes or darah tinggi ke x. Mmm abah ada diabetes, mak ada darah tinggi. Seme kena rekod. Pasal penyakit genetik. Masa anak yg first, keguguran, Ninie kena diabetes. Masa Zulaikha, Alhamdulilllah, normal. Yang ke-3 ni mintak-mintak la x ada. Berat badan Ninie pun dah naik sangat. 62.5kg. Kebetulan lepas makan.. lg la berat kan.. (alasan.. takut org kata gemuk sgt..) Doc ckp semuanya ok. Alhamdulillah la. Kalau g KSH ni.. tiap kali jumpa mesti kena scan. So bleh la tgk baby. Bentuk dia masa ni seumpama seketul daging. Jantung dah ada.. nampak berdegup.. :)) suka tau tgk.. 

Tapi kan.. minggu ke-8 pembiakan jerawat semakin menjadi-jadi. Hormon la tu kan. Zulaikha dulu, mmg jeragat naik penuh kat bawah ketiak.. Selalu kalau jeragat ni mmg baby girl. Jerawat x tau la. Mak ckp, Ninie ni sebijik macam mak sedara Ninie. Ngandung je jerawat naik.. X berseri la muka saya ni kan.. 

Minggu ke-9 ni plak perut lapar je. Mmg x tahan sungguh. Makan dah byk.. tp tetap lapar. Kalau lapar je perut masuk angin. Pastu muntah. Sampai jd letih badan. Harap-harap cepat la berlalu alahan ni. Teringat masa Zulaikha.. Alahan sampai 9bulan.. adui bila dikenang-kenang.. x sanggup nak ngandung lg.. tp itulah dugaan ibu kan.. terima aje la...

linkwithin

Related Posts with Thumbnails