Pages

Monday, July 4, 2011

4D 3N di KSH

Seminggu dah x bersiaran langsung... Seminggu menjaga Zulaikha kat Kuantan Speacialist Hospital. Hari Isnin lepas, ninie x g keje, pagi lepas siap2 nak g keje.. Ninie dgr Zulaikha batuk.. seblum ni dia selalu batuk malam.. sampai x tido Ninie menjaga dia.. kesian tgk dia .. Isnin tu ninie rasa x sedap hati, sbb kira² dah 3minggu dia batuk.. w'pun ambk ubat antibiotik, dia still  batuk.. kejap ilang kejap ada.. 

Terus Ninie sms bos, ckp x g keje.. Nak bwk anak g KSH. Jumpa doc siti, dia ckp, kahak Zulaikha byk sgt..  .. pastu doc siti tgk history sakit dia, Jan-batuk, Feb-batuk, Mac-Batuk, April-Batuk.. Mei je x batuk,, Jun Batuk balik.. terus dia advice utk masuk wad.. Dia tanya, Zulaikha ada insurans x? Ninie ckp ada.. Dia tanya lama dah ke ambik? Ninie ckp, dh lama, since Zulaikha umur 15hari.. So, x yah refer HTAA la, dia ckp, admit sini aje.. Ninie ikut aje.. demi kebaikan anak..

Nak jadi cerita, Ahad seblum tu, HP Zex rosak, Zulaikha baling.. terus x idup, susah betul la nak tel Zex nak bg tahu anak dia kena masuk wad.. Last2 call bos Zex, sib baik ada no HP.. 

Hari pertama duduk wad.. Dia kena masuk antibiotik, ngan buat x-tray. Zulaikha ni jenis tak takut.. mmg dia x nangis.. senang betul ibu mcm ni.. heheh cuma satu je yg dia gerun.. bila kena sedut asap (ntah apa nama benda tu... heheh.. ) mmg nurse kena bedung dia..  baru leh bg asap tu.. mmg meraung laa.. padahal bukan sakit pun..

Hari ke-2, doc suruh dia puasa.. budak pun kena puasa yer.. susah  betul.. asyik nak susu.. lapar laa puasa. Dia kena puasa at least 2jam seblum buat Fisio. Fisio buang kahak. Therapys akan masuk kan tiub dlm hidung ngan tekak.. pastu sedut keluar.. Kita kalau tgk diaorg buat pun, mmg rasa kesian kat anak.. tp utk kebaikan dia.. ibu cekal kan hati.. kali pertama buat fisio.. kahak dia keluar, hijau pekat..  berketul2.. Dalam sehari, 2kali kena buat, pagi kul9 ngan kul3ptg.Dia sampai fobia.. mengigau bila tido.. 

Hari ke-2 jugak, doc bg tahu Ninie, anak ninie kena Mycoplasma positif.. jangkitan kuman dlm paru-paru. Memandangkan ninie keje HTAA, terus ninie tanya opismate. Dia ckp, ni crytical pneumonea.. Sib baik ninie cepat, sampai dia tanya Ninie balik, macam mana bleh bawak anak g KSH? Ninie ckp, sbb tgk Zulaikha batuk lama sangat.. Dia bg tahu lagik, mungkin Zulaikha berjangkit kat taska ni. Pastu payah jugak nak detect kuman ni, melainkan buat lab test. mmm mmg doc siti ambik sample darah ngan cecair dlm hidung dia, sbb tu tahu.. Alhamdulillah.. x sesia.. ibu ni selalu bimbang kan.. Rawatan dia, kena masuk antibiotik. Doc masuk 2 jenis antibiotik.. Tiap kali masuk dia x memangis, cuma dah hari ke-4 dia ckp.. akit... akit... mmm agaknya dah bengkak tgn dia kan.. kesian anak ibu ni..
Zex pun terpaksa ambik cuti.. sesama jaga Zulaikha.. Bila ada bapak ni, x la dia boring.. bapak bawak g jenjln.. turun naik tangga, turun naik lif.. pusing-pusing² dalam KSH. nak keluar x boleh..
Time bapak x dtg, lepas je buat Fisio mesti laa laparkan.. bawak la dia jenjalan kat kafe KSH. Kebetulan cikgu taska dia dtg melawat. Kemain lapar.. makan sampai licin. Doc pun bg tahu.. masuk ubat ni, mmg dia jadi kuat makan.. tulaa.. org lain sakit, kurus.. dia plak makin membulat.. 
Lagik dia seronok, sepupu Ninie dtg, bawak hadiah bear.. amboi kehulur ke hilir dia dukung bear tu .. sampai nurse mintak.. dia x bg.. bawak lari.. heheh
Tgk gaya dia yg lapar sgt, lepas Fisio, terus makan kek.. habis satu slice. sambil baring.. rajinnya makan sambil baring yer.. 

Alhamdulillah.. sekrg ni Zulaikha semakin sihat, harini dia dah g taska, cuma still continue makan ubat. Khamis ni ada follow up.. Doc bg setambun ubat dia kena makan. Sib baik jugak, Zulaikha ni senang makan ubat.. setiap pagi ngan mlm dia kena sedut 2 jenis ubat, guna aerochamber ni. satu ventolin.. satu lg color ungu.. x ingat nama apa.. kena buat sampai 3bulan.. Semoga anak ibu cepat sembuh!

6 comments:

  1. owhh patot la menyepi kejap,
    ikha xsehat yer,
    itu lah risiko klu duk nursery kan,
    mudah jangkit, tp nsb baik cpt bwk g spital,
    Alhmdulillah dh sehat, bagusnye senang mkn ubat,

    ReplyDelete
  2. Nor: itulaa.. payah nak bersiaran langsung.. duk tumpu kat ikha.. nak make sure dia betul² sihat..

    itulaa doc advice dia x duk taska.. tp susah nak cari org nak jaga ngan gaya keje akak mcm ni.. serba salah jadinya..

    ReplyDelete
  3. la siannya ika...patut la tgk ibu nya berhari x online...rupanya ikha sakit...

    Semoga Cepat Sembuh Yer!!:)

    ReplyDelete
  4. ain: itu laa dianya.. kalau x online tu ada la halnye.. heheheh..

    tqs untie ain!

    ReplyDelete
  5. siannye ikha...aunty ila doakan semoga ikha cepat sembuh ye sayang...

    ReplyDelete
  6. cute mommy: terima kasih untie.. :-))

    ReplyDelete

linkwithin

Related Posts with Thumbnails