Pages

Monday, June 20, 2011

Jahitan: Kelas Smocking

Sabtu & Ahad ninie g kelas Smocking.. bukan SMOKING yer.. ni Smocking.. kaedah jahitan tangan pada baju. Seni org putih. Ninie mmg minat jahitan ni, tapi x ada peluang nak belajar ngan mak. Mulanya mak Ninie marah gak pergi, pasal apa x bljr ngan dia, tapi bila dgr bayaran yuran RM20 je.. dia ckp.. baik g sana.. Yerla mak tu mana laa ada masa nak mengajar jait ni. Mata pun dh x brp terang nak ngajar kan..

Kelas ni di anjurkan oleh Kolej Komuniti Payar Besar, Gambang. Jiran ninie kebetulan keje situ, dia la bg tahu. Apa lg terusla join. Kawan ninie, Hazimah pun join. Kami ni mmg minat menjahit. Yang bestnya yuran RM20 je untuk 2hari ni. Mmg berbaloi. Makan x disediakan.. tapi apalaa sgt bab makan berbanding ngan yuran + ilmu yang kita dapat tu kan.. 
Ni laa yg dikatakan jahitan smocking. Kedut2 pada bhgn baju, pastu kita sulam kedutan ni dengan jahitan  tgn. Mcm jahit mesin kan.. mmg pure 100% hasil kerja tgn Ninie ni.. Heheh mmg berbakat Ninie ni.. :-P
Lepas dh siap jahitan smocking tu, cikgu suh siapkan semua dress ni. Leher ngan lengan dia mcm ni.. Cikgu ajar satu-satu. Ada yg x pandai jahit pun.. bleh jahit. Ninie siap dulu laa.. psl bila siapkan dress ninie x ada masalah sgt guna mesin.. 
Cikgu ckp, dia x pandai sgt buat bunga ros, kebetulan ada buku panduan smocking.. Ninie pun ikutlaa cara dia buat bunga tu.. jadi la jugak.. w'pun ros tu nampak cam bunga taik ayam je.. heheh x aper.. practise make perfect!
Ni laa dress yg dah ninie siapkan.. cikgu siap gantung sebagai contoh.. Cikgu suruh buat baju ni ukuran budak 5tahun. Senang, sbb lebar sikit.. byk la kena jait kan.. Memandangkan baju ni mmg kompem zulaikha x muat, so Ninie pun bagi kat cousin Ninie yg paling kecik, Aliya. Semlm dia dtg umah mak ninie, Ninie suh dia pakai.. mmg sedang elok sgt la. Tinggal nak jait butang aje la.. pas ni bleh la dia melaram. Aliya siap bg sepsg lagik kain.. sun Kak ninie dia ni jait.. heheh siap lambat.. jgn marah aaa...
Lagik best... Hari Ahad tu, ramai peserta balik awal, x ramai yg stay.. Maklumla.. 2 hari dari kul 8pg sampai 5ptg. Ninie stay sampai baju siap.. Kolej Komuniti bagi lagik kain 4meter untuk bawak balik, sbb x ramai yg hadir.. mmg rezki laa.. Cantik gak kain ni.. ninie duk memikir.. baju apa nak buat ni.. kita tunggu...

Ninie pun baru tahu yg Kolej ni ada macam² program mcm ni.. bleh la join lain kali.. seronok!

6 comments:

  1. ala kak bestnya...kalau la ain nih ader bakat jahit harus g blaja nih..hehhehe

    nnti akak bole amik upah jahit smocking tuh..

    haish ibu zulaikha nih rajin btol sume bole buat...

    thumbs up la utk akak...:)

    ReplyDelete
  2. bestnya..confirm balik nanti saya nak gi jugak..

    ReplyDelete
  3. Ain: nak ambik upah x brp berani lagik.. kena improve menjahit dulu.. heheh.. tqs kerana memuji.. semakin bersemangat.. hehehe

    ReplyDelete
  4. Aza: nanti balik malaysia.. jom g sesama :-))

    ReplyDelete
  5. salam dik,kalau ada lg kelas jahitan tau masak2 kat kolej komuniti leh x bg tau saya,nak join jugak la...

    ReplyDelete
  6. salam imanmom,

    kalau ada.. insyaAllah. saya pun lama dah x g kelas.. :-)

    ReplyDelete

linkwithin

Related Posts with Thumbnails