Pages

Tuesday, April 5, 2011

Membaca amalan mulia

Zulaikha mmg feberet bukak buku. Membaca la kononnya tuh. Dari dia Baby.. dia mmg suka buku. Mula², Ninie bg dia buku jenis kain atau cloth book. Sbb dia suka msk dlm mulut. Sekrg ni pun suka jugak msk mulut lagik.. tp dah kurg. Buku yg keras tu pun.. bucu dia.. seme dah lunyai dia gigit.. Byk kesan gigi.. heheh. Kalau jumpa majalah atau suratkhabar pun sama. Dia akan bukak.. tp majalah kan nipis.. kompen koyak rabak seme..

Kalau dlm keter.. wajib bawak buku. Kalau bawak mainan lain.. dia x nak. Kalau ngan buku.. mmg dia asyik sgt. Baru ni, adik ipar Ninie, Shila, hadiahkan dia buku sekotak. Ada 6 semuanya.. Masa mula² dia dapat buku tu.. excited x terhingga. Bukak je buku ada pulak gambar kucing.. Punya la dia suka.. menari² sambil pusing 360darjah.. ahahaha.. sakan kami gelak tgk gelagat dia..

Sekrg ni, kalau dia tgk buku tu.. still sama.. suka sgt.. Hari² dia akan bukak buku tu. bila part kucing tu.. dia buat bunyi.. mow.. mow... mow.. tapi lagik kelakar.. gambar ni..
*gambar oleh pakcik google
Helang! Tiap kali nampak je gambar ni dlm buku.. Dia pun buat bunyi... "eekk eeee ekkkkk"..  Dia buat bunyi ayam berkokok.. dia ingat helang ni, ayam.. heheh selalu sgt balik Pekan, tgk ayam.. berkokok x kira waktu. Agaknya dia tgk serupa mcm ayam.. ada kaki dua, maka kesimpulannya.. ini adalah ayam.. heheh 

Anak ni betul la kan.. ibarat sponge.. Lembut. Boleh serap apa sahaja ilmu kita bg kat dia.Dari pemerhatian dia, apa sahaja yg dia nampak.. terus dia simpan dlm memori dia. Dia dah boleh kenal semua yg ada sekeliling dia. W'pun hampir² serupa. Maksudnya.. w'pun dia masih baby.. kita dah boleh start ajar apa saja kan.. Kalau baik. maka baik la kan.. So, kita tentukan material apa yg baik utk anak² kita belajar.. :-)

No comments:

Post a Comment

linkwithin

Related Posts with Thumbnails