Pages

Monday, February 21, 2011

Membikin coklat untuk kenduri cousin

Minggu depan cousin ninie, Ayu kenduri kawen 26 Feb 2011. Tugas ninie sediakan doorgift. Bukan tugasla sebenarnya, Ninie yg saje sukarela nak buat.. maklumla dah g kelas coklat.. gunakan ilmu yg ada untuk membantu.. Yerla, nak bg duit, x la mampu.. so, bg laa tenaga. Ninie x buat sorg, ramai yg tolong. Kalau x.. mana nak siapnya.. banyak weh.. 1000/pcs.. Huhu 2hari kami tido kul 3pagi. X kisah la tido kul brp.. janji siap!. Seronok betul buat reramai ni.. x ngantuk.. tp seronok sgt!. Since bakal pengantin pun dah balik dari Jerman, dia pun join tolong sekali.. Kilang buat coklat kitaorg ni dibahagi kepada bbrp sektor.. hehehe.
  • Makjang=potong coklat dan cairkan
  • Ina=isi coklat dalam acuan
  • Loh=masukkan coklat dlm peti, keluarkan bila dah sejuk..
  • Pakjang=paking coklat
  • Ninie=tampal gambar kartun pada coklat, paking coklat, leraikan bekas2 coklat yg nak guna
  • Din=saletape bekas coklat,tampak sticker terima kasih, paking
  • Ayu@pengantin= saletap dan tampal sticker terima kasih
  • Haziq=paking coklat dlm bekas
  • Ummi=paking coklat
  • Pekerja tambahan..................... Marissa ... x daya budak ni... asyik kaco aje.. punyalaa nak kaco.. sanggup x tido..  
itu dia.. budak x tido.. main dlm kotak pulak..
untuk para tetamu 
ni belum finishing product lagik.. makjang nak taruk reben..

 masuk kotak.. penuh segala kotak
 
ni utuk kanak-kanak.. upin ipin belaka.. senang.. boy or girl nanti x yah pilih2..
 special guest
 lolipop utk kanak-kanak lagik..
ni sorg lagik pekerja tambahan.. zulaikha.. food tester @ quality control.. tukang rasa sedap ke x coklat.. sib baik apak x tgk ni.. mampuih laa ibu kena marah.. sbb bg dia makan coklat.. apak ckp x leh.. "manis!" ibu x larat nak larang dah... hahahhaahah

Thursday, February 17, 2011

Birthday Zulaikha

Akhirnya genap usia Zulaikha setahun. Ninie buat jugak birthday dia Ahad lepas. Buat hari Ahad sbb hari sabtu kakak ipar ada buat khatam quran kat rumah dia. X nak clash.. Ini kali pertama Ninie jemput saudara-mara, sahabat-handai dan jiran tetangga datang ke rumah since Ninie beli rumah ni. Kiranya sambut birthday + house warming laa kononnya..
Kek ni ninie & zex buat sendiri. Chocolate Banana Cake. Tapi Ninie x letak pun banana... Zex x suka.. Resepi.. Klik sini. Kek ni telah mendapat pujian hebat daripada semua yg makan.. mmm betul² puji ke.. nak ambik hati tuan rumah.. Hehehe.. Deco jgn komplen ek.. mmg comot.. pasal mmg x belajar mendeco.. deco sesedap tgn je tuh.. lilin.. recycle punya.. heheh
*
*
Nak menaikkan martabat diri skit.. heheheh masa birthday ikha, ninie prepare kek, coklat & donut.. Huhuhu.. seme puji ckp ninie rajin.. pandai.. mcm² la kan.. Terima kasih atas pujian seme.. tp ninie sebenarnya malu nak tunjuk hasil donut yg ninie buat.. pasal sengek bengek.. kebetulan masa buat tu, lupa beli penerap donut, main belasah je pakai gelas ngan penutup botol.. heheh asalkan bulat dan berlubang ditengah.. hehehe.. ingatkan x dek org nak makan.. rupa sold out! kembang kempis idung.. org puji...
Ini dia birthday girl. X tiup lilin.. pasal angin kuat sgt kat luar rumah.. cuma posing je depan kamera. Kek pun bapak je yg potong.. kalau bg kat dia.. ranap kek tuh.. Tu pun tgn dia dah capai kek.. mmg duk x diam.
Sengih kemain lagik.. maklumla birthday girl. Baju ni di sponsor oleh cousin Ninie, Mardhiah Afiqah (.. kasi kredit skit. Baju ni actually cousin Ninie beli kat NZ, khas utk majlis kawen cousin yg sorg lagik.. akhir Feb ni. Pakai awal.. jimat belanja.. heheh.. Sib baik laa pakai.. dah hampir ketat.. Gumuks skit anak ibu ni.. perut uncit!
antara tetamu yg hadir.. hidangan utama, nasi dagang. Feberet kaum keluarga. Mak ninie laa yg masak.. Ninie kompem x pandai masak nasi dagang ni.. Punyalaa superb nasi dagang mak.. seme sold out. Tetamu yg dtg dah petang skit, terpaksa makan mee goreng ( sib baik ramai penyelamat.. tolong goreng mee..) Maaf bebanyak.. terlebih terkurang hidangan tu yer.. First time invite org dtg umah.. salah bajet laa kot.. Mmg meriah sangat masa rumah penuh ngan tetamu..  Huhuhu.. tuan rumah sampai berpeluh.. risau makanan x cukup..
Banyak betul Zulaikha dapat hadiah.. Terima kasih x terhingga kepada semua.. x kirala bg hadiah ke x yer.. tetamu dtg rumah.. rezki masuk.. insyaAllah.. doakan Zulaikha sentiasa dilindungin Allah & jadi anak solehah! Amin...

Thursday, February 10, 2011

Menghampiri satu..

*gambar masa umur 2hari
Pejam celik pejam celik.. Dah hampir setahun umur Zulaikha.. Ninie lahirkan Zulaikha pada 12.02.2010. Hari Jumaat jam 9.45mlm. Sabtu ni genapla usia dia setahun. Alhamdulillah Ninie rasa bersyukur atas kurniaan Allah yg x ternilai  ni. Ninie bersyukur juga sbb telah terpilih untuk merasai nikmat dikurniakan anak.. Bersyukur sangat. Ninie mmg rasa bahagia dari detik cuba untuk memiliki cahaya mata hingga la dikurniakan cahaya mata. Bila org mcm Ninie ni, susah nak dapat anak, bila Allah bg nikmat ni, x terucap dengan perkataan betapa Ninie dapat merasai nikmat tu. Semoga rezki Ninie ada lagik tahun ni.. hehehehehe

Ninie juga bersyukur sbb dari awal lagik, Ninie dah dapat pendedahan pasal breastfeeding. Bersyukur sbb dapat susu kan Zulaikha (.........w'pun x sampai target....). Sampai sekrg, Ninie masih BF Zulaikha, w'pun sebelah malam aje. Ninie rasa bersalah jugak dengan Zulaikha ni, sbb salah Ninie la susu makin kurang. Ninie x dpt mengatasi penyakit 'M'. Bab minum air byk.. mmg fail.. Tapi Ninie hari² berdoa, semoga Allah terus kurniakan rezki untuk Zulaikha.. w'pun malam aje.. :-)) 
Dah besar anak ibu kan.. Zulaikha dah pandai jalan.. dia rajin berusaha.. w'pun selalu dpt kesakitan.. hahaha jatuh aje.. tapi dia x menyerah.. akhirnya dia pandai berjalan.. w'pun belum setahun. For my Beautiful Zulaikha... ibu x mintak banyak... Jadi anak yg solehah pun dah cukup.. ibu bahagia.. 

*Ninie ni sebenarnya poning! apa nak prepare for birthday Zulaikha.. hahahaha sbb tu  mengarut sgt penceritaan di kala ini..... ~weeeeee

Tuesday, February 8, 2011

Happy Birthday 4 All Februarian!

Cuti Feb panjang kan.. sempena Tahun Baru Cina. Zulaikha & Zex mmg lahir bulan Feb. Zex 1 feb. Zulaikha 12feb. Blum cukup lagik 12 Feb.. Zulaikha mmg lahir masa Tahun Baru Cina. Famili Zex pun mmg keturunan cina.. so, elok sgt laa tuh.. Gong xi fat choy..  hehehe Kebetulan, famili Zex mmg ramai bulan feb, so Zex pun ajakla famili dia buat potluck kat Pekan. Ninie siapkan kek carrot, zex yg deco kek ni.. Cantik kan? hehehe.. kembang kempis zex, anak sedara puji pujian kek ni comel.. Zex dpt pujian bab kek comel.. Ninie dpt pujian kek sedap.. Oklaa sama rata.. Huhuhu.. yg ptg.. Buat kek ngan kasih-sayang utk semua kaum famili..  Rasa seronok bila dapat spend masa sama-sama. Nak2 tgk gelagat anak2 sedara.
Semua ambik giliran tiup lilin ngan potong kek.. Itu mama ngan anak sekali bulan feb jugak... Yang bukan feb kena tunggu ngan sabar.. dah meleleh air liur nak rasa kek sedap makteh kan..
Ni..mama je bulan Feb.. anakda bukan bulan feb.. lambat lagik tuh.. bulan okt.. tp nak take part jugak..
Anakda ku Zulaikha.. apsal x tiup lilin & potong kek???? mmm biasalaa dia.. sibuk mengemas periuk belanga moktok dia laa..
 Apsal kucing ni glamour x tentu psl.. bleh msk blog ni??? mmm kucing ni jadi mangsa zulaikha.. dia, kalau nampak kucing ni.. mcm org ilang arah... terlalu excited.. kucing ni, dah x tahu brp byk bulu dia kena cabut dek zulaikha.. sian kucing ni..
 Acara tambahan lepas da kenyang.. acara bebas.. sebebas bebasnya.. Mama masing2 tgk aje.. x leh nak ckp apa.. sekali sekala balik kg.. jumpa pasir..
Inilah dia hadiah zex dpt.. dari anak sedara kesayangan.. Melly.. Tqvm Melly.. Tetiap tahun dia ingat nak bg Ateh dia hadiah.. Makteh pun x bg hadiah kat Ateh..

Kepada Semua Kaum Keluarga dan Kawan2 yg dah Belated Birthday, Semoga Panjang Umur, Murah Rezki.. & Mendapat Perlindungan Allah selalu.. Amin..

linkwithin

Related Posts with Thumbnails