Pages

Thursday, January 6, 2011

dah mula campur susu.

Bila tgk botol² mmg rasa sedih hati.. Dulu botol² ni penuh dlm peti beku.. sekrg dah duduk kat rak.. Ninie dah mula kekurangan susu simpanan. Susu makin kurg.. Yerla bila anak makin besar dan start makan makanan pejal, mmg susu ibu akan jadi kurang. Sbb baby pun dah x minum byk mcm dulu.. W'pun Ninie dah x ada stok simpanan, Ninie masih mcm biasa... :-
1. bawak cooler bag g keje & ke mana².
2. pam susu kat pejabat, 3 kali (w'pun hasil dia.. sgt menyedihkan..)
3. bekalkan susu ibu ke taska (w'pun kekdg x cukup)
4. g taska tengah hari, hantar susu perahan
5. directfeed zulaikha bebila sahaja
6. makan & minum mcm biasa utk kekalkan susu..

Ninie mula perasan susu ninie kurg, masa bulan puasa. sbb kita kan kurang minum air.. Ninie gunakan hampir semua stok beku dlm peti ais.. pastu penah ninie kena g kursus yg lama, habis semua stok beku ninie guna sbb nak bekalkan kat zulaikha..

Ninie penah cuba bbrp produk utk tambahkan susu, tapi x menjadi, sbb zulaikha ni sensetif, dia alah pada apa yg Ninie makan, dia akan jd cirit  birit. So doc advise, jgn ambik benda² yg boleh effect kat zulaikha. Minum bergas tu pun ninie x leh minum tau.. kalau minum.. zulaikha akan cirit birit.. berpantang laa ibu selama masih menyusu zulaikha ni.. x aper.. ibu sanggup!

Ninie agak risau kalau bekalan g taska x cukup, so mmg bg taska susu  tepung, zulaikha jenis x kisah susu apa.. dia belasah je.. hehehe alhamdulillah.. lega ibu.. Perasaan tu agak sedih jugak sbb dah mula campur, tapi umur zulaikha dah 10bulan.. baru campur.. (ayat sedapkan hati..) ... mcm mana nak capai 2thn ni.. Ninie hari² doa, jgn laa susu kering terus, at least bila dgn zulaikha, ninie boleh directfeed dia sampai 2thn.. Ninie akan teruskan usaha!

6 comments:

  1. Saba ye Ninie..mgkn dah ditetapkan rezeki utk Zulaikha..tp sekurang2nya Ninie dah berusaha.. ;)

    ReplyDelete
  2. Kak Shima: terima kasih banyak.. Saya akan cuba selg mampu.. :-))

    ReplyDelete
  3. la,sian akak...x per,akak dah cuba bt yg terbaik utk Zulaikha coz BF kan dia smpai 10 bln...ader stgh org lgsg x dpt nk BF ank diaorg...sbar eh akak...:)

    ReplyDelete
  4. Ain: terima kasih.. baru rasa sedap hati.. :-)

    ReplyDelete
  5. Tahniah kerana full bf utk zulaikha sampai 10 bulan..ninie dah jd exclusif bf mom.saya pun terpaksa bg qisya campur susu formula ms dia umur 11 bulan cz tak sempat nak pam susu..

    ReplyDelete
  6. mommababyhouse: mmg mencabar nak full BF ni. buat sekadar termampu.

    ReplyDelete

linkwithin

Related Posts with Thumbnails