Pages

Monday, November 8, 2010

Makanan Pejal Pertama

Start umur Zulaikha 6 Bulan, Ninie dah introduce dia ngan makanan pejal. Mula² agak susah jugak Zulaikha nak makan. Dia dah biasa ngan susu je. Ninie ingat lagik hari pertama, dia cuma rasa 2 sudu je.. Penat Ninie buat.. Rasa nak marah kat Zulaikha sbb x nak makan.. Mula² Ninie buat dia bubur nasi + susu ibu. Dia mmg x nak lepas sudu ke-3. Siap paling muka kat lain.. Padahal bila time kita tgh makan.. dia asyik sgt tgk kita makan..

Ninie cuba mcm².. Tapi dia x nak. Dia bukan totally x nak. cuma skit je dia makan.. Ibu biasala.. nak tgk anak makan byk.. hehehe.. Nestum Ninie cuba.. Tapi mak Ninie marah jugak.. dia suruh prepare makanan sendiri.. Mmmm biasalaa ibu.. kekdg tu malas.. hahahaha.. 

Satu hari tu... Ninie duk sembang ngan mak kat dapur.. Mak tgh kupas kentang yg dah rebus.. buang kulit.. Pastu mak bg skit.. suap kat dia.. kemain lagik dia makan... suka sgt.. siap nganga mulut mintak suh suap lagik.. Lepas tu.. Ninie pun buat laa bubur dia nasi + kentang + susuibu. Blender halus.. bagi cair skit.. Sbb baby kita baru nak belajar makan kan.. Dia makan byk skit..

Dia akan makan lagik byk.. bila kita ajak dia join makan sekali semeja. Maknanya.. time kita nak mkn.. zex makan nasi ke.. dia pun makan sekali.. mmg suka sgt laa.. agaknya.. dia ingat.. kita pun makan mcm dia makan jugak.. Lepas tu dah ok dia makan.. Alhamdulillah..

Tapi kan.. Ninie mmg nak kepastian.. so meng google. Byk info kat blog ni.. HomemadeBabyfood. Zulaikha kan sepenuhnya minum susu ibu. SO.. (tetiba ckp omputih.. heheh lepas duk membaca tadi..) solid food bukan laa keutamaan.. Susuibu yg utama. So, kalau baby kita kenyang ngan susuibu.. x perlu la risau kalau anak x nak makan.. Yg ptg, dia sihat.. dah berat badan dia naik mcm biasa. Ninie ingat jugak.. adik ninie yg bongsu sepenuhnya susuibu sehingga 2thn. Dia mmg susuibu je. X ada masalah.. Jadi, kita kena utamakan susu ibu.. Makanan pejal ni cuma pelengkap.. Byk mana nak kena makan.. brp kali.. boleh baca kat website ni. Dia ada ruangan khas utk baby susuibu. Klik sini.

Baby ni.. mmg ambik masa nak belajar sesuatu.. Ibubapa mmg kena sabar.. hehehe.. Ninie mmg kena byk sabar.. Tapi.. bila anak belajar sesuatu.. sebenarnya ibu pun belajar jugak.. Belajar sabar.. & belajar berusaha & mencuba .. Berusaha mencari penyelesaian .. dan cuba pelbagai cari utk selesaikan masalah tu kan.. Apa pun kita buat.. mmg akan rasa seronok ... bila sabar kan.. Itu laa anugerah yg Allah bagi.. :-)) sekian, terima kasih! heheheh ~motivasi utk diri sendiri ~

2 comments:

  1. Tu nler kan.. rasa nak nangis pun ada kalau masak penat2 tiba2 baby taknak makan walaupun sesudu... :)

    ReplyDelete
  2. kak mila: naik tension.. sbb penat prepair.. + excited nak tgk bb makan.. heheheh rupanya dia x nak..

    ReplyDelete

linkwithin

Related Posts with Thumbnails