Pages

Thursday, November 25, 2010

Makan² Mee Calong

Nama mee calong kalau org area kuantan tahu laa mee apa.. Mee ni ciptaan.. ehh ciptaan .. tul laa kot.. Ciptaan org Beserah.. Jln Kuantan-Kemaman.. Org yg duduk belah² tepi pantai laut kat kuantan.. Mee ni sama je mcm mee sup.. Beza dia cumanya.. Dia buat dari ikan.. Kuah dia tu tulang ikan.. isi ikan.. Kalau sup.. ayam or tulang kan.. Yg menambahkan best lagik.. dia ada fish ball. Fishball dia x sama yg beli dah siap tu.. Dia sebenarnya keropok yang dibulat² kan.. Pastu tambah lagik tauhu.. dlm tauhu tu ada ikan.. Ngan kata lainnya.. Mee ni hasil laut.. iaitu ikan.. 

Org belah Beserah mmg ramai nelayan.. So ada jugak buat aktiviti  membuat keropok lekor dan jugak Mee calong ni.. Ninie mmg suka sgt mkn mee calong ni.. Makan ngan keropok lekor lagik.. Hahaha.. Menambahkan rasa sedap.. Rasanya org blah pantai timur mcm Ninie ni suka makan keropok lekor.. sbb tu suka sgt kat Mee Calong ni...

Kat Kuantan ni, Ninie suka makan kat kedai ni. Kedai ni opismate Ninie laa yg kenalkan.. sejak tu kalau nak makan mee calong, ninie g kedai ni .. Nama kedai ni "Mee Calong U-Turn" Sbb apa U-Turn? Sbbnya kalau kita dari Bandar Kuantan menggala ke Kuala Lumpur melalui Jln Gambang.. Dia duk blah kanan.. So kena U-turn bila nak g Kedai ni.. Heheheh.. Kalau org kuantan mesti tahu kot.. Kalau dr KL melalui Jln Gambang.. Seblum sampai Giant .. Bukak hari kerja je.. Blah pagi.. sampai tengah hari jer.. Ni ninie g makan jap..kebetulan keluar .. hahahaha shhhh jgn bg tau bos..! nanti kena marohhh!

1 comment:

  1. mee calong pilihan orang pahang.

    http://lamanpahang.blogspot.com/2011/12/gerai-calong-u-turn.html

    ReplyDelete

linkwithin

Related Posts with Thumbnails