Pages

Tuesday, November 16, 2010

Cirit Birit pulak dah..

Zulaikha mmg dah nak ok batuk dia.. kejap je dia batuk.. Pastu haritu sembelit.. Ninie tukar solid food dia.. dari makan nasi.. makan oat plak.. 2-3hari tu ok.. tetiba dia mcm makin kerap buang.. ingat ke dia lawas buang ke apa.. rupanya x.. dia ciritbirit plak.. 

Hari sabtu tu, Ninie & Zex g KL, sbb zex nak hantar paper ke Supervisor dia..  Dalam perjalanan tu, dia dah buang sekali kat genting sempah.. Mmg dasyat laa.. sampai terkeluar dari pampers dia.. Ninie ingatkan sbb dia mmg nak buang.. sbb hari tu blum membuang lagik.. 

Lepas zex dah setel hal dia.. Ninie dah janji ngan sepupu Ninie, Dekna nak g Ikea. So janji jumpa kat Ikea. Dah siap beli kat bahagian atas.. kitaorg lepak laa dulu.. makan².. Meatball dia sedap.. hehehe.. Baguslaa Ikea tu, sbb ada tempat Feeding Baby.. Ninie g DirectFeed Zulaikha jap... Ada sorang Mummy tgh feed baby dia... Masih dalam pantang.. Cun melecun Mummy tu.. Bergaya pun masih boleh breastfeeding baby.. Mmg kagum.. sembang² ngan dia.. dia ckp anak dia blum belajar lg guna botol.. so Ninie advise dia cepat skit ajar.. nanti problem nak keje.. Ninie suh juga dia beli pelbagai jenis puting & bagi masa kat baby utk biasakan ngan puting botol tu.. huhuhu cam pakar laktasi plak.. ahahah.. sekadar memberi pandangan sbb berdasarkan pengalaman sendiri..

Berbalik kepada anakda Zulaikha.. lepas dah feed dia.. Ninie bg dia kat bapak dia laa.. sbb Ninie nak g bli makanan.. Tetiba Zex tel.. dia ckp Zulaikha  buang lagik.. dalam hati ni.. dah mula rasa pelik.. sampai 2 kali dah ni.. Terus g ambik dia & tukar pampers dia.. byk betul dia buang.. sampai basah baju dia.. Najis dia byk.. air pun byk.. mmm sgt pelik... Tengah kami ni makan.. Zulaikha nangis.. mmg meragam amat.. start dr situ.. dia menangis x henti.. abis org tgk Ninie dalam Ikea tu.. mesti diaorg ckp apa kan.. "ibu dia tu asyik nak sooopin... anak nangis buat x  tahu.........." Ninie bukan buat x tahu.. dah x tahu nak pujuk dia mcm mana.. agaknya dia sakit perut.. So, Zex ngan Dekna siap² bayar.. Kami terus balik ke Taman Equine..

Sampai umah Dekna.... dia membuang lagik... Sampai 2 kali... mmm mmg sah dah dia cirit birit.. Esok nyer pas makan.. terus je balik Kuantan.. x ada laa peluang ibu nak soooopinnnn.. bagus.. bagus.. x abis duit.. hahahah .... anak didahulukan anak di utamakan! 


Ni masa seblum bertolak balik ke Kuantan.. Kesian kan dia.. dah x larat .. selalunya dalam keter, dia duk x diam.. Ni diam je.. baring.. agaknya penat sgt dah.. Tapi nasib laa dia kuat minum air ngan susu.. So badan dia x hydrate.. x kering laa maksudnya.. Hampir nak sampai umah pun dia buang lagik.. Kesian betul dia..

x sempat nak merasa ICE ROOM! sbb awal sgt datang.. Kedai blum bukak.. bukak 11pagi.. Last² makan kat Kedai Ayam Percik aje.. Sedap laa jugak..

Esoknya Ninie bawak dia g KSH.. tqs tu Gedik.. my prend.. sbb teman kan g KSH. Zex ada hal penting masa tu.. 

Masa kat KSH, dia buang lagik.. masa jumpa Doc Lee dia ckp.. mayb jangkit kat taska.. mmm mmg laa.. sbb ada budak kena ciritbirit kat taska .. 2 org.. yg sama bilik ngan dia.. sorg dah admit kat KMC. Kena masuk air... sbb cirit birit + muntah.. budak tu hydrate .. kesian Muazz ( kawan Zulaikha tu laa..) Doc ckp lagik.. kita jgn stop dia nak buang tu.. biar aje.. lg x elok kalau simpan dalam perut.. nanti kuman masuk dalam darah plak.. Doc ckp.. dia akan cirit birit... sampai abis laa. mayb takes time nak baik tu.. cuma monitor jgn sampai badan dia kering... Klik sini utk info pasal ni..

Doc tanya Ninie bagi susu apa? Ninie ckp laa.. breastfeeding... jawapan doc.. "Very good, banyak masa u kat breastfeeding.. mmg sgt baik utk baby.. so x perlu bimbang.. if u ambik susu formula.. i nak suruh berhenti minum susu tu.. & ambik jenis soya.. " hehehe... sib baik susu ibu...  

Harini... Alhamdulillah.. Zulaikha dah ceria kembali.. aktif sgt!.. x makan pun lagik ubat doc bagi... Zex ckp.. "anak kita ni.. jumpa Doc pun dah baik"... heheheheh 

No comments:

Post a Comment

linkwithin

Related Posts with Thumbnails