Pages

Tuesday, July 13, 2010

Minggu Batuk@5 bulan

Kesian sungguh Zulaikha bila batuk ni. Malam dia x brp boleh tido. Asyik batuk aje. Nasib laa ninie balik umah mak kat Balok. Mak ada, x laa risau sgt. Zex balik pekan. Yg paling merisaukan, dia batuk + lelah. Byk betul kahak. Bila dia sejuk skit je, bunyi lelah. Agaknya dia ikut ninie tu. Ninie masa kecik² mmg ada lelah. Dah besar, hilang.

Kalau anak demam ni mmg risau sgt la kita. Mmg sentiasa cek suhu badan dia. Tapi bila dia start batuk + muntah... lg kita risau kan.. Tapi lega bila dia muntah, keluar semua kahak. Nampak dia mcm lega nak bernafas. Baby mana pandai nak bg tahu dia sakit mcm mana kan.. Zulaikha ni kira x kuat meragam w'pun demam ngan batuk. Dia x laa menangis sakan. Cuma merengek suh org dukung aje. Tapi lega skit sbb ramai yg tolong jaga Zulikha... 

Isnin, Zulikha cukup 5 bulan. Ninie mintak Taa teman g klinik. Susah g klinik sorg² ni. Nak dukung baby lagik, nak g daftar lagik.. nak bawak keter lagik.. Ninie bg tahu nurse, Zulaikha x sihat, boleh ke cucuk?? Nurse cek suhu, Zulaikha x demam dah. So, mmg kena laa cucuk, Kali ni dia x nangis sgt. Kejap je. Pastu, dalam keter, terus tido. Ngatuk kena ngan ubat.

Kisah makan ubat plak ni, mula² dia x kisah ngan ubat. Lama² tgk sringe ubat pun dia dah kenal, dia x nak. Nangis. Ninie x nak paksa, sbb takut lain kali, dia x mau langsung ubat. Fobia. So, bg dia skit². Tetiba masuk je ubat, muntah, habis basah atok dia... tp kahak mmg byk keluar.. Last² buh ubat dalam botol susu jer. Tips utk bg anak ubat.. (doktr baby-kat TV9). 
"kalau nak bg baby ubat dalam susu, bg baby susu, bila dah tinggal skit je lg dia nak habiskan susu, baru masukkan ubat. Jadi dia x akan rasa lama sgt susu tu x sedap sbb dah campur ngan ubat..."
Petua mak ninie plak kalau nak legakan batuk baby.. Mak buat kat Zulaikha.. mmg mujarab..
"asah asam keping/gelugor ngan skit susu ibu yg baru perah. lepas tu sapu kat tekak baby"

Sepjg Zulaikha demam + batuk ni, dia mmg x selera sgt susu. Hari semlm, dia dah ok skit, punya laa kuat susu. Lega rasa.. 

Tgk tu.. atok jaga, sampai tertido.. sama petern je kan tido dia.. cucu tok.. lepas makan ubat.. pengsan. Penting yer, bila baby kita x sihat, bg dia tido.. sbb ubat mujarab bila dia tido cukup.. bg dia rasa selesa.. Ibu, x tido pun x aper.. janji anak sihat. Bila anak sihat, baru ibu pun senang hati.. nanti ngan ibu pun sekali tido.. huhuhuhu 

2 comments:

  1. suka tgk gambar yg last tu... mmg spesen ler gaya tidonya.. cucu tok kan.... he.he..he..

    ReplyDelete
  2. tu laa kak firah... ada satu lg gambo.. tido sama.. terlentang.. tp x leh tunjuk.. huhuhu.. seksi sgt tok dia..

    ReplyDelete

linkwithin

Related Posts with Thumbnails