Pages

Friday, June 25, 2010

puasa ganti ~ boleh ke??

semlm ninie puasa ganti. heheh.. mmg byk kena ganti. 17hari. mesti org pelik kan. padahal tahun lepas mengandung.. patutnya puasa penuh. itula.. patutnya kan..

tapi tidak.. hahaha. ninie tinggal puasa tahun lepas 11hari (tahun 2009). sbbnya x leh puasa. alahan terlalu teruk. masuk makanan je muntah. bangun sahur kemain lagik.. tapi last² nya sampai kat opis, muntah balik. mmg sgt laa teruk. doc pun x advise puasa. memudharatkan diri. tapi alhamdulillah.. dpt jugak puasa walaupun x penuh. tu pun.. sbb doc bg ubat tahan muntah. boleh laa puasa selang sehari. kalau ikut hati.. x mau je tinggal puasa. lantak laa lembik pun. tapi.. ish byknya tapi ni.. bahaya utk kandungan. tu yg ninie tinggal jugak.. kalau dah x ada makanan masuk perut.. baby nak membesar mcm mana kan..

ehh kata 17hari tinggal.. yg lg 6 hari tu, tahun 2008. al-kisahnya, ninie lambat ganti. kononnya lambat lg nak puasa tahun 2009 tu. tup² ninie pregnant.. rezki Allah bg kan.. dah laa pregnant.. alahan yg amat dahsyat sehingga x dpt laa ganti. so campur sekali la. tu yg jd 17hari. patutnya kena fidyah yg tahun 2008 tu sbb x sempat nak ganti. ninie dah bayar laa.. kat zakat. hehehe...

tahun ni dah x lama nak puasa semula. kalau laa ninie x ganti lagik.. berganda/byr fidyah je la. tapi ninie cuba nak ganti puasa. Breastfeed ni x wajib puasa kan.. nanti takut produksi merudum. ninie puasa selang² hari. nanti kualiti susu x elok. ada kwn ckp, anak dia komplen, "susu x sedap la bila mama puasa". agaknya sbb khasiat dah kurg.. ninie pun perasan jugak.. pagi esoknya bila perah susu, susu tu cair sangat.. lepas ni kalau nak puasa, kena sahur heavy giler laa.. mlm tu start mkn byk². sahur mkn lagik.. hehehe... ambik kesempatan sempena puasa.

masa berbuka, x tahu nak buka ngan apa. last² order mcd on delivery je. dia anto kat opis. x yah laa sesusah singgah mana² nak bli makanan. ninie mmg suka western food since mengandungkan zulaikha.. (padan laa org taska panggil zulaikha "barbie doll")..

4 comments:

  1. org cakap, susu ibu tak sama rasanya setiap hari... bergantung kpd apa yg ibu itu makan... tak mcm susu formula yg sama jek, mcm mana pun harinya. betul ke?

    ReplyDelete
  2. a ah mmg betul. ninie x penah laa rasa perbezaannya tetiap hari. tapi masa pam tu mmg nampak. kalau waktu kul 8.oopg susu akan cair sgt. mayb sbb blum makan apa². tapi kalau tengah hari.. mmg pekat sgt..

    ingat mak pesan.. kalau menyusu badan.. jgn makan pedas atau panas (herba/lada hitam). nanti effect kat baby.. susu tu akan panas & baby akan cirit birit. so.. mmg kena jaga laa makan kalau nyusu badan ni. jaga yg x boleh makan.. ngan jaga yang apa patut makan utk khasiat yg lebih dlm susu ibu..

    ReplyDelete
  3. pk rasa je... rupanya kena jaga apa yg kena makan jugak. hebat kuasa tuhan kan?

    ReplyDelete
  4. tu laa.. hebat betul kuasa Allah.. sbb tu org BF ni boleh jd kurus semula.. makan sgt laa kena jaga

    ReplyDelete

linkwithin

Related Posts with Thumbnails