Pages

Monday, May 24, 2010

Persediaan Breastfeeding

wah.. rasa bangga plak. ramai kengkawan suh perluaskan entry blog ni. ke arah yg lebih difahami.. hehehe ninie bukan laa pandai sgt. cuma berkongsi pengalaman utk kebaikan. kebaikan perlu disebarkan. ada yg tanya persediaan BF mcm mana. lepas ninie tulis entry ni.. harap ada yg bg feedback. ninie ni cerita ikut sedap rasa sendiri jer. kot ada yg x faham..

Persediaan Breastfeeding:-

1. Breast Pump
Ninie suggest la.. since ninie dah try dua² jenis pam. pam letrik double pumping (Spectra3) dan juga manual (medela harmony). pada pendapat ninie, utk org yg baru (.. org lama pun ok aper) gunala manual madela harmony. dia x sakit. cepat jugak laa nak kumpul susu. ninie cuba kali pertama pun dapat 4 oz bg seblah B. pam ni ringan, mudah di bawa ke mana².

ninie ni muka x malu skit.. depan mak ngan abah.. selambe je pam. sbb x nampak sgt duk bawah baju. kalau yg pam spectra3 tu mmg kena seksi. selalu ninie pam kat dlm bilik tersorok skit..

paling sesuai utk sesaper yg workstation dia x ada bilik la. open mcm duk dlm partition. org x perasan kita ngempam. kalau nak lg x nampak.. pakai nursing cover...

lg satu kan. nak bandingkan dengan yg bateri, better laa manual ni. x perlu pikir nak cas² bateri, rasa nak pam jer.. pasang corong.. psg botol.. terus je pam.

dan paling penting... murah! sgt berbaloi bli ngan harga dia.. ninie bli kat web site ni http://lilkaistore.com/products/Medela-Harmony-Factory-Sealed.html & ni blog dia http://lilkaistore.blogspot.com/. bleh tgk video mcm mana nak guna dia. murah tu.. RM150.00. kat web lain.. mahai.. rm200++

2. cooler bag
cooler bag ni utk kita bawak balik susu² yg dah di perah. mcm opis ninie ni mmg x ada peti ais. so cooler bag sebagai tempat simpan la. mula sampai opis sampai laa balik umah nanti. ninie bli jenis stylo mama. galas belakang. cooler bag ni lg mahal.. lg tahan lama laa ais duk kat dalam bag tu.





3. icepack

icepack ni nak isi dalam cooler bag. lg byk.. lg tahan lama kesejukan dia. ninie bli jenis coleman. kat parkson. rm20.00. ninie tambah lg jenis mom little ones. icepack ni dalam dia ada cecair. sblum nak bawak esok.. kita letak dalam tempat beku. bagi jadi ais ketul. lepas tu msk dlm cooler bag. kena guna lebih kurg 3 pack ice ni.


4. stor
age @botol susu
botol paling penting. ninie pakai jenis bumble bee saiz 5 oz. sbbnya kalau yg saiz 2 oz x sesuai. nanti kejap je penuh. pengalaman ninie la. seblah B selalunya 5 oz bleh dpt. kalau paling byk 6 oz++. atas org laa kn. botol kena byk yer. utk kat opis sahaja. sesi mengepam 3 sesi@kali. so:-
  • 3 X (2 Breast) = 6 botol
selain botol.. bleh pakai liner. kiranya beg plastik la. ninie pakai jugak. sbbnya malas nak basuh. jenis pakai buang. utk simpanan la. kalau utk hantar taska mmg kena pakai botol susu. ada jugak org pakai bekas dadih. terpulanglaa kepada keselesaan masing².


kalau first time beli tu. nak senang.. bli laa pam yg jenis pakej. all in one. mcm jenis ni.

banyak lg pakej-pakej lain. tgk kita suka pakai mcm mana laa kan. mcm ninie bli jenis bag sandang.. pasal parking keter jauh. lenguh jugak bahu kalau bawak brg byk ni..
so apa lg... selamat memilih pam. yg ptg pam tu mmg kita sgt selesa. x rugi invest duit skit kan. hasilnya.. anak kita laa kan..

alamak.. tertinggal 1 benda...

5.pen & maskin tape
utk labelkan stok susu kita... maskin tape senang nak tanggal & nak cuci...



No comments:

Post a Comment

linkwithin

Related Posts with Thumbnails