Pages

Wednesday, May 5, 2010

mencabar sungguh nak Breastfeeding ni

teringat masa mula² menyatakan hasrat nak BF bb sepenuhnya. mak laa org pertama yg menyokong. sayang mak! sbb mak pun full BF seme anak dia. cuma ninie je mak ckp x lama.. 6bln jer sbb masa tu berebut ngan Along.. lelaki kan kuat nyusu.. terpaksalaa mak bg ninie susu botol. Mak ckp.. BF ni bagus sgt². dari segi kesihatan anak & juga hubungan dengan ibubapa. anak² yg menyusu susu ibu rapat ngan ibubapa. mendengar kata & jugak bijak.

mak ckp.. Allah jadikan susu ibu tu fitrah. jadi susu tu hak anak².. hak anak² utk dpt segala kebaikan yg Allah dah sediakan tu..

masa mula² BF.. ramai dah mula tanya.. "keje nanti nak bg susu apa?".
ninie ngan bangga.. "susu ibu la"
tanya lg "dah tu.. kena balik laa nak nyusu.."
ninie jawap " x yah.. bagi dia bekal je.. buh dlm botol.. pam siap²"..
sambil garu kepala.." mcm mana?"..


itulaa.. ramai yg x tahu mcm mana org yg berkerjaya mcm ninie nak BF. mmg kita kena ada ilmu. kalau x ada.. mmg x tahu nak buat mcm mana. ninie pun mcm tu pada mulanya. ninie pun belajar dari org opis SUK. sejak tgk diaorg asyik ngan pam last² tercetus hasrat nak cari pasal BF kat internet. lepas tu baru ninie tahu.. ceteknyalaa ilmu pasal BF ni.

yg ptg.. hasrat murni kita nak BF baby. kalau niat kita mmg nak betul² BF baby kita.. insyaAllah.. Allah permudahkan urusan kita.

4 comments:

  1. Betul apa ibu puan kata tu...hai..Seronok betul ibu zaman IT ni...tak mcm kak dulu...masa tu cetek betul akal...asyik ingat susah nk keja je...dan siap2 la ajar anak susu botol..susu lembu...bila nk anta umah orang jagi...lain ibu bekerja dulu dan sekarang...bab susu anak ni....bila baca blog puan ni...rasa nak wawarkan pada ibu2 muda lain mencontohi puan..

    ReplyDelete
  2. tulaa kak za. harapan sy ngan ada blog ni.. bleh kongsi pengalaman BF. harap² makin ramai org BF anak dia w'pun dah keje

    ReplyDelete
  3. sedang mencari ilmu untuk menyusukan anak nanti..tq for sharing sis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesama.. semoga Allah permudahkan ye..

      Delete

linkwithin

Related Posts with Thumbnails