Pages

Tuesday, May 11, 2010

Breastfeeding & jalan²

KALI PERTAMA : bila nak berjalan, paling takut bila baby nak susu. mcm mana nak bg susu kat bb kalau BF kan.. ninie ingat lg.. kali pertama keluar berjalan ngan zulaikha. masa tu hampir² zulaikha 2bulan. ninie masih cuti bersalin. ninie & zex g ke megamall. seblum nak masuk megamall ninie dah bg zulaikha susu. so dia masih kenyang.. tapi baby ni.. every 2hours dia akan lapar semula. sbb dia cuma minum 2 oz je susu. ninie dah panic. masa tu baru cari² baju utk zulaikha. last² x reti nak buat mcm mana... ninie & zex balik.. masa dalam keter, ninie BF dia semula.

balik ke rumah.. duk pk mcm mana nak BF baby kalau berjalan ek. x kan nak BF depan org.. malu laa..

KALI KE DUA : ninie & zex g ke giant kuantan. kebetulan.. kat situ ada surau. bila zulaikha nak susu je ninie g surau BF dia.. lega skit rasa.. tp mcm mana kalau tempat x ada surau?.. alamat x berjalan laa kami ni..

KALI KE TIGA : pk punya pk.. so ninie amalkan tiap kali nak keluar.. ninie keluar lepas zohor. senang dah solat sesiap.. lepas tu pam susu. seblum melangkah masuk shopping komplex, ninie BF dulu zulaikha. EBM yg baru pam.. ninie bawak bekal. sbb EBM ni tahan dalam 4jam. sempat laa bg seblum dia lapar semula. selalunya kalau 4 oz tu dah ckup utk jenjln sampai ptg.. sekrg dah lega nak g jln memana..

ninie ada jugak baca ada antara ibu² yg berani BF in public. ninie boleh je.. tp kan.. mmg malu takut B nampak. aurat kena jagalaa kan. sbb ninie mmg x reti nak sorok time nak bukak² nursing bra tu.

antara lain yg ninie cuba laa.. ninie bli baju nursing.. jenis hilyah.. selesa sgt baju ni. sbb kita x yah laa angkat baju sampai nampak badan..

boleh jugak pakai nursing cover mcm ni.. ninie ada buat sendiri nursing cover. nanti ninie tunjuk.. hehehe. ninie bawak dalam beg. incase x bawak EBM.. ninie bleh laa guna nursing cover ni.. x laa org nampak zulaikha tgh BF.


No comments:

Post a Comment

linkwithin

Related Posts with Thumbnails