Pages

Tuesday, June 1, 2010

bekal EBM ke taska

EBM tu maksud dia (Express Breast Milk). ni mmg term yg selalu BF mom guna. ninie pun sejak BF & cari maklumat kat internet baru tahu maksud dia.. kalau tidak.. mujur laa. org ckp.. tercengang bangang laa jwp nya..

ninie pun x reti sgt nak citer. ninie citer apa yg ninie buat je yer.

1. ninie pam direct dalam botol. lepas tu label botol:-
  • nama anak - takut kat taska tertukar.. x pasal anak org lain jadi anak susuan kita.. hehehe
  • tarikh - sgt ptg! nak tahu luput dia bila
  • masa - sesi ngepam


bleh jugak letak dlm liner mcm ni. ninie malas nak basuh botol. pakai buang jer.. hehehe

2. malam, seblum hantar anak ke taska esok pagi... katalah kita dpt 20 oz sehari, anak kita kat taska perlukan 3.5 oz x 5 botol = 17.5 oz. ada lebih 2.5 oz la jadinya. tapi ingat yer kita kena rotate stok beku supaya stok beku x expired so.. buat mcm ni:-
  • 3.5 oz x 3 botol = perahan hari sebelumnnya
  • 3.5 oz x 2 botol = beku


lebih perahan seme simpan utk stok beku. zulaikha dah besar, dia minum 5 oz kekdg habis jugak. selalu ninie bagi taska x abis pun. 3botol je yg betul² habis. 1 botol taska dah panaskan utk dlm perjalanan balik. 1 botol ninie simpan semula.


tapi kena ingat stok beku mesti digunakan dalam tempoh 24jam. malam, seblum nak hantar taska ambik yg beku, letak kat bahagian biasa yg x beku mcm gambar bawah ni. sbb tu tarikh ptg yer. kalau taska dah biasa, dia akan guna yg tarikh paling awal. so, dia akan guna yg beku dulu. kalau x habiskan yg beku dalam tempoh 24jam, jgn ragu².. buang aje. jgn sayang² la. kita kena ingat matlamat kita, ANAK DAPAT KHASIAT! yg beku semula x ada khasiat dah.. ibarat mcm bg minum air kosong jer laa..



esok pagi, ambik simpan dalam cooler bag mcm ni. mmg EBM tu dah cair. goncang bagi lemak dia bergabung.. jgn lupa bg puting botol sekali. kan x pasal anak kita x leh menyusu (.. penah jd kat diri sendiri.. heheh lupa bg puting botol..)


ninie letak icepack 1 bungkus. nak bg sejuk sehingga sampai ke taska. yey! sedia utk ke taska!


2 comments:

  1. sedang membaca pasal EBM.. b4 ni x hantar ke taska..senang ambik je dr peti... thanks ninie info ni sgt2 berguna utk lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah.. suka sgt sbb dpt share dengan org lain :-)

      Delete

linkwithin

Related Posts with Thumbnails