Pages

Wednesday, February 10, 2010

overdue suda..

hari ni 10 feb 2010 dah. due ninie 9 feb 2010. semua org duk menanya.. hehehe.. nak wat mcm mana baby blum tiba masa nak keluar lg.. sebenarnya sabtu lepas (6 Feb 2010) ninie dah masuk wad kat KSH. mlm tu ninie x leh tido.. baby asyik gerak aktif aje. start kul 1 pagi sampai laa kul 6pagi. mmg x leh tido langsung. puas laa pusing ke kanan ke kiri. zex pun jadi x leh tido.. risau laa dia.. kot² ninie nak bersalin. dalam kul5.30pg tu tetiba rasa basah aje.. ninie biar aje. sbb org kater kalau air ketuban pecah dia bunyi "pop". ni x ada bunyi langsung pun.. ninie biar lg.. tetiba rasa lg air keluar.. meleleh kat peha.. pun ninie biar aje.. pas tu kul 6.15pg ninie nak bangun solat subuh, g tandas nak gosok gigi ngan buang air.. tetiba masa nak buang air kecik tu ada seketul lendir jatuh. berdebor sgt.. mata plak x nampak sbb x pakai cermin mata.. ninie g blik ambik cermin mata. tgk mmg seketul lendir.. ada laa besar dlm 3jari la.. ninie pun ckp ngan zex & tel mak ninie. terus pagi tu g KSH. pinggang pun dah start rasa sakit sgt².

dlm keter tu mmg dah start rasa contraction. sampai je KSH nurse buat CTG. mmg ada contraction.. doc khaled dtg cek.. dia ckp dah ada jln 2cm. doc ckp.. mayb malam ni bersalin. ninie pun rasa lega laa sbb dah ada kat KSH. duk laa ninie kat KSH tu seharian. famili ninie seme dtg bg support. kesian sekali mak laa.. dia dah la darah tinggi, sib baik ninie ambik blik single, bebas skit laa mak nak baring².

paling kelakar mak jugak laa.. brg dia.. mak aii lg byk dari brg org sakit. tiap kali org nak dtg KSH tgk ninie je dia pesan suh bwk brg² dia.. hehehe.. makjang, ummi, maknyah, pokcikaman, adik ninie etty ngan suami dia zul dtg.. ina & mey sepupu ninie pun dtg jugak.. anak² umi, ilah, ateh pun dtg. ramai sungguh dtg.. duk bergilir² dtg.. seronok sungguh.. mcm berkelah aje. mlm tu.. ninie ngan zex x sampai hati tgk mak, duk bubuh minyak yuyi cap limau.. dia pening kepala laa tu. darah tinggi.. ninie pujuk mak suh balik umah aje sbb kesian.. takut darah tinggi dia makin teruk aje. ninie ada zex teman.. x aper dah. last² mak blik jugak.. alhamdulillah laa.. kalau x.. risau kat mak plak. abah dah laa duk umah sensorg tu.. abah pun x sihat sgt..

dah semua org balik tinggal ninie ngan zex aje.. zex penat sgt.. tido awal laa dia.. duk hsptl tau je laa bukan bleh lena tido.. every 2hours mesti nurse dtg cek contraction, suhu badan ngan tekanan darah. pg kul 7 ninie bg tahu nurse ninie x rasa contraction dah.. nurse terus buat CTG. mmg graf contraction mmg x naik langsung.. baby pun x aktif.. dia tido aje.. nurse maklum kat doc khaled. doc dtg dia ckp maybe ninie ni false alarm.. anak sulong biasalaa mcm tuh.. doc pun bg ninie balik.. lega rasa.. doc ckp tunggu laa sampai seminggu kalau 16hb ni x bersalin jugak, ninie kena induce (paksa bersalin). mmm.. kalau dah terpaksa.. sakit pun sakit laa.. janji baby selamat..

ninie duk umah 2hari. dapat MC. masa kat umah mmg x sakit langsung.. mmg x ada tanda langsung nak bersalin... so hari ni 10 feb 2010.. ninie dah dtg keje semula. terpaksa laa dah mc habis. malam td tido lena sbb penat kot. hehehe.. ninie g jln kat east coast mall ngan zex.. excercise.. org ckp suh jenjln bg cepat bersalin.. penat sungguh jln.. sakit satu badan.. pg ni bangun nak g keje... byk lg air turun.. pelik laaa.. pastu lendir tu ada lagik.. color coklat plak. tp ninie g je keje..

masa tengah tulis blog ni sambil dengar "zikir" dari album hijjaz. baby ni suka sgt dgr zikir ni. kalau bg dia dgr.. mmg dia akan respond.. aktif je dlm perut. tadi ninie g toilet.. mmg ada lg lendir + ada darah sket. debor jugak. terus tel ummi.. ummi ckp mayb tanda nak bersalin. ummi cakap, kalau sakit.. tel zex suh anto terus g KSH.. x tahu laa sakit ke x ni.. ish ..

1 comment:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails