Pages

Monday, January 18, 2010

Nama baby apa ek??

sejak dah dokter bg tahu yg lahir ni bakal baby girl, ninie ngan zex dah sibuk mencari nama baby. padahal sebelum masa pregnant.. kemain lagi nasihat kat adik ipar.. "x yah laa cari.. nama anak dah ditakdirkan, nanti dah lahir mesti tahu nama dia apa.." hehehe. sekrg ni turn ninie plak pening cari nama anak. zex dah buat deal, kalau girl dia bg nama.. kalau boy ninie bagi nama. mmm... mula² setuju jugak.. tp kan.. mesti kita nak masuk campur jugak event tahu dah baby ni baby girl, so zex yg akan bg nama.

kebetulan masa kawen hari tu, ada sorg kawan bg hadiah buku agama berkaitan dengan kelahiran. ada satu tajuk tu .. pemberian nama kepada bayi. dalam tu byk nama² bayi beserta ngan makna. org zaman sekrg ni dah x macam dulu. kebanyakkannya bg nama anak mmg dah ada makna. tapi bab kata ustaz badlisahah alauddin (Halaqah minggu ni..) org melayu ni suka sgt memanjang² kan nama. kekdg berpatah² sampai panjang berjela.. bukan x boleh. cuma lebih afhdal biar laa nama tu jadi panggilan dan semua disebut. nama kan doa.. zex mmg x suka nama anak panjang berjela. betul juga kan.. kalau bg nama pjg panggil sepatah je.. rugi je kan.. hahahahah

so.. apa nama anak kami ye??? mula² zex dah aim nama "syamimi" tapi kan.. baru ni ada anak sedara nama "syahmi iman". nama hampir serupa. takut keliru je panggil ni.. panggil mimi.. syahmi pun kekdg panggil "mi.." ada jugak cadang buh nama syuhada.. anak sepupu blah ninie ada juga nama syuhada w'pun panggil dania.. pening laa nak buh apa ni. ada suh buh nama syafiqah.. mmm "mardhiah afiqah" sepupu ninie punya nama.. x mo laa.. cari punya cari.. zex ckp nak buh nama anak dia "z _ _ _ _ _ _ a". maknanya.. "cantik menawan". hehehe ikut nama zex.. huruf "z". cuba teka apa.. hehehe.. ninie pun suka nama ni.. actually ada anak sepupu nama ni jugak.. tp x panggil sbb tu nama belakang dia.. zex ckp.. lantak laa.. " si sahmi tu, nama langsung serupa ngan syahmi amsyar... sorg panggil syahmi sorg panggil amsyar..." ninie pun.. ye aje.. janji ada nama & ada makna. kalau baby ni baby girl.. confirm laa nama dia ni... seorg puteri yg cantik menawan mcm ibu dia.. ngeh ngeh ngeheeee.....

2 comments:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails