Pages

Tuesday, January 26, 2010

cousin dah bersalin....

tadi dpt sms.. cousin ninie, ina aziz.. dah bersalin.. padahal dia due 10 feb. ninie 9 feb.. behnyerrrrr.. bila turn ninie ni.. dia dapat baby girl.. wah lg besttttt.. bleh laa g tgk baby dia ptg karang..

mmm.. abah ninie plak dah keluar wad semlm. still sama x leh nak kencing normal lagik. kesian abah.. dia kena pakai tiub lg. seksenye laa.. ada sesaper yg ada kenal tempat² urut/berubat secara alternatif bagi tahu laa ninie.. x leh harap kat perubatan biasa aje.. kena cuba jugak alternatif nih...

nasihat dr sister...

baru pas jmpe doc HTAA ni.. mcm biasalaa. doc scan bb. pelik skit laa bab timbang berat ni. berat ninie x naik². 78.5kg. selalunya setiap minggu sekilo naik. baby plak 3.0kg. x aper. yg ptg bb sihat.. ibu sihat jugak.

pagi ni, bangun pagi muntah jugak.. pelik sungguh 2-3hari ni asyik muntah aje. angin kot. tapi gagahkan diri utk g keje. sbb selalunya pagi je x larat.. menjelang tengah hari.. mesti da ok. pas solat zohor hari ni tetiba rasa nak pitam. x tahu laa naper.. baby berat sgt kot.. mcm² laa spekulasi buat sendiri nih... heheheh

masa tunggu doc kat O & G tadi.. sister shamsidar dtg sembang. dia sembang pasal breastfeed. dia ckp, nanti masa tengah cuti bersalin.. breastfeed laa anak sepjg duk umah. bagus breastfeed ni. anak sihat. bukan gemuk/obesiti. kalau anak minum susu formula ni mmg selalu kena penyakit. antibodi x kuat. ninie dgr penuh minat, sbb mmg dah niat sesungguh hati nak breastfeed.. dia bg tahu lg.. breastfeed kat umah.. jgn bg botol, sbb baby kalau dah biasa ngan kita breastfeed.. bila dia tahu kita ada ngan dia.. mmg dia x nak botol. mmm.. byk info menarik nih.. ninie citer jugak, kengkwn masa kat unit it, SUK pahang pun ramai yg breastfeed. so byklaa jugak diaorg ajar & bg nasihat tentang breastfeed ni. sister kagum jugak laa.. cayalaa!. x sempat nak sembang lama ngan sister td.. nombor dah kena panggil.. jmpe doc..


Monday, January 25, 2010

penantian satu penyeksaan

betul la apa org kata... penantian satu penyeksaan. ni dah minggu 38.. x bersalin lagi.. bukan ninie yg kata yer.. org disekeliling. mcm² laa teorinya.. tp kesimpulannya.. atas org laa kan. ada yg cepat ada yg lambat. ada yg kata anak laki cepat bersalin.. kalau anak perempuan lambat. sbb anak lelaki berat. tp ada jugak anak perempuan sampai 4kg.. keluar mggu ke-40 kan. terserah kepada Yang Maha Pencipta. DIA yg menentukan... ninie pun terima aje seadanya..

Sabtu baru ni ninie still muntah lg. x tahu laa sebab apa. tetiba rasa mual. habis semua makanan dari pg sampai ke mlm keluar. sampai naik lembik badan.. bangun pagi rasa x larat.. ahad pun mcm tu juga.. mak nyh buat mee jawa. dah pesan kat dia.. suh simpan. sbb malam baru sampai umah kat balok. seblum g umah mak nyah.. mmg dah muntah dulu.. lepas tu baru g mkn mee jawa. sedap sungguh mkn.. tp x leh mkn byk.. takut termuntah lg.. sib baik x..

abah x ada kat umah ni. masuk wad semula sabtu baru ni. dia x leh kencing secara normal lg. kena depends ngan tiub.. kesian abah.. so, mak tido umah laa mlm ni. kalau x.. sangguplaa dia tido ngan abah kat bilik kecik kat kedai jahit dia tuh. sembang ngan mak semlm sampai kul12mlm. mak ckp.. kalau mak.. anak perempuan mmg hampir tepat tarikh baru bersalin. mak ckp.. ninie due 24 april.. so lahir mmg 24 april.. zetty due 24 april jugak.. tp lahir awal 2hari aje.. 22 april.. anak lelaki mmg awal 2 minggu.. agaknya ninie ikut mcm mak kot..

mak citer lagi.. dalam 4 org anak mak.. yg paling susah sekali nak bersalin.. zetty.. sbb dia kembar darah. yg lain alhamdulillah.. x laa susah sgt. paling senang sekali.. adik yg bongsu.. mamat. kalau mcm mamat tu.. 10 org pun mak sanggup nak bersalin.. anak mak seme selang tahun x jauh.. along ngan ninie.. mak lekat masa along 6 bulan.. ninie ngan zetty .. masa ninie setahun mak lekat kat zetty.. tp zetty ngan mamat paling jauh.. 9 tahun.. so mak ckp.. x yah laa risau kalau lekat cepat.. mula² aje rasa susah sbb anak kecik.. bila anak dah besar.. x rasa dah.. mmm.. termenung jugak pk.. mak ckp.. tgk zetty.. dah dapat Hannan.. hannan dah umur setahun lebih.. dia x pregnant pun lg.. w'pun dia nak sgt second baby.. mmm.. ninie nak tgk laa mcm mana keadaan ninie dah dapat baby nanti mcm mana.. mcm² pk nih.. takut x setabah mak aje.. mak tu sampai ke tua masih kuat. buat keje kalah org muda.. w'pun jadi tukang jait aje.. hidup kami sempurna.. w'pun masa kecik² dulu.. hidup kami susah.. tp cukup segalanya.. w'pun x semewah org lain..

nak g tgk abah jap laa.. mcm mana laa keadaan abah ni..

Tuesday, January 19, 2010

main² yer..

semlm g keje mcm biasa. masa pg tu ok je. bila dah tengah hari sket rasa sakit bontot.. hehehe rasa mcm kematu jer. bila bangun dari kerusi je sakit. agaknya duduk lama sgt. tengah hari, yati ajak g mkn. dia x g keje. x sihat. sakit migrain. sian jugak tgk. pucat je muka. masa tengah mkn tu rasa perut lain mcm jer. baby ni asyik duk bergerak. sakit ...

ptg tu rasa makin sakit. sampai nak bangun dari kerusi kat opis ni secara slow motion. sebb sakit sgt. pastu.. pinggang plak sakit... mmm.. mcm tanda² jer. turun lobi bawah awal sket semlm, sebb janji ngan cc zariah (SUK phg) nak ambik surat pos laju dr dia. surat ninie seme alamat opis SUK lg.. baik sungguh hati org² btm SUK ni nak dtg anto.. terima kasih byk yer kak za. lepas tu.. tunggu lagi .. tunggu zex ambik plak. lambat plak rasa.. pinggang dah makin sakit ni.. perut plak.. baby asyik duk mengeras aje. aduh seksenyer.. ke.. dah nak bersalin??? ish x tahu laa..

on the way balik umah singgah tunas manja jln beserah ngan bli goreng pisg & keropok kat sg karang. teringin nak mkn.. mkn.. jgn x mkn.. nanti buatnya bersalin mlm ni.. kempunan den.. sampai umah makin kuat plak baby ni bergerak.. lepas solat maghrib.. rasa sakit sgt pinggang. aduhlaa x tahu dah nak baring mcm mana nih.. last² tertido je.. bangun balik kul 12mlm.. isyak blum solat daa.. lepas solat tido sampai laa ke pagi.. zex dah suspen.. sbb tanya² ngan org yg dah pernah alami... kalau baby dah start buat ngeras² perut... maknanya x lama laa tu nak bersalin..

tapi... jeng jeng jeng.. rupanya x lagik.. bangun tido jer.. rasa ok laa pulak. macam biasa jer. agaknya sebb sakit montot kot.. duk lama sgt kat kerusi opis ni.. kena excercise sket jenjln ke sana ke mari.. hehehe..


Monday, January 18, 2010

Nama baby apa ek??

sejak dah dokter bg tahu yg lahir ni bakal baby girl, ninie ngan zex dah sibuk mencari nama baby. padahal sebelum masa pregnant.. kemain lagi nasihat kat adik ipar.. "x yah laa cari.. nama anak dah ditakdirkan, nanti dah lahir mesti tahu nama dia apa.." hehehe. sekrg ni turn ninie plak pening cari nama anak. zex dah buat deal, kalau girl dia bg nama.. kalau boy ninie bagi nama. mmm... mula² setuju jugak.. tp kan.. mesti kita nak masuk campur jugak event tahu dah baby ni baby girl, so zex yg akan bg nama.

kebetulan masa kawen hari tu, ada sorg kawan bg hadiah buku agama berkaitan dengan kelahiran. ada satu tajuk tu .. pemberian nama kepada bayi. dalam tu byk nama² bayi beserta ngan makna. org zaman sekrg ni dah x macam dulu. kebanyakkannya bg nama anak mmg dah ada makna. tapi bab kata ustaz badlisahah alauddin (Halaqah minggu ni..) org melayu ni suka sgt memanjang² kan nama. kekdg berpatah² sampai panjang berjela.. bukan x boleh. cuma lebih afhdal biar laa nama tu jadi panggilan dan semua disebut. nama kan doa.. zex mmg x suka nama anak panjang berjela. betul juga kan.. kalau bg nama pjg panggil sepatah je.. rugi je kan.. hahahahah

so.. apa nama anak kami ye??? mula² zex dah aim nama "syamimi" tapi kan.. baru ni ada anak sedara nama "syahmi iman". nama hampir serupa. takut keliru je panggil ni.. panggil mimi.. syahmi pun kekdg panggil "mi.." ada jugak cadang buh nama syuhada.. anak sepupu blah ninie ada juga nama syuhada w'pun panggil dania.. pening laa nak buh apa ni. ada suh buh nama syafiqah.. mmm "mardhiah afiqah" sepupu ninie punya nama.. x mo laa.. cari punya cari.. zex ckp nak buh nama anak dia "z _ _ _ _ _ _ a". maknanya.. "cantik menawan". hehehe ikut nama zex.. huruf "z". cuba teka apa.. hehehe.. ninie pun suka nama ni.. actually ada anak sepupu nama ni jugak.. tp x panggil sbb tu nama belakang dia.. zex ckp.. lantak laa.. " si sahmi tu, nama langsung serupa ngan syahmi amsyar... sorg panggil syahmi sorg panggil amsyar..." ninie pun.. ye aje.. janji ada nama & ada makna. kalau baby ni baby girl.. confirm laa nama dia ni... seorg puteri yg cantik menawan mcm ibu dia.. ngeh ngeh ngeheeee.....

Bila nak bersalin??

dah makin hampir nak menghampiri due date ni makin byk soalan dr org sekeliling. due ninie 9 Februari 2010 sebenarnya. minggu ni minggu ke-37. kalau tepat tarikh.. ada lg 3 mggu.. kalau awal x tahu laa tuh. nak awal ke nak tepat tarikh??? soalan yg paling best. ninie x kisah bila nak bersalin ni. janji bersalin ngan selamat, baby sihat & sempurna. bila time x larat bawak perut.. dan dan tu rasa nak bersalin.. bila dgr citer org sakit bersalin.. takut plak. mcm² pk bila time mcm mana. doa & tawakkal je laa..

Jan ni anniversary ninie & zex. 23 Jan 2010 ni genapla usia perkahwinan kami 5tahun. kalau baby ni lahir waktu tu pun best jugak kan.. sama tarikh ngan anniversary. 2 Februari 2010 plak birthday zex yg ke-32. mm.. agaknya² yg mana satu tarikh pilihan.. hahaha x kisah laa janji bersalin ngan selamat.

ada lg yg tegur ninie hari ni perut mcm baby boy je. ninie sengih je. nak kata apa lagi.. diri sendiri pun blum pasti boy ke girl.. kita tunggu laa kemunculannya nanti... heheheheh. wah anak ibu ni semua org x sabar nak tgk.. mcm puteri raja aje.. kengkawan & sedara mara semua .. sabar ye.. anak sy ni saja nak buat surprise sebb tu dia x nak keluar lg.. tunggguuuuu...

Thursday, January 14, 2010

cuti..

semlm x g keje. cuti² malaysia. tetiba bangun tido rasa kaki kembang sgt². pijak lantai rasa sakit sgt. terus x jadi g keje. sbb badan rasa x larat. lepas zex g keje, sambung tido balik. hehehe kul10.30pg baru bangun. buruk betul perangai ibu ni kan.. anak ibu jgn bgn lambat mcm ibu yer.. bangun pun sebb lapar sgt. makan biskut aje. x selera. makan sbb teringat kat baby. sian dia lapar. duk bergendang² dalam perut ni. lepas solat zohor g kedai mak. dekat mcm tu pun x larat jln. kebetulan ummi ngan pokcik aman nak kluar g keje.. tumpang.. hehehe malas betul nak jln..

duk kedai mak sampai ptg. duk umah bosan sensorg. kesian tgk zufar hannan.. demam. dia plak kalau ngan ibu dia x nak. nak ngan tok dia aje. kesian la tok melayan dia. sampai nak tido pun suh tok dia yg buaikan.. badan dia pun dah susut. dulu kemain bulat. tp kelakar dgr dia baru nak berckp. umur baru setahun lebih. tgh mkn nasi ngan tok dia.. dia mintak .. nak "kok kok kok kok".. ninie terus tanya mak.. "dia nak apa mak?".. heheh mak ckp " dia nak ayam, kok kok kok kok tu bunyi ayam.. " hahahahaha.. dia x reti nak sebut ayam.. dia bunyikan ayam.. x tahan nak suka. seronok tgk gelagat anak sedara sorg ni..

lepas solat asar.. g umah mak nyah. saje jln.. lepas tu g umah mak jang, tgk marissa plak. baru 3bln.. suka sgt org berckp ngan dia.. kalau kita ckp ngan mama dia.. sibuk dia pun nak berckp.. comeiiii.. heheh ni yg x sabar nak tunggu anak ibu ni lahir. nama bapak dah bg ni..

Tuesday, January 12, 2010

berat naik lagi...

baru pas jumpe dokter HTAA. berat badan ninie dah mencecah 78kg.. bagus².. pembinaan badan yg sgt ketara.. sgt sesuai jd body builder.. hahaha. so far baby sihat alhamdulillah.. sesihat ibunya..
ikut kiraan mesin yg meng"scan" baby dah berat 2.9kg. beso jugak kan..

harini g bhgn sumber manusia men"cek" buku servis.. ada yg menegur.. muncungnyer perut.. baby boy ek?? jgn laa.. dokter kater baby girl.. baju baby girl dah ada bli sket.. hehehe teringin nak bli, comeiiii .. w'pun di pesan oleh zex tunggu baby keluar dulu baru bli baju ikut jantina.. sket je blinya.. 3-4psg.. sket je kan.. first time org ckp baby boy ni.. x perlaa baby apa.. kalau baby boy pun baju baby girl tu bleh simpan utk next baby.. cewaah... sorg pun blum keluar lg nih..

Minggu ke-36

Sabtu & Ahad lepas tido lg kat umah baru. seronok plak dpt duduk sendiri setelah 5thn kawen.. asyik duk ngan numpang ngan parents aje. nak rasa duk sendiri plak laa kan.. nanti ada baby nak handle baby lagi.. hopefully dpt laa dpt menghandle ngan ok.

ni dah minggu ke-36. hahaha.. mendebarkan. bila² masa je bleh bersalin ni. ada org bersalin minggu 36 ni. ada yg minggu 37, 38 & seterusnya. ninie kalau bleh nak bersalin cepat². x sabor nak ada baby.. berdebar tu mmg ada. sbbnya anak sulung.. x tahu lagi rasa sakitnya nak bersalin mcm mana.. tanda² nak bersalin pun x tahu mcm mana.. mak ninie ckp.. tgk atas org.. ada org turun je air lepas tu dah nak bersalin.. mcm adik ninie.. dah 3hari turun darah pun x bersalin lg. ninie doa.. semoga ninie dipermudahkan bersalin... Amin..

pepg kalau bgn tido je tgk kaki.. bengkak sgt dah kaki ninie ni. bila jalan je rasa sakit kat tapak kaki. semlm tanya makjang.. mak jang ckp mmg g 2.. nanti dia surut.. maknanya dah dekat sgt nak bersalin tuh.. makjang bg minyak kelapa dara. suruh minum pepg satu sudu. so pg ni ninie dah start minum. rasa dia, mcm minum minyak kelapa je.. makjang suh mintak air selusuh ngan pokde. dah bg tahu ija tadi.. suh pokde tolong buat air selusuh. mak plak ajar.. suruh minum air yg turun dari rambut. baca selawat & baca doa nabi yg ditelan ikan nun.. supaya mudah bersalin.. yg ptg ikhtiar kan.. harap selamat laa semuanya.. Amin..

Thursday, January 7, 2010

Jumpe Dokter Lagi..

semlm g KSH. jumpe doc khaled. mcm biasa laa cek kandungan. doc ckp bb dah berat 2.5kg. kejap je beso ek. berat ninie plak dah mencapai 77.5kg. gemukkkknyer... puaslaa nak berpantang nanti ni.. semlm mmg sengaja ambik cuti. sbb selalunya kalau g KSH mmg lama. x best jugak kalau keluar dr opis lelama. baik cuti ajer. cuti pun ada.

doc suggest jgn merancang lepas bersalin nanti. lepas 6bulan terus plan bb ke-2. ayyyooooo takutnya. dia ckp umur awk dah 31. dah laa nak dpt susah. kekdg kita rancang.. jd lg lambat. so jgn ambik laa pil perancang.. ni kalau dah bersalin ni, x tahu bila plak mengandung anak ke-2. betul jugak doc ckp tu kan. ninie ngan zex je rasa mcm termenung kejap.. yerlaa tetiba lekat terus.. mcm mana ek. bb ni kecik lg.. tp semua tu rezki Allah kan.. ada laa hikmahnya tuh.. baik doc.. kitaorg x merancang.. hehehe

Abah plak semlm masuk wad kat HTAA ni. dia kena lelah + x leh nak kencing. agaknya lepas dia buat pecah batu karang ngan lazer hari tu, batu karang tu msk dlm salur kencing.. td g tgk dia kejap. lelah dah ok.. lega rasa tgk dia bleh sembang² dah. cuma kencing je x leh lg.. duk guna tiup.. harap² abah cepatlaa sihat..

semlm teringin nak mkn kenny rogers. ajak zex pergi megamall. nikmatnya dpt mkn apa yg kita nak.. tp x leh nak jln lelama. rasa perut ni berat sgt.. heheheh. harini plak rasa x larat sgt². agaknya semlm x leh nak tido.. terbawak² ke pg ni x larat.. bestnya kalau dpt tido nih..

Monday, January 4, 2010

Deluxe Drying Rack


di saat² akhir ni pun sempat lg duk shopping online. hehehe. mulanya tgk org dah ada anak laa.. botol susu belambak. bila time basuh keringkan atas sink aje. susah jugak.. maklumlah brg² botol susu ni kecik aje. mudah laa jatuhnya. terus cari online shopping. jumpe jenis ni paling murah kat laman web littlewhiz. Mulanya nak beli untuk diri sendiri aje. teringat plak kat adik ipar ngan biras. diaorg pun ada sebut nak jugak. beli 3 terus. heheheh.. cun x? alamak terlupa plak bli kat adik sendiri.. heheh kena order satu lg ni..

Hujung Minggu


ninie patutnya duduk umah baru dalam bulan Mei 2009. tapi ditakdirkan dapat rezki baby.. x jadilaa masuk umah baru tahun 2009. sebb mak ninie x bagi. maklumla first baby. plak tu ada history keguguran. jadi mengambil langkah berjaga², duduk ngan mak lagik. mak suh masuk umah baru bila habis pantang nanti.

sebelum menetap penuh dirumah baru, ninie & zex selalu laa balik umah baru kat Taman Indera Sempurna. rumah ni bli masa tahun 2006 lagik. tapi siapnya masa bulan Mei 2009. bulan December 2009 ninie & zex dah start masukkan brg dlm umah skit². duduk ngan mak selama ni.. so x berharta laa kami ni. mmg seme kena bli brg. botak jugak kepala.. sbb byk bajet kalau nak bli. so kami ni bli yg basic jer laa.. asalkan bleh duduk.

cuti jumaat baru ni, kami testing tido umah baru. seronok rasa nak duduk umah sendiri. maklumlah kawen dah 5thn, x penah lg duduk sendiri. agak excited jugak laa.. kebetulan minggu ni adikberadik zex dtg melawat umah baru. seronoknya rasa. mcm dah lama je duduk umah ni... harap² lepas bersalin ni dapat laa menetap penuh di sini..

linkwithin

Related Posts with Thumbnails