Pages

Wednesday, November 4, 2009

Penyusuan ibu eksklusif

masa mula dpt tahu ninie pregnant, ninie dh psg niat kat dlm hati nak menyusu bb nanti secara breastfeed(FB) w'pun ninie bekerja. start dari mula pregnant, ninie dah mula cari artikel, baca buku n tanya ngan kengkwan yg dah BF ni. Buku pertama ninie beli "PANDUAN PENYUSUAN SUSU IBU BAGI IBU BEKERJAYA". RM10 je. buku ni mmg byk bg panduan persediaan sebelum dah selepas kita dpt bb. yg ptg sekali mcm mana kita nak buat byk stok susu untuk ibu² yg bekerja mcm ninie ni. antara kandungan buku ni :-
> Penyusuan susu ibu - Mengapa perlu menyusu secara eksklusif
> Perancangan awal untuk ibu bekerja
> Persediaan memerah susu
> Latihan memerah
> Panduan penyimpanan susu ibu
> Cara memberi perahan susu ibu
> Tips kejayaan penyusuan susu ibu
> Cara mudah memantau tumbesaran bayi
> Carta pertumbuhan
> Sumber makanan berkhasiat untuk merangsang penghasilan susu
> Teknik penyusuan yang betul
> Cabaran penyusuan susu ibu
> Kisah benar penyusuan susu ibu bekerjaya

ninie ada juga ke laman web yg bercerita berkaitan penyusuan ibu ni.. yg paling best laman web ni "http://susuibu.com". byk artikel dah forum yg dibincngkan. so amat berguna utk
ninie yg baru nak belajar menjadi ibu ni.

ninie pun dah beli breastpump jenis spectra3. ninie beli online je. senang. nak cari kat kuantan ni kedai yg jual mmg susah. ninie ada gak servey kat kedai "twin bb" kat jln beserah. mahal jugaklaa. so ninie beli kat website ni "http://www.enjoybreastfeed.com/". sbb compare dengan website lain yg jual.. dialaa yg paling murah dan menguntungkan.. naper ninie pilih jenis ni? sbbnya ramai kengkwn yg suggest. diaorg kata kalau long term guna, (cadng utk anak seterusnya) mmg tahan lama laa.. itu yg ninie beli... hopefully ninie dpt laa BF bb ninie ni sampai umur dia 2thn. insyaAllah..

2 comments:

linkwithin

Related Posts with Thumbnails