Pages

Tuesday, November 10, 2009

Ujian MOGTT

baru pas jumpa dr. kat HTAA ni. punya la lama tunggu. tu pun hari ni mmg utk staf sahaja. hope sgt dpt dr. Sudesan tadi. tapi dpt dr ayu. okla. hari ni dr scan perut. dr ckp baby duduk songsang lagi. uri pun masih kat bawah lagi. tapi biasalaa kan. kekdg dah dekat nak bersalin baby akan pusing balik. harap² begitula. Amin..

2 minggu lagi dr suruh repeat buat MOGTT(ujian diabetes). sejarahnya masa first baby yg gugur tu mmg ninie ada diabetes. so bila pregnant yg ni, awal² dr dah suruh buat ujian. mayb ada yg nak tahu mcm mana ujian ni dibuat kan.. dr akan suruh kita puasa mlm sebelum kita buat ujian darah. berpuasa mula dari kul 12mlm. pepg pergi lab ambik darah. lepas tu kena minum air gula. air gula ni.. masyaAllah manis sgt². dah laa byk kena minum. segelas... bukan secawan.. masa minum mmg rasa mcm nak muntah blik. lepas dah minum kena tunggu 2jam. x boleh mkn apa² dlm tempoh 2jam ni. lepas tu kena g lab balik, ambik darah sekali lagi. so, darah seblum dah selepas minum gula tu akan di compare. masa kali pertama buat ujian, result ninie sebelum 4.7 & selepas minum air gula 7.6. kalau ikut skala kira tinggi juga la. maknanya ada diabetes la tu. kali ke-2 buat masa minggu ke-15. result dia, seblum minum air gula 4.7 & selepas 7.2. dr ckp normal. kalau ada diabetes mmg kena refer ke bahagian diet.

kalau ikutkan w'pun tinggi juga gula tu dr ckp masih normal. tapi ninie kena buat ujian sekali lagi masa mggu ke-28. kalau ada, mmg kena refer dietrition la. semua untuk baby. yg penting dia sihat. insyaAllah. setakat ni berat badan ninie naik normal je dr ckp. cuma kena jaga juga makan tu. risau kalau diabetes ada. bahaya bg org pregnant ada diabetes. salah satu sbbnya anak jadi besar. utk panduan baca url ni:

http://www.edaransalindah.com/menarik-diabetes%20semasa%20hamil.htm.

No comments:

Post a Comment

linkwithin

Related Posts with Thumbnails