Pages

Thursday, December 24, 2009

Usaha & Kejayaan

ninie nak kongsi pengalaman pregnant. actually ninie tulis ni utk testimoni laman web yg ninie bli biodex. lama dah... sebelum ada blog ni lg. mana tahu ada kawan² yg ada masalah yg sama mcm ninie. bolehla cuba.. jom baca.. hehehe

Ninie dah berkawen lebih kurang 4 tahun lebih. Memandangkan ninie duduk jauh² masa tu (suami duduk di Kuantan, ninie di KL) susah sikitlaa nak mengharap dapat baby. Jumpe jarang² sekali. Jun 2006 ninie dapat bertukar ke Kuantan, Alhamdulillah lepas bbrp bulan ninie pregnant. masa tu bulan november 2006. tapi rezki ninie x lama, Jan 2007 ninie gugur. kandungan masa tu 4 bulan setengah. Sepanjang mengandung, ninie x ada masalah apa², cuma setiap kali doktor scan kandungan, baby x pernah nampak. kantung baby je ada. kantung baby membesar mcm biasa, cuma baby x penah nampak. doktor hairan juga, dia mintak ninie rujuk pakar, bila g jumpe pakar, pakar pun kata benda yg sama, baby ninie x ada, cuma kantung baby je ada.pakar suruh ninie admit untuk D&C. tapi ninie rasa bb ninie ada lg.. ninie x admit pun kat HTAA. sbb tengah sedih masa tu. lepas lebih kurg 3hari, ninie mula turun darah, hari ke3 lepas tu, ninie rasa sakit yg amat sgt, x sempat g hsptl, ninie dah gugur kat rumah, ninie tgk baby ninie masa tu, lebih kurg besar tapak tgn, ada mata, tgn, tapi x membentuk sempurna lagi. ninie rasa frust sgt masa tu, tapi tetap redha, Allah blum bg ninie rezki. ninie kena D&C masa tuh.. Mcm² perkara berlaku masa ni. sebb sebenar keguguran.. dua² ada.. sains ada.. mistik pun ada.. yg mistik.. rahsia.. huhuhu


Lepas setahun dah gugur, ninie rujuk semula pakar (kuantan specialist Hospital). Mula² doktr suruh mkn clomid(ubat subur). lepas tu buat ujian darah untuk tgk samada hormon ok ke x. alhamdulillah normal. dktor suruh continue makan clomid selama 3bln. Lepas 3 bln x pregnant juga, dktr suruh buat x-tray, nak tgk samada salur peranakan tersumbat ke x. x-tray ni mmg sakit sgt². Bukan mcm x-tray biasa. dktr kena masuk kan alat ikut jln bwh, mcm kita buat PAP Smear. lepas tu dia akan msk kan ubat, ubat tu akan jalan ikut salur peranakan. n dktr akan cepat² ambik x-tray. mmg sakit. menangis ninie masa dia x-tray ni. x tahan sakit. tapi disebabkan azam kuat, nak zuriat, ninie buat juga. result x-tray tu pun sama, normal, salur x tersumbat pun. lepas tu, dktr minta zex plak buat ujian air mani, dia pun sama, normal je sperm dia. ninie bersyukur sbb dua² normal jer. maknanya ninie ada potensi dan pregnant semula. mungkin cuma blum rezki.

ninie still continue ambik clomid atas nasihat dktr. tapi dalam masa yg sama ninie g jumpa bidan, buat urutan tradisional. 2 bidan dah jumpe, tp masih belum rezki. ninie surf internet, jumpelaa laman web kak ekin ni (www.kedai2ekin.com), mula² ninie makan bidadari, tapi x ada perubahan apa². tapi x laa kecewa. setiap org, masalah dan cara penyembuhan berbeza. yang penting usaha. lepas tu try biodex plak. atas nasihat kak ekin, ninie ikut aturan yg diberi. Ninie sebenarnya makan sebln jer, lepas tu period, tapi period 2 hari jer. lepas habis period ninie continue, tapi kekdg lupa.. hehehe tapi alhamdulillah, rezki, bln berikutnya lewat period, buat urine test, postive. bersyukur pada Allah S.W.T. Zex laa org yg paling happy. belum apa² dia dah heboh kat semua kaum keluarga.. hehehe

Rezki anak

semlm dah g jumpe doc khaled. everthing is fine. lega rasa. menghitung hari aje laa ni. baby ni plak makin mcm x sabar je nak keluar. duk tendang² perut ibu yer.. x per ibu suka.. hehehe ibu dah ada teman baru.. x kawan ngan bapak laa pas ni. kawan ngan anak ibu je la..

bulan ni mmg best. minggu lepas keje 4hari jer. minggu ni pun sama. keje sampai khamis je. cuti crismas jumaat ni. hari ni cadang nak tido kat umah baru. saja nak test. nanti lepas pantang pun mmg nak pindah umah baru. ninie kan dah kawen 5 tahun. penah pregnant sekali. tahun 2007. tapi keguguran masa kandungan usia 4 bulan lebih. tulaa org ckp.. blum ada rezki. tapi Allah tu Maha Kaya. yg penting kita usaha nak dapatkan anak. Alhamdulillah pregnant ninie tahun ni. tapi tulaa org ckp, rezki anak.. ninie pun mmg x sangka pregnant tahun ni. mula² dapat naik pangkat ke HTAA. baru je duk sebulan kat sini, pregnant pulak.. Allah je tahu betapa seronoknya... dapat naik pangkat pas tu dapat plak baby. insyaAllah...

betul jugak ckp kwn ninie, si yati ni, " anak kak ninie ni demand.. dia nak make sure ibu ngan bapak dia dah sediakan semua utk dia, kerete.. umah.. etc." heheh.. x per rezki anak..

Tuesday, December 22, 2009

cucuk ATT

hari ni jumpe dokter kat HTAA. saje g lambat. ingatkan ramai org.. sbb selalunya ambik no awal pun jumpe dokter kul5. tadi ni x ada org sgt pun. ambik je no terus jumpe dokter. dokter scan bb. alhamdulilah normal semuanya.. x songsang.uri pun duk atas. berat bb pun dah 2kg lebih.

Dokter suruh cucuk ATT. ninie pun x tahu apa benda tu. lepas tu jumpe staff nurse. masa seblum cucuk dia pun ckp laa ATT ni utk kancing gigi. nak cegah kancing gigi bagi ibu² masa bersalin nanti. ikut aje laa yg mana baik.. heheh tgk jarum seram jugak. padahal bukan sakit sgt pun..

kena jumpe dokter semula 5 jan 2010. tapi esok ni ninie kena jumpe doc khaled kat KSH. heheh.. padahal doc dah pesan kalau boleh selangkan seminggu ngan doc HTAA. dah tersama.. nak wat mcm mana.. heheheh

Wednesday, December 16, 2009

Morning sickness

Harini mmg rasa x larat sungguh.. pepg hari bangun tido, g je bilik air nak mandi, muntah² lagik.. x tahu laa naper. nak kata angin sbb lapar x mkn, semlm.. mkn ikut time ajer.. dah laa batuk x ilang jugak lg. cuma dah kurang sikit.

sampai ofis tepat² kul8. sampai je terus g tandas lagik.. muntah.. sekse nak memuntahkan diri ni.. g sarapan pagi dulu sbbnya kul9 ada meeting pengurusan plak. dah g kantin, x tahu plak nak mkn apa. last² mkn kuih je 3ketul. x ada selera sungguh nak mkn pagi nih..

masa meeting rasa semcm aje. batuk + selsema. last² x tahan.. g tandas.. muntah lagik.. aduh letih satu badan rasanya.. ni dah petang hari perut rasa sakit jer.. anak ibu ni asyik menendang ibu je yer.. sian kat ibu.. tp ibu redha.. janji anak ibu sihat..

Monday, December 14, 2009

Result MOGTT

lupa nak citer kisah result MOGTT. mmg happy sgt sbb result lepas minum air gula 6.3 ajer. maknanya ninie x ada diabetes.. Lega rasa. Bersyukur sgt. Tapi ninie tetap jaga makan.. demi baby yg sgt berharga ni.. :-))

32weeks@8 Bulan

pejam celik pejam celik.. minggu ni dah 8 bulan ninie pregnant. mcm dah dekat sgt nak bersalin ni. rasa x sabar betul.. bukan apa.. byk betul dugaan di saat² akhir ni. 2 minggu lepas famili ninie ada buat akikah utk 7 org anak saudara. sembelih sekor lembu. gayanya mcm kenduri kaahwin plak. tapi mmg meriah laa. mkn pun sodaappp... hahaha. masa ni ramai laa sedara mara datang. Bila dah ramai² berkumpul mmg ramai laa bertanya khabar ibu mengandung ni. ninie ceritala pasal masalah ninie yg uri ke bawah.. baby songsang dan air mcm turun aje. ramai laa yg citer pengalaman masing². banyak nasihat ninie dapat. Ada sorg mak sedara ninie ni duk kat Perlis, dia ckp husband dia selalu gak org dtg mintak air & minyak utk baby yg songsang & uri ke bawah. Ninie pun rasa happy laa.. kena cuba ni..

Malam tu husbnd dia dtg umah ninie, ninie kena sediakan minyak zaitun + air. Dia jampi² laa mcm biasa. Ninie ikut aje nasihat dia.. dia suh minum air tu dan minyak tu sapu kat perut. Yang peting usaha kan.. doa .. tawakkal.. insyaAllah..

Ninie plak ada dapat penyakit baru.. batuk. rasanya dah dekat sebulan lebih. mula² batuk biasa aje. ni dah sampai ilang suara. minggu lepas je 4hari ninie x g keje. Sebabnya batuk teruk sampai x leh nak berckp. memlm x sah ckp laa.. mmg x leh tido. minggu lepas tu jugak laa ninie g jumpe dokter khaled semula (sebelum ilang suara...). ninie jumpe dokter sbb risau air turun.. x la byk.. tapi tetiap hari ada. Dokter khaled cek dia ckp air tu bukan air ketuban, cuma air dari vagina sebb ninie teruk sgt batuk. Dokter bg ninie ubat batuk kali ni. cuma dia pesan minum waktu mlm.. tu pun jika perlu sgt. ubat batuk ni x elok utk bb. tapi sbb dah teruk sgt... terpaksa laa..

Tapi apa yg paling ninie happy walaupun batuk teruk.. Kedudukan baby dah x songsang lagi.. dan uri pun dah naik atas semula. Syukur pada Allah.. semua ni DIA da tentukan.. yg peting.. kita usaha kan.. tapi ninie masih berdoa setiap hari semoga ninie dapat lahir baby ni normal.. sihat dan sempurna. Amin..

Cerita pasal batuk ni plak.. mmg sekse sgt.. Memalam nak tido susah sgt.. asyik batuk aje. Abah ninie siap bagi baldi kecik. kot² memlm ninie batuk nak buang kahak. mmg wajib laa bangun tetiap mlm buang kahak... x lena langsung tido. Ninie puji hubby ninie.. ninie batuk ni dia laa duk berjaga mlm.. dgr je ninie batuk terus bangun.. g ambik air suam bg ninie minum.. urut belakang nak suh legakan batuk.. terima kasih sgt kat suami tercinta.. sgt memahami..

Mak ngan abah plak siap g kedai mohd shariff beli akar kayu. suh rendam.. memlm minum. ninie minum je.. walaupun masih x ada perubahan sgt batuk ni.. Mak & abah beli biji selasih jugak.. semua yg seangkatanlaa. nak suruh sejukkkan badan. punyalaa diaorg concern. Bahagianya rasa semua org ambik berat.. Mak mcm² bg ninie minum.. siap suap lg minum madu + limau nipis.. tapi tu laa.. mak ckp mungkin ni alahan mengandung.. Ninie kena sabar sampai bersalin nanti..

Mengandung ni mmg macam² dugaan.. tapi mungkin ada hikmah disebaliknya.. mungkin masa ni susah.. akan dtg senang.. tapi tu la.. kesabaran tu mmg penting.. kalau sakit mana pun tapi kita sabar.. x laa rasa mcm bebanan.. Ninie tetap enjoy + rasa bahagia sepanjang mengandung ni.. :-))


Thursday, December 3, 2009

Batuk

sekrg ni musim hujan kat kuantan ni. agaknya dah masuk musim tengkujuh. ninie dah 4 minggu batuk x hilang² ni. sekrg ni malam² x leh tido sbb batuk teruk sgt. badan rasa panas. hubby selalu marah sbb tido x pakai selimut. masalahnya badan rasa panas sgt. nak kata demam x jugak. panas dalam laa kot. pagi ni bangun tido tetiba batuk ngan kuat. terkucil.. habis basah. sib baik sempat lari dari katil. tu laa sekrg ni batuk teruk je terkucil. semlm kebetulan g tunas manja kat jalan beserah dah beli panty liner jenis "poise" untuk org weak bladder. hari ni try pakai. alhamdulillah menyerap lembapan dan x berbau. yakin sikit bila nak solat tu. buang je bila nak g solat. pakai yg lain.

hari ni kena minum air gula dah. pepagi dah g kat kaunter bersepadu HTAA ni. bukan x biasa ambik darah.. tp tiap kali ambik darah rasa seram aje. awal² dah bg staff nurse tu tgn blah kiri, sbb sejarahnya kalau bg tgn kanan x penahnya dpt ambik darah. dah siap ambik darah kali pertama terus g O & G klinik. minum air gula. rasa nak muntah balik je minum air tu. manis teramat sgt!. lepas minum kena tunggu 2jam plak. dah laa perut lapar.. pening plak rasa kepala.

balik ofis semula nak berehat kejap. dpt call dari abah. dia ada kat klinik day care. x tahu kenapa dokter tahan dia kat wad day care. so ninie g cari. rupanya abah nak kena tembak laser kat batu karang dia. tapi x stay kat wad la. lepas buat tu bleh balik. nasib baik adik ninie ada ikut sekali. bleh laa teman abah g kat urology. ninie nak g jln sana mmg x larat la. jauh sgt.

lepas 2 jam g ambik darah semula. sembang² ngan staff nurse tu, rupanya dia pun dulu placenta previa stage 2. kedudukan uri x berubah. mmg kena operate laa. ni yg buat ninie seram. tapi ninie masih berdoa harap² ninie dapat juga bersalin normal.. insyaAllah..

g wad day care. kena dtg esok plak, sbb nak hantar result ke lab dulu. mintak² result ok. x ada diabetes.. Amin..

Thursday, November 26, 2009

Uri ke bawah

Minggu ni dah minggu ke-29. Makin kuat rasa baby gerak dalam perut ni. siap nmpk perut gerak². kekdg rasa sakit jugak sbb dia gerak kuat sgt. yg paling x tahan.. dia tendang² sampai rasa nak terkencing.. mmg x tahan..

Semlm g jumpa doc khaled. kebetulan mmg batuk & selsema dah 3minggu, x baik² lagi. Hubby pun dah demam. jangkit kot. Kali ni cek up, baby still sonsang lg. Kepala kat atas.. kaki ke bawah. Tapi uri still kat bawah. Actually dari 5bulan lagi doc cek mmg uri ke bawah. mula² x faham & ignore je doc ckp, tapi lepas dah 6bulan, doc pesan jgn jln jauh... bersama suami kena kurangkan. rasa pelik jugakkan. dalam buku doc tulis "low laying placenta". lagi x faham.. doc ckp jln jauh, angkat berat tu semua bahaya.. takut bleeding. lagi x faham.. ninie pun memulakan pencarian di internet. jumpa laa forum dah artikel pasal ni. rupanya low laying placenta atau uri ke bawah ni maksud dia, normalnya, uri kita kedudukan di atas, tapi yg x normal mcm ninie ni, uri duduk ke bawah, dekat dengan pintu rahim. uri ke bawah ni kalau 28 minggu ke bawah x bimbang. yang dibimbangkan bila kandungan dan 29 minggu ke atas ( dipangil placenta previa) . bimbang kalau dia tutup pintu rahim. so mmg kena bersalin secara operation. sbb tu dlm keadaan ni kita kena jaga² jgn sampai bleeding. ada kes yg kena duduk hospital sampai bersalin. semlm doc ckp, uri dah naik ke atas skit. alhamdulillah laa.. tapi baby je songsang lagik. hopefully dia normal balik & boleh bersalin normal... untuk rujukan semua boleh tgk laman web ni..

http://hspben.moh.gov.my/index.php?option=com_content&task=view&id=112&Itemid=25

Ninie ngadu jugak ngan doc, sekrg ni makin susah nak buang air besar. sembelit. kekadang seminggu sekali je. sekse sgt. doc suruh tukar ubat. maybe x sesuai. ubat yg doc kerajaan bagi warna coklat tu. kekdg bleh jadi sembelit. so dia bg ubat jenis lain. mulanya ingatkan x yah makan dah ubah tu. tapi doc advise suh makan. sbbnya HB rendah. HB tu apa ek? HB tu hemoglobin. tahap kecairan darah.. mcm tu laa yg ninie faham. dia x leh bawah 11.6. Ninie buat test, ninie cuma 10.1 mcm tu laa.. so rendah kena ambik laa.. sbb bleh jadi anemia masa bersalin kalau x ambik ubat tuh. ikut je laa nasihat doc.

untuk selsema & batuk, doc bg antibiotik je. ubat x boleh. doc ckp, x elok utk baby... ninie kena byk minum air masak.. itu yg selalu lupa. hehehehe. makin x sabar nak tunggu tahun depan ni. baby plak aktif dalam perut ni. kekdg malam pun x leh tido. dia asyik gerak aje. main kot.. seronoknya ibu nak tunggu anak ibu ni.. :-))

Monday, November 16, 2009

Terkena Letrik

Hari ni ninie dah 7bulan / 28minggu. rasa makin berdebar. malam semalam masa masak nasi tetiba terkena renjatan letrik. tgn basah. periuk tu dah rosak agaknya. umah gelap kejap. trip. hubby punyalaa risau. ninie pun rasa terkejut jugak la. kebas rasa tangan. yg paling risau baby dalam perut ni. tetiba dia diam jer. agaknya dia pun terkejut sama. pening jugak rasa kepala...

Masa baring tu ninie doa byk². jangan laa jadi apa² yg x diingini. Allah je tahu masa tu kebimbangan di hati. muka hubby x tahu nak ckp laa.. risau teramat. Masa nak tido ninie ckp ngan baby.. gerak² laa.. ibu nak tahu anak ibu sihat. Baby mcm tahu je kita ckp ngan dia..(Kuasa Allah).. dia terus je gerak². Pagi ni pun ckp lg ngan dia.. gerak² aktif. ibu nak anak ibu sihat. Baby terus je gerak². rasa kaki dia menendang².. :-)) hilang skit rasa bimbang.

Lately selsema. x hilang². mula laa susah nak tido. hidung tersumbat. mcm² gaya dah tido. alas bantal la.. tido melentang mengereng.. seme dah try.. last² tertido sendiri jer. Pagi ni je rasa makin sesak nafas.. mcm lelah.. Ya Allah sihatkanlaa tubuh badanku.. Amin..

Wednesday, November 11, 2009

Anatomi Payudara & Fisiologi PSI

hari ni di HTAA ada kursus Penyusuan Susu Ibu(PSI). kebetulan ada, ninie attend. nak tambahkan ilmu. mungkin topik ni bleh share dengan org lain juga. sumber maklumat ni disediakan oleh Dr.Roziah Husin (peg. perubatam O & G).
Fakta:
  • Penyusuan yg berjaya memerlukan:
-Payudara yg menghasilkan cukup susu -Bayi yg menghisap dengan berkesan -Teknik yg betul menentukan kejayaan
  • Pelbagai bentuk dan saiz payudara boleh menghasilkan cukup susu
  • Perlu faham bagaimana susu secara anatomi & fisiologi
ANATOMY : modified sweat gland. made up by 15-20 lobes, separted by connective tissue septa.
  • Nipple
  • Pigmented areola
  • Montogomery (Sebaceous gland)
  • Alveoli
  • Main duct (15-20 ducts)
  • Lactiferous Ducts
  • Lactfiferous sinus (Ampulia)
  • Retinacula cutis (ligment of Cooper)
  • Fat
FISIOLOGI :

PROLAKTIN
  • Dirembes oleh post. pituitary
  • Bila bayi menyusu, saraf terangsang-impuls otak-pituitari-oksitosin dlm darah-payudara bertindak pada otot.
  • Proses dipanggil refleks oksitosin
REFLEKS OKSITOSIN:
Tanda dan rasa refleks oksitosin yang aktif:
  • Rasa picitan di payudara sejurus atau semasa menyusu
  • susu mengalir bila terdengar bayi menangis/fikir
  • susu menitik keluar dari payudara sebelah bila sedang menyusu
  • susu terus mengalir w'pun bayi berhenti menyusu
  • dalam seminggu pertama terasa kecutan rahim
  • bayi menyusu dengan tenang dan dengar ia menelan
KAWALAN PENGHASILAN SUSU DAN PENGELUARAN SUSU
  • penghisapan bayi
  • perkara yg mempengaruhi refleks prolaktin dan oksitosin
  • susu dikeluarkan (bahan penghalang)
  • untuk menentukan aliran susu baik dan bekalan mencukupi-bayi mesti menyusu kerap & cara yg betul.
REFLEKS PENGHISAPAN
  • refleks Rooting
  • refleks Menghisap
  • refleks Menelan
TANDA PENGHISAPAN YG BAIK
  • Mulut buka luas
  • Dagu mencecah payudara
  • Bibir melengkup keluar
  • Nada hisapan: hisap-telan-hisap-telan
  • Dengar menelan
PELEKAPAN YG SALAH
  • Dagu jauh
  • Tidak byk areola(bhgn gelap) masuk
  • Hisapan cepat dan cetek
  • Puting kelihatan leper atau kemek selepas menyusu
  • Ibu rasa sakit
  • Payudara bengkak
PROSES HISAPAN
  • Puting dibentuk-areola dalam mulut ditarik untuk membentuk puting(3x)
  • Areola ditekan dengan lidah ke lelangit - otot lidah membuat alunan `peristalsis' dan susu dikeluar dari sinus laktiferus ke dalam mulut
  • Bila mulut dipenuhi susu, bayi akan menelan
SEBAB_SEBAB MENGAPA BAYI SALAH MELEKAP
  1. Penggunaan puting tiruan/susu botol (sebelum penyusuan susu ibu dimulakan/tambahan)
  2. Tiada pengalaman (tiada org yg membantu). kurang sokongan mahir. (Tidak faham cara menyusu dengan betul. ikut cara susu botol)
  3. Bayi bermasalah. (Bayi kecil, lemah, pramasa, medicated- refleks hisap lemah, kordinasi hisap telah. Mulut kecil)
PENYUSUAN AKAN BERJAYA JIKA:
  • Ibu rasa tenang dan suka menyusu
  • Bayi melekap dengan betul dan menghisap dengan berkesan
  • Bayi dapat menghisap seberapa kerap yg dia mahu
  • Keadaan sekeliling menyokong penyusuan

Tuesday, November 10, 2009

Ujian MOGTT

baru pas jumpa dr. kat HTAA ni. punya la lama tunggu. tu pun hari ni mmg utk staf sahaja. hope sgt dpt dr. Sudesan tadi. tapi dpt dr ayu. okla. hari ni dr scan perut. dr ckp baby duduk songsang lagi. uri pun masih kat bawah lagi. tapi biasalaa kan. kekdg dah dekat nak bersalin baby akan pusing balik. harap² begitula. Amin..

2 minggu lagi dr suruh repeat buat MOGTT(ujian diabetes). sejarahnya masa first baby yg gugur tu mmg ninie ada diabetes. so bila pregnant yg ni, awal² dr dah suruh buat ujian. mayb ada yg nak tahu mcm mana ujian ni dibuat kan.. dr akan suruh kita puasa mlm sebelum kita buat ujian darah. berpuasa mula dari kul 12mlm. pepg pergi lab ambik darah. lepas tu kena minum air gula. air gula ni.. masyaAllah manis sgt². dah laa byk kena minum. segelas... bukan secawan.. masa minum mmg rasa mcm nak muntah blik. lepas dah minum kena tunggu 2jam. x boleh mkn apa² dlm tempoh 2jam ni. lepas tu kena g lab balik, ambik darah sekali lagi. so, darah seblum dah selepas minum gula tu akan di compare. masa kali pertama buat ujian, result ninie sebelum 4.7 & selepas minum air gula 7.6. kalau ikut skala kira tinggi juga la. maknanya ada diabetes la tu. kali ke-2 buat masa minggu ke-15. result dia, seblum minum air gula 4.7 & selepas 7.2. dr ckp normal. kalau ada diabetes mmg kena refer ke bahagian diet.

kalau ikutkan w'pun tinggi juga gula tu dr ckp masih normal. tapi ninie kena buat ujian sekali lagi masa mggu ke-28. kalau ada, mmg kena refer dietrition la. semua untuk baby. yg penting dia sihat. insyaAllah. setakat ni berat badan ninie naik normal je dr ckp. cuma kena jaga juga makan tu. risau kalau diabetes ada. bahaya bg org pregnant ada diabetes. salah satu sbbnya anak jadi besar. utk panduan baca url ni:

http://www.edaransalindah.com/menarik-diabetes%20semasa%20hamil.htm.

Monday, November 9, 2009

Baby Playpen

semlm hari cuti. ninie g jenjln ngan Taa(kwn). Hubby x ada. kursus la pulak cuti sabtu ahad. mula² g Anakku(kuantan parade), sbb hari jumaat dah servey baby playpen kat situ murah. ada 2 jenis. 1 jenis Anakku (RM240) satu lg jenama disney (RM250). ninie berkenan kat yg disney tu. so semlm seblum tu dah servey shop online. paling berkenan n di bawah paras bajet .jenama bumble bee (RM319). mmg nak sangat beli. hubby ckp kalau dia g kl dia g kat shop tu beli. x yah laa beli online. postage dah brp nak kena byr tuh. tetiba hubby ckp x jadi g kl sbb dia ada kursus. so buat keputusan beli je yg kat Anakku tu. second choice.terus g beli ngan jayanya.

lepas dah beli, ninie pergi twin baby kat jalan beserah. pergi sana nak beli barut + beg diaper + tilam playpen sbb situ byk pilihan. sampai je terus naik tingkat atas nak pilih tilam + comforter baby. ternampak pulak kat playpen yg display. rasa cam nak jerit je. yg ninie nak dlm internet tu ada jual kat situ. sebijik! harga pun sama. tensennye. apsal la x g twin baby dulu td. mggu lepas dah g twin baby tapi x ada pun lg. bila tanya... promoter tu ckp, ni new arrival.. mmm.. balik umah ngan hati yg sadiss.. pujuk hati.. byk beza tu RM70 beza dia. tapi kan siap dpt free tilam latex. ada sesaper x nak bli yg baby disney tu x agaknya?.. kalau ada, nak jual je rasa.. tp kalau x ada.. terpaksalaa pakai jugak yg baby disney tu.. :-((

Friday, November 6, 2009

Majalah Pa & Ma


masa kandungan dah 4bulan, kengkwn yg dah ada pengalaman suggest ninie baca majalah Pa & Ma. kali pertama ninie beli masa tu minggu penyusuan ibu. mmg byk sgt maklumat yang berguna dalam majalah pa & ma ni. hari ni ninie beli majalah ni bg bulan november. antara yang menarik certia menarik dalam majalah ni:-

  • risiko bersalin awal
  • susu ibu kurangkan risiko sebrg jangkitan
  • pengalaman seorg ibu kehilangan bayi
  • bertarung nyawa 15jam lahirkan kembar
  • lebih jimat dan selamat dengan lampin kain moden
  • ransang deria anak² melalui permainan
  • pengurusan kewangan vs rumahtangga
itu diantaranya. byk lg cerita dan artikel menarik dalam majalan ni. http://www.karangkraf.com.my/e-majalah/Pa&Ma/

Thursday, November 5, 2009

Beg dalam kereta

sekrg ninie dah pregnant 26weeks. lebih kurang 6 bulan lebih la. ramai dah yg suruh beli brg baby & letak sesiap dlm kereta. sebb ada kes org bersalin 7bulan. tak nak laa ninie. sepupu ninie ada yg bersalin 7bulan. sebbnya bb dia uri duk kat bawah. cukup 7bln doktor operate. tapi alhamdulillah bb dia selamat dan sihat. masa baru keluar kecik jer. sekrg ni dah besar dah.. normal jer.mesti x sangka kan jadi g 2. takutnya..

ada kwn kat umah tu plak, dia pergi klinik utk cek baby. tetiba nurse tu ckp dia mcm byk air kena refer ke hospital. dia pergi ke hospital swasta. doktor sahkan dia mmg byk air. yang sedihnya masa tu dah 7bulan. baby dia dah lemas dalam perut. doktor operate & baby dia dah meninggal.. kesian + takut. Time mengandung ni mmg selalu laa dengar citer yang menakutkan. tapi tawakkaltualallah..

ni ninie tengah mencari beg yg cun² kat shop online. byk jugak pilihan. tapi yg cun² mesti mahai.. g kat kedai area kuantan ni ada jugak yg cun². kat twin baby. rasanya mcm nak beli kat situ je. ada yg murah skit. bawah rm50. yg beg ni mahal laa.. RM139.90.tp cam cun jer.

Wednesday, November 4, 2009

Penyusuan ibu eksklusif

masa mula dpt tahu ninie pregnant, ninie dh psg niat kat dlm hati nak menyusu bb nanti secara breastfeed(FB) w'pun ninie bekerja. start dari mula pregnant, ninie dah mula cari artikel, baca buku n tanya ngan kengkwan yg dah BF ni. Buku pertama ninie beli "PANDUAN PENYUSUAN SUSU IBU BAGI IBU BEKERJAYA". RM10 je. buku ni mmg byk bg panduan persediaan sebelum dah selepas kita dpt bb. yg ptg sekali mcm mana kita nak buat byk stok susu untuk ibu² yg bekerja mcm ninie ni. antara kandungan buku ni :-
> Penyusuan susu ibu - Mengapa perlu menyusu secara eksklusif
> Perancangan awal untuk ibu bekerja
> Persediaan memerah susu
> Latihan memerah
> Panduan penyimpanan susu ibu
> Cara memberi perahan susu ibu
> Tips kejayaan penyusuan susu ibu
> Cara mudah memantau tumbesaran bayi
> Carta pertumbuhan
> Sumber makanan berkhasiat untuk merangsang penghasilan susu
> Teknik penyusuan yang betul
> Cabaran penyusuan susu ibu
> Kisah benar penyusuan susu ibu bekerjaya

ninie ada juga ke laman web yg bercerita berkaitan penyusuan ibu ni.. yg paling best laman web ni "http://susuibu.com". byk artikel dah forum yg dibincngkan. so amat berguna utk
ninie yg baru nak belajar menjadi ibu ni.

ninie pun dah beli breastpump jenis spectra3. ninie beli online je. senang. nak cari kat kuantan ni kedai yg jual mmg susah. ninie ada gak servey kat kedai "twin bb" kat jln beserah. mahal jugaklaa. so ninie beli kat website ni "http://www.enjoybreastfeed.com/". sbb compare dengan website lain yg jual.. dialaa yg paling murah dan menguntungkan.. naper ninie pilih jenis ni? sbbnya ramai kengkwn yg suggest. diaorg kata kalau long term guna, (cadng utk anak seterusnya) mmg tahan lama laa.. itu yg ninie beli... hopefully ninie dpt laa BF bb ninie ni sampai umur dia 2thn. insyaAllah..

risau memanjang...

Semlm masa naik tangga rasa sakit kat pangkal ari². pinggang pun rasa sakit semacam jer. agaknya bb turun mcm hari tuh.. mmm apa nak buat ye? jumpe doc kat HTAA 10hb ni. ke nak kena ajak kak ana g jumpe bidan semula? tp risau jugak kan.. ada org ckp x elok sgt selalu urut. mcm² kisah org berurut ni. kena bidan yg x berapa pro boleh gugur bb. nauzubillah.. Ya Allah semoga anak ninie ni sihat dan sempurna.. Amin...

Tuesday, November 3, 2009

Penat berjalan... muka plak sembab


hah.. penatnya. baru balik dari jumpe bos(Pengarah). dia pengarah baru kat ofis ninie. bangunan plak jauh.. letih kaki ninie berjln pergi balik tadi. masa naik tangga tadi rasa sakit skit kat pangkal ari².

masa beli makanan tengahhari tadi kat kantin terjumpa timb. pengarah (dr norihan) dia tegur muka ninie nampak sembab.. dia tanya "ada g jumpe doc x?" ninie ckp next week TCA. betul ke sembab? tgk kaki x mcm sembab pun.. tapi saiz sandle dah pakai saiz 8. dah 3 org tegur muka ninie nmpk sembab ni... risau pulak..

Hari Pertama

hari ni baru blajar buat blog sendiri. nak citer apa pun belum tahu ni.. hari ni dah masuk minggu ke 26 pregnant. alhamdulillah semua ok. kekdg tu ada juga laa masalah yg membimbangkan tapi cuba sedaya upaya atasi.. bukan senang nak harungi 9bulan ni rupanya. teringat kat mak mcm mana laa dia ngandungkan ninie dulu ye??mesti susah.. sbb dia selalu citer kalau anak perempuan mmg susah skit dia nak bersalin. sebbnya bb besar.sian mak kan..

linkwithin

Related Posts with Thumbnails