Pages

Thursday, April 2, 2015

Jalan-Jalan 3 in 1

makan kat alamanda
Cerita bulan lepas jugak ni.. 19 Feb 2015- Masa ni cuti panjang. Cuti tahun baru cina. Lama dah rasa tak g jenjalan. Semenjak dapat Saffiya, tak g jalan jauh lagi rasanya. Kali ni g jalan-jalan sebab 3 perkara. 19 Feb tu anak saudara Zex, Adiya buat tahlil kat rumah dia kat Shah Alam. Lupa nak snap gambar.. hahaha.. sbb syok sangat makan x hengattt.. Actually kitaorg g Shah Alam, petang Khamis. Nak bersiap bukan la senang ngan anak-anak kecik ni. Lastnya kul2 baru gerak dari rumah. Lagipun bukan nak kejar masa pun.. santai-santai aje la. Sampai petang tu, rehat sekejap.. terus kenduri tahlil malam tu. Makan mau tak  syok kan..
peminat setia haiwan berbulu
Esoknya 20 Feb, misi mencari hiburan untuk kanak-kanak riang. Budak-budak ni bukan suka g shoping² ni.. jadi kita cari apa yg dia suka dulu.. baru boleh buat aktiviti untuk ibunda dia. Kebetulan dah kat Shah Alam boleh la pergi Farm In The City. Ninie tau pasal tempat ni pun tgk kat tv. Syok juga. Sbb anak-anak ninie mmg suka binatang. Kalau Zulaikha.. dia panggil.. "rumah haiwan"! hehehe.. jangan main-main.. haiwan pun ada rumah.

Masuk sini kompem la kena bayar. RM30 dewasa, RM25 kanak-kanak. Kebetulan Yusouf dan Saffiya bwh 3tahun, jadi.. tak yah la bayar. Tapi cousin Ninie cakap.. siapa ada blog... tak yah bayar, boleh dapat tiket free. Ampesss tau pun lepas dah g sana.. tak ada rezeki la namanya tu kan. Tak apa.. mmg niat nak bawak anak-anak kan.. tak yah kisah pasal tiket pree.. !
banyak sangat ikan.. makanan ikan mmg disediakan

kura-kura gergasi. Makanan utk kura-kura pun disediakan

arnab kegemaran budak berdua ni
Yusouf melarikan diri.. takut binatang besar
ibu pun nak bergambar juga kan..
Sebenarnya kan.. banyak lagi binatang kat sini. Macam kanggaroo.. ular.. lembu.. anak ayam.. mmg semua binatang dalam farm. Tapi ninie tak snap. Ni dukung budak Saffiya, layan budak berdua yg sangat excited dapat g "rumah haiwan baru" ... ayat baru tu sbb sebelum ni dia tahu rumah haiwan hanya di Taman Teruntum.. 

Yusouf suka angsa.. tapi dia ckp itik.. heheh
Mmg enjoy sungguh budak berdua ni. Yusouf dapat pegang anak ayam.. tak mau balik. Mengamuk tak nak balik. Tapi hari dah tinggi.. panas wehhh .. ibu pun dah lapar.. Saffiya dah dahaga nak Bfeed, so, paksa la budak berdua keluar. Nak g Alamanda pulak.. tempat sejuk nyaman..
siap tukar baju semua anak-anak.. bg fresh sikit badan
makan share.. sbb dah kenyang makan nasi kat Johnys
ibu duk membelek cari syiling
kita layan je lagik
   Balik dari Alamanda.. tido rumah Adiya lagik utk satu malam. Seronok memalam hari bersembang ngan ipar-ipar. Pepg esoknya lepas sarapan, siap-siapkan anak-anak terus bertolak ke Sentul.. sentul eh? lupa la.. tp area-area sana la. Sepupu Ninie buat majlis menyambut menantu. Senang betul zaman Gps ni.. share je location, boleh jumpa dah dewan ni. Berkumpul terus kat dewan. Lepas dah habis majlis terus balik Kuantan.
Selamat Pengantin Baru Lia & Suami.. apsal bleh plak lupa nama suami dia ni.. kihkihkih
Ninie mmg tak singgah mana-mana dah sebab kereta buat hal. Actually sebelum pergi Shah Alam lagi kereta dah buat hal sekali sekala. Lepas dah hantar servis kat Honda, dia ckp ok yakin la nak g Shah Alam. Tapi otw balik Kuantan mmg berdebar. Asal naik je bukit, kereta tu semput² ... mati.. start balik hidup.

Sib baik la balik tu ramai-ramai walaupun tak rancang jalan berkonvoi. Depan belakang la ada eskot. Alhamdulillah.. saudara mara yg sangat perihatin, mmg pastikan Ninie sekeluarga sampai ke rumah ngan selamatnya walaupun 2 ke 3 kali jugak kereta Ninie mati tengah jalan.

Alhamdulillah kereta masuk ICU sebulan. Mungkin ada hikmah kan.. kereta Ninie rosak gearbox... Nanti Ninie storyla.. panjang kisah dia. uhuhu.
  


Friday, March 20, 2015

Zulaikha dah 5 Tahun : 12 Feb 2015

Ni pos lama-lama yang Ninie tak sempat nak tulis. 12 Feb 2015 genap umur anakda Zulaikha 5 tahun. Besar dah anak ibu. Alhamdulillah.. Tahun ni birthday dia mmg buat kat sekolah je. 

Kek tahun ni dia nak tema Frozen. Nak sangat Elsa.. sbb Elsa tu cantik kata dia. Ninie mmg dah tempah ngan NN Sweet Treats. Tapi nak jadi cerita, tuan kedai ada masalah kesihatan, masuk wad. Jadinya alternatif nak cari orang lain.. Ninie malas. Terfikir nak membakar kek sendiri aje. Terus buat plan ke-2. Ambik cuti.. duk umah ngan Zulaikha sahaja, buat kek utk birthday dia esoknya. Ninie ni bukan pandai bab deko.. tgk Utube ok...
Add caption
Ninie beli tepung instant aje. Senang.. buh telur, minyak ngn air je. Lepas tu bakar. Buat terus dua loyang. Sebab malas nak potong tengah tu  nanti.
Keje melepa kek ni mmg tak reti ye.. comot amat. Lantak aje la kan.. Resepi cream ni mmg Ninie google aje. 
asyik mintak nak makan kek.. kek pun belum siap..
Tolong ibu la tu kan.. At least ada dia.. ibu semangat nak siap. Ninie bukan jenis yang penyabar nak buat keje-keje gini.. grrrrrr... tapi demi anakda.. ibu teruskan juga.. chaiiyokk .. g tu la kejadiannya.
gambar tu beli kat kedai brg bakery.. edible imej
Tadda! dah siap.. lega tau bila dah siap.. mcm parkinson tangan pegang piping bag cream tu... Zulaikha sangat² suka.. tu yg paling pentingnya.. Lepas dah siap buat kek.. nak buat goodie bag utk kawan-kawan dia. So bawak dia g cowboy. Dia nak pilih sendiri goodie bag apa.
sempat lagi singgah kedai pet shop. suka sgt kura-kura

kucing ni ngada!
 Feberet dia.. kucing.. sorry ye... ibu mmg tak beli.. mahai!
Makan kat pizza
 Dah penat mencari barang, g kuantan parade. Dia nak makan pizza. Layan je la. Sbb birthday girl kan.. Suka sgt mushroom sup pizza.
Pau ibu lagik.. jam Elsa..
tak tahu la apa motif ninie kan.. tetiba buat  biskut plak. bg kanak-kanak riang bawak g sekolah dia

 Malam tu sebelum bawak kek g tadika dia excited tunjuk kat apak.. Yusouf pun suka sgt.. menjerit² echa.. echa.. hahah.. dia pun dapat jam.. atomen
masa kat tadika

ngan cikgu dan kawan²
Alhamdulillah sukses ikut kehendak dia.. Semoga Zulaikha terus membesar dan jadi anak yg Solehah!. Terima kasih atas doa dan ucapan semua ye.

Yusouf selalu buat ibu sentap

Sekarang ni musim panas sgt.. Ninie pun tak tahan.. Duk dalam opis sedapla.. ada ekon. Kalau kat luar.. terik mentari. Tapi boleh lagik jalan kaki g kuantan parade :-p hahahaha.. mmg dasar kuat berjalan!
sedih.. dah la demam, ibu tak faham plak dia cakap apa..

Musim panas ni jugak la anak-anak Ninie dilanda selsema, demam batuk. Mula-mula Yusouf.. commei ibu yang sorg ni mmg sensetif, bila habuk banyak je pun dia dah selsema. Punca utama, kawasan rumah Ninie ni mmg asap  banyak.. hutan terbakar... "ter" ke sengaja bakar pun tak tahu la.. Kalau balik je rumah, terus masuk rumah, tutup semua tingkap yang ada, tak bg asap masuk.

Sampai tahap dia batuk teruk, kena g nebulizer 3hari berturut². Penat ulang-alik tak kisah la kami ni.. dah tanggungjawap, tapi kesian tgk dia bila asthma dia menjelma. Nak tidur pun pun susah.. nak main apa tah lagik. Hidung meleleh je. 

Yang lagi ngeri, bila dia demam.. boleh sentap jantung ibu. Kebetulan malam tu, Apak tak ada kat rumah. Kul 12.30am.. nasibla ibu belum tidur, tgk rancangan Go Shop! (tok suh beli magic saw...) ada ke memalam tok tel. dia suh telefon Go Shop tengah² malam.. ni pun ibu sentap jugak.. ingatkan tok telefon ada hal emergency ke apa kan.. dah la suara dia garau² macam tak sihat.. sekali suh bukak channel Go Shop.. aduhai mak... gelak terbahak²... lepas sentap sekejap. 

Lepas dah abis cakap ngan mak.. tgk badan Yusouf menggigil. Siang tu mmg dia dah demam.. dalam 2hari jugak.. tapi x tinggi suhu dia.. dalam 38cc. On off demam.. Tetiba malam tu.. panas amat badan dia.. ambik jangkasuhu.. 40.5cc. Ya Allah.. sentap terus.. Mujur Saffiya Zulaikha.. tidur.. Terus ambik ubat dalam peti ais.. jenis subb.. masuk kot bontot. Bayangkan la kan.. ibu ni bila sentap.. nak bukak ubat subb tu pun tangan gigil.. boleh salah teknik bukak.. hancur satu ubat.. aduhai.. padahal senang je kot nak bukak ubat tu.. g tu ibu kan.. kalau bab anak-anak ni.. 
dah sihat.. cari kerja nak buat
Terus bukak baju dia.. ambik napkin basah.. selimut ngan napkin basah sepanjang malam.. Saffiya pun tetiba bangun.. sbb Yusouf nangis... tetiba Yusouf muntah... tersedak.. lepas tarik nafas bertenang.. setelkan Yusouf dulu.. Alhamdulillah... terkawal keadaan... Lepas sejam.. suhu badan dia turun... Tapi bukan boleh tidur kan.. risau .. duk renung anak-anak masa tidur.. boleh berlinang air mata. Ibu mmg g tu.. sekali sekala.. dia ratu air mata.. 

Sekarang ni anak-anak masih selsema.. ibu pun sama.. dia main pas-pas bantton.. sorg baik.. sorg selsema.. pas ke ibu.. ibu bg ke apak.. apak pas balik kat semua... g tu la.. Alhamdulillah.. syukur nikmat kesihatan yg Allah bg.. 
waktu siang.. dia aktif

Saffiya dah nak masuk 9Bulan

Lama pulak kali ni tak update blog. Tetiba harini teringat nak update.. Tahun ni.. umur dah makin meningkat. Kah kah kah.. tetiba citer pasal umur. Mau tak.. zaman mula-mula ada blog, umur bawah 30 tahun.. sekrg ni dah nak hampir ke 40. Makin matang.. ayat halus dia..
dia mmg suka kacau abamm
Alhamdulillah.. 30 Mac ni, genap umur Saffiya 9Bulan. Tempoh 2 bulan ni banyak perubahan baru pada Saffiya. Dari tak boleh duduk.. sekarang ni dah expert. Yang amazing Saffiya ni berbanding kakak dan abang.. dia laju semua benda. Contohnya.. boleh duduk mmg awal. Yg lagi amazing tu, kalau abang ngan kakak.. duduk mesti sekali sekala tu terlentang ke belakang, kita kena support la kan.. Si Saffiya ni .. tak yah.. dia terus g level expert.. syabbas bette! Rasanya Saffiya ibu kurang layan kemanjaan dia.. biar je dia expolore.. mungkin sebb tu kot.

Tengok la dia.. kemain sengih kan. Suka tau.. orang ambik gambar dia, lepas ambik gambar, dia mintak hp.. nak cek balik betul tak ibu ambik. grrrr.. lagak dia mmg gaya budak dah besar. Cuma satu masalah dia.. dia tak boleh ibu tak dek. Anak kanggaroo biasala.. Kalau boleh dia nak ibu ngadap dia 24jam. Ibu suka je ngadap dia selalu.. heheh.. apak la naya.. kena ganti keje² ibu.. Daya ke apak?? sehari boleh la.. selalu.. tak tahu la apa rupa kakak ngan abammm nanti..

Bulan ni g KK Kurnia macam biasa. Check up dia. Timbang dan ukur tinggi je. Berat dia meningkat. Tapi biasa je.. sekrg ni berat dia 7.8kg. Dia bukan mcm kakak dia.. chubby.. dia ni spesis abammm.. melonjong.. kompemla ikut apak ni.. Tak apala.. janji sihat dan cergas.. Alhamdulillah... Sekarang ni dia start merangkak.. dalam dua ke tiga kali langkah.. dia berhenti.. start mcm askar semula.. "mat terap.." hahaha.. bersihla rumah kan... habis dia lapnya masa melaju ke depan tu.. 

Kena waspada sekrg ni, dia suka mengutip... diam² ada je benda dia nampak.. padahal ada la besar taik idung.. aduhai.. jenuh nak korek mulut dia. Bab gigi... sebatang pun belum tumbuh!.. mmg best. Antara perkara yang lain dari yg lain.. kalau kakak dan abamm.. 5bulan dah gigi.. tapi bagusnya.. sbb dia suka mengemping sokmo ngan ibu.. selamat la ibu.. kalau ada gigi.. ngeri!

Monday, January 5, 2015

Saffiya 6 Bulan: Berakhir Execlusif Breasfeeding Bermulanya Makanan Pejal

gambar dlm carseat je ibu mampu snap. Masa ni je dia buat muka comei suh ibu dukung
Alhamdulillah.. Syukur kepada yg Maha Esa. 6 bulan dah umur Saffiya pada 30/12/2014. Esoknya terus ke KK Kurnia untuk check up dia. Kali ni datang lama sikit menunggu disebabkan Kuantan baru-baru ni banjir, so ramai yg tak dpt dtg minggu lepas, datang harini. Berat Saffiya naik 200gram je. Sekarang dah 6.7kg. Tinggi 65cm. Dia sekarang ni dah mula bercakap... "mamamamam" g tu la.. kalau meniarap dan move foward.. laju kemain nak capai apa-apa barang.. nak plak kalau mainan kakak dan abang dia. Paling suka cari gaduh ngan abang.. suka kacau abang main ipad.. sama naik sibuk nak menekan ipad.
red eye plak gambar ni.
 Cuti 1 Jan, Ninie cuba ajar Saffiya makanan pejal. Nasi bubur yang diblender halus. Hari pertama, muka dia agak kelat nak menelan. Agaknya dia pelik.. apa ke rasala benda ni kan.. hari ke2 cuba lagik.. dan sampai hari ke4, dia makin ok makan.. dia belajar menelan. Hari pertama sampai ke3, Ninie cuma ajar dia makan sebelah pagi je. Hari ke4 baru la ajar makan mlm sekali. Bila dia makan ni ok la sikit. Cepat kenyang.. tidur pun lama sikit.
Ibu bekerja macam Ninie ni nak jimat masa kena buat sejuk beku makanan anak. Masak dalam segenggam beras. Bila dah masak, sejukkan.. blender dan masukkan dlm bekas. Terus simpan dalam freezer. Jangan tunggu lelama. Nanti khasiat dia hilang. Bila nak mkn, just panaskan dlm microwave. Baby baru nak cuba makan, tak perlu la banyak-banyak. Nanti boleh tambah bila dia dah boleh terima makanan pejal dengan baik. Nanti boleh la tambah rasa-rasa lain mcm kentang.. or carrot.
selera nye
Peneman ibu bawak baby g klinik. Order kemain. makan tak habis. Rupanya nak simpan untuk cikgu Nurul. Sayang betul dia kat cikgu dia.. :-)

Monday, December 22, 2014

Rawatan Alternatif Bila Anak-anak Batuk dan Selsema

Start minggu lepas, anak-anak Ninie semuanya selsema. Bermula dengan Yusouf lepas tu Zulaikha dan sekarang ni Saffiya. Paling bimbang bila Saffiya dan Yusouf yang selsema. Yusouf mudah nak kena asthma dan Saffiya, baby.. kompem tak boleh ambik sebarang drugs. 

Yusouf makin teruk selsema dia lepas dia main kat luar rumah mak Ninie, ada plak jiran sebelah rumah mak bakar sampah. Dia mmg alah betul dengan asap. Asap ubat nyamuk pun tak boleh.

Tu la kan.. Ninie cuba pelbagai cara nak elakkan anak-anak ambik banyak sgt antibiotik atau ubat-ubat ni. Tapi kalau makin teruk, terpaksala. So, Ninie akan cuba dua-dua. Alternatif dan perubatan biasa. Antaranya:-
*gambar google
  1. Perubatan biasa: Bila Yusouf teruk sangat asthma, Ninie akan bg dia ubat ventolin tu setiap 4jam walaupun dia dah tak bunyi asthma. 
  2. Setiap kali malam, pakaikan pakai kan dia baju lengan panjang, elakkan sejuk. Kalau pasang ekon pun 26cc ke atas je. Pakai kan vicks kat tapak kaki dia, dan pakai kan stokin sepanjang malam.
  3. Setiap hari, mandi ngan air suam je. Jirus kepala dia, bagi hingus cair.. dah suruh dia hembus bagi keluar semua. Sentiasa cuci hidung dia, walaupun dia marah gila. Kekdg kepit je dia.. mmg mengamuk sakan. hahaha
    *gambar google
  4.  Rawatan alternatif, Ninie bg dia minum madu + habatussauda. Jangan bg madu sahaja. Ambik sesudu madu (guna sudu plastik), campur madu ngan setengah cawan air suam. Bagi dia minum. Ninie selalu beli jenama Masad ni sebb dia dah campur terus ngan habatussauda. Kalau kita yang batuk pun, elok je minum. Mudah nak baik.. InsyaAllah.
  5. Kerapla bagi anak minum air masak. Bawak bekal air masak ke taska.
  6. Akhirnya, mesti la dah berusaha.. kena la berdoa kepada Yang Maha Esa. Dia Maha Penyembuh.. Amin.. InsyaAllah.
Saffiya pulak baru-baru ni dah start batuk. Kes berjangkit belaka la ni. Dia baru nak masuk 6bulan, mmg tak boleh ambik ubat langsung la. Jadinya Ninie buat rawatan alternatif je. Lebih kurang mcm Yusouf jugak la. Antaranya:-
  1. Mandi air suam sahaja setiap hari. Jirus ubun-ubun dia. Bila nampak hingus dah start keluar, Ninie ambik pam hidung, terus pam hidung bg hingus keluar.
    *gambar google cth: teknik percussion
  2. Setiap kali lepas mandi, mmg sapu minyak yuyi kat perut. Sapu vicks kat belakang dan dada dia.. dan yang penting sekali, sapu vicks kat tapak kaki dia, pakai kan stokin. Selalunya lepas setengah jam, hingus akan makin banyak keluar. Lagik elok, sejam sebelum minum susu, tepuk-tepuk dada dia.. tapi tepukan percussion.. kena cari teknik tepuk je. Jangan main tepuk je.
  3. Wap kan ngan bawang putih.Bakar bawang putih.. lepas tu tumbuk ngan minyak. Letak dalam baldi, pastu curah air panas. Bagi berwap. Letak baby atas meniarap atas riba. Nak bg dia sedut wap yang keluar. Tapi jgn buat lelama. Takut lemas.. Dalam seminit je... angkat baby.. lepas tu buat lagik.. Buat la dalam 5-6 kali. Lepas tu bg baby rileks.. Nanti hingus dia akan keluar ngan banyaknya.
  4. Minum madu. Sama juga macam Yusouf, Ninie bg dia minum madu + habatussauda + air suam. Tak yah la banyak. 1oz je. Selalunya paling berkesan, pagi ngan sebelum tido. Ada org ckp tak elok bg baby bawah setahun minum madu. Tapi Ninie bg je, yang penting kita tahu anak kita alah atau tak. Ninie penah tanya Doc Peads, dia ckp, baby selalunya alah sbb jarum atau sengat tebuan tu jatuh dlm madu. So kita kena la tahu sumber madu yg dibeli tu bersih atau tidak proses dia. Terpulang kepada keberanian ibubapa.. Tapi madu tu kan makanan sunnah. Ninie yakin.. sbb tu bagi.
  5. Saffiya dah nak masuk 6bulan, jadinya Ninie mmg bagi dia minum air masak sekali sekala. Nak bg cair kahak. Kalau full Breastfeeding tak bg minum air masak kan. Terpulang juga kepada individu. Ninie still full breastfeed baby, tapi langgar pantang.. bagi je minum air masak sikit.. sbb nampak dia selesa lepas minum air masak.
  6. Ibu yang breastfeed mesti ambik supplement. Contohnya makan vitamin c ke kan.. sbb khasiat tu baby yang dpt juga. Ninie ambik epyhra sebb senang nak minum.
  7. Akhirnya, berdoalah kepada Yang Maha Esa.. InsyaAllah. Kita berusaha, Allah sembuhkan.
Bila anak dah 3 ni, macam-macam kita belajar, dari sorg anak ke sorang anak. Anak-anak Ninie semua tak sama penjagaan dia. Contohnya, Zulaikha.. dia banyak alah ubat. Pernah Alah Vaksin.. Yusouf plak, asthma..  Saffiya tak tahu lagik macam mana gaya dia.. Memang kena banyak sabar nak tunggu anak besar ni. Tapi Alhamdulillah.. Allah bg ujian tu, sbb DIA sayangkan kita kan.. Selamat berusaha ye ibu-ibu.

Wednesday, December 10, 2014

Saffiya dah mula guna walker

merata-rata jelajah rumah
Saffiya jenis badan cepat keras, Ninie pun try la guna walker. Tak dek pun terhumban ke depan. Elok je dia berdiri. Orang kata tak elok ajar anak guna walker. Masalahnya takkan nak riba dia je memanjangkan.. anak-anak lain pun guna juga sebelum ni. Tapi bukan tujuan nak ajar berjalan, just nak bg dia nampak kita. Bila kitaorg makan kat meja makan.. dia pun duk dlm walker tu bleh la tgk kami-kami ni makan kan.. Dia pun nampak suka sgt duk dalam walker tu.

masa kecik-kecik tak nak naik. dah besar dia yg menyibuk
Tiap kali baby naik walker ni, si abang pun penyibuk. Dia suruh kita angkat baby, dia yg nak masuk. Kalau dia yg naik, dia buat walker tu mcm bawak kereta lumba, siap ngan bunyi lagik. Aduilaa anak.. macam-macam pesen..

Umrah mak mentua di tangguhkan

bag dah ready
8 Dec 2014- Balik keje, pas maghrib kitaorg siap-siap balik ke Pekan, sbb nak hantar mak mentua g umrah. Patutnya malam tu dia naik bas dari pekan kul11 malam, tapi ditakdirkan, ada masalah visa, terpaksa ditangguhkan. Kiranya tak jadi la naik bas malam tu.. Kesian kakak ipar ngan mak mentua. Katanya ada pergolakan di Arab Saudi. Wallahuallam.

*bukan senang nak jadi tetamu Allah ni ye.

Monday, December 8, 2014

Nak mainan lagik

budak ni ibu mmg geram!

Sabtu Ahad kali ni apak tak keje. So ada la aktiviti bersama apak.. Minggu ni balik Pekan, sbb Moktok nak g umrah dengan makcik Has. Nak perginya 8 Dec. Malam ni moktok bertolak ke KLIA.

Balik ke Pekan, balik hari je. Sbb malam ada pulak kenduri sempena g umrah tu, tapi bukan buat umah moktok, tapi masjid Annur, ketapang. Adui jauh dan hujan plak tu. Jadinya, apak hantar semua balik IS dulu. Apak aje yg pergi. Memlm hari ngan anak-anak ni mmg payah. Lagipun hujan kan..
lapar sangat. kongsi kononnya.. tapi gaya dia makan sorang je
Ahad bawak anak-anak g ECM. Sebelum pergi, Zulaikha dah janji tak nak beli mainan, tapi belum pun masuk ECM, janji dia dah bertukar.. "beli satu je..." Apak aje la layan ye bab mainan tu. Ibu malas.. Dah tak dapat apa yg dia nak sbb mahal sangat, apak malas nak layan. Ajak le makan dulu. Kot-kot la fikiran dia berubahan kan..
bagi makan aiskrim bg sejuk sikit hati tu
Tak dek maknanya... lepas makan, apak kena jugak beli dia mainan.. heheh... 

Friday, December 5, 2014

Makanan anak-anak kena potong kecik-kecik

Anak-anak Ninie tak ada masalah makan sangat. Cuma diaorg ni susah nak pelbagaikan makanan. Diaorg suka benda yang sama je. Ibu pulak yang rasa boring. 
*gambar google
Antara contoh makanan feberet Zulaikha dan Yusouf, Nasi mesti dengan lauk yang berkuah. Selalunya Ninie suka buat sup ayam. Kalau sup ayam tak lengkap pulak tak ada sayur. Jadinya selalunya Ninie masukkan lobak merah dan ubi kentang. Sebelum ni lobak merah Ninie potong bulat-bulat dan kentang potong 4. Diaorg memang tak usik langsung. Hanya makan nasi, dah hirup kuah sup. 

Lepas dah banyak kali asyik buang je kentang ngan lobak merah, Ninie pun teringat yang anak-anak Ninie ni mmg suka makan sikit-sikit. Kalau kita suap nasi, kena sikit-sikit. Kalau suap banyak, Zulaikha dia akan buang semula dan ayat dia.. "banyak sangat ... ikha tak leh nak telan..". 

Pernah jugak bagi Yusouf makan Nugget tak potong, dia makan sikit, lebih tu dia buang. Ada sekali tu nugget panas lagik.. ninie pun potong jadi kecik-kecik sbb nak cepat sejuk. Elok pulak Yusouf makan sampai habis. Rupanya Zulaikha pun suka makan bila potong kecik-kecik.

Ayam pun sama, kalau bahagian dada tu, Ninie akan potong kecik-kecik, goreng kunyit, kompem diaorg ratah.

Jadinya kan... Ninie pun potong dadula kentang ngan lobak. Betul tekaan Ninie, diaorg kutip makan kentang ngan lobak dulu, baru makan nasi sampai habis.. G tu gaya pesyen anak saya makan rupanya.
nasi dan sup ayam
periuk sekali buh atas meja.. hahahah
Lapo plak tgk gambo anak-anak makan ni.. 

linkwithin

Related Posts with Thumbnails