Pages

Friday, October 10, 2014

Saffiya dah 3 bulan : mula meniarap

8 Oktober 2014 Bawak Saffiya g KK Kurnia untuk check up. Mmg cekap la KK Kurnia ni. Tak sampai sejam, semua urusan siap. Bleh masuk opis awal. Berat Saffiya dah 6kg dan tinggi 61cm. Makin membulat. Alhamdulillah dah 3 bulan ni, dia dah mula meniarap. Agak cepat jugak berbanding Zulaikha. Tapi mmg tak leh lawan Yusouf, sebulan dah meniarap. Tu la anak-anak ni kan. Tumbesaran mmg berbeza-beza. Ada yg cepat meniarap, ada yg laju berjalan.. ada yg cepat bercakap. Yang lambat pun ada.. Yang penting sihat.. syukur sangat.

Lepas timbang, kena cucuk, menangis juga, sebab dia marah kita peluk dia kuat-kuat. Lepas cucuk, terus diam. Masuk kereta, tido.. lega ibu.. 
pantang bagi baring je dia nak meniarap

BFF ibu
Zulaikha ni baru 4tahun, tapi dia la pembantu ibu. Kebetulan pegi klinik hari hujan. Dia la yg bawak bag, buku kesihatan baby.. ibu nak dukung baby lagik, nak bawak payung lagik. Lepas dah siap, kena la belanja dia makan. Suka sgt mkn mee sup. Kompem la g tadika lambat. Ninie tak kisah pun dia belajar ke tak.. kecik sgt lagik. Sekadar nak praktis bangun pagi dan merasa suasana g sekolah. Tapi sikit sebanyak, banyak benda dia belajar. Terutamanya hidup berdikari. Belajar buat semua benda sendiri. Terima kasih cikgu-cikgu :-)

Aqiqah Saffiya

5 Oktober 2014 - Hari Raya Qurban. Kali ni Ninie bersalin, berpantang dalam bulan puasa. Jadinya Aqiqah Saffiya tak boleh la buat awal. Masa Zulaikha dan Yusouf, masa dalam pantang Ninie terus je buat aqiqah diaorg. Dulu2 aqiqah untuk anak sendiri jer, kali ni mmg meriah sebab buat 4 bahagian terus.

Kebetulan adik ngan sepupu Ninie, pun nak aqiqah kan anak-anak diaorg. Kalau nak beli kambing, 4 bahagian dan 4 ekor. Jadinya kitaorg pun ambik la bahagian untuk seekor lembu kat Surau Idaman Bayu. Kebetulan juga, ada orang kat Taman tu pun nak join lagik 3bahagian lagik. Cukup la seekor lembu, 7 bahagian.
Haji Saaibon, bapak saudara kesayangan, tukang masak paling best!

macam-macam saiz daging ada.. ikut saiz tukang potong daging
Lepas je siap melapah kul10pagi, terus kitaorg beramai-ramai memotong daging sebab nak makannya kul 2.30petang. Alhamdulillah selesai masak. Baru nak duduk tegangkan urat pinggang. Tetamu dah mula datang. Tak dan nak pasang alas meja. Sib baik la jemputan semua sanok saudara dan sahabat handai yang terdekat je.
mando.. orang paling sibuk. semua org dia dtg spotcheck. Mujur yg lagik 2org tu tido
ni baru masuk tulang.. daging belum lagik

mujur saudara-mara dekat-dekat je umah. senang nak datang membantu


keluarga belah zex
 Terima kasih kepada semua yang hadir ke majlis yang ringkas ni. Alhamdulillah licin semua makanan :-)










Tuesday, October 7, 2014

Follow Up Yusouf di KSH

1 Oktober 2014 Pukul 10 pagi follow up Yusouf sbb Acute Bronchitis . Alhamdulillah Dr. Siti ckp kahak Yusouf dah clear. Untuk mencegah datang kembali, Yusouf kena pakai Aerochamber sampai 3bln. Setiap malam. 
*gambar di google sahaja
bukan Yusouf tu.. anak mat saleh.. hihihi

Lepas tu Dr. Siti advice suruh cucuk vaksin influenza untuk Yusouf. So, ibu ni ikut ajala... asalkan anak ibu ni sihat. Ingatkan sekali je kena. Kena second dos bulan Dec ni. Dos ke3.. dan setiap tahun sekali je. Yg bestnye.. dah keluar dari bilik Dr. baru teringat nak tanya.. sampai bila yg sekali je setahun tu?? Nurse pun ketuk balik bilik Dr. kebetulan muka Dr dekat benor ngan pintu.. senyuman menawan Dr.. "sampai Yusouf sihat..." ngeeee... Sihat cepat la Yusouf ye. Tak sanggup ibu tgk awk asyik ulang alik hospital.
  
lawakan ikat rambut
Sementara tunggu Dr. dia membaca. Nampak je gambar baby.. dia ckp "bu... Ya..." Ya tu maksudnya "Saffiya".. pastu dia pun cium gambar baby tu.. alahai ommei ibu ni.. sobs sobs .. terharu ibu.. dia sayang Saffiya rupanya. Nampak mcm tak faham je kewujudkan Saffiya tu. Anak-anak.. sukar juga nak mendalami apa yang tersirat di hati dia kan...

Friday, September 26, 2014

Throwback Gambar Raya

Raya tahun 2009 masa ni tgh pregnantkan Zulaikha
                
Tahun 2010. Zulaikha umur 7Bulan
Tahun 2011. Masa ni ninie agak-agak dah pregnantkan Yusouf.


Tahun 2013

Tahun 2014 , Saffiya masih dalam pantang


Kesimpulan??? heheh yg pasti nye selang 2thn.. ahli bertambah sorang. Yg ke-2.. semakin tambah anak.. semakin ibu tambah kelebaran pipi dan badan :-p ngeee~~~

Wednesday, September 24, 2014

Kesibukan Pagi Dengan Anak-anak

Sejak anak 3 ni, Ninie kena lebih cergas!.. selama ni duk santai-santai je. Masa anak 2, sempat lagik pepagi nak kemas bag sekolah anak, gosok baju. Sekarang ni tak dek dah.. Memalam dah kena setel semua kerja. Jemur baju pun nak kena siap-siap dah malam. Bertambah plak breastfeeding ni, nak kena basuh botol susu yg banyak.. nak label susu.. aduhai.. kekdg kul12mlm baru siap semua.. letih betul.. tapi apsal tak kurus-kurus jugak ni???? sadiss betul...
Saffiya pagi-pagi tido aje
Masuk keje pun dah ubah waktu.. masuk kul8.30. Tapi masa keluar dari rumah nak pergi kerja sama je. Kul 7.10am. Anak-anak duk taska Al-Azid. Belakang HTAA je. Cumanya, walaupun taska yg sama, tapi.. 3 buah rumah nak ke hantar. Mula-mula hantar Yusouf dulu.. sbb dia paling suka buat hal pepagi hari.. tiap kali Ninie turun dari kereta, dia pun nak turun juga. Masalahnya nak berdukung.. dah tu mcm mana ibu nak dukung baby gini gaya kan... lepas tu hantar Saffiya pulak. Kakak Zulaikha selalunya akan tolong ibu hantarkan beg Saffiya.. dan selepas itu... 
nasi lemak + telur+ayam goreng + sirap
Kena bawak Zulaikha makan.. kalah kita makan.. tapi bagus juga, sbb ibu kan breastfeed. Cepat lapar. Lepas dah makan, selalunya susu jadi byk. Seronok ada anak jadi teman ni. Cuma tak tahan.. lepas makan.. ajak g kedai runcit plak. Nak beli air, bawak bekal g tadika. Macam tadika dia tak bagi makan je kan... Kekdg kena ikut je kehendak dia, sbb tak nak dia meragam g tadika.

Lately ni tadika dia asyik tukar cikgu je. Tak tahu la pasal apa. Tension juga rasa, sbb kekdg pengaruh cikgu yg baik, anak jadi semangat nak g tadika. Bila cikgu lain, dia mula badmood nak g tadika. Cikgu yang mesra ngan parents tu penting. Kita tahu perkembangan anak. Ibu pun jadi rindu kat cikgu tadika yg dah biasa ngan kita ni.. 

Bila tak nak g tadika, puasla pujuk macam-macam. Tu kekdg terpaksa ikut je benda dia nak. Hai mcm ni hari-hari.. byk benda la ibu kena catu poket ibu ni.

Tuesday, September 23, 2014

Eizz Yusouf : Acute Bronchitis lagik

15 September 2014 Hari Isnin. Ninie tak ambik pun cuti, walaupun esoknya Selasa Cuti Am, Cuti Hari Malaysia. Puas dah rasanya cuti besalin lama-lama. Kebetulan apak pun tak ada. Outstation ke Perlis. Anak-anak g taska mcm biasa, balik dari keje, terus g rumah mak kat Balok. Kebetulan, Yusouf plak, cousin Ninie, Asilah, ambik dia awal dari taska. Rindu la tu kat Yusouf, bawak Yusouf jenjalan kat ECM.
tido kepenatan
Siang hari Yusouf ok je. Batuk ada la sikit. Sebelum ni dah 2hari, dia demam malam. Cuma tak tinggi suhu dia. Bila duk umah mak, mmg seronok bersembang ngan mak ngan kakak ipar. Anak-anak semua tido awal. Dalam kul12 malam, tgk Yusouf tido dada berombak-ombak. Berdebar rasa, sbb Yusouf pernah jadi mcm ni sebelum ni. Dalam kul2 pagi, makin teruk cara dia bernafas. Terus ajak kakak ipar bawak Yusouf g KSH. Nebulizer. Sebelum ni pun apak pernah bawak dia g Neb kul2 pagi. Lepas neb dia ok balik.

Tapi kali ni, doc tahan. Suh masuk wad. Setiap 2jam kena neb. Tu pun still tak ok. Hasil ujian darah, ada  virus doc kata. Sebab tu dia lelah balik. So berkampung la ibu kat hospital. Dah la dtg hospital ngan kakak ipar dan Zulaikha. Baby ngan mak. Mujur la ada stok susu EBM.Tak la risau sgt. 

Datang hospital pun cuma bawak pampers Yusouf je. Barang-barang lain mmg tak bawak. Benda tak jangka. Medical kad insuran Yusouf pun tertinggal kat IS. Kul4 pagi, Ninie bawak keter sorang diri balik IS Yusouf ngan Ikha tido, so kakak ipar tolong jaga kejap. Berdebar bawak keter kul4pg ni. Mata ngantuk amat.. jln sunyi.Rasa mcm perompak je masuk umah sendiri kul4 pagi. Pam susu.. ambik barang-barang yg patut. 
hari pertama wad 4katil.. saffiya bedong tido. Sebb biasa dia tido buai
Wad single penuh, jadinya duk wad 4org. Tido atas kerusi je la kami ni. Hari esoknya bila wad single kosong, terus pindah. Patah pinggang kalau tido atas kerusi lagik. Wad single ni selesa la sikit. Malam ke-2 Zulaikha je teman ibu, sbb kakak ipar tak berapa sihat. Boleh harap sungguh kakak Zulaikha ni. Boleh jaga adik.
hari ke-2 bilik single. kakak aja yg teman ibu jaga adik
Mujur la duduk hospital tak lama, hari Rabu petang, 17 September 2014, dah discaj. Letih rasa. Time apak outstation la dia kena masuk hospital. Nasib la ibu. Saffiya, tok yang jaga. Minum EBM je la dia. Siang hari, kakak ipar bawak dtg hospital, directfeed. Mak Ninie ckp, Saffiya baik, tak meragam sangat. Cuma kekdg dia rindu nak directfeed kot. Dapat discaj mmg lega amat. 
."nak lorr @ telur".. pujuk ngan coklat tak bg nangis.
Yusouf kena continue antibiotik seminggu kat rumah. Kena guna balik aerochamber. Macam dulu jugak. Baca kat sini. Yusouf ni macam-macam sakit kan. Kesian dia.. tu yg jadi dia lagik manja. Ke mana-mana nak ikut. Masuk bilik air pun nak ikut.. aduhai.. Tula bila fikir balik, Yusouf mmg sekejap je breastfeed. 7bulan je. Kali ni untuk Saffiya, Ninie kena cuba juga sedaya upaya breastfeed dia lama mcm Zulaikha.. Bertabah la ibu ye.

Saffiya 2 Bulan

buat muka nak nangis
Sejak bertambah anak.. penyakit pelupa makin teruk. Appoitment cucuk Saffiya dah terang-terang tulis dalam buku 3 September 2014. Sampai nurse KK Kurnia call apak. Ngan konfidentnya menjawap.. 10 September 2014. Bila semak buku dia.. hahah kompem urat putus banyak ni...

10 September 2014 terus g KK Kurnia. Sib baik la nurse kat sini baik-baik. Tak ada mcm Klinik Balok. Kali ni Ninie tukar Klinik  sbb tension menunggu lama kat KK Balok.. Siap kena ambik cuti. Sib baik alamat umah IS.. mmg bawah liputan KK Kurnia. Mmmg suka perkhidmatan kat KK Kurnia.. mesra pelanggan. Paling best.. mmg cepat. Kalau appoitment kul 9.. kul 9.30 pun dah siap.Bukanla ngada-ngada tak leh tunggu lama.. tapi kalau dah sampai 3-4jam.. geram juga kan..

Progress Saffiya.. Berat 5.3Kg, Tinggi 59cm. Saffiya dah tegak kepala, boleh berdiri kalau kita pegang dia. Dah pandai mengagah.. duk berckp.. aaa aaaa.. comel la sgt kan..
ngan kakak.. nak g kenduri

Breastfeeding Saffiya

Saffiya, Alhamdulillah masih breastfeeding sehingga hari ini. Baru nak masuk 3bulan je pun. Rasa mcm dah lama .. Hehehe. Lepas bersalin je, masalah biasa bg Ninie, susu mmg tak keluar. Semua anak mcm tu. Jadi bila anak ke-3 ni dah faham sangat dah pesen diri sendiri. Jadinya, bagi Saffiya breastfeed tanpa susu keluar , lepas tu kena bg dia susu formula. Tapi kali ni, dalam seminggu je kot baru susu keluar. Kalau masa Zulaikha & Yusouf, lepas 2minggu baru susu ada. Puas berurut.. dah pesen dah mcm  tu kan.. redho aje la.

Sama macam anak-anak lain, mula-mula mmg susu sikit, lama-lama baru ok. Baru berangan ibu nak diet bagi cepat sikit kurus, tapi bila Ninie diet je, susu jadi kurang amat. Kena la fikir untuk kebaikan anak, lantok la gemuksss.. org lain kutuk gemuk tak apa... jgan apak yang kutuk ibu.. siap la apak!!!.. ngeee.. 

Sepanjang bercuti, mmg Saffiya selang-seli minum susu ibu guna botol, tapi tu la kan.. bila balik je rumah sendiri, Ninie mmg sgt bz ngan anak-anak. Tak sempat nak bg susu botol, senang, bg je directfeed. Lagik 3minggu nak keje, Ninie start ajar semula dia susu botol.. ambik kawww.. dia reject botol!!! rasa nak nangis!!!.. mmg dah nangis pun.. sbb tension.. hahaha.. 

Pastu tarik nafas.. bertenang.. ajar lagik esoknya.. esoknya.. dah esoknya.. dah.. dia reject jugak.. cuma bila lapar tu kekdg dia telan sikit. Tension tahap gaban rasanya. Sbb Zulaikha ngan Yusouf tak la cerewet mcm si sepet ni. Fikir punya fikir, kemungkinan dia tak nak Ninie yang bagi, memandangkan Ninie nak keje lagik seminggu, baik Ninie train dia g taska. Bila hantar ke taska, awal-awal lagik Ninie dah bagi  tahu cikgu problem si sepet ni. Sib baik la cikgu memahami. Hari pertama, dia cuma minum 1oz. Bayangkan sepanjang hari cuma 1oz. Tapi Saffiya tak ada la meraung, dia diam dan tido sekali sekala. Hari ke-2 sebotol habis. Akhirnya hari ke-5 dia habiskan kan juga 4botol. Mmg lega amat la. 

Mulanya nak tukar dah puting lain, tapi tak jadi, sbb dia mmg biasa ngan puting tu pada asalnya. Kalau asyik tukar-tukar puting,  takut dia niple confusion. So bertekad, kekalkan aje puting yg biasa. 

Next weeknye, Ninie dah start keje, hari pertama kat taska, sama jugak mcm minggu sebelumnya.. dia cuma minum satu 1oz. Sampai la hari Jumaat, baru full 4botol dia minum.. Kesimpulannya... hari cuti sabtu Ahad, atau pun di siang hari.. wajib bagi dia botol.. malam je directfeed. Nanti dia lupa daratan!

Alhamdulillah dah hampir sebln keje... Saffiya dah ok ngan botol.. Lega amat!
Kakak yg rajin.. selalu tolong ibu bg susu kat baby

Friday, September 5, 2014

Kelahiran Saffiya

Assalamualaikum w.b.t. Lama betul Ninie tak update blog ni. Start baby 32 minggu kalau tak silap. Ninie start tak daya dah masa tu. Ditambah pulak dengan penyakit 'malas maksima'. Hehehe.. 

Tadi duk jenguk balik blog Ninie, banyak gambar hilang... al-kisahnya.. Ninie g buat synchronize ke hp.. pastu Ninie g delete gambo tu.. rupanya abih ilang kat blog... uwaaaa sadis rasa...

So berbalik kepada kisah kelahiran Saffiya.. Ninie kena tulis balik apa yang ingat ni.. nak simpan untuk diri sendiri yang sebenarnya kan.. lelama nanti lupa pulak..

Minggu 32 - Ninie g KSH scan, doc ckp anak Ninie songsang. Ninie rasa stress jugak, sbb asalnya dia kedudukan normal. Tapi doc ckp, biasala baby ni suka pusing-pusing. Nanti dia kembali normal. Tapi Ninie asyik fikir je. Sudahnya, Ninie ajak mak sedara Ninie g rawatan altermatif, jumpa ustaz, dia bg air selusoh. Ikhtiar selagi boleh. Alhamdulillah, masa minggu ke 34 baby pusing balik kedudukan normal. Syukur sangat.

Minggu 34 - Masa awal-awal scan, doc ckp baby berat normal je, mmg lega sgt la. Sbb takut sangat baby besar mcm masa Yusouf dulu. Tapi tula... masa minggu 34, doc scan baby dah mula membesar bagai johan. Kalau nak ikut disebabkan gaya pemakanan, tak jugak... rasanya org lain lg kuat makan. Mungkin genetik kot.

Minggu 38 - Ninie ambik cuti awal, 3 minggu awal sebelum due date. Due 24 Jun 2014, tapi disebabkan Yusouf kena asthama kat taska masa awal Jun, Ninie terus ambik cuti direct. So bulan Jun tu mmg Ninie dah tak g keje. Mulanya nak lepak je kat umah, tapi risau kot tetiba sakit kat umah, Zex keje, payah plak nak g hospital, jadinya Ninie hangkut seme peralatan berkampung la kat umah mak Ninie.

Minggu 40 - Minggu due Ninie, mcm biasa jugak, semua anak Ninie mmg overdue. Saffiya ni pun sama. Masa scan minggu 40, doc dah bgtahu Ninie anak Ninie kemungkinan lahir 4kg atau lebih. Jadinya Ninie bersedia je la mental dan fizikal. Sbb Yusouf pun lahir 4.28kg. Doc bagi masa seminggu, kalau tak bersalin jugak, doc akan induce. Tarikh induce pada 30 Jun 2014. Siap dah ada appointment utk masuk wad. Masa tu kan hari ke-2 puasa, so doc ckp, lepas berbuka, kita buat prosedur induce.

28 Jun 2014 - Masa tu kat rumah mak, Ninie g toilet, masa buang air kecik, ada skit darah keluar. Gembira tak terkata, sbbnya tak yah la induce kan. Tu tanda nak besalin dah keluar. Tunggu sakit tak sakit-sakit. Gundah gula hati ini .. ish

29 (Ahad) Jun 2014 - Hari pertama puasa. Ninie tak puasa dah. Tak daya dan darah keluar lagik. Sakit pun ada sekali sekala. Ninie tel doc, doc suruh masuk wad. Jadi g je lah serah diri kat KSH kul10 pagi g tu la kot. Lupa plak... hehehe. Sakit pun datang kejap.. ilang. Yang lagik kelako, bila sakit sgt, Ninie panggil nurse,  bila nurse cek, sakit pun hilang.. hampas sungguh.. Ninie agak-agak, mesti malam Ninie besalin, tapi tak pun... Siang hari, mak saudara Ninie datang teman, pastu hari tu hari pertama berbuka puasa, Ninie stay sorg dulu la kat hospital. Lepas berbuka, diaorg datang semula. Malam tu, Zex bawak anak-anak tido kat hospital, dah jadi mcm rumah. Sakit... x ada nampak bayang.. 

30(Isnin) Jun 2014 - Bangun pagi, steady lagik Ninie.. sib baik la mak saudara Ninie teman, Ummie Ton, org pompuan teman, memahami sikit. Sakit ke.. tahu la dia nak tenteram kan Ninie ni kan.. Ninie mula sakit sangat pas Zohor kot.. Pastu kul3 lebih kot, sakit yang amat sangat, sampai tak  tahan, mintak ngan doc nak ubat tahan sakit. Akhirnya kena  tolak masuk labour room. Masa ni jangan ckp la.. sakit tak terkata, dah masuk ubat tahan sakit pun... sakit lagik. Ubat tahan sakit jadi kita rasa mengantuk, tapi tak dapat lawan rasa sakit contraction ni. Sakit gila! Ummie Ton jugak yang teman Ninie masa ni. Pastu Ummie call Zex, bagitau yang Ninie dah masuk labour room. Zex datang ngan askar 2org tu, kebetulan Yusouf tido, jadinya boleh la Zex masuk labour room, Ummie jaga Yusouf ngan Zulaikha kat wad. Yusouf jenis tak leh berenggang ngan apak.. payah betul la. Semua anak kanggaroo belaka..

Masa Zex dah masuk, doc cek jalan dan 7cm, doc pecahkan ketuban. Lepas tu makin menjadi-jadi la sakitnya. Ubat tahan sakit tu pun dah tak berkesan. Sedut gas, nak kurangkan sakit pun tak rasa kurang... aduhai seksenye bila fikir masa tu. Masa tengah sakit tu, dapat  rasa doc gunting.. doc suh push. Sekuat hati la, pasal dah tahu baby besar. Akhirnya keluar baby, Ya Allah, tak dapat gambar betapa nikmatnya hilang rasa sakit tu. Kali ni jahit mmg banyak, sbb doc gunting. Tapi leganyalaa... sakit jait dah x kisah dah. 

Masa doc letak baby atas perut, terus nak gelak, sbb nampak baby bermata sepet. Kompem ikut apak!.. Baby ni, Zex yang bagi nama.. Saffiya yang bermaksud "teman baik" Alhamdulillah... lahir 4.01kg pada pukul 4.45am. Tinggi 52cm.

Lepas dah setel kat labour room, balik ke wad, rasa ngantuk yang amat sbb kesan ubat tahan sakit. Yusouf ngan Zulaikha pulak asyik duk naik atas katil, lompat sana sini. Sudahnya, suruh Zex bawak balik Yusouf, kakak ipar Ninie teman Ninie kat wad. Zulaikha pun nak teman ibu. Kononnya dia nak jaga baby la.. suka sgt dapat adik.. hu~

Alhamdulillah dan terima kasih atas doa semua.. bertambah lagik sorang ahli keluarga. Syukur pada Allah...
umur 4hari
Saffiya kena kuning jugak lepas sehari balik rumah. Tinggi jugak la.. 183. hari kedua turun 140. Hari ke-3 terus tak ada dah. Lega yang amat. Letih rasa ulang alik klinik. Ninie duduk umah mak Ninie dalam 2minggu je. Lepas tu balik rumah sendiri. Tak daya duk umah mak. Umah mak tu 2 tingkat, tak larat turun naik. Tak larat nak handle lagik 2org anak yang besar kat umah mak. Asyik ilang, main pasir la.. main kucing la.. Balik umah sendiri, senang.. umah kecik.. kurung je diaorg berdua dalam rumah.. 

Sekarang ni Saffiya dah 2bulan... nanti la citer plak kisah breastfeeding dia... :-)

Monday, April 28, 2014

Eizz Yusouf : Kena kudis di kulit kepala

gambar google

Sebelum Yusouf jatuh hari tu, Yusouf mmg ada satu masalah lain.. Kat kulit belakang kepala dia ada kudis. Mula-mula sekali Ninie perasan bila cium kepala dia, bau hanyir, macam bau hingus.. Kebetulan masa tu dia mmg tak sihat sbb selsema. Tapi tak la membebek pun rambut dia. Rambut plak kerinting.. panjang.. mmg tak nampak langsung la keadaan kulit kepala dia. Pastu bila dah hari-hari bau g tu, Ninie pun mula membelek bawah rambut dia. Ada nanah yang dah keras-keras lekat pada rambut dia. Bila cek lagik, mmg banyak, dia mcm biji-biji air, bila pecah, ada nanah yang baunya busuk sangat. 

Yusouf tak pulak menggaru kepala, tu yg lagik tak perasan. Mulanya tanya jugak sedara mara kot ada rawatan tradisional. Ada yang bg tau, kalau zaman dulu-dulu dia panggil taik sawan.. g tu la kot nama dia. Dulu-dulu org bakar kulit telur penyu buat ubat. Tapi zaman sekarang g jumpa doc je ambik ubat.

Ninie mmg nak bawak Yusouf jumpa Dr. kanak-kanak kat KSH. Kebetulan pulak, Dr.Siti bercuti panjang. Jadinya terpaksa tunggu Dr. dah ada nanti baru nak perginya. Nak jadi cerita, Yusouf jatuh, jadi kisah gatal kulit kepala tu dilupakan dulu la. 

Kebetulan masa bawak Yusouf jumpa Dato' Dr. Ngun untuk bukak jahitan kat dahi dia tu, Dr. Siti dah ada, terus bawak jumpa. Terkejut juga Dr. Siti tgk Yusouf berjahit kat kepala. Biasala kan dia ckp.. boy... hehehe. 

Bila terang kat Dr. Siti masalah kulit kepala Yusouf, terus dia tahu Yusouf kena apa. Dia ckp Yusouf ni, kulit sensetif, dia alahan. Jadinya kepala dia dah kena jangkitan kuman. Dr. Siti bagi Syampu Sebitar ni, lepas syampu, biar 5minit, lepas tu baru bilas. Guna 2kali setiap hari, lepas dah lap rambut dia, sapu krim pulak. Ubat makan pulak, antibiotik untuk 4hari, ngan ubat alahan sekali.Dr. Siti suruh pantang, jangan makan telur dan ayam.
sebelum potong rambut. Masa ni belum luka lagik dahi
Dr. pesan suh potong rambut Yusouf, bagi pendek sikit. Bagi kulit kepala dia bernafas sikit.. Huhuhu rambut dia mmg panjang.. sbb suka tgk kerinting dia yang bergulung-gulung tu...
dah potong sikit.. nak kasi botak .. sayang plak.. trim aje bg pendek
Alhamdulillah, seminggu je dah baik betul kulit kepala dia. Dia pun lepas dah sihat ni, kemain lagik aktifnye.. baby boy kan..

Friday, April 25, 2014

Eizz Yusouf: Dah buka jahitan di dahi

motor pinjam
19 April 2014 -  Yusouf kena jumpa balik Dato Dr. Ngun untuk bukak balik jahitan. Mula-mula jumpa Dr. dia tak kisah pun. Kemain lagik memanjat dalam bilik Dr. Dr. ckp dia suka budak aktif. Yela tu kan.. dia tak tahu kang meraung tahap mcm mana.. Hahahaha. Bila Dr. suruh baring, terus dia meraung bagai nak rak. Nurse pegang kepala, ibu pegang tangan, maklong pegang kaki. Kakak Ikha... tgk je tak ada perasaaan pun. Bukan dia pun yang kena kan. 

Ni first time Ninie tgk mcm mana org buka jahitan luka. Senang je rupanya. kejap je Dr. bukak. Tak sampai 2minit. Lepas tu Dr. tampal dressing baru. Dr. pesan lepas 3hari baru boleh bukak dressing tu. Nanti tak cantik luka tu kalau bukak dressing awal. Harap-harap dapatla bertahan sampai 3hari.

Dr. bagitahu nanti mmg akan ada parut. So Dr. bagi contoh ubat sapu untuk ilangkan parut. Nanti beli sendiri je. Pakai lepas luka dah betul-betul baik.
*gambar google.ubat untuk parut
Ninie pernah dah beli dermatix ni. Masa tu Zulaikha kena cakar ngan kucing. Habis pipi dia.. mahal jugak la tiub kecik ni RM50 tak silap.
Lepas betul² 3 hari, mmg dressing dia tertanggal. Dia dan kengkawan yang kerjakan. Hari pertama tanpa dressing, cikgu ckp luka tu berdarah balik, sbb dia tersembam atas lantai. Itula kan hero ibu.. dah rupa jebat.. hahaha. Tak apa la.. janji dah makin baik, tak ada jangkitan kuman.. Lepas ni kena sapu ubat ilang parut bg hensem sikit hero ibu.

Thursday, April 17, 2014

Eizz Yusouf jatuh, berjahit kat dahi

kena puasa sebelum bius penuh
14 April 2014, hari Isnin, Ninie EL. Sbbnya Zulaikha asyik cirit birit je start Ahad. Isnin tu masih lagik cirit. Tak tahu la sebab apa. Sbb dia sorg je cirit. Dia pun ckp, perut dia sakit lagik. Terpaksala Ninie ambik cuti. Nak monitor dia kot cirit teruk lagik. Alhamdulillah berkurangan..

Tengah hari lepas Zulaikha makan nasi, Yusouf ckp ngan bahasa pelat dia, nak main...Dia suka main buai, dlm playroom dia. Ninie jenguk, mmg dia tengah main buai. So, Ninie pun g dapur.. baru nak basuh pinggan dengar dia nangis. Tapi Ninie tak la panik, sbb dia mmg akan nangis kuat tak kirala sakit ke tak. Tapi naluri ibu kan.. tetiba perasaan nak bergegas berlari tgk dia. Masa tu, tgk dia tersembam ke lantai tepi dinding, kalau ikutkan playroom dia mmg mmg dah pasang playmat. Jadi kalau jatuh tak la sakit sgt. Bila angkat, terus Ninie panik, sbb darah memancut kat kepala dia.. Apa lagik, Ninie jerit la panggil Zulaikha.. Bagusnya kakak, dia terus cari tisu untuk lap luka Yusouf. Masa tu tak nampak luka Yusouf besar mana, bila dah lap, baru nampak.. tak la besar, tapi dalam sangat..
Yusouf tak yah cakap la.. menangis mcm histeria, agaknya sakit sangat.. tetiba dia diam.. tertido. Ninie lagikla panik, ingat dia pengsan.. bila usik-usik dia.. dia marah.. Kompem la dia tak pengsan. Sambil riba dia, Ninie call Zex, Zex plak tak boleh balik sbb dia tengah mengajar subjek khas, tak boleh nak ganti ngn org lain.. terus Ninie call makcik Ninie. Sib baik Ummie boleh datang. Ninie mmg tak boleh nak drive, takut Yusouf meragam. Sambil tunggu makcik Ninie datang, Yusouf mmg tido. Tapi darah dah stop, sekali sekala darah keluar.. Ninie pun siap-siap barang nak g hospital.. Masa dlm kereta, kekdg keluar darah.. isi pun keluar.. ngeri rasa..

Ummi sampai je terus masuk kereta, g KSH. Ummi datang ngan Mak Miah dan Asilah. Ada la org boleh jagakan Zulaikha.. Lega betul rasa.

Sebelum tu dah telefon agent insuran, tanya bleh claim ke tak.. dia ckp boleh je terus decide g KSH. Sampai KSH terus g kecemasan. Doc pakar bedah, Dr. Ruzaimi. Dia ckp, oooo ni tak boleh jait terus ni, kena bius penuh. Sbb nanti dia meronta-ronta. Doc tanya bila last Yusouf makan.. Lastnya makan dalam kul11.30 pagi, masih baru lg dia minum susu. So, doc ckp, paling awal kul3.30ptg baru boleh bius, kena puasakan Yusouf dulu. Doc cuci luka dah tampal sementara. Ninie balik Balok je la dulu...

Dah kul3ptg, Ninie g semula KSH ngan Ummie, kebetulan jalan jem, KSH sampai call sbb tak sampai lg hospital.. Sampai je hospital, Dr. Ruzaimi plak dah masuk OT. Sbb ada kes emergency. Kena ganti ngan Dato Dr. Ngui. Ninie setuju je.. tp dalam hati dah terdetik.. mesti mahal.. sbb Dato' kan.. Tapi demi anak, takkan Ninie nak tunggu Dr. Ruzaimi habis OT.. kesian Yusouf lapar.

Dalam kul4ptg, Dr datang dan bius Yusouf. Nak cari urat sahaja 3kali cuba. Sbb urat dia payah nak jumpa. Meronta-ronta Yusouf nangis.. 4orang pegang dia. Ninie ni Allah je tahu.. betapa sakitnya perut sbb dukung Yusouf, dia tendang-tendang perut.. Tapi tawakal kepada Allah.. Dapat je masuk ubat bius, terus dia tido. Dr. suruh Ninie tunggu, tak bagi tgk dia jahit luka tu. Mmg cepat gila Dr. jahit, tak sampai 5minit dah siap. Tapi dia dah tutup jait dengan kapas.. jadinya tak tau brp byk Dr. jahit.

Dr. terangkan prosedur lepas bius, tak boleh dukung Yusouf lepas dia sedar, lepas sejam baru boleh bagi dia minum air masak sikit je.. panjang la prosedur dia, yg penting Dr. ckp, jangan sampai dia muntah, takut masuk dalam paru-paru. Alhamdulillah sampai rumah, Yusouf tak muntah, lepas 4jam baru boleh makan nasi. Kesian dia.. berjam-jam puasa. Masa kat umah pun dia tak boleh berdiri dengan betul, sbb kesan ubat bius..

Macam mana dia boleh jatuh??? Yusouf ni mmg budak baik... hehehe. Duduk tak pernah diam seminit. Satu feberet dia suka main suis lampu. Dia panjat jongkang-jongkit untuk main suis lampu.. dan berjongkit tu dia tergelincir.. jatuh.. kena skirting mozek tepi dinding. Mmg tak tinggi pun jatuh, tapi mozek tu tajam.. tu la kan, malang tak berbau... walaupun dalam rumah sendiri..
dapat hadiah lori dari tok ummi.. nak pujuk tak bagi nangis.. tqvm tok ummi
Lepas dah jait pun dia boleh lagik memanjat.. sampai Ninie rasa fobia bila tgk dia memanjat.. seram.. takut dia terjatuh lagik.. Yusouf.. Yusouf..

ooo ye.. part bil hospital.. RM800++ ko.. jait sikit je. Sib baik claim hospital, boleh demam kalau bayo sendiri :-) Sabtu ni kena dtg jumpa Dr. semula sebab nak bukak jahitan dia. Harap-harap tak sesakit mcm kena masuk ubat bius tu..  hai la anok...

Wednesday, April 16, 2014

Minggu ke-30: Semakin berat

Sekarang ni berat Ninie dah 78.4kg. Berat sungguh.. Bila jalan terasa sakit semua kaki. Banyaknya minggu nak kena lalui lagik. Anak ke-3 ni mmg terasa sangat sekse. Duduk lama-lama pun rasa sakit sangat. Rasanya sbb banyak perkara kena urus, bertambah letih mengandung kali ni. Dengan anak-anak yang tengah aktif lagik.. Itula dugaan seorg ibu kan..

Kali ni Ninie rasa penurunan selera makan. Kalau dulu, kejenye makan aje. Sekarang ni makan kekdg banyak skip. Tapi yang tak bestnya, bila skip je perut angin dan gastrik. Bukan sengaja skip, tapi mmg selera tu tak ada. Kalau jenis menu makanan.. kekdg tu tak tahu nak makan apa.. tapi tetap mkn, untuk kesihatan baby... Ninie akan start cuti awal Jun.. tak sabo dah rasanya.. 

Nanti next entry kisah Yusouf jatuh kena jait kat kepala.. dugaan sungguh ibu...

Thursday, March 27, 2014

Minggu ke-28: Baby semakin aktif

Lama juga Ninie tak jumpa doc Khaled. Patutnya temujanji awal Mac, tapi doc Khaled bercuti sampai 20Mac. Ninie terpaksa jumpa doc 24 Mac. Alhamdulillah.. baby semakin besar dan aktif. Minggu ni cam tak caya dah 7bulan.. rasanya kalau ikut kiraan kalender.. baru 27 weeks. Tapi doc scan dah 28 weeks. Tapi g tu la Ninie... sebelum-sebelum ni pun g tu.. at the end.. bersalin mesti overdue jugak.. huhuhu
*gambar googleiberec folic utk ibu mengandung

Alhamdulillah doc scan baby, berat dah lebih dari sekilo. Doc confirm kan mmg Ninie dapat baby girl :-). Ninie tak kisah boy ke girl.. janji sihat sempurna. InsyaAllah. Barang-barang baby Ninie baru nak mula beli. Barang anak-anak yg dulu.. dah tak ada.. Ninie donate kat org. Heheh Alasan sbb nak beli baru semua... :-p

Ninie g KSH ngan opismate.. dia dah lama tak dapat anak. Anak pertama umur 10tahun dah. Alhamdulillah dia postif mengandung... Rezeki yg Allah bg kita tak jangka.. yg penting Usaha.. Doa .. Tawakal..

Friday, February 14, 2014

Happy Birthday Zulaikha dan Apak

apak yang lelebih tiup lilin
Bulan Februari adalah bulan birthday untuk cinta hati ibu. Zulaikha dan juga Apak. Apak lahir 1 Feb, Zulaikha lahir 12 Feb. Ibu ni bukanla jenis suka beli hadiah kat apak. Selalu birthday Apak ibu belanja makan je. Tahun ni ibu nak bg Apak hadiah, so awal-awal ibu dah beli, sebb ibu ni pelupa.. Selalu Ninie belia hari bekerja, sebb Apak tak ikut sekali, balik dari kerja, terus angkut semua barang dalam rumah. Tetiba Zulaikha ternampak plastik Parkson yang ibu beli, terus dia tanya apa... Ninie terpaksala cakap ngan dia.. 

Ibu: "Ni, hadiah harijadi Apak, Ikha pergi simpan dalam almari, harijadi apak lambat lagik." 
Ikha: "ibu, kek dah beli ke?"
Ibu: "kek belum beli... sbb lambat lagik harijadi apak.. g simpan dulu dalam almari..."

Ikha pun bergegas g simpan hadiah tu dalam almari.. Lepas tu dia terus je luar rumah.. main.. Lepas setengah jam.. Apak dia pun balik dari kerja. Tak nampak pun reaksi muka dia ingat pasal hadiah tu... Apak tegur je dia.. dia pun... "Apak, jom.. kita tgk hadiah apak... " Apak ni terpinga-pinga dia tarik tangan nak tunjuk hadiah dalam almari... hahahah... gelak sakan la apak.. ibu  nak surprise konon... apak dah tahu ibu belikan apak hadiah, cuma apak tak bukak.. apak ckp tak nak tahu apa kat dalam sampai hari birthday.. Zulaikha je beria nak bukak.. tapi apak ckp, belum beli kek.. jadi dia pun diam je la.. hehehe selamat ibu...
So malam 1 Feb, Apak beli kek 2keping.. lilin sebatang, sambut kat umah je. Sambut sekali birthday Zulaikha. Jadinya adala hadiah untuk dia sekali. Zulaikha yang beria nyanyi.. Happy sungguh dia dapat hadiah.. Apak ibu bagi hadiah perfume je :-)
Hadiah dari ibu dan apak
 
Kat taska buat birthday dia masa betul-betul tarikh hari lahir dia.. 12 Feb 2014. Ninie cuma hantar kek, dan bg KFC untuk kengkawan Zulaikha. Tahun ni ibu sempat pergi taska dia masa birthday dia. Dapat la snap gambar dia ngan kengkawan. Dah ibu dtg.. dia malu-malu pulak.. hehehe
nak makan pun malu-malu sbb ibu datang

kawan-kawan boy

kengkawan girl

Esoknya dapat hadiah dari cikgu-cikgu.. Teady bear. Dalam kereta lagik dah tak sabar nak bukak. Balik rumah, siap buat bantal peluk bila tido. Dia ckp.. "sbb ikha baik.. tak nakal.. cikgu bg la hadiah. kawan ikha nakal.. jadi tak dapat la hadiah.." tergelak besar ibu... terima kasih ye cikgu-cikgu pusat jagaan al-azid. Terima kasih jaga dan didik Zulaikha dengan baik dan penuh kasih sayang... 
dapat hadiah tudung dari paklong dan maklong
Buat anak ibu, Zulaikha, semoga jadi anak yang Solehah buat ibu dan apak.. Untuk apak.. Semoga kita sama-sama dapat didik anak kita ke jalan Allah.. Amin.. Dan kepada semua yang doakan dan buat ucapan untuk Zulaikha.. terima kasih tak terhingga. Semoga Allah memberkati kita semua...Amin..

Minggu ke-20: Dah mula rasa pergerakan baby

7 Feb 2014- Tarikh untuk jumpa doc O & G kat kat KSH. Kebetulan Yusouf pun nak kena ambik imunisasi dos akhir Pneumococal. Mula-mula jumpa doc khaled dulu la. Sbb doc ada operation kul3 petang. Alhamdulillah doc bagitahu baby sihat. Progres baby pun ikut jadual. Berat ibu pun naik normal je.. tp gumukkksss dah ibu ni.. Doc scan nak tgk jantina.. tapi doc ckp tak nampak jelas lagik.. sbb kedudukan baby.. malu-malu kot.. hahaha.. so bulan depan la cek plak.. cuma doc ckp kemungkinan 80% adalah girl.. kalau girl.. suka sgt la Zulaikha. Sebb dia ckp, dia nak baby girl mcm adik Hannan...Humaira.. sampai nama baby pun nak letak nama mcam nama Humaira.. hehehe.. 

Alhamdulillah juga, ibu dah mula rasa pergerakan baby, cuma musykil dia tak rasa kuat sgt tendang mcm zaman Zulaikha dan Yusouf.. Doc bgtahu.. sbb kedudukan uri.. menyebabkan Ninie tak rasa sangat... Tak apala.. yg penting semua baik-baik sahaja. Dan paling bersyukur... alahan dah hilang.. bau org masak pun dah tak kisah sgt. Cuma sekali sekala je kekdg Ninie kembung... tapi tak la selalu... :-)
Lepas jumpa doc Khaled, bawak Yusouf jumpa doc siti pulak. Kebetulan doc Siti hari tu lambat.. kul4 baru ada.. Jenuh menunggu... Zulaikha pun bawak sekali, senang nak  teman adik dia main. Budak-budak kalau lelama dia bosan, mulala merepek je kan.. Ibu pun tak daya nak dukung...

Alhamdulillah..Yusouf dah 1 tahun 9bulan, berat Yusouf makin naik. Sekrg ni dah 11.6kg. Padanla ibu tak daya dah nak dukung. Yusouf mmg kuat makan. Suka makan nasi lauk sayur bayam. Kalau makan sampai bertambah. Dia mmg suka sgt sayur.. Yusouf ni mmg aktif teramat. Sbb boy kot kan.. Tapi sgt melegakan bila ada Zulaikha, dia banyak main berdua..

Doc cucuk Yusouf, Pneumococal dos ke-2. Last dos la ni.. lepas ni umur 3thn pulak assesment dia. Syukur sangat sejak dah nak menghampiri 2tahun ni, dia dah makin kurang sakit.. mungkin imuniti dia dah meningkat... Lepas ni Yusouf.. main ngan baby plak ye. Dah tak boleh panggil Yusouf adik.. panggil abang Ngah! :-)

Thursday, January 16, 2014

Potty Train Zulaikha


*gambar googlebeli potty mcm ni yg murah je.. tapi dia tak nak pun.. dia buat main isi mainan dia je


Potty Train ni bahasa enggeris.. bahasa Melayunya... ajar anak ke tandas dan tak pakai pampers dah. Zulaikha, tahun ni dah umur 4tahun. Besar sangat dah. Sepatutnya masa umur 2tahun lebih, dah boleh ajar dia ke tandas. Tapi Ninie sebenarnya tak reti mcm mana nak ajar dia. 

Pernah Ninie tanya jiran sebelah rumah, dia ckp kena ambik cuti. Dalam seminggu tu nanti dia akan pandai. Anak-anak jiran Ninie mcm tu. Lepas dengar citer dia tu, mmg semangat la kejap. Bila cuti Sabtu, Ahad.. Ninie cuba tak bg dia pakai pampers. Tapi mmg tekanan mental sungguh.. mula-mula dia mmg mengamuk nak pakai pampers jugak. Dah tak pakai pampers, setiap sejam Ninie ajak dia g tandas buang air kecik.. dia marahnye ibu balik... "ikha tak nak kecing lah!!" aduhai... 

Ada sekali tu, dia mmg tak pakai pampers, kebetulan Ninie baru pas mandikan Yusouf sbb Yusouf pun buang air besar. Belum sempat nak pakai kan pampers Yusouf, Ninie perasan Ikha dah buang air besar dalam seluar, dia pun diam je.. Bila tanya baru dia ckp dia dah buang... tahu aje la.. najis mmg jatuh la masa angkat dia.. Ninie ni agak panik.. lupa dah kisah Yusouf ni.. kebetulan masa tu, Yusouf tak pandai lagik jalan.. dia merangkak.. dah ibu angkut ikha masuk tandas.. dia ikut kat belakang.. ngan najis Ikha yang jatuh atas lantai sekali dia seret................................. arrrrrhhhhhhhhhhhhh sgt tensi!!!!! nak nangis rasa...
*gambar googleNinie beli alas toilet mcm ni, mudah nak duduk, sbb jadi kecik sikit lubang tandas
jadinya Ikha tak takut nak duduk.
Lepas tu.. Ninie give up.. lantak la dia lambat pun g tandas sendiri.. teruk kan??? hahah ibu ilang sabo.
Agak lama jugak ibu ni give up. Ntah mcm mana, ada satu pg Sabtu tu, Ikha ckp.. "ibu, ikha tak nak pakai pampers..." Ninie gembira betul hari tu.. mmg sepanjang hari tu dia akan ke tandas kalau nak buang air kecik.. Tapi buang air besar, dia mintak nak pakai pampers. Masa fasa ni, mmg most of the time Ikha tak pakai pampers. G sekolah pun tak pakai, cuma bekal dlm bag sekolah dia.. sbb masa tido tengah hari cikgu akan pakaikan pampers jugak.

Rupanya kan susah eh nak potty train anak ni. Mental kena kuat. Kekdg dlm kereta, tgh memandu, dia ckp nak buang air.. masa dlm kereta tu jugak kena pakaikan pampers, mmg beli pampers jenis seluar, suruh dia pakai sendiri. Pernah sekali dia terkucil yg tak dapat tahan... terkucil dlm kereta.. sib baik dia berdiri masa tu, habis la basah lantai kereta, 2hari ibu kena tahan bau hancing dlm kereta... 

Tahun ni dia dah 4thn, nak tak nak.. Ninie kena paksa dia g tandas buang air besar, ntah mana dtg angin ibu ni, balik taska, dia nak buang air besar, dia mintak pampers, Ninie tak bagi. Ninie sorok semua pampers dia.. kalau tak sorok, dia cari sendiri. Sampai nangis dia. Dari jadi nak g tandas.. tak jadi plak nak g.. Ibu keluar pembaris.. ugut nak rotan dia.. dia tak berani mintak pampers dah.. Akhirnya... agaknya dah tak tahan sgt sakit perut.. dia g tandas jugak... dah... misi ibu berjaya!!!!!! gembira betul.. hahahahaha

Dah esok dan esok dah seterusnya.. mmg dia g tandas bila nak buang air besar.. tapi kan potty train dia tak la berjaya lagik 100%. Sebb malam-malam dia masih pakai pampers.. hopefully berjaya la sepenuhnya nanti ni.. ibu.. sila la bersabar ye..



linkwithin

Related Posts with Thumbnails