Pages

Wednesday, February 24, 2016

Happy Birthday Zulaikha Ke-6

12 Feb 2016 -Genap usia Zulaikha 6tahun. Besar dah anak ibu... Tua dah ibu ni kan.. hahaha.. Alhamdulillah tahun ni dapat tunai impian kakak... dia nak kek aiskrim. Kebetulan birthday dia sama bulan dengan apak. Jadi kita celebrate aje sekali. Jimat sikit bajet ibu ni kan.. 

Setiap kali lalu kat Baskin Robin, kakak ckp.. kalau birthday kakak.. kakak nak kek aiskrim. Sempena birthday dia, ibu beli ajela. Kalau hari biasa.. nak makan satu scoop aiskrim tu pun pikir sejuta kali.. hahah.. Harga aiskrim kek RM102++ tak silap. Tapi sebb ada kad debit Maybank... less 10%. Jimat sikit. Alhamdulillah.

G mega mall berempat ngan anak-anak aje. Dulu masa anak sorang rasa sekse nak bawak. Ni anak dah 3.. steady je bawak semua.. ahaha... konon! berpeluh ketiak nak kepung budak2 ni. Bagi arahan suh duk diam sekian hal!.. heheh
yang penting.. semua kena ada.. kat mana kejadian x kisah sgt la kan..
Celebrate kat rumah aje senang. Nak makan bebas.. nak sepah pun bebas.. mmg selesa di rumah. Makan KFC je pun anak-anak dah suka sgt.. 
kat sekolah
Kat sekolah ibu tempah kek dengan NN sweet treast. Tahun ni ibu malas nak buat kek.. tahun lepas pun terpaksa.. hahah. Zulaikha request nak hadiah "color burung". Kelako kan ayat dia. Color burung tu.. color steadler yang ada gambar burung.. sebb dia nak color.. lepas tu boleh guna brush dengan air.. nak mewarna katanya. 

Ibu dan apak doakan semoga kakak berjaya di dunia mahupun diakhirat. Semoga jadi anak yg solehah. Happy birthday anakda Zulaikha. Ibu dan apak sayang kakak selamanya.. 

Thursday, November 26, 2015

Bawa anak jalan-jalan Bird Park, Pameran Dinasour dan Ikea

17 Oktober 2015- Dah lama rasanya tak bawak anak-anak pergi bercuti. Anak-anak pun dah sebut nak g "rumah haiwan besar". Hehehe. Zulaikha bagi nama mcm tu kalau tempat tu banyak haiwan. Apak pun nanti nak g Outstation jauh dan lama. Jadi apak nak bawak anak-anak g jalan-jalan dulu. Pagi bertolak dari Kuantan tu lambat juga la. Sebb nak siapkan anak-anak ni mmg lambat. Sampai KL dah petang, jadi apak kata, elok kita g BirdPark dulu.

Last g BirdPark, masa tu umur Yusouf 8bulan. Walapun dah pernah pergi, tapi kali ni agak berbeza, sebb kami dah berlima. Hehehe.. cepatnya masa berlalu kan.. <<Klik sini>>

saffiya.. bird bird.. kagum le tu
Mula-mula sampai mmg waktu pertunjukan burung. Tercengang-cengang Yusouf bila tgk burung tu boleh bercakap. Semua bird kat situ mcm cerita kartun RIO. Lagi la anak-anak suka. Blu dan Nigel.. watak utama dalam RIO.
Zulaikha cuba tunjuk bakat bagi bird susu.

Dah penat kat Birdpark, baru la Ninie gerak ke rumah adik ipar kat Serdang. Dah penat sangat. Malam tak keluar ke mana pun. Mulanya nak g I-City, tak jadi, sebb penat sangat.
Hari Ahad, mmg dah plan nak g tgk dinasour. Dinasour ni, mmg Yusouf yang nak tgk sgt. Mujur tanya kawan-kawan kat FB. Diaorg bagi tahu ada kat discoveria kat Avenue K, Jalan Ampang. Tiket ninie beli kat Groupon. Harga tiket kanak-kanak lagi mahal dari dewasa, tapi sebab beli melalui groupon, dapat la diskaun. So tiket dewasa ngan kanak-kanak lebih kurang aje la. RM25-RM26 seorang. Kebetulan adik ipar satu famili nak ikut sama, lagik la meriahnya. 

Ok juga la masuk dalam ni. Ada aktiviti. Kalau kita dewasa ni mesti bosan sebb dinasour kan replikas je. Bukan binatang betul, tapi ada la bergerak-geraknya. Anak-anak.. excited sangat-sangat. Kami semua kena pakai baju jaket ala-ala jurasic park la. Anak-anak dia bagi torchlight, map dan gelang kat tgn. Kena siapkan kuiz. Pada map tu kita kena jejak apa jenis dinasour-dinasour ni. Gelang pada tgn tu kena touch kat screen monitor yg kita jumpa sepanjang perjalanan dlm tu untuk dapatkan clue. Hahah.. zex dengan adik ipar la yg bersungguh mencari  jawapan. Ninie layan anak-anak. 

Kisah mencuit hati... Yusouf. Mulanya dia tak ada pun torchlight atas kepala, sampai satu tempat, Anak sedara Ninie, si Syahmi bagi Ninie torchlight sebab dia nak buat wall climbing, Yusouf ckp dengan ninie.. nada perlahan je.. "abang nak lampu..." Ninie tak terfikir dia berminat sungguh-sungguh, jadi ninie bg dia pinjam aje la kononnya.. lepas syahmi dah turun dari wall climbing, Yusouf dah tak bagi balik la torchlight tu. Mujurla guider kat situ bagi yg lain utk Yusouf, punyala dia happy.. ke sana ke mari menyuluh. Actually dalam tu mmg gelap.. ala-ala dalam gua.. nak ambik gambar pun tak nampak sangat.

Ada lg aktviti lain dalam tu. lumba lari dengan dinaosur secara maya. Seronok betul anak-anak.. termasuk la Saffiya.. sama-sama lumba lari.. hehehe


Last track dh complete jawapan.. kat luar tu anak-anak boleh ambik gambar dengan dinasour, cari tulang dalam pasir dan ballpit gunung berapi. Lagi kelako... mati-mati kami ingat kalau dpt jawap semua soalan dapat hadiah .. kami bayangkan dpt hadiah model dinasour kecik ke kan.. rupanya.. dpt sijil sekeping je.. hahaha jadi la kan.. nama anak-anak terpahat.
Ambik dengan kamera hp mmg tak brp terang kan..

Ni gambar dalam studio sebelum masuk discoveria.

Habis kat discoveria kami jalan-jalan kat KLCC je. Tapi anak-anak dah penat sgt. Semua nak tidur. Stroller bawak satu je. So gilir-gilir la masing-masingnya tidur.
Hari isnin, hari last kami jalan-jalan KL. Kebetulan masa tu index IPU KL tinggi, jadi aktviti outdoor mmg tak boleh buat. Mulanya nak g Zoo Negara. Cancel.. tukar plan ke Ikea. Dah index IPU tinggi.. anak saudara ninie si Syahmi ni.. tak g sekolah.. pening plak mama dan papa dia nak letak mana.. so ninie hangkut la bawak jenjalan sama. 

Budak-budak bila ada geng dia.. g ikea pun rasa seronok sangat.

Syahmi dan Saffiya
 
Dah penat jalan-jalan kat Ikea, baru la hantar Syahmi balik semula ke Serdang. Lepas rehat kejap.. baru la balik ke Kuantan. Seronoknya anak-anak.. duk sebut sampai harini nak pergi lagik.. Tqvm apak sebb bawak kami semua jalan-jalan... 

Eizz Yusouf masuk wad lagi : acute bronchitis

neb kat klinik doc siti
26 September 2015 - Hari Sabtu, Yusouf ikut zex pergi kenduri. Rasanya dia byk sgt mkn aiskrim. Malam tu dia dah mula dah nampak tanda-tanda asthma dia menyerang. Mlm dia tak boleh langsung tidur lena. Ninie lagi la tak lena. Risau dengan keadaan Yusouf. Makin kuat bunyi asthma dia. Ninie bagi nebulizer kat rumah pun dah tak jalan. Esoknya Ninie gagahkan diri bawak Yusouf kecemasan KSH. Doc bagi dia nebulizer lagi. Masa kat kecemasan tu, lepas neb dia nampak mcm ok je. Mujurla g KSH ngan Along dan kakak ipar. Zex nya keje. Dia muntah kat KSH. Basah habis baju ibu. 

Ingatkan malam tu dah ok. Tapi bila bunyi dia makin kuat. Ninie bg dia neb, dah tak jalan juga. Akhirnya ninie ambik Essention Oil Thieves, letak kat area hidung dia, bagi dia bau. Baru dia boleh tidur. Lega la kejap.

Esoknya, terus bawa dia semula ke KSH. Jumpa doc Siti. Bila doc tgk je dada dia berombak-ombak macam tu, terus dia suruh admit. Mulanya janji ngan kakak ipar, nak g ambik dia dulu baru g KSH. Tapi takut lewat sampai KSH, doc plak tak ada, terus je ke KSH ngan anak-anak. Ntah apa difikirkan masa tu. Biar la susah ngan anak-anak ni. Janji boleh pergi KSH. Selalu time jadi mcm ni, Zex kerja yg tak boleh ditangguhkan.. ataupun outstation.. dugaannya la.. tapi redho..
kepenatan masing-masing
Sebelum transfer ke wad, doc siti suruh neb dulu. Mulanya dpt bilik 4 orang. Sebb wad single tak ada yang kosong. Alhamdulillah Allah mudahkan urusan ninie hari tu. Anak-anak baik.. dengar kata. Bila anak-anak dah tidur, Ninie terus g cafe cari makanan. Tawakkal je la. Allah mudahkan lagi urusan, dapat transfer ke bilik single hari yang sama juga.
ntah apa la berkenan sgt ngan selipar apak
Lepas apak balik kerja je, terus apak uruskan semua baju anak-anak dan ibu, utk bermalam di KSH. So malam tu semua tidur di KSH.

Doc kata, Yusouf kena neb setiap brp jam ntah.. ninie pun lupa.. huhuhu. citernye dah lama. Nampak dia beransur baik lepas dah byk kali ambik neb, dan makan ubat. So esoknya malamnya, doc tanya nak stay ke tak.. so of course la ibu mmg tak minat nak stay kat hospital, tak daya ngan anak-anak ni kan duk dalam bilik tertutup gini. So malam tu, dapat balik rumah.. lega yang amat. Actually doc kata, Yusouf ni asthma allergic. Ntah apa dia makan, jadi allergic mcm ni.. hai la anak.. selalu buat ibu sedih hati.. tak sanggup tgk dia derita sakit.. so heartbreaking.. 
kakak mmg suka makanan kat wad. dia la tukang ngabih
 
Walaupun dah discaj, Ninie kena continue neb Yusouf kat rumah selama seminggu.Syukur sekejap je masuk wad.. dua hari semalam je. Ninie pun ambik cuti straight aje la. Sebb nak kena neb Yusouf 4kali sehari. Nak pastikan dia betul-betul sihat baru ibu boleh g kerja dengan aman damai. Syukur.. sihat dah anak ibu. 

Friday, October 30, 2015

Terpaksa bawak anak-anak pergi kerja


dibelakang tabir
7 September 2015: Ofis Ninie ada Majlis Perasmian Kardiotorasik. Disempurnakan oleh KDYM TM Pahang. Bukan nak citer betapa hebatnya majlis ni, tapi betapa penatnya nak setelkan majlis ni. Ninie ambik part sikit aje. Tapi penat dia... tak terkata selama 2hari. Sabtu, Ninie bawak Zulaikha dan Yusouf g ofis, sebb apak kerja juga. Saffiya, Ninie hantar ke taska. Zulaikha dan Yusouf dah besar, mmg dia  tak nak la g taska hari cuti. Nak jadi cerita, budak-budak  ni, Ninie letak dlm bilik, bagi segala pen kertas suruh main.. 

Masa ada rehearsel kat auditorium, terkejut Ninie, bila nampak Zulaikha ngan Yusouf ada dlm Audi. Rupanya kawan Ninie yang hantar. Aduhai.. ntah mcm mana dia main.. Yusouf tersenguk kat palang kayu dlm auditorium.. berdarah dagu. Nangis... satu auditorium boleh dengar. Bila dah jadi gini.. kompem la kita rasa bersalah ngan anak-anak kan.. tp what to do.. terpaksa.

penat melompat
dagu berdarah
tidur atas lantai je.. menangis sampai tertidur.. siannya anak ibu

 Part paling kesian... ntah masa bila dia ambik makanan ni.. kawan-kawan ninie yg tolong bg makan.. aduhai... sedih la ibu.

Hari esoknya.. sehari lg ibu kena bertugas. Sib baik la cikgu Zulaikha suruh hantar diaorg berdua ni main ngan anak cikgu kat rumah dia. Kebetulan setaman. Terima kasih ye cikgu Nurul. Tak terucap betapa rasa tak terbalas budi tolong jaga mereka berdua ni. Lepas maghrib baru diaorg balik rumah.. tu pun cikgu hantar... Saffiya pulak hari Ahad tu, kena hantar ke Balok, sebb kat taska dia tak kenal cikgu yg keje hari Ahad... dia meraung... aduhai...

 Dia suka sgt duduk rumah tok kan... lega sikit kerja hari Ahad tu. Susahnya kan bila kerja tak ada org jaga anak-anak kita....

Tuesday, October 20, 2015

Naik bot di The Mines

22 Ogos 2015 : Sabtu apak mcm biasa, kerja. Selalunya ibu yang urus anak-anak. Kebetulan dengar Paklong dan Maklong nak g kenduri kat Shah Alam, terus nak ikut. Kesian kat anak-anak, tak g jalan mana-mana. Asalnya tak ada plan pun lepas kenduri nak g The Mines. Tapi, Zulaikha sibuk nak g "rumah haiwan", Paklong kata.. bawak la kejap g The Mines.
Maklong yang semakin berisi sebb ada isi.. hehehe
Naik bot ni mahal juga. Huhuhu. Tapi sebab anak-anak, ibu buat pejam mata. Ninie tak ingat brp RM. Tapi masa tu bayar dekat RM100 untuk ibu, Maklong, Zulaikha dan Yusouf. Saffiya under age, so free. Paklong tak nak naik.. Seronok juga la anak-anak, naik bot tgk tasik The Mines ni. Ikannya beso-beso lengan..
tercengang Saffiya tgk ibu bagi makan ikan
gini gaya muka bila anak-anak bergayutan.. hahaha

Binatang lain, ada la angsa.. itik. Budak-budak.. dapat tgk binatang apa pun suka. Janji dia happy. 40minit rasanya pusing tasik tu. Luas juga la. Permandangan dia cantik. Zaman bujang dulu.. rumah Ninie sewa mmg area The Mines.. tak ada selera pun nak naik.. hahahaha.. bila ada anak ni.. ibunya yg bising mulut tgk ikan dalam tasik!... ngeeee

Gigi kekal Zulaikha dah mula tumbuh


17 Ogos 2015: Zulaikha mmg suka sgt main lompat-lompat atas katil. Kekdg penat larang. Bukan sebb tak bagi bersepah, tapi takut dia cedera. Kekdg terlantun ke bawah, berlaga kepala la dengan Yusouf. Tapi biasala dia.. larang la 100 kali pun.. dia masih buat benda yg sama.. huhuhu
Ninie pergi Klinik Pergigian Hasana kat IM. Ni actually suami opismate Ninie punya Klinik.. 
Baru-baru ni dia main lagi lompat-lompat dengan cousin-cousin dia. Tetiba dgr dia nangis. Bila tanya.. dia ckp td terjatuh, gigi dia sakit. Mmg betul.. gigi dia bergoyang.. Bila tengok sekali lg, rupanya gigi kekal dia dah tumbuh dibelakang gigi susu yg bergoyang tu. Kemungkinan bukan sebb dia jatuh, mmg dah gigi dia bergoyang. So, esoknya bawak dia jumpa dentist. Ini kali pertama dia pergi dentist ngan ibu, selalunya cek kat tadika dia je.
tak nangis kakak.. well done!
Doc cakap gigi kakak mmg dah tumbuh sebatang. Kanak-kanak selalunya 6 tahun mula tumbuh gigi baru.. tapi plus minus la setahun.. ada lambat setahun.. masa 7thn baru tumbuh.. Zulaikha plak awal setahun.. baru 5thn dah tumbuh gigi baru. So, gigi yg goyang tu doc dah cabut. Senang benar doc cabut. Kakak tak dan nak nangis.. hehehe.  Doc kata gigi geraham dia satu je rosak. Doc ajak dia dtg semula nanti sebab ni first experient dia g dentist, takut dia serik. Alhamdulillah..

Lepas cabut gigi, dia ajak g pizza.. sebb nak makan mushroom soup.. Suka sgt mkn mushroom soup.. Pizza dia tak brp makan.. kalau makan pun.. dia ambik pepperoni aje.. rugi betul.. ibu la mengabih rotinye. Mana tak debab ibu kan..
happy dapat apa yg dihajati

Yusouf mana boleh tinggal.. ibu bawak sekali.. ngan maklong sekali ikut..

aktiviti dia sementara tunggu kakak..
*punya lama tak update blog.. hahaha.. sekarang ni dah 2batang gigi susu Zulaikha tertanggal. Dah tumbuh 2 batang gigi baru..

Wednesday, August 26, 2015

Saffiya: Setahun 2 bulan


lagak mcm dah besar sgt
Lama menyepi. Setiap hari mengadap PC or Hp, tapi rasa tak sempat nak menulis blog. Kekdg ada masa, tak ada idea pulak nak menulis blog. Rugi pulak rasa, sebb tak simpan memori anak-anak yang sedang membesar ni. Pertama kali menulis blog tahun 2010. Wow.. dah 5tahun blog ni. Macam-macam dah di lalui 5tahun ni. Perasaaan yang paling hebat sepanjang 5tahun ni adalah menjadi seorg ibu.. 

30 Jun 2015, genap umur Saffiya setahun. Tapi tak berkesempatan nak celebrate sebab birthday dia jatuh bulan ramadhan. Yela.. tahun lepas dia lahir pada 2 Ramadhan. Tapi bukan ibu tak ingat ye Saffiya. Ibu ingat sangat-sangat. Cuma masa tu tak sesuai. Tapi ibu bersyukur, anak ibu membesar dengan sihat dah kuat!. Alhamdulillah.. bahagia betul ibu dapat tgk anak ibu membesar.. belajar dari bulan ke bulan.. Saffiya antara yg paling aktif.. cheeky sgt.. sampai apak panggil dia "gangster". hehehe.

Apapun.. ibu sentiasa doakan yg terbaik utk anak-anak ibu. Semoga Allah terus bagi ibu peluang untuk didik anak-anak ibu ke arah Syurga-NYA. InsyaAllah..
pantai sepat

Tuesday, June 16, 2015

Happy birthday Eizz Yusouf 3 Tahun

Entry Lama. 8 Mei 2015, Genap umur Eizz Yusouf 3 tahun. Ni je yang mampu ibu dengan apak buat. Ibu cuma prepare cake. Tok sediakan nasi dagang. Tak buat majlis pun. Just ajak saudara mara keliling rumah je.

Memang kelakar gelagat Yusouf bila tahu kek yg ibu buat ni utk dia. Semua org dia tak bg usik. Dia ckp "kek ucop abam" .. hahah maksudnya kek tu.. abang ucop punya la.. Sampai cousin Ninie nak sikit bawak balik dia tak bg.  Terpaksala ibu potong malam2 sikit pergi hantar keliling rumah.. 

Semoga Allah lindungi sentiasa anak ibu. Jadikan anak ibu anak yg Soleh.. Semoga Allah bg kesihatan yang baik buat anak ibu ni. Charming Prince!.. Sayang anak ibu!

Thursday, May 28, 2015

Saffiya dah mula berjalan



Masuk je umur Saffiya 10 bulan, dia dah mula menapak 2 ke 3 langkah. Cepat betul progress dia. Agaknya sbb dia ada kakak ngan abang. Jadi semangat dia nak jadi  mcm abang dengan kakak kot.. Seminggu dia asyik berdiri lepas tangan.. seminggu dia asyik menapak 3 langkah. Minggu ni keje dia menapak 5langkah.. Kekdg dia mintak tangan ibu.. nak suruh pimpin dia jalan. 
nak join kakak ngan abg jugak
Dia semakin keletah.. suka merajuk.. kalau dia buat salah.. contoh la.. memunggah.. kita ckp je .. "haiiip"!.. terus menongeng.. tanda merajuk.. hehehe.. Semoga terus membesar sihat dan kuat cik pea ibu ye!

Friday, May 15, 2015

Saffiya dah 10Bulan

30 April 2015 genap la umur Saffiya 10 bulan. Alhamdulillah.. bawak g Klinik Kurnia.. timbang berat. Naik la sikit.. 7.8kg. Saffiya jenis tak naik banyak berat dia.. 

Sekarang ni dia dah mula menapak nak berjalan.. merangkak mmg dah expert. Cepat sungguh berbanding ngan Zulaikha dan Yusouf. Gigi dia paling ninie ngeri.. dah 5 batang!.. 

Sampai sekarang masih Breastfeeding. Cuma dah campur ngan susu formula. Semoga anak ibu.. Allah terus bg kesihatan yang baik..! Amin.. 

Hari Sukaneka Tadika Zulaikha

Lama Ninie tak update. Malas... mcm biasala.. alasan paling solid!
Tepek gambar aje la. Biar gambar berbicara.. hehehe
 Saffiya, Ninie tak bawak. Sebab takut kesian dia panas. Sampai je kat Taman Gelora, rupanya hujan renyai-renyai. Mujur la tak bawak Saffiya.. Mana nak cari tempat perlindungan kan.. Sampai je, Zulaikha kena beratur ikut group. Rupanya dia rumah merah, tanya dia.. tak jawap-jawap. Ntah apa dia tahu pun tak tahu la.. Malu sangat mula-mula sampai tu.. Ibu pun kena join dia beratur sekali. Apak jaga Yusouf..
 Malu nak pakai topeng Ultraman..
Masa ni dah ok sikit. Ibu tengok dari jauh pun tak apa dah

 Rumah Hijau
 Ada 8 acara tak silap. Semua kena masuk. Tapi bagus tadika ni. Sebb dia dah tahu mcm mana nak handle kanak-kanak riang ni. Jadi mmg senang la. Budak-budak ni main je ikut arahan cikgu-cikgu, yg beria-ria sgtnye.. ibu dia.. hahaha.. jerit bagai nak rak bg semangat ke anak-anak. Nak suh nya menang.. hehehe
 Yusouf mmg suka sgt... boleh berlari ke serata alam..
 malu-malu
 Ngan cikgu sekali main.. hahaha
Dapat topi sapa ntah ... cikgu bg je pakai takut hujan.. 
Lepas sukaneka .. Apak ajak g kenduri anak kawan dia kawen.. kat Indera Mahkota. Padahal masa kat sukaneka dah makan.. melantak lg sekali kat kenduri.. mana tak tembun kan...

linkwithin

Related Posts with Thumbnails