Pages

Monday, April 28, 2014

Eizz Yusouf : Kena kudis di kulit kepala

* gambar google
Sebelum Yusouf jatuh hari tu, Yusouf mmg ada satu masalah lain.. Kat kulit belakang kepala dia ada kudis. Mula-mula sekali Ninie perasan bila cium kepala dia, bau hanyir, macam bau hingus.. Kebetulan masa tu dia mmg tak sihat sbb selsema. Tapi tak la membebek pun rambut dia. Rambut plak kerinting.. panjang.. mmg tak nampak langsung la keadaan kulit kepala dia. Pastu bila dah hari-hari bau g tu, Ninie pun mula membelek bawah rambut dia. Ada nanah yang dah keras-keras lekat pada rambut dia. Bila cek lagik, mmg banyak, dia mcm biji-biji air, bila pecah, ada nanah yang baunya busuk sangat. 

Yusouf tak pulak menggaru kepala, tu yg lagik tak perasan. Mulanya tanya jugak sedara mara kot ada rawatan tradisional. Ada yang bg tau, kalau zaman dulu-dulu dia panggil taik sawan.. g tu la kot nama dia. Dulu-dulu org bakar kulit telur penyu buat ubat. Tapi zaman sekarang g jumpa doc je ambik ubat.

Ninie mmg nak bawak Yusouf jumpa Dr. kanak-kanak kat KSH. Kebetulan pulak, Dr.Siti bercuti panjang. Jadinya terpaksa tunggu Dr. dah ada nanti baru nak perginya. Nak jadi cerita, Yusouf jatuh, jadi kisah gatal kulit kepala tu dilupakan dulu la. 

Kebetulan masa bawak Yusouf jumpa Dato' Dr. Ngun untuk bukak jahitan kat dahi dia tu, Dr. Siti dah ada, terus bawak jumpa. Terkejut juga Dr. Siti tgk Yusouf berjahit kat kepala. Biasala kan dia ckp.. boy... hehehe. 

Bila terang kat Dr. Siti masalah kulit kepala Yusouf, terus dia tahu Yusouf kena apa. Dia ckp Yusouf ni, kulit sensetif, dia alahan. Jadinya kepala dia dah kena jangkitan kuman. Dr. Siti bagi Syampu Sebitar ni, lepas syampu, biar 5minit, lepas tu baru bilas. Guna 2kali setiap hari, lepas dah lap rambut dia, sapu krim pulak. Ubat makan pulak, antibiotik untuk 4hari, ngan ubat alahan sekali.Dr. Siti suruh pantang, jangan makan telur dan ayam.
sebelum potong rambut. Masa ni belum luka lagik dahi
Dr. pesan suh potong rambut Yusouf, bagi pendek sikit. Bagi kulit kepala dia bernafas sikit.. Huhuhu rambut dia mmg panjang.. sbb suka tgk kerinting dia yang bergulung-gulung tu...
dah potong sikit.. nak kasi botak .. sayang plak.. trim aje bg pendek
Alhamdulillah, seminggu je dah baik betul kulit kepala dia. Dia pun lepas dah sihat ni, kemain lagik aktifnye.. baby boy kan..

Friday, April 25, 2014

Eizz Yusouf: Dah buka jahitan di dahi

motor pinjam
19 April 2014 -  Yusouf kena jumpa balik Dato Dr. Ngun untuk bukak balik jahitan. Mula-mula jumpa Dr. dia tak kisah pun. Kemain lagik memanjat dalam bilik Dr. Dr. ckp dia suka budak aktif. Yela tu kan.. dia tak tahu kang meraung tahap mcm mana.. Hahahaha. Bila Dr. suruh baring, terus dia meraung bagai nak rak. Nurse pegang kepala, ibu pegang tangan, maklong pegang kaki. Kakak Ikha... tgk je tak ada perasaaan pun. Bukan dia pun yang kena kan. 

Ni first time Ninie tgk mcm mana org buka jahitan luka. Senang je rupanya. kejap je Dr. bukak. Tak sampai 2minit. Lepas tu Dr. tampal dressing baru. Dr. pesan lepas 3hari baru boleh bukak dressing tu. Nanti tak cantik luka tu kalau bukak dressing awal. Harap-harap dapatla bertahan sampai 3hari.

Dr. bagitahu nanti mmg akan ada parut. So Dr. bagi contoh ubat sapu untuk ilangkan parut. Nanti beli sendiri je. Pakai lepas luka dah betul-betul baik.
*gambar google.
ubat untuk parut
Ninie pernah dah beli dermatix ni. Masa tu Zulaikha kena cakar ngan kucing. Habis pipi dia.. mahal jugak la tiub kecik ni RM50 tak silap.
Lepas betul² 3 hari, mmg dressing dia tertanggal. Dia dan kengkawan yang kerjakan. Hari pertama tanpa dressing, cikgu ckp luka tu berdarah balik, sbb dia tersembam atas lantai. Itula kan hero ibu.. dah rupa jebat.. hahaha. Tak apa la.. janji dah makin baik, tak ada jangkitan kuman.. Lepas ni kena sapu ubat ilang parut bg hensem sikit hero ibu.

Thursday, April 17, 2014

Eizz Yusouf jatuh, berjahit kat dahi

kena puasa sebelum bius penuh
14 April 2014, hari Isnin, Ninie EL. Sbbnya Zulaikha asyik cirit birit je start Ahad. Isnin tu masih lagik cirit. Tak tahu la sebab apa. Sbb dia sorg je cirit. Dia pun ckp, perut dia sakit lagik. Terpaksala Ninie ambik cuti. Nak monitor dia kot cirit teruk lagik. Alhamdulillah berkurangan..

Tengah hari lepas Zulaikha makan nasi, Yusouf ckp ngan bahasa pelat dia, nak main...Dia suka main buai, dlm playroom dia. Ninie jenguk, mmg dia tengah main buai. So, Ninie pun g dapur.. baru nak basuh pinggan dengar dia nangis. Tapi Ninie tak la panik, sbb dia mmg akan nangis kuat tak kirala sakit ke tak. Tapi naluri ibu kan.. tetiba perasaan nak bergegas berlari tgk dia. Masa tu, tgk dia tersembam ke lantai tepi dinding, kalau ikutkan playroom dia mmg mmg dah pasang playmat. Jadi kalau jatuh tak la sakit sgt. Bila angkat, terus Ninie panik, sbb darah memancut kat kepala dia.. Apa lagik, Ninie jerit la panggil Zulaikha.. Bagusnya kakak, dia terus cari tisu untuk lap luka Yusouf. Masa tu tak nampak luka Yusouf besar mana, bila dah lap, baru nampak.. tak la besar, tapi dalam sangat..
Yusouf tak yah cakap la.. menangis mcm histeria, agaknya sakit sangat.. tetiba dia diam.. tertido. Ninie lagikla panik, ingat dia pengsan.. bila usik-usik dia.. dia marah.. Kompem la dia tak pengsan. Sambil riba dia, Ninie call Zex, Zex plak tak boleh balik sbb dia tengah mengajar subjek khas, tak boleh nak ganti ngn org lain.. terus Ninie call makcik Ninie. Sib baik Ummie boleh datang. Ninie mmg tak boleh nak drive, takut Yusouf meragam. Sambil tunggu makcik Ninie datang, Yusouf mmg tido. Tapi darah dah stop, sekali sekala darah keluar.. Ninie pun siap-siap barang nak g hospital.. Masa dlm kereta, kekdg keluar darah.. isi pun keluar.. ngeri rasa..

Ummi sampai je terus masuk kereta, g KSH. Ummi datang ngan Mak Miah dan Asilah. Ada la org boleh jagakan Zulaikha.. Lega betul rasa.

Sebelum tu dah telefon agent insuran, tanya bleh claim ke tak.. dia ckp boleh je terus decide g KSH. Sampai KSH terus g kecemasan. Doc pakar bedah, Dr. Ruzaimi. Dia ckp, oooo ni tak boleh jait terus ni, kena bius penuh. Sbb nanti dia meronta-ronta. Doc tanya bila last Yusouf makan.. Lastnya makan dalam kul11.30 pagi, masih baru lg dia minum susu. So, doc ckp, paling awal kul3.30ptg baru boleh bius, kena puasakan Yusouf dulu. Doc cuci luka dah tampal sementara. Ninie balik Balok je la dulu...

Dah kul3ptg, Ninie g semula KSH ngan Ummie, kebetulan jalan jem, KSH sampai call sbb tak sampai lg hospital.. Sampai je hospital, Dr. Ruzaimi plak dah masuk OT. Sbb ada kes emergency. Kena ganti ngan Dato Dr. Ngui. Ninie setuju je.. tp dalam hati dah terdetik.. mesti mahal.. sbb Dato' kan.. Tapi demi anak, takkan Ninie nak tunggu Dr. Ruzaimi habis OT.. kesian Yusouf lapar.

Dalam kul4ptg, Dr datang dan bius Yusouf. Nak cari urat sahaja 3kali cuba. Sbb urat dia payah nak jumpa. Meronta-ronta Yusouf nangis.. 4orang pegang dia. Ninie ni Allah je tahu.. betapa sakitnya perut sbb dukung Yusouf, dia tendang-tendang perut.. Tapi tawakal kepada Allah.. Dapat je masuk ubat bius, terus dia tido. Dr. suruh Ninie tunggu, tak bagi tgk dia jahit luka tu. Mmg cepat gila Dr. jahit, tak sampai 5minit dah siap. Tapi dia dah tutup jait dengan kapas.. jadinya tak tau brp byk Dr. jahit.

Dr. terangkan prosedur lepas bius, tak boleh dukung Yusouf lepas dia sedar, lepas sejam baru boleh bagi dia minum air masak sikit je.. panjang la prosedur dia, yg penting Dr. ckp, jangan sampai dia muntah, takut masuk dalam paru-paru. Alhamdulillah sampai rumah, Yusouf tak muntah, lepas 4jam baru boleh makan nasi. Kesian dia.. berjam-jam puasa. Masa kat umah pun dia tak boleh berdiri dengan betul, sbb kesan ubat bius..

Macam mana dia boleh jatuh??? Yusouf ni mmg budak baik... hehehe. Duduk tak pernah diam seminit. Satu feberet dia suka main suis lampu. Dia panjat jongkang-jongkit untuk main suis lampu.. dan berjongkit tu dia tergelincir.. jatuh.. kena skirting mozek tepi dinding. Mmg tak tinggi pun jatuh, tapi mozek tu tajam.. tu la kan, malang tak berbau... walaupun dalam rumah sendiri..
dapat hadiah lori dari tok ummi.. nak pujuk tak bagi nangis.. tqvm tok ummi
Lepas dah jait pun dia boleh lagik memanjat.. sampai Ninie rasa fobia bila tgk dia memanjat.. seram.. takut dia terjatuh lagik.. Yusouf.. Yusouf..

ooo ye.. part bil hospital.. RM800++ ko.. jait sikit je. Sib baik claim hospital, boleh demam kalau bayo sendiri :-) Sabtu ni kena dtg jumpa Dr. semula sebab nak bukak jahitan dia. Harap-harap tak sesakit mcm kena masuk ubat bius tu..  hai la anok...

Wednesday, April 16, 2014

Minggu ke-30: Semakin berat

Sekarang ni berat Ninie dah 78.4kg. Berat sungguh.. Bila jalan terasa sakit semua kaki. Banyaknya minggu nak kena lalui lagik. Anak ke-3 ni mmg terasa sangat sekse. Duduk lama-lama pun rasa sakit sangat. Rasanya sbb banyak perkara kena urus, bertambah letih mengandung kali ni. Dengan anak-anak yang tengah aktif lagik.. Itula dugaan seorg ibu kan..

Kali ni Ninie rasa penurunan selera makan. Kalau dulu, kejenye makan aje. Sekarang ni makan kekdg banyak skip. Tapi yang tak bestnya, bila skip je perut angin dan gastrik. Bukan sengaja skip, tapi mmg selera tu tak ada. Kalau jenis menu makanan.. kekdg tu tak tahu nak makan apa.. tapi tetap mkn, untuk kesihatan baby... Ninie akan start cuti awal Jun.. tak sabo dah rasanya.. 

Nanti next entry kisah Yusouf jatuh kena jait kat kepala.. dugaan sungguh ibu...

Thursday, March 27, 2014

Minggu ke-28: Baby semakin aktif

Lama juga Ninie tak jumpa doc Khaled. Patutnya temujanji awal Mac, tapi doc Khaled bercuti sampai 20Mac. Ninie terpaksa jumpa doc 24 Mac. Alhamdulillah.. baby semakin besar dan aktif. Minggu ni cam tak caya dah 7bulan.. rasanya kalau ikut kiraan kalender.. baru 27 weeks. Tapi doc scan dah 28 weeks. Tapi g tu la Ninie... sebelum-sebelum ni pun g tu.. at the end.. bersalin mesti overdue jugak.. huhuhu
*gambar google
iberec folic utk ibu mengandung

Alhamdulillah doc scan baby, berat dah lebih dari sekilo. Doc confirm kan mmg Ninie dapat baby girl :-). Ninie tak kisah boy ke girl.. janji sihat sempurna. InsyaAllah. Barang-barang baby Ninie baru nak mula beli. Barang anak-anak yg dulu.. dah tak ada.. Ninie donate kat org. Heheh Alasan sbb nak beli baru semua... :-p

Ninie g KSH ngan opismate.. dia dah lama tak dapat anak. Anak pertama umur 10tahun dah. Alhamdulillah dia postif mengandung... Rezeki yg Allah bg kita tak jangka.. yg penting Usaha.. Doa .. Tawakal..

Friday, February 14, 2014

Happy Birthday Zulaikha dan Apak

apak yang lelebih tiup lilin
Bulan Februari adalah bulan birthday untuk cinta hati ibu. Zulaikha dan juga Apak. Apak lahir 1 Feb, Zulaikha lahir 12 Feb. Ibu ni bukanla jenis suka beli hadiah kat apak. Selalu birthday Apak ibu belanja makan je. Tahun ni ibu nak bg Apak hadiah, so awal-awal ibu dah beli, sebb ibu ni pelupa.. Selalu Ninie belia hari bekerja, sebb Apak tak ikut sekali, balik dari kerja, terus angkut semua barang dalam rumah. Tetiba Zulaikha ternampak plastik Parkson yang ibu beli, terus dia tanya apa... Ninie terpaksala cakap ngan dia.. 

Ibu: "Ni, hadiah harijadi Apak, Ikha pergi simpan dalam almari, harijadi apak lambat lagik." 
Ikha: "ibu, kek dah beli ke?"
Ibu: "kek belum beli... sbb lambat lagik harijadi apak.. g simpan dulu dalam almari..."

Ikha pun bergegas g simpan hadiah tu dalam almari.. Lepas tu dia terus je luar rumah.. main.. Lepas setengah jam.. Apak dia pun balik dari kerja. Tak nampak pun reaksi muka dia ingat pasal hadiah tu... Apak tegur je dia.. dia pun... "Apak, jom.. kita tgk hadiah apak... " Apak ni terpinga-pinga dia tarik tangan nak tunjuk hadiah dalam almari... hahahah... gelak sakan la apak.. ibu  nak surprise konon... apak dah tahu ibu belikan apak hadiah, cuma apak tak bukak.. apak ckp tak nak tahu apa kat dalam sampai hari birthday.. Zulaikha je beria nak bukak.. tapi apak ckp, belum beli kek.. jadi dia pun diam je la.. hehehe selamat ibu...
Hadiah untuk Zulaikha, ibu bagi baju.. Apak bagi barbie
So malam 1 Feb, Apak beli kek 2keping.. lilin sebatang, sambut kat umah je. Sambut sekali birthday Zulaikha. Jadinya adala hadiah untuk dia sekali. Zulaikha yang beria nyanyi.. Happy sungguh dia dapat hadiah.. Apak ibu bagi hadiah perfume je :-)
Kat taska buat birthday dia masa betul-betul tarikh hari lahir dia.. 12 Feb 2014. Ninie cuma hantar kek, dan bg KFC untuk kengkawan Zulaikha. Tahun ni ibu sempat pergi taska dia masa birthday dia. Dapat la snap gambar dia ngan kengkawan. Dah ibu dtg.. dia malu-malu pulak.. hehehe
nak makan pun malu-malu sbb ibu datang

kawan-kawan boy

kengkawan girl

Esoknya dapat hadiah dari cikgu-cikgu.. Teady bear. Dalam kereta lagik dah tak sabar nak bukak. Balik rumah, siap buat bantal peluk bila tido. Dia ckp.. "sbb ikha baik.. tak nakal.. cikgu bg la hadiah. kawan ikha nakal.. jadi tak dapat la hadiah.." tergelak besar ibu... terima kasih ye cikgu-cikgu pusat jagaan al-azid. Terima kasih jaga dan didik Zulaikha dengan baik dan penuh kasih sayang... 
dapat hadiah tudung dari paklong dan maklong
Buat anak ibu, Zulaikha, semoga jadi anak yang Solehah buat ibu dan apak.. Untuk apak.. Semoga kita sama-sama dapat didik anak kita ke jalan Allah.. Amin.. Dan kepada semua yang doakan dan buat ucapan untuk Zulaikha.. terima kasih tak terhingga. Semoga Allah memberkati kita semua...Amin..

Minggu ke-20: Dah mula rasa pergerakan baby

7 Feb 2014- Tarikh untuk jumpa doc O & G kat kat KSH. Kebetulan Yusouf pun nak kena ambik imunisasi dos akhir Pneumococal. Mula-mula jumpa doc khaled dulu la. Sbb doc ada operation kul3 petang. Alhamdulillah doc bagitahu baby sihat. Progres baby pun ikut jadual. Berat ibu pun naik normal je.. tp gumukkksss dah ibu ni.. Doc scan nak tgk jantina.. tapi doc ckp tak nampak jelas lagik.. sbb kedudukan baby.. malu-malu kot.. hahaha.. so bulan depan la cek plak.. cuma doc ckp kemungkinan 80% adalah girl.. kalau girl.. suka sgt la Zulaikha. Sebb dia ckp, dia nak baby girl mcm adik Hannan...Humaira.. sampai nama baby pun nak letak nama mcam nama Humaira.. hehehe.. 

Alhamdulillah juga, ibu dah mula rasa pergerakan baby, cuma musykil dia tak rasa kuat sgt tendang mcm zaman Zulaikha dan Yusouf.. Doc bgtahu.. sbb kedudukan uri.. menyebabkan Ninie tak rasa sangat... Tak apala.. yg penting semua baik-baik sahaja. Dan paling bersyukur... alahan dah hilang.. bau org masak pun dah tak kisah sgt. Cuma sekali sekala je kekdg Ninie kembung... tapi tak la selalu... :-)
Lepas jumpa doc Khaled, bawak Yusouf jumpa doc siti pulak. Kebetulan doc Siti hari tu lambat.. kul4 baru ada.. Jenuh menunggu... Zulaikha pun bawak sekali, senang nak  teman adik dia main. Budak-budak kalau lelama dia bosan, mulala merepek je kan.. Ibu pun tak daya nak dukung...

Alhamdulillah..Yusouf dah 1 tahun 9bulan, berat Yusouf makin naik. Sekrg ni dah 11.6kg. Padanla ibu tak daya dah nak dukung. Yusouf mmg kuat makan. Suka makan nasi lauk sayur bayam. Kalau makan sampai bertambah. Dia mmg suka sgt sayur.. Yusouf ni mmg aktif teramat. Sbb boy kot kan.. Tapi sgt melegakan bila ada Zulaikha, dia banyak main berdua..

Doc cucuk Yusouf, Pneumococal dos ke-2. Last dos la ni.. lepas ni umur 3thn pulak assesment dia. Syukur sangat sejak dah nak menghampiri 2tahun ni, dia dah makin kurang sakit.. mungkin imuniti dia dah meningkat... Lepas ni Yusouf.. main ngan baby plak ye. Dah tak boleh panggil Yusouf adik.. panggil abang Ngah! :-)

Thursday, January 16, 2014

Potty Train Zulaikha

*gambar google
beli potty mcm ni yg murah je.. tapi dia tak nak pun.. dia buat main isi mainan dia je
Potty Train ni bahasa enggeris.. bahasa Melayunya... ajar anak ke tandas dan tak pakai pampers dah. Zulaikha, tahun ni dah umur 4tahun. Besar sangat dah. Sepatutnya masa umur 2tahun lebih, dah boleh ajar dia ke tandas. Tapi Ninie sebenarnya tak reti mcm mana nak ajar dia. 

Pernah Ninie tanya jiran sebelah rumah, dia ckp kena ambik cuti. Dalam seminggu tu nanti dia akan pandai. Anak-anak jiran Ninie mcm tu. Lepas dengar citer dia tu, mmg semangat la kejap. Bila cuti Sabtu, Ahad.. Ninie cuba tak bg dia pakai pampers. Tapi mmg tekanan mental sungguh.. mula-mula dia mmg mengamuk nak pakai pampers jugak. Dah tak pakai pampers, setiap sejam Ninie ajak dia g tandas buang air kecik.. dia marahnye ibu balik... "ikha tak nak kecing lah!!" aduhai... 

Ada sekali tu, dia mmg tak pakai pampers, kebetulan Ninie baru pas mandikan Yusouf sbb Yusouf pun buang air besar. Belum sempat nak pakai kan pampers Yusouf, Ninie perasan Ikha dah buang air besar dalam seluar, dia pun diam je.. Bila tanya baru dia ckp dia dah buang... tahu aje la.. najis mmg jatuh la masa angkat dia.. Ninie ni agak panik.. lupa dah kisah Yusouf ni.. kebetulan masa tu, Yusouf tak pandai lagik jalan.. dia merangkak.. dah ibu angkut ikha masuk tandas.. dia ikut kat belakang.. ngan najis Ikha yang jatuh atas lantai sekali dia seret................................. arrrrrhhhhhhhhhhhhh sgt tensi!!!!! nak nangis rasa...

Lepas tu.. Ninie give up.. lantak la dia lambat pun g tandas sendiri.. teruk kan??? hahah ibu ilang sabo.
*gambar google
Ninie beli alas toilet mcm ni, mudah nak duduk, sbb jadi kecik sikit lubang tandas
jadinya Ikha tak takut nak duduk.
Agak lama jugak ibu ni give up. Ntah mcm mana, ada satu pg Sabtu tu, Ikha ckp.. "ibu, ikha tak nak pakai pampers..." Ninie gembira betul hari tu.. mmg sepanjang hari tu dia akan ke tandas kalau nak buang air kecik.. Tapi buang air besar, dia mintak nak pakai pampers. Masa fasa ni, mmg most of the time Ikha tak pakai pampers. G sekolah pun tak pakai, cuma bekal dlm bag sekolah dia.. sbb masa tido tengah hari cikgu akan pakaikan pampers jugak.

Rupanya kan susah eh nak potty train anak ni. Mental kena kuat. Kekdg dlm kereta, tgh memandu, dia ckp nak buang air.. masa dlm kereta tu jugak kena pakaikan pampers, mmg beli pampers jenis seluar, suruh dia pakai sendiri. Pernah sekali dia terkucil yg tak dapat tahan... terkucil dlm kereta.. sib baik dia berdiri masa tu, habis la basah lantai kereta, 2hari ibu kena tahan bau hancing dlm kereta... 

Tahun ni dia dah 4thn, nak tak nak.. Ninie kena paksa dia g tandas buang air besar, ntah mana dtg angin ibu ni, balik taska, dia nak buang air besar, dia mintak pampers, Ninie tak bagi. Ninie sorok semua pampers dia.. kalau tak sorok, dia cari sendiri. Sampai nangis dia. Dari jadi nak g tandas.. tak jadi plak nak g.. Ibu keluar pembaris.. ugut nak rotan dia.. dia tak berani mintak pampers dah.. Akhirnya... agaknya dah tak tahan sgt sakit perut.. dia g tandas jugak... dah... misi ibu berjaya!!!!!! gembira betul.. hahahahaha

Dah esok dan esok dah seterusnya.. mmg dia g tandas bila nak buang air besar.. tapi kan potty train dia tak la berjaya lagik 100%. Sebb malam-malam dia masih pakai pampers.. hopefully berjaya la sepenuhnya nanti ni.. ibu.. sila la bersabar ye..



Wednesday, January 15, 2014

Minggu Ke-18 : Alahan semakin hilang

10 Jan 2014: Alhamdulillah dah masuk ke minggu 18. Lepas jatuh bilik air hari tu, Ninie mmg tak jumpa lagik doc. Sbb firasat mengatakan, insyaAllah tak ada apa-apa.. cuma bimbang tu tetap ada. Minggu  ni mmg sangat-sangat nak jumpa doc, sbb nak tahu progress baby. Alhamdulillah.. doc ckp, baby sihat. Macam biasa soalan cepu emas.. "doc anak saya besar mana dah?" doc pun ckp.."anak awk ok je. berat dia ikut progress normal.. tepat ngan scan .. ikut minggu.." terus lega dan gembira yg amat.. "oooo tak besar la anak saya??" .. doc pun.." ehh belum tahu.. selalunya baby start membesar masa umur 8bulan...." dlm hati.. cesss baru je nak melahap banyak.. hahaha. 

Doc ckp.. baby Yusouf dulu besar kemungkinan faktor pemakanan Ninie, so kali ni Ninie kena hati-hati bab makanan.. jangan sampai jadi mcm Yusouf... ni la dugaan paling beso rasanya.. menahan nafsu makan... kah kah kah..

Alahan Ninie, Alhamdulillah juga.. semakin hilang. Cuma bau org memasak Ninie masih tak tahan.. kalau bau je.. terus nak muntah. Setakat ni Zex yg memasak lagik.. heheh boleh tak bohong sunat??? sbb nak suh Zex memasak sepanjang mengandung??? hahaha jahat tul isteri ni kan.. kang dpt anak malas masak padan muka!


Monday, December 16, 2013

Saya jatuh kat bilik air

13 Dis 2014: Hari sabtu. Hari cuti. Tapi Zex kerja. Jadinya tinggal Ninie ngan anak-anak je kat rumah. Perancangannya lepas siap-siap kemas rumah, nak balik Balok. 

Ninie siapkan anak-anak dulu. Bagi diaorg mandi. Yusouf ngan Zulaikha mmg suka sgt kalau bab mandi. Mmg lama la kalau bg mandi. Ibu kena menunggu.. jenuh nak pujuk suruh stop mandi. Diaorg kecik lagik, jadinya Ninie mmg tak pernah biarkan diaorg mandi sendiri. Mmg duduk sekali dalam bilik air. Ibu ni mmg badan dan besar, mmg tak daya la duduk lelama. Masa bangun nak g ambik tuala, ntah mcm mana, terpijak selipar, tergelincir, jatuh terduduk. Kaki kat bahagian tulang kering tu terkena mangkuk tandas. Punyala sakit. Menitik air mata tahan sakit. Zulaikha sampai menjerit sbb terkejut ibu jatuh. Lepas jatuh terus setelkan anak-anak mandi. Duduk kejap.. tak rasa apa-apa. Rasanya InsyaAllah ok kot.

Kebetulan mak telefon, dia ckp jgn balik Balok awal, sbb mak nak keluar g cari barang jap. Ninie pun berehat la kejap.. Pastu mata ni sgt tak sedap tgk lantai yg comot. Ada anak kecik ni, mmg lantai tu penuh ngan makanan tumpah. Terus ambik mop lap  lantai plak.. Kebetulan plak Yusouf tido, peluang la nak mengemop. 

Sedap ngemop lantai tak pakai selipar, masa pijak lantai, rasa dah licin ni... Terus berjalan nak g bilik air nak ambik selipar... dan.... sekali lg.. Ninie jatuh.. aduhai.. terlipat ibu jari kaki. Sakitnya.. tuhan je tahu. Zulaikha yg duk atas sofa sekali lg terkejut. Kesian sgt kat ibu la tu.. 

Apa lg, makin bertambah risau la. Terus duduk berehat... risau kat baby dalam perut ni... malam tu kekdg rasa sakit pinggang.. tp ilang.. Tetiba harini.. rasa sakit pinggang semula.. ish risau pulak. Nak jumpa doc Khaled, tapi dia cuti Isnin Selasa.. Ya Allah.. lindungila baby dalam kandungan ni... Amin.. 

Tuesday, December 10, 2013

Minggu ke-14: Kenapa saya letih ngandung anak ke-3 ni?

nampak tak baby?
 Appointment dengan doc khaled patutnya Jumaat lepas, tapi Ninie baru dapat pergi harini. Minggu lepas minggu banjir di Kuantan. Mmg sgt dasyat.. Semoga Allah kurniakan kesabaran dan rezeki yang melimpah ruah kepada semua mangsa banjir. Alhamdulillah.. rumah Ninie tak terlibat dengan banjir.

Harini g jumpa doc khaled sorg diri, sbb Zex g putrajaya. Berdebor sebenarnya nak jumpa doc. Terutamanya pasal saiz baby. Ninie pernah dah ada kes baby besar, jadinya ada seram juga la nak mendengar kata-kata doc. Tapi ku gagahi jua.. huhuhu

Timbang berat, 71.7kg. Naik 700gram. Rasanya mcm kurus lagik Ninie ni.. naik jugak rupanya. Hahaha perasan sungguh!. Bukan apa, anak ke-3 ni, Ninie lambat tukar uniform. Masih pakai baju kurung g keje. Sebelum ni rasanya mcm tukar uniform awal.. hahaha.. (buat ukuran berdasarkan saiz baju kurung.. padahal semua baju kurung pinjam mak punya... besor gedabok!)

Doc ckp, baby ni agak besar jugak. Dah cukup sifat. Jantina je belum tahu. Kena tunggu 5bulan. Disebabkan bakal dpt baby beso lagik, doc suruh minum air gula nanti bila dah 6bulan. Doc tanya kali ni suka makan apa.. Baby ni suka sgt makan buah-buahan.. buah tak apa.. jgn makan benda manis.. dlm hati glurrrp... sgt suka aiskrim.. lepas ni kena kurangkan la.. takut wehhh beso lagik dari Eizz Yusouf tu.

Doc pesan.. jgn mkn amalkan tabiat makan mcm masa Yusouf dulu.. hehehe.. sengih ajela. Akan dicuba menahan nafsu makan.

Last sekali soalan utk doc pulak.. "doc... kenapa ngandung yang ni alahan lambat ilang.. pastu rasa letih yang amat sangat..." dan doc ngan pantas kilat jawap .."ibarat mcm kereta.. dah lama guna.. kurang dah performance.. anak pertama.. awk excited.. anak ke-2 ok lagik laa.. anak ke-3 awk tak kisah dah.. sbb tu awk rasa penat sgt.. segalanya .. mind set awk je.. "   tak  best tul jwpn doc.. 
KSH bagi.. mesti Zulaikha cakap.. Ikha punya kan ibu... ?
Tapi happy sangat sbb dapat tgk baby tadi.. rasa bahagia.. 

Friday, November 22, 2013

Eizz Yusouf dah setahun setengah

baru bangun tido
8 Nov 2013 genap usia Yusouf setahun 6 bulan. Kejap betul rasanya. Yusouf ni mmg sgt baik.. dia tak banyak kerenah tu yg agaknya Ninie rasa dia membesar dengan cepat. Lagipun dia ada kakak.. kawan baik dia.. dia banyak dengan kakak.. Kakak mmg pandai jaga Yusouf kan.. walaupun kengkdg tu gaduh sakan.. hehehe
kakak sangat bangga kalau dapat ribakan Yusouf
Dah capai umur 18bulan ni, dia kena ambik vaksin DTP booster. Kalau ingat masa Zulaikha dulu agak seram nak cucuk vaksin ni. Boleh baca kat sini. Alhamdulillah Yusouf cucuk vaksin ni tak jadi apa-apa. Betul la ckp doc. Zulaikha kes terpencil dan sgt special.. hehehe.. 

Alang-alang Yusouf dah cucuk sebelah bontot, Ninie tanya doc boleh tak ambik vaksin pneumococal.? Doc syorkan ambil sbb Yusouf nampak dah sihat. Yusouf dah lebih setahun, jadi suntikan ni 2kali sahaja. Lepas ni selang 3bln lagik baru ambik dos terakhir. Zaman Zulaikha dia ambil awal, masa bawah setahun, sbb Zulaikha pernah dijangkiti Otitis atau jangkitan telinga tengah. Baca sini. Yusouf ni Ninie mmg risau, sbb dia selalu batuk berkahak. Untuk pencegahan, lebih baik la ambik. Kalau nak tahu pasal vaksin ni. Boleh baca kat blog Erina . Dia pernah kehilangan anak, disebabkan virus ni. 

Lepas ni bulan Feb tahun depan plak dos terakhir. Ada dua jenis vaksin ni. Ninie ambil yg jenis Prevenar. Yg ni utk 13jenis bakteria pneumokokus. Mahal sikit la. Satu dos RM280 tak silapla. Mmg mahal, tapi demi kesihatan anak-anak, apala sgt berbanding pencegahan kan.. ibu time meroyan membeli kat shopping mall, lebih dari tu berbelanja.. ahaksss... !

Doc pesan, balik ni terus bg Yusouf ubat demam, takut dia demam, sbb vaksin ni kuat sikit. Masa cucuk doc pun pesan suh Apak pegang yusouf kuat sikit sbb mmg sakit. Tapi steady je hero ibu ni. Lepas cucuk, nangis kejap je. terus main.. Doc pun gelak tgk gelagat dia. Dia demam sekejap je. Tak bg pun ubat. Lepas tu baik mcm tu je demam dia. Mmg herolah! Semoga Yusouf terus kuat dan sihat! Amin..

Zulaikha dan Yusouf Demam dan Batuk

25 Oktober 2013: Lama dah kan.. kat sebulan dah.. baru nak citer. Mulanya Yusouf demam. Balik taska hari rabu tu dia ok lagik. Esoknya hari Khamis kebetulan cuti am, dia demam. Mulanya ingatkan demam biasa je la. Bagi ubat mesti lepas tu dia ok. Rupanya tak.. dia demam lagik sampai hari Ahad. Hari Ahad jugak la Zulaikha plak start demam. Penat betul bila dua-dua ni demam. Bukan sekadar demam, batuk selsema. Mmg pakej. Rasanya musim kot sekrg. Sana-sini dengar anak-anak demam. 

Rumah mak Ninie pun, mak demam, Humaira demam.. Hannan ngan Etty pun demam.. Sampai mak risau, dia call ckp jgan balik Balok, sbb takut jangkit.. Tapi mmg dah demam pun anak-anak saya.. 

Zulaikha dan Yusouf mmg demam lama betul kali ni. Selalunya 3hari  mcm tu dah ok.. Kali ni hampir 6hari demam. Mmg risau betul. Tu yg bawak jgak g jumpa doc. Doc bg ubat.. tapi yg paling tak daya.. kena buat nebulizer selama 4hari. Hari-hari Ninie ngan Zex ulang-alik KSH. Waktu rehat tengah hari.. janji jumpa kat KSH, Ninie ambik Yusouf ngan Zulaikha kat taska. Ninie ambil juga cuti Jumaat, Isnin Selasa. Tapi cuti dah nak abis.... nak tak nak kena hantar g taska. Mujurla sepanjang letak kat taska, demam dia dah ok. 

Malam, lepas makan, terus g KSH, ambik lagik sekali neb. tetiap malam sampai umah kul11. Tuhan je yg tahu betapa penatnya kami.. ibu lagik la penat. Ngan alahan pregnant lagik.. Tapi demi anak-anak.. tabahkan hati. huhuhuhu
time mood dia baik.. 
Zulaikha mmg dah lama tak kena nebulizer. Ninie rasa last dia kena.. masa umur setahun lebih. Bila dia kena neb balik ni, mmg sakan la dia menangis. Nasib baik masa tu Zex yg pegang, kuat la tenaga nak lawan ngan dia. Tapi hari ke-2 dan seterusnya, dia dah ok.. Masa hari ke-2 Zulaikha muntah masa buat neb. Nurse ckp banyak kahak dia dah keluar.. rasa lega betul.. Zulaikha mmg mudah muntah. Makan lebih sikit pun dia muntah.

dah pandai pegang sendiri
Hari last neb,mmg sangat melegakan Ninie, sbb batuk dia dah mula reda.. Zulaikha pun dah pandai pegang neb sendiri. Pernah jugak sekali tu dia meragam, sbb masa tu Zex yg teman dia Neb, Ninie teman Yusouf.. Dia mengamuk tak nak.. Terpaksa ibu teman dia jugak.. biasala dia.. kekdg ngada-ngada. Nak manja ngan ibu.
Yusouf kena kunci ngan apak
Yusouf pulak.. setiap kali neb, mmg dia akan menangis.. tapi nurse ckp, lg elok la sbb dia sedut byk neb tu. Nak cairkan kahak dia. Lepas dh habis treatment ni mmg rasa lega sgt-sgt.. Sampai harini, Yusouf ngan Zulaikha ada lagik selsema dan batuk.. kali ni lama betul batuknya.. cuma dah semakin berkurangan.. harap-harap anak-anak ibu sihat la sepenuhnya.. Amin.. 

Rezeki bertambah lagik

suka sangat bergaduh.. dah gaduh adegan menangis
Berabuk lagik blog Ninie.. Lama tak update.. Sbb tak berapa selera nak tgk blog. Tak ada idea plak tu nak mengarang.. Harini cuba jugak mengarang walaupun rasa loya berleluasa.. uhuhuhu

Alhamdulillah.. tahun depan.. budak berdua ni akan dapat adik. Ninie sekrg ni pregnant 2bulan dah. Jangka ke tak jangka dpt baby???? kompem la dijangka kan.. sbbnya Ninie mmg tak rancang langsung, tak ambik pil ke apa.. awal-awal pas bersalin ke Yusouf je.. pastu pk punya pk.. malas nak rancang, takut lambat dapat baby lagik.. Alhamdulillah, umur Yusouf menjangkau je setahun setengah, Ninie mengandung lagik.. lebih kurang sama mcm Zulaikha dulu-dulu.. masa umur setahun setengah, Ninie ngandungkan Yusouf..

Mengandung kali ni  mmg lain sikit alahannya.. Kalau masa Zulaikha, Ninie tak boleh makan nasi, muntah sokmo, tapi badan dan tenaga tu masih ada ... masa ngan kan Yusouf walaupun muntah-muntah.. masih kuat nak dukung dan uruskan Zulaikha.. tapi baby ke-3 ni, mmg sangat penat.. Bangun pagi dan rasa loya yg sgt-sgt teruk, lapar tahap maksima.. Kaki selalu sakit.. Ninie rasa letih yang amat sangat. Kekdg tu pitam dan semput.. mmg sekse betul rasa.

Pernah sekali tu Ninie g jln-jln ecm, lepas mkn, terus tak leh jln, duduk aje.. sbb dah semput. Ibarat mcm bwk baby dah 8bln.. padahal ni baru awal-awal. Agaknya faktor umur kot.. Pernah hari sabtu dan ahad tak g mana-mana pun, duk rumah, melepek je.. sbbnya Ninie tak daya nak bangun.. asyik baring je la.

Di saat keadaan yang mcm ni, urusan memasak, semua Zex yang buat, makan anak semua Zex yang buat. Ninie akan tolong Zex bila larat je. Terima kasih sgt kat apak... 

Cuma satu kelegaan, bila Yusouf dan Zulaikha ni dia banyak main berdua, jadi tak ada la dia duk mengadap ibu je... Anak-anak seperti sgt memahami.. 
Kalau bab makan.. mmg tak tahu nak makan apa.. Sbb semuanya rasa tak sedap.. Kalau mkn nasi.. jarang dah mkn ayam. Tak suka sgt. Kekdg nasi pun tak selera. rela lagik mkn roti ngan biskut. Rasanya mcm zaman-zaman ngandungkan Zulaikha.. girl la kot kali ni.. Hehehe. Tak kisah baby boy ke girl.. Janji sihat dan sempurna.. Ada jugak duk usik-usik.. ntah-ntah.. kembar!!! kalau kembar... Alhamdulillah, tapi Ninie dah scan, satu degupan jantung je... 

Semoga Allah permudahkan sepanjang mengandung ni.. Amin..

Monday, October 14, 2013

Zulaikha kali pertama potong rambut di saloon

Minggu lepas, masa balik Balok, mak saudara Ninie ajak pergi potong rambut kat saloon. Ninie mmg dah set dalam kepala, rambut Zulaikha pun nak potong sekali. Selalunya Ninie potong sendiri je rambut dia. Masa dia dlm bilik air, basahkan rambut, suruh dia duduk atas kerusi, pastu potong. Mujur jugak la rambut dia jenis ikal, kalau senget pun tak nampak sangat.. hehehe
muka nak terjun dari kerusi
 Sampai saloon, ibu dulu yang potong rambut, jadinya dia duk perhati, pastu ibu ckp ngan dia, tak sakit pun potong rambut.. dia tgk je... diam.. Masa sesi ibu memotong rambut, dia bertiga, Zulaikha, Hannan & Marissa, kejenye melasak!... rasanya tokey kedai pun seriau tgk budak ni duk kulu-kilir dalam kedai.. hahaha... 

Tiba giliran budak-budak potong rambut, Zulaikha dah mula nak nangis, tapi Ninie tangkap je dia buh atas kerusi. Bila dah kena balut ngan kain ni dia diam kejap.. yang jadikan dia lagik diam, bila dia tengok Marissa langsung tak nangis.. ngan muka gembira potong rambut.. apa taknya, ni kali ke-2 Marissa potong rambut. Lega ibu, sbb geng dia telah berjaya mempengaruhi dia utk potong rambut sama. Tapi ibu terpaksa la bantu sikit, kena pegang kepala sekali sekala.. kena suruh dia fokus ke depan.. dan hasilnya.....
dpt hadiah air + kerepek.. 
 Lega betul bila dah siap potong, apak mmg suka ikha rambut panjang, tapi ibu agak lemas bila dia rambut panjang.
Paling susah, waktu pagi nak g taska, lepas dah mandi, rambut basah, rambut dia kusut. Dia mmg marah sangat bila ibu sikat, puas la nak mengikat poneytail tu... kekdg berkejar-kejar dalam rumah.. jadi makin lambat nak boleh ke siap...
Dah pendek ni.. kelegaan tahap maksima.. dah tak kusut.. dah tak yah ikat.. comel apa kan?
marissa.. 
Comel tak Cha? hahaha... comel sangat!


Ajar anak-anak lasak

Ninie mmg suka ajar anak lasak. Lasak bukan maksud suh memanjat ke.. pukul orang ke. Maksudnya, bagi je apa dia nak main. Contoh paling senang, "main pasir". Zex tak berapa suka, sbb dia ckp kotor.. alah apak tu.. dia dulu pun suka main pasir.. kan?kan? Kakak ipar ckp, rasa pelik, tetiba apak besar jadi pengajar, patutnya profesion yang sesuai, "NELAYAN!" hahaha.. apa taknya.. asyik duk menangguk ikan kat paya! 

Bila anak-anak, apak tak bagi plak ye. Padahal apak malas nak monitor kan.. kan? 
Bocor rahsia apak! pfffft!
pink selipar yusouf.. selipar kakak zaman dulu-dulu. rembat je
Petang-petang balik je rumah, kalau tak hujan, jangan harapla diaorg berdua ni nak masuk rumah terus. Mesti dah siap sedia meluru main pasir. Kekdg tu ngan berkaki ayam. Sabo je la. Terjerit-jerit la ibu ni memanggil suh pakai selipar. Mesti nyesal semua jiran, berjiran ngan Ninie.. heheh.. speaker paling kuat.. hahaha
kakak melihat hasil tuaian
Satu benda yang Ninie sangat ngeri bila diaorg berdua ni main kat luar ialah.. "kutip ulat". Ninie tak tahu la kenapa anak-anak Ninie ni tak ada langsung perasaan takut  ngan ulat. Yusouf dan Zulaikha, kalau nampak ulat, siap pijak, pastu kutip. Kakak tu suka kumpul ulat, penuh plastik.. ibu ni geli gelemen nak intai apa benda ada dlm plastik tu..
nampak tak ulat yang color hitam, bintik-bintik kuning.. Yusouf nak pijak 
Ulat ni mmg banyak kat umah Ninie, sampai kekdg tu dlm bilik air pun ada. Dia masuk ikut lubang air. Ulat ni mmg tak mengigit, tapi seriau rasa, mana tau dia jumpa ulat yg berbisa, dia buat mcm ulat ni kan... 
kakak main dengan kucing, adik sibuk lagik cari ulat
Satu benda yang paling pelik sekarang ni, kawasan rumah Ninie, makin banyak kucing. Bukan Ninie tak suka kucing, cumanya rasanya kucing-kucing ni ada tuan, tapi tuan dia tak bagi makan, jadinya dia dtg la bertandang ke rumah jiran-jiran. Kekdg masuk rumah, selongkar tong sampah, meja makan.. 
adik nak babab kucing..
Yusouf asalnya mmg takut dengan semua binatang besar. Kalau g taman teruntum, rusa pun dia takut. Dulu pun awal-awal tu dia takut jugak dengan kucing, tapi sbb dia tgk kakak dia sayang sangat dengan kucing, dia pun beranikan diri.. Masalahnya pulak, Yusouf bukan main dengan kucing, tapi dia selalu akan pukul kucing. Mmg kompem la kena marah dengan pencinta kucing.. si kakak tu. 

Anak-anak.. mmg keraktor berbeza, kekdg pening jugak ibu ni.. hehehe.. Janji kamu bahagia nak.. 


Zulaikha dan Yusouf suka main sama-sama. Gaduh pun sama-sama

Zulaikha ngan Yusouf mmg suka main bersama-sama. Tak gaduh ke??? kompem la gaduh... tapi apa la sangat gaduh budak-budak hingusan ni. Kejap je gaduhnya pastu baik balik. Nak pulak gaduh ngan Yusouf.. apa la dia faham kakak dia marah apa.. hehehe
suka main jongkang-jongkit  ngan adik
Selalunya kalau main, bila ada mainan yang kakak rasa dia punya, kekdg datang angin kedekut dia , mmg dia akan ambik balik kalau nampak adik dia main.Kekdg tu mainan tu bukan dia nak pun, tapi sbb dah dia anggap barang tu hak dia, dia mmg rampas dari adik. Agak susah jugak nak terangkan dia istilah "kena kongsi". Mmg kena selalu sebut, sbb nanti dengan orang lain pun dia akan mcm tu. Kedekut tu rasanya perkara biasa masa umur anak-anak mcm ni.
aksi-aksi yg perlukan perhatian ibu
Kalau pun Zulaikha dan Yusouf boleh main berdua, Ninie mmg tak berani tinggal dia berdua main tanpa pengawasan. Tapi tak ada la sampai 24jam kena tengok kan... Tapi mmg kena perhati. Walaupun dah letak elastik map ni , kekdg budak berdua ni suka buat aksi-aksi yang bahaya. Yusouf mmg suka memanjat. Pastu turun gelongsor tu ikut suka dia la. Kaki dulu ke.. kepala dulu.. mmg kena tgk. Zulaikha pulak kena tgk jugak, takut dia adik buat adik dia bahan mainan.. hahaha.. kekdg dia angkat je adik dia suka hati, dia ingat adik dia tu ringan?? 10kg tu...!
main masak-masak
Jenis mainan yang biasa diaorg main sama-sama.. main masak-masak. Yusouf mmg suka main masak-masak. Hahahaha.. agaknya pengaruh kakak tu kuat. Tapi kakak pulak, suka sangat ultraman, agaknya pengaruh dari cousin lelaki. Tapi tak pernah la Ninie ajar dia ke arah lelaki. Mmg selalu ingatkan dia, dia girl, adik boy. 

Lego pun diaorg suka main.. Ninie rasa antara mainan yang anak-anak Ninie paling suka. Tapi ibu tak berapa suka nak ngemas.. kekdg terpijak.. rasa geram nak buang je. Tapi bila memikir kan.. itula mainan yang dia paling suka dan paling berbaloi beli.... orang ckp.. kalau dia suka tu, dia sedang explor.. ibu terpaksala bersabo ... mmmm... terpaksa.. hehehe

Bila budak berdua ni dah besar mcm ni, rasa seronok sangat. Sbb diaorg mmg sangat rapat. Zulaikha mmg tak boleh langsung jauh dengan adik dia... adik pun sama. Membesarkan anak-anak mmg banyak dugaan.. betul kan org ckp, anak tu cermin kita.. 

Thursday, September 12, 2013

Yusouf dah pandai makan sendiri

Yusouf macam Zulaikha jugak. Tak ada sangat masalah makan. Cuma Yusouf lambat je makan.. tak silap Ninie, masa umur 9bulan baru dia nak makan. Sejak baby, dia mmg tak makan pun makanan yang diblender halus. Sbb dia dah ada gigi masa umur 5bln. Dia pandai menguyah. Dia mmg tak suka makanan yang diblender. Masa mula-mula, dia banyak makan bubur nasi. Selalunya Ninie buat bubur nasi, campur kentang atau carrot, atau brokoli. Cara yang sama masa Zulaikha dulu. Boleh tengok history Zulaikha dulu kat SINI.

Sejak dah menjejak kaki ke alam setahun lebih ni, Yusouf suka meniru. Kalau dia tgk kita makan kat meja makan, dia pun nak makan sama. Kalau makan guna sudu, dia pun nak jugak. Ninie mmg jenis suka tgk anak mencuba. Bersepah tak kisah sangat pun. Mmg redho je la mengemas kalau tumpah segala makanan atas lantai... bagus tak ibu?? hehehe... perasan bagus!!! hik hik hik
berjaya rampas aiskrim dari kakak
 Sekarang ni mmg dia dah mula makan sendiri. Kalau kat taska mungkin cikgu suap lagik. Tapi kat umah, mmg dia makan sendiri. Balik taska, kul 8-9mlm mcm tu, waktu utk bagi anak-anak makan. Menu yang simple-simple sahaja. Sesuai dengan selera dia.
dah tak nak ibu suapkan
Selalunya Yusouf mmg makan nasi. Kalau nasi, mesti ada kuah. Sup ayam, sup sayur, sup bayam, sayur lemak labu ke.. dan seangkat yg tidak pedas... Benda paling senang, sup ayam. Buat  banyak-banyak, pastu sejuk beku. Bila nak makan, just masuk dlm microwave je. Panaskan. 

Lagi satu, paling dia suka, makan nasi goreng. Selalunya nasi goreng ayam, atau nasi goreng ikan bilis tanpa  bubuh lada. Mmg banyak dia makan. Kakak Zulaikha pun sama.. Zulaikha mmg bertambah kalau makan.. 

Pinggan makanan kena cari yg sesuai. Sbb Zulaikha pernah ada pinggan jenama BEBE ni, sampai sekrg dia guna. Dapat hadiah dari Mak cik Has. Mmg suka sgt pinggan ni, pinggan ni 'dalam'... mudah dia nak ambik makanan dengan sudu. Ada tempat letak sup. Senang nak asingkan sup ngan nasi. Kekdg dia berdua hirup sup sahaja.. Baju mmg basah lenjun. Huhuhu.. asalkan dia bahagia.. ibu happy tgk anak makan ngan seleranya.. walaupun ibu bukanla expert memasak. Bila anak makan byk terasa diri ini seperti chef yg hebat... weee~ jgn rasa loya ye kengkwan... bye!

Wednesday, September 11, 2013

Zulaikha dah mula guna seatbelt

Setiap hari mmg Ninie yang hantar dan ambik Zulaikha dan Yusouf. Sbb taska dekat je ngan opis. Selalunya Zulaikha mmg suka duduk depan. Kejap depan kejap belakang. Kekdg bimbang jugak, buatnye break emergency, mau tertonggeng jatuh. 

Nak jadi cerita, baru-baru ni, balik dari keje, Ninie balik umah kat Balok, jadinya lalu la jalan Bukit Berut. Kalau org Kuantan mmg tahu sgt jln tu. Gila tinggi bukit kat situ. Tapi suka lalu situ, sbb tak byk kereta. Lepas dah turun bukit ada simpang tiga nak ke Indera Mahkota, Ninie ingatkan org tu bg signal nak masuk simpang, sekali dia jalan terus, terus Ninie break emergency. Masa tu Zulaikha berdiri kat seat depan sambil isap botol susu. Sib baik la ibu tak bawak laju lagik. Terhantuk dia kat dashboard. Menangis meraung la Zulaikha. Puas jugak la pujuk

Lepas dah tgk dia ok. Terus ibu bebel.. ibu ni mmg suka bebel.. heheh. "tula.. byk kali dah ibu pesan, suruh duduk, dan pakai seat belt. Ikha ni selalu tak dengar ibu ckp..."

Zulaikha akur je pas tu.. dia terus redho je ibu ikat ngan seat belt...

baru reti nak duduk diam
 Alhamdulillah sejak hari tu, dia mmg pakai je seat belt... Berdebor oooo kalau anak jatuh. Mcm nak runtuh jantung ni..
Yusouf duduk seat belakang
Yusouf, mmg Ninie ajar dari baby lagik, dia duduk kat seat belakang. Awal-awal mmg dia byk ragam. Tapi lama-lama dia tak kisah dah. Kalau sekali sekala dia nangis tu, biasa dah. Dalam perjalanan mmg tak bg dia makan apa-apa.. takut lekat, sbb dia duk belakang... payah nanti. So kalau dia merepek ke apa.. terpaksala.. ibu chak chak ke.. menyanyi ke.. dah rupa badut pun ada.. utk ambik perhatian dia..

Itu la kan... penat sungguh sepanjang perjalanan nak sampai rumah... kalau dia tido.. mmg nikmat membawak kereta dengan aman.... hik hik hik hik.. 

Friday, September 6, 2013

ibu... abu..

cikgu hantar gambar Yusouf baru bangun tido. Mood yg sangat happy
Yusouf sekarang dah setahun 4bulan. Dah besar anak comei ibu. Kalau tanya Zulaikha, Yusouf anak siapa..? dia akan balas.. "Yusouf anak comei ibu la.." Ikha anak siapa? mesti dia jawap.. "Ikha anak comei apak la.." hahaha.. ntah apa dia faham kan maksud tu. Huhuhu. Yang penting dua-dua tu mmg anak comei ibu dan apak.. 

Sejak mencecah umur setahun, Yusouf dan mula sebut-sebut perkataan. Tak banyak perkataan yang kita faham sangat. Paling dia suka sebut "tak ada". Apa yang tak ada pun tak tahu la.. hehehe. Kakak ipar Ninie selalu gelak kan dia.. "asyik tak ada je.. ntah apa yang ada ..." heheheh. 

Satu lagik dia suka sebut .."Ate" kalau panggil dia "ate" mesti dia jwp jugak.. ate... pastu bersambung ngan bahasa-bahasa dia yg tak tahu apa.. heheh.. masa ni mmg suka nyakat dia berckp.. mcm bercerita dengan kita plak. Padahal dia tak tahu... kita tak faham pun dia ckp apa.. hehehe

gambar kat taska, kwn dia iman kejut dia bangun suh mandi
Kalau duduk dalam kereta, dia akan duduk dlm carseat dia kat seat belakang tepi tingkap. Nanti dengar la dia ngomel.. "tak da.." " tuh tuh tuh tuh..." sambil tunjuk ke langit... pastu ..."bird bird bird" maksudnya dia nampak burung terbang... pandai plak dia sebut bird dengan betul... well done Yusouf! 
muka terpaksa bangun
Semalam tengah solat maghrib, dia dtg kacau Ninie solat, kekdg tengah solat nak tergelak gak.. nampak sangat ibu tak kusyuk masa solat kan.. Dia suka tiru ibu solat. Sujud mcm menonggeng je.. hahaha... Bab doa paling best.. bila kita Amin.. dia pun angkat tgn berdoa.. pastu dia buat mcm ibu.. "psttspststss" berdoakan la kononnya.. pastu letak tangan kat muka.. amin.. Semoga Yusouf jadi anak yg soleh nanti.. Amin.

Semalam word baru dia.. "abu... abu... abu" rupanya dia panggil ninie.. ibu... ibu.. ibu.. tu la maksudnya. dan sepanjang malam sebelum dia tido.. mmg asyik duk panggil abu.. sweetnye comei ibu ni.. adik kakak Zulaikha.. 



linkwithin

Related Posts with Thumbnails