Pages

Tuesday, June 16, 2015

Happy birthday Eizz Yusouf 3 Tahun

Entry Lama. 8 Mei 2015, Genap umur Eizz Yusouf 3 tahun. Ni je yang mampu ibu dengan apak buat. Ibu cuma prepare cake. Tok sediakan nasi dagang. Tak buat majlis pun. Just ajak saudara mara keliling rumah je.

Memang kelakar gelagat Yusouf bila tahu kek yg ibu buat ni utk dia. Semua org dia tak bg usik. Dia ckp "kek ucop abam" .. hahah maksudnya kek tu.. abang ucop punya la.. Sampai cousin Ninie nak sikit bawak balik dia tak bg.  Terpaksala ibu potong malam2 sikit pergi hantar keliling rumah.. 

Semoga Allah lindungi sentiasa anak ibu. Jadikan anak ibu anak yg Soleh.. Semoga Allah bg kesihatan yang baik buat anak ibu ni. Charming Prince!.. Sayang anak ibu!

Thursday, May 28, 2015

Saffiya dah mula berjalan



Masuk je umur Saffiya 10 bulan, dia dah mula menapak 2 ke 3 langkah. Cepat betul progress dia. Agaknya sbb dia ada kakak ngan abang. Jadi semangat dia nak jadi  mcm abang dengan kakak kot.. Seminggu dia asyik berdiri lepas tangan.. seminggu dia asyik menapak 3 langkah. Minggu ni keje dia menapak 5langkah.. Kekdg dia mintak tangan ibu.. nak suruh pimpin dia jalan. 
nak join kakak ngan abg jugak
Dia semakin keletah.. suka merajuk.. kalau dia buat salah.. contoh la.. memunggah.. kita ckp je .. "haiiip"!.. terus menongeng.. tanda merajuk.. hehehe.. Semoga terus membesar sihat dan kuat cik pea ibu ye!

Friday, May 15, 2015

Saffiya dah 10Bulan

30 April 2015 genap la umur Saffiya 10 bulan. Alhamdulillah.. bawak g Klinik Kurnia.. timbang berat. Naik la sikit.. 7.8kg. Saffiya jenis tak naik banyak berat dia.. 

Sekarang ni dia dah mula menapak nak berjalan.. merangkak mmg dah expert. Cepat sungguh berbanding ngan Zulaikha dan Yusouf. Gigi dia paling ninie ngeri.. dah 5 batang!.. 

Sampai sekarang masih Breastfeeding. Cuma dah campur ngan susu formula. Semoga anak ibu.. Allah terus bg kesihatan yang baik..! Amin.. 

Hari Sukaneka Tadika Zulaikha

Lama Ninie tak update. Malas... mcm biasala.. alasan paling solid!
Tepek gambar aje la. Biar gambar berbicara.. hehehe
 Saffiya, Ninie tak bawak. Sebab takut kesian dia panas. Sampai je kat Taman Gelora, rupanya hujan renyai-renyai. Mujur la tak bawak Saffiya.. Mana nak cari tempat perlindungan kan.. Sampai je, Zulaikha kena beratur ikut group. Rupanya dia rumah merah, tanya dia.. tak jawap-jawap. Ntah apa dia tahu pun tak tahu la.. Malu sangat mula-mula sampai tu.. Ibu pun kena join dia beratur sekali. Apak jaga Yusouf..
 Malu nak pakai topeng Ultraman..
Masa ni dah ok sikit. Ibu tengok dari jauh pun tak apa dah

 Rumah Hijau
 Ada 8 acara tak silap. Semua kena masuk. Tapi bagus tadika ni. Sebb dia dah tahu mcm mana nak handle kanak-kanak riang ni. Jadi mmg senang la. Budak-budak ni main je ikut arahan cikgu-cikgu, yg beria-ria sgtnye.. ibu dia.. hahaha.. jerit bagai nak rak bg semangat ke anak-anak. Nak suh nya menang.. hehehe
 Yusouf mmg suka sgt... boleh berlari ke serata alam..
 malu-malu
 Ngan cikgu sekali main.. hahaha
Dapat topi sapa ntah ... cikgu bg je pakai takut hujan.. 
Lepas sukaneka .. Apak ajak g kenduri anak kawan dia kawen.. kat Indera Mahkota. Padahal masa kat sukaneka dah makan.. melantak lg sekali kat kenduri.. mana tak tembun kan...

Thursday, April 2, 2015

Jalan-Jalan 3 in 1

makan kat alamanda
Cerita bulan lepas jugak ni.. 19 Feb 2015- Masa ni cuti panjang. Cuti tahun baru cina. Lama dah rasa tak g jenjalan. Semenjak dapat Saffiya, tak g jalan jauh lagi rasanya. Kali ni g jalan-jalan sebab 3 perkara. 19 Feb tu anak saudara Zex, Adiya buat tahlil kat rumah dia kat Shah Alam. Lupa nak snap gambar.. hahaha.. sbb syok sangat makan x hengattt.. Actually kitaorg g Shah Alam, petang Khamis. Nak bersiap bukan la senang ngan anak-anak kecik ni. Lastnya kul2 baru gerak dari rumah. Lagipun bukan nak kejar masa pun.. santai-santai aje la. Sampai petang tu, rehat sekejap.. terus kenduri tahlil malam tu. Makan mau tak  syok kan..
peminat setia haiwan berbulu
Esoknya 20 Feb, misi mencari hiburan untuk kanak-kanak riang. Budak-budak ni bukan suka g shoping² ni.. jadi kita cari apa yg dia suka dulu.. baru boleh buat aktiviti untuk ibunda dia. Kebetulan dah kat Shah Alam boleh la pergi Farm In The City. Ninie tau pasal tempat ni pun tgk kat tv. Syok juga. Sbb anak-anak ninie mmg suka binatang. Kalau Zulaikha.. dia panggil.. "rumah haiwan"! hehehe.. jangan main-main.. haiwan pun ada rumah.

Masuk sini kompem la kena bayar. RM30 dewasa, RM25 kanak-kanak. Kebetulan Yusouf dan Saffiya bwh 3tahun, jadi.. tak yah la bayar. Tapi cousin Ninie cakap.. siapa ada blog... tak yah bayar, boleh dapat tiket free. Ampesss tau pun lepas dah g sana.. tak ada rezeki la namanya tu kan. Tak apa.. mmg niat nak bawak anak-anak kan.. tak yah kisah pasal tiket pree.. !
banyak sangat ikan.. makanan ikan mmg disediakan

kura-kura gergasi. Makanan utk kura-kura pun disediakan

arnab kegemaran budak berdua ni
Yusouf melarikan diri.. takut binatang besar
ibu pun nak bergambar juga kan..
Sebenarnya kan.. banyak lagi binatang kat sini. Macam kanggaroo.. ular.. lembu.. anak ayam.. mmg semua binatang dalam farm. Tapi ninie tak snap. Ni dukung budak Saffiya, layan budak berdua yg sangat excited dapat g "rumah haiwan baru" ... ayat baru tu sbb sebelum ni dia tahu rumah haiwan hanya di Taman Teruntum.. 

Yusouf suka angsa.. tapi dia ckp itik.. heheh
Mmg enjoy sungguh budak berdua ni. Yusouf dapat pegang anak ayam.. tak mau balik. Mengamuk tak nak balik. Tapi hari dah tinggi.. panas wehhh .. ibu pun dah lapar.. Saffiya dah dahaga nak Bfeed, so, paksa la budak berdua keluar. Nak g Alamanda pulak.. tempat sejuk nyaman..
siap tukar baju semua anak-anak.. bg fresh sikit badan
makan share.. sbb dah kenyang makan nasi kat Johnys
ibu duk membelek cari syiling
kita layan je lagik
   Balik dari Alamanda.. tido rumah Adiya lagik utk satu malam. Seronok memalam hari bersembang ngan ipar-ipar. Pepg esoknya lepas sarapan, siap-siapkan anak-anak terus bertolak ke Sentul.. sentul eh? lupa la.. tp area-area sana la. Sepupu Ninie buat majlis menyambut menantu. Senang betul zaman Gps ni.. share je location, boleh jumpa dah dewan ni. Berkumpul terus kat dewan. Lepas dah habis majlis terus balik Kuantan.
Selamat Pengantin Baru Lia & Suami.. apsal bleh plak lupa nama suami dia ni.. kihkihkih
Ninie mmg tak singgah mana-mana dah sebab kereta buat hal. Actually sebelum pergi Shah Alam lagi kereta dah buat hal sekali sekala. Lepas dah hantar servis kat Honda, dia ckp ok yakin la nak g Shah Alam. Tapi otw balik Kuantan mmg berdebar. Asal naik je bukit, kereta tu semput² ... mati.. start balik hidup.

Sib baik la balik tu ramai-ramai walaupun tak rancang jalan berkonvoi. Depan belakang la ada eskot. Alhamdulillah.. saudara mara yg sangat perihatin, mmg pastikan Ninie sekeluarga sampai ke rumah ngan selamatnya walaupun 2 ke 3 kali jugak kereta Ninie mati tengah jalan.

Alhamdulillah kereta masuk ICU sebulan. Mungkin ada hikmah kan.. kereta Ninie rosak gearbox... Nanti Ninie storyla.. panjang kisah dia. uhuhu.
  


Friday, March 20, 2015

Zulaikha dah 5 Tahun : 12 Feb 2015

Ni pos lama-lama yang Ninie tak sempat nak tulis. 12 Feb 2015 genap umur anakda Zulaikha 5 tahun. Besar dah anak ibu. Alhamdulillah.. Tahun ni birthday dia mmg buat kat sekolah je. 

Kek tahun ni dia nak tema Frozen. Nak sangat Elsa.. sbb Elsa tu cantik kata dia. Ninie mmg dah tempah ngan NN Sweet Treats. Tapi nak jadi cerita, tuan kedai ada masalah kesihatan, masuk wad. Jadinya alternatif nak cari orang lain.. Ninie malas. Terfikir nak membakar kek sendiri aje. Terus buat plan ke-2. Ambik cuti.. duk umah ngan Zulaikha sahaja, buat kek utk birthday dia esoknya. Ninie ni bukan pandai bab deko.. tgk Utube ok...
Add caption
Ninie beli tepung instant aje. Senang.. buh telur, minyak ngn air je. Lepas tu bakar. Buat terus dua loyang. Sebab malas nak potong tengah tu  nanti.
Keje melepa kek ni mmg tak reti ye.. comot amat. Lantak aje la kan.. Resepi cream ni mmg Ninie google aje. 
asyik mintak nak makan kek.. kek pun belum siap..
Tolong ibu la tu kan.. At least ada dia.. ibu semangat nak siap. Ninie bukan jenis yang penyabar nak buat keje-keje gini.. grrrrrr... tapi demi anakda.. ibu teruskan juga.. chaiiyokk .. g tu la kejadiannya.
gambar tu beli kat kedai brg bakery.. edible imej
Tadda! dah siap.. lega tau bila dah siap.. mcm parkinson tangan pegang piping bag cream tu... Zulaikha sangat² suka.. tu yg paling pentingnya.. Lepas dah siap buat kek.. nak buat goodie bag utk kawan-kawan dia. So bawak dia g cowboy. Dia nak pilih sendiri goodie bag apa.
sempat lagi singgah kedai pet shop. suka sgt kura-kura

kucing ni ngada!
 Feberet dia.. kucing.. sorry ye... ibu mmg tak beli.. mahai!
Makan kat pizza
 Dah penat mencari barang, g kuantan parade. Dia nak makan pizza. Layan je la. Sbb birthday girl kan.. Suka sgt mushroom sup pizza.
Pau ibu lagik.. jam Elsa..
tak tahu la apa motif ninie kan.. tetiba buat  biskut plak. bg kanak-kanak riang bawak g sekolah dia

 Malam tu sebelum bawak kek g tadika dia excited tunjuk kat apak.. Yusouf pun suka sgt.. menjerit² echa.. echa.. hahah.. dia pun dapat jam.. atomen
masa kat tadika

ngan cikgu dan kawan²
Alhamdulillah sukses ikut kehendak dia.. Semoga Zulaikha terus membesar dan jadi anak yg Solehah!. Terima kasih atas doa dan ucapan semua ye.

Yusouf selalu buat ibu sentap

Sekarang ni musim panas sgt.. Ninie pun tak tahan.. Duk dalam opis sedapla.. ada ekon. Kalau kat luar.. terik mentari. Tapi boleh lagik jalan kaki g kuantan parade :-p hahahaha.. mmg dasar kuat berjalan!
sedih.. dah la demam, ibu tak faham plak dia cakap apa..

Musim panas ni jugak la anak-anak Ninie dilanda selsema, demam batuk. Mula-mula Yusouf.. commei ibu yang sorg ni mmg sensetif, bila habuk banyak je pun dia dah selsema. Punca utama, kawasan rumah Ninie ni mmg asap  banyak.. hutan terbakar... "ter" ke sengaja bakar pun tak tahu la.. Kalau balik je rumah, terus masuk rumah, tutup semua tingkap yang ada, tak bg asap masuk.

Sampai tahap dia batuk teruk, kena g nebulizer 3hari berturut². Penat ulang-alik tak kisah la kami ni.. dah tanggungjawap, tapi kesian tgk dia bila asthma dia menjelma. Nak tidur pun pun susah.. nak main apa tah lagik. Hidung meleleh je. 

Yang lagi ngeri, bila dia demam.. boleh sentap jantung ibu. Kebetulan malam tu, Apak tak ada kat rumah. Kul 12.30am.. nasibla ibu belum tidur, tgk rancangan Go Shop! (tok suh beli magic saw...) ada ke memalam tok tel. dia suh telefon Go Shop tengah² malam.. ni pun ibu sentap jugak.. ingatkan tok telefon ada hal emergency ke apa kan.. dah la suara dia garau² macam tak sihat.. sekali suh bukak channel Go Shop.. aduhai mak... gelak terbahak²... lepas sentap sekejap. 

Lepas dah abis cakap ngan mak.. tgk badan Yusouf menggigil. Siang tu mmg dia dah demam.. dalam 2hari jugak.. tapi x tinggi suhu dia.. dalam 38cc. On off demam.. Tetiba malam tu.. panas amat badan dia.. ambik jangkasuhu.. 40.5cc. Ya Allah.. sentap terus.. Mujur Saffiya Zulaikha.. tidur.. Terus ambik ubat dalam peti ais.. jenis subb.. masuk kot bontot. Bayangkan la kan.. ibu ni bila sentap.. nak bukak ubat subb tu pun tangan gigil.. boleh salah teknik bukak.. hancur satu ubat.. aduhai.. padahal senang je kot nak bukak ubat tu.. g tu ibu kan.. kalau bab anak-anak ni.. 
dah sihat.. cari kerja nak buat
Terus bukak baju dia.. ambik napkin basah.. selimut ngan napkin basah sepanjang malam.. Saffiya pun tetiba bangun.. sbb Yusouf nangis... tetiba Yusouf muntah... tersedak.. lepas tarik nafas bertenang.. setelkan Yusouf dulu.. Alhamdulillah... terkawal keadaan... Lepas sejam.. suhu badan dia turun... Tapi bukan boleh tidur kan.. risau .. duk renung anak-anak masa tidur.. boleh berlinang air mata. Ibu mmg g tu.. sekali sekala.. dia ratu air mata.. 

Sekarang ni anak-anak masih selsema.. ibu pun sama.. dia main pas-pas bantton.. sorg baik.. sorg selsema.. pas ke ibu.. ibu bg ke apak.. apak pas balik kat semua... g tu la.. Alhamdulillah.. syukur nikmat kesihatan yg Allah bg.. 
waktu siang.. dia aktif

Saffiya dah nak masuk 9Bulan

Lama pulak kali ni tak update blog. Tetiba harini teringat nak update.. Tahun ni.. umur dah makin meningkat. Kah kah kah.. tetiba citer pasal umur. Mau tak.. zaman mula-mula ada blog, umur bawah 30 tahun.. sekrg ni dah nak hampir ke 40. Makin matang.. ayat halus dia..
dia mmg suka kacau abamm
Alhamdulillah.. 30 Mac ni, genap umur Saffiya 9Bulan. Tempoh 2 bulan ni banyak perubahan baru pada Saffiya. Dari tak boleh duduk.. sekarang ni dah expert. Yang amazing Saffiya ni berbanding kakak dan abang.. dia laju semua benda. Contohnya.. boleh duduk mmg awal. Yg lagi amazing tu, kalau abang ngan kakak.. duduk mesti sekali sekala tu terlentang ke belakang, kita kena support la kan.. Si Saffiya ni .. tak yah.. dia terus g level expert.. syabbas bette! Rasanya Saffiya ibu kurang layan kemanjaan dia.. biar je dia expolore.. mungkin sebb tu kot.

Tengok la dia.. kemain sengih kan. Suka tau.. orang ambik gambar dia, lepas ambik gambar, dia mintak hp.. nak cek balik betul tak ibu ambik. grrrr.. lagak dia mmg gaya budak dah besar. Cuma satu masalah dia.. dia tak boleh ibu tak dek. Anak kanggaroo biasala.. Kalau boleh dia nak ibu ngadap dia 24jam. Ibu suka je ngadap dia selalu.. heheh.. apak la naya.. kena ganti keje² ibu.. Daya ke apak?? sehari boleh la.. selalu.. tak tahu la apa rupa kakak ngan abammm nanti..

Bulan ni g KK Kurnia macam biasa. Check up dia. Timbang dan ukur tinggi je. Berat dia meningkat. Tapi biasa je.. sekrg ni berat dia 7.8kg. Dia bukan mcm kakak dia.. chubby.. dia ni spesis abammm.. melonjong.. kompemla ikut apak ni.. Tak apala.. janji sihat dan cergas.. Alhamdulillah... Sekarang ni dia start merangkak.. dalam dua ke tiga kali langkah.. dia berhenti.. start mcm askar semula.. "mat terap.." hahaha.. bersihla rumah kan... habis dia lapnya masa melaju ke depan tu.. 

Kena waspada sekrg ni, dia suka mengutip... diam² ada je benda dia nampak.. padahal ada la besar taik idung.. aduhai.. jenuh nak korek mulut dia. Bab gigi... sebatang pun belum tumbuh!.. mmg best. Antara perkara yang lain dari yg lain.. kalau kakak dan abamm.. 5bulan dah gigi.. tapi bagusnya.. sbb dia suka mengemping sokmo ngan ibu.. selamat la ibu.. kalau ada gigi.. ngeri!

Monday, January 5, 2015

Saffiya 6 Bulan: Berakhir Execlusif Breasfeeding Bermulanya Makanan Pejal

gambar dlm carseat je ibu mampu snap. Masa ni je dia buat muka comei suh ibu dukung
Alhamdulillah.. Syukur kepada yg Maha Esa. 6 bulan dah umur Saffiya pada 30/12/2014. Esoknya terus ke KK Kurnia untuk check up dia. Kali ni datang lama sikit menunggu disebabkan Kuantan baru-baru ni banjir, so ramai yg tak dpt dtg minggu lepas, datang harini. Berat Saffiya naik 200gram je. Sekarang dah 6.7kg. Tinggi 65cm. Dia sekarang ni dah mula bercakap... "mamamamam" g tu la.. kalau meniarap dan move foward.. laju kemain nak capai apa-apa barang.. nak plak kalau mainan kakak dan abang dia. Paling suka cari gaduh ngan abang.. suka kacau abang main ipad.. sama naik sibuk nak menekan ipad.
red eye plak gambar ni.
 Cuti 1 Jan, Ninie cuba ajar Saffiya makanan pejal. Nasi bubur yang diblender halus. Hari pertama, muka dia agak kelat nak menelan. Agaknya dia pelik.. apa ke rasala benda ni kan.. hari ke2 cuba lagik.. dan sampai hari ke4, dia makin ok makan.. dia belajar menelan. Hari pertama sampai ke3, Ninie cuma ajar dia makan sebelah pagi je. Hari ke4 baru la ajar makan mlm sekali. Bila dia makan ni ok la sikit. Cepat kenyang.. tidur pun lama sikit.
Ibu bekerja macam Ninie ni nak jimat masa kena buat sejuk beku makanan anak. Masak dalam segenggam beras. Bila dah masak, sejukkan.. blender dan masukkan dlm bekas. Terus simpan dalam freezer. Jangan tunggu lelama. Nanti khasiat dia hilang. Bila nak mkn, just panaskan dlm microwave. Baby baru nak cuba makan, tak perlu la banyak-banyak. Nanti boleh tambah bila dia dah boleh terima makanan pejal dengan baik. Nanti boleh la tambah rasa-rasa lain mcm kentang.. or carrot.
selera nye
Peneman ibu bawak baby g klinik. Order kemain. makan tak habis. Rupanya nak simpan untuk cikgu Nurul. Sayang betul dia kat cikgu dia.. :-)

linkwithin

Related Posts with Thumbnails